VVD: niet standaard hulpgelden verdubbelen

De regering moet het ingezamelde bedrag van hulpacties niet langer automatisch verdubbelen. In ieder geval moeten giften van gemeenten, provincies en waterschappen niet langer meetellen, vindt de regeringspartij VVD.

Kamerlid Klaas Dijkhoff stelde dit maandag voor tijdens een debat in de Tweede Kamer over de begroting voor ontwikkelingshulp. Hij vindt het 'absurd' dat het rijk 'door andere overheden beschikbaar gestelde belastinggelden' verdubbelt.

Zo verdubbelde oud-minister voor Ontwikkelingssamenwerking Bert Koenders (PvdA) begin dit jaar het bedrag dat werd opgehaald tijdens de inzamelingsactie voor het door een aardbeving getroffen Haïti. Hieronder bevonden zich ook giften van gemeenten en provincies.

De liberaal vindt het goed dat wethouders willen helpen. Maar ga dan langs als vrijwilliger langs de deuren, stelde hij. "Ga niet gul doen uit de gemeentekas." Dijkhoff vindt sowieso dat provincies, gemeenten en waterschappen niet langer aan ontwikkelingshulp moeten doen, maar dat moeten overlaten aan het rijk.

Staatssecretaris van Ontwikelingssamenwerking Ben Knapen (CDA) reageert later op de dag op het voorstel van Dijkhoff.