Eerste Kamer verdeeld over status regeerakkoord

De ene senator voelt zich wel gebonden aan het regeerakkoord en de andere niet. Van de vijftig Eerste Kamerleden die meededen aan een enquête van het tv-programma Nieuwsuur, voelt grofweg de helft zich niet gebonden aan de afspraken in het regeerakkoord. Onder hen tien CDA'ers en zeven VVD'ers.

Het kan dus zijn dat de wetten die de coalitie aanneemt, in de Eerste Kamer worden weggestemd. De Eerste Kamer telt 75 zetels. Coalitiepartijen CDA (21) en de VVD (14) hebben er nu samen 35, en dus geen meerderheid. De PVV heeft geen senatoren, maar dat kan op 23 mei veranderen. Dan kiezen de leden van Provinciale Staten, die op 2 maart worden gekozen, de nieuwe senatoren.

De coalitie van CDA en VVD heeft met steun van gedoogpartij PVV in de Tweede Kamer een nipte meerderheid van 76 zetels. Deze partijen zijn in principe wel gebonden aan het regeerakkoord, hoewel een paar CDA-Kamerleden zeggen in bepaalde kwesties hun geweten te volgen.

Een meerderheid van de senatoren denkt dat het kabinet in de problemen komt als CDA, VVD en PVV in mei geen meerderheid in de Eerste Kamer behalen. Dit leidt tot verdere politisering in de Senaat, verwachten 37 senatoren, terwijl de Eerste Kamer vooral is bedoeld om wetten op hun juridische kwaliteit te controleren, en zich minder bezighoudt met de politieke actualiteit.

De respondenten vinden dat de Eerste Kamer een belangrijke bijdrage levert aan de kwaliteit van de wetgeving en dat hun werk veel toevoegt aan dat van de Tweede Kamer. Driekwart van de senatoren vindt dat het kabinet meer rekening moet houden met de Eerste Kamer.