Uitspraken Bolkestein vallen verkeerd

De uitspraken van VVD-coryfee Frits Bolkestein dat orthodoxe joden in Nederland maar beter kunnen emigreren, zijn slecht gevallen in politiek Den Haag. Femke Halsema vraagt zich op Twitter af of hij 'kierewiet' is geworden.

Door het toenemend aantal antisemitische Marokkaanse jongeren is in Nederland geen toekomst meer voor 'bewuste joden', zei Bolkestein maandag in een interview met dagblad De Pers. Hij doelt op joden die als zodanig herkenbaar zijn, bijvoorbeeld door hun orthodoxe kledij. Zij kunnen hun kinderen beter aanraden naar Amerika of Israel te emigreren, zegt de oud-leider van de VVD.

"Bolkestein zit er stevig naast", twittert PVV-leider Geert Wilders in een reactie op de uitlatingen van zijn politieke leermeester. "Niet de 'bewuste' joden moeten emigreren maar die Marokkanen die zich schuldig maken aan antisemitisme!".

Halsema vindt dat bedreigde mensen moeten worden beschermd in het eigen land. Elke rechtsstaat moet zijn minderheden beschermen, vindt zij. Mirjam Sterk van regeringspartij CDA heeft inmiddels Kamervragen gesteld over het 'emotionele pleidooi' van Bolkestein. Volgens haar zijn de zorgen groot, maar is dit niet de oplossing.


(Foto: Novum)