Zeer zware spits door gladheid

De gladheid zorgt maandagochtend voor een zeer zware spits. Rond 08.00 uur stond al meer dan 350 kilometer file, meldt de ANWB. Normaal staat rond 08.00 uur ongeveer 250 kilometer file In Flevoland zouden op de spekgladde A6 meer auto's langs de kant staan dan er op de weg rijden. De politie adviseert in plaats van de A6 de trein te pakken.

De A6 werd maandagochtend in beide richtingen afgesloten omdat het onverantwoord zou zijn erop te blijven rijden. Inmiddels is de rijbaan richting Amsterdam vrijgegeven, maar er staat nog zo veel file dat het volgens de ANWB geen zin heeft over de A6 te gaan. Omrijden via Zwolle zou sneller zijn.

Een politiewoordvoerder zei op Radio 1 dat tientallen auto's in een slip zijn geraakt. Er is sprake van kop-staart botsingen, sommigen zijn de vangrail ingereden en anderen zijn in de berm beland. Volgens de ANWB zijn bij de ongelukken ook gewonden gevallen. Het gaat uren duren voordat de auto's zijn geborgen.

De hulpdiensten hebben zelf ook problemen ter plaatse te komen. Stilstaande dienstauto's zouden zelfs van een talud af zijn gegleden. Van noodoproepen is nog geen sprake geweest. Vooral in de kustprovincies is sprake van ijzel. In de rest van het land kunnen lokaal weggedeelten opvriezen.

Bij Monnickendam is een vrachtwagen in het water gereden. Twee inzittenden raakten bekneld en konden niet snel uit het water worden gehaald. De politie vermoedt dat ze zijn omgekomen. Het ongeluk zou niet door gladheid zijn veroorzaakt. De N247 is vanwege het ongeluk in beide richtingen afgesloten. Daarom kiezen veel mensen voor de A7, die hierdoor ook dichtslibt.

Naast de gladheid worden automobilisten ook geteisterd door mist. Zo zou het zicht op de A4 bij Hoofddorp nog maar honderdvijftig meter zijn. Een woordvoerder van de VID verwacht dat de totale filelengte niet veel verder oploopt.