'Duurzaam beleid dierentuin blijkt niet uit menu'

Het beleid van dierentuinen om zich in te zetten voor dierenwelzijn en bedreigde diersoorten blijkt niet uit het eten dat ze in hun restaurants serveren. Vrijwel al het vlees komt uit de 'dieronvriendelijke vee-industrie', stelt de stichting Wakker Dier. De stichting vraagt de vijftien grote dierentuinen maandag per brief hun menu diervriendelijk te maken.

Twee dierenparken zouden paling serveren, terwijl dat een bedreigde diersoort is. De stichting zegt ook lichtpuntjes te zien. Bij Safaripark Beekse Bergen, de Apenheul, het Gaiapark en Dierenrijk wordt namelijk al biologische kroket geserveerd. Diergaarde Blijdorp en Dierenpark Amersfoort gebruiken volgens de stichting biologische zuivel.

"Het is moeilijk uit te leggen waarom dierentuinen zich wel inzetten om het de dieren in de dierentuin naar de zin te maken, maar tegelijkertijd een broodje kip verkopen van kippen die een rotleven hebben gehad", stelt de stichting.

Ook zou het 'onbegrijpelijk' zijn dat Avifauna bezig is met een fokprogramma om de bedreigde neushoornvogel te redden en tegelijk de met uitsterven bedreigde paling serveert. De stichting wijst erop dat bijna alle grote supermarktketens sinds dit jaar geen paling meer verkopen.