'Geen juridische obstakels A4 Midden-Delfland'

Minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) verwacht niet dat de Raad van State een streep zet door de aanleg van het ontbrekende stuk A4 tussen Delft en Schiedam. Dat zei de bewindsvrouw maandag tijdens een debat over de aanleg van nieuwe wegen en spoor.

Milieudefensie kondigde onlangs nog aan dat de aanleg van de zeven kilometer lange snelweg 'onwettig' is, omdat het besluit is gebaseerd op de invoering van de kilometerheffing. Nu die niet doorgaat, stijgt het verwachte verkeer en wordt de Europese wetgeving voor luchtkwaliteit overschreden, redeneert de milieuclub. Onder meer om die reden is beroep aangetekend bij de Raad van State.

Schultz verwacht echter niet dat Milieudefensie in het gelijk wordt gesteld. Dat het tracébesluit is gebaseerd op de invoering van de kilometerheffing is een 'misverstand', zei de bewindsvrouw. De gevolgen van de kilometerheffing zijn weliswaar berekend, maar bij het uiteindelijke besluit is daar geen rekening mee gehouden. "Ik ga ervan uit dat de Raad van State dat ook gaat zien", aldus de minister.

De aanleg van het ontbrekende stuk A4 is omstreden, omdat hij door een natuurgebied loopt. Schultz' voorganger Camiel Eurlings (CDA) besloot tot de aanleg van de weg, waarover al ruim vijftig jaar werd gesteggeld. De aanleg gaat een kleine negenhonderd miljoen euro kosten. Om de natuur zo min mogelijk schade te berokkenen wordt de weg verdiept aangelegd. In 2015 moeten de eerste auto's eroverheen rijden.