FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 5 april 2010

Meer Turkse officieren opgepakt

De Turkse politie heeft in een onderzoek naar coupplannen van het leger negentien officieren opgepakt, onder wie vier generaals. Op een kolonel na zijn alle officieren al buiten dienst. Het staatspersbureau Anatolia heeft dit maandag bekendgemaakt.

De politie deed volgens Anatolia maandag in veertien steden huiszoekingen. De particuliere zender NTV zegt in gerechtelijke kringen te hebben vernomen dat voor 95 verdachten aanhoudingsbevelen zijn afgegeven. Het merendeel zou nog in actieve dienst zijn.

Het Turkse leger heeft sinds 1960 vier keer een burgerregering afgezet. Het werpt zich op als hoeder van de seculiere Turkse staat en is meermalen in aanvaring gekomen met de op islamitische leest geschoeide regering van premier Recep Tayyip Erdogan. Die probeert nu het leger onder burgergezag te brengen, met steun van de Europese Unie.

Erdogan heeft gezworen iedereen die tegen de democratie heeft samengespannen voor de rechter te brengen.

'Britse Lagerhuisverkiezingen op 6 mei'

De Lagerhuisverkiezingen in Groot-Brittannië vinden plaats op 6 mei. Dat heeft een medewerker van de Labour-partij van premier Gordon Brown maandag gezegd.

Brown gaat dinsdag naar Buckingham Palace om koningin Elizabeth II toestemming te vragen het parlement te ontbinden en verkiezingen uit te schrijven.

De vorige verkiezingen werden in 2005 gehouden. Drie jaar geleden volgde Brown zijn partijgenoot Tony Blair op.

De Conservatieve partij hoopt voor het eerst sinds dertien jaar weer aan de macht te komen. De conservatieven gaan in de opiniepeilingen aan kop, maar verscheidene peilingen geven aan dat mogelijk geen enkele partij een absolute meerderheid krijgt. Dat is sinds 1974 niet meer voorgekomen in het Verenigd Koninkrijk.

'Tweede man Vaticaan verzweeg misbruik'

Niet paus Benedictus XVI, maar de tweede man van het Vaticaan, kardinaal Tarcisio Bertone, heeft in 1998 het seksueel misbruik van honderden Amerikaanse kinderen in de doofpot gestopt. Dat meldde het Duitse weekblad Die Zeit maandag. Het tijdschrift baseert zich op documenten van het Vaticaan. Daaruit blijkt dat Bertone geen heil ziet in maatregelen tegen pater Lawrence Murphy, die tussen 1950 en 1974 ongeveer tweehonderd dove kinderen zou hebben misbruikt.

Volgens Bertone is het lastig om bewijzen en getuigen tegen Murphy bijeen te brengen "zonder het schandaal groter te maken". De kardinaal vraagt aan het aartsbisdom Milwaukee om Murphy, gelet op zijn hoge leeftijd en slechte gezondheid, in zijn ambt te laten. Eind vorige maand had de krant The New York Times de paus ervan beschuldigd het misbruik in de doofpot te hebben gestopt. Volgens Die Zeit hadden Amerikaanse bisschoppen de hulp ingeroepen van de paus, maar was het Bertone die de zaak op zich nam.

Paus Benedictus XVI leidde van 1981 tot 2005 de Congregatie voor de Geloofsleer. Dit orgaan van de kerk, dat toeziet op de zuiverheid van het rooms-katholieke geloof, besluit onder meer over het lot van priesters die van misbruik zijn beschuldigd.

Zeskoppig Iraaks gezin vermoord

In een plaats veertig kilometer ten zuiden van Bagdad is maandagmiddag een sjiitisch Iraaks gezin van zes personen door onbekenden doodgeschoten. De slachtoffers zijn een echtpaar en hun kinderen van 11, 10, 9 en 6 jaar. De vader was eigenaar van een kledingwinkel. De politie tast in het duister over het motief voor de moord.

Afgelopen vrijdag werden in een soennitisch gebied 24 dorpelingen doodgeschoten. Zondag kwamen bij aanslagen met autobommen bij enkele ambassades in Bagdad meer dan veertig mensen om het leven.

Punten Ronde 3 FOK! Formule 1-manager

De Grand Prix van Maleisië werd afgelopen weekend verreden en het werd een mooie race. Niet in het minst vanwege de kwalificatie die in de regen verreden werd, waardoor het hele veld op z'n kop stond. Sebastian Vettel profiteerde het best en won.

Op de kop staat ook het algemeen klassement, maar dat komt later. Eerst de meldingen wat betreft de uitgedeelde strafpunten.

De straffen die we uitgedeeld hebben, zijn:

- Mercedes GP-chassis wielprobleem Schumacher: hydraulica: -15
- Ferrari-motor Alonso: -15
- BMW Sauber-motor De la Rosa en Kobayashi: -30
- Renault-motor versnellingsbak Petrov: -15
- Force India-motor gaspedaal Liuzzi: -15

De reden dat het chassis van Mercedes GP strafpunten heeft, is dezelfde reden als dat vorige race bij Red Bull Racing het geval was. Omdat het team een fout heeft gemaakt met het monteren van de wielen, kwam Michael Schumacher stil te staan. Er is een aanpassing doorgevoerd in de puntentellinguitleg, die je kunt vinden op deze pagina.

Uiteindelijk zijn er geen strafpunten uitgedeeld voor het chassis van Lotus Racing, terwijl in de race Heikki Kovalainen wel een tijd in de pits uitgevallen stond. Het team wist echter de hydraulicaproblemen op te lossen en Kovalainen kon zijn weg vervolgen en de race uitrijden. Maar omdat de Fin aan het eind van de race tien ronden achterstand had, werd hij niet geklasseerd omdat hij niet 90 % of meer van de raceafstand heeft afgelegd. Lotus-onderdelen en Heikki Kovalainen krijgen daarom ook geen punten voor de race.

Nog een opmerking vooraf: omdat het momenteel technisch niet mogelijk is om exact het aantal punten dat alle deelnemers hebben gehaald in iedere ronde te laten zien in een lijst, heeft de crew een berekening in Excel losgelaten op grofweg de eerste 150 deelnemers die bovenaan stonden en staan in Ronde 2. We hopen dat in de nabije toekomst wel te zien is hoeveel punten de deelnemers in één ronde gescoord hebben.

Daarom kan het zijn dat een user toch meer dan het hier vermeldde aantal punten in één managerronde heeft gescoord maar hier niet genoemd wordt. Daarvoor welgemeende excuses.

De ronde hebben team Mave racing en team Jasper Racing maar liefst 293 punten gehaald. Team Nivjes heeft het ook netjes gedaan, met drie punten minder haalde het team 290 punten. Op gepaste afstand staat op de vierde plek team BoDoGo met 266 punten. En de vijfde plaats wordt gedeeld door drie teams, namelijk JGP, Nillesco en Bloody Wings die 263 punten scoorden.

Punten Ronde 3

Pos. Teamnaam Ronde 2 Totaal Ronde 3
1 Mave racing 268 561 293
= Jasper Racing 262 555 293
3 Nivjes 326 616 290
4 BoDoGo 251 517 266
5 JGP 358 621 263
= Nillesco 281 544 263
= Bloody Wings 278 541 263
8 mdbf1 280 541 261
9 PP-Vogels 320 575 255
= DeeDZ Racing 310 565 255
= race-forum.nl 280 535 255
= enzobubba 1 258 513 255


Algemeen Klassement

Pos. Teamnaam Totaal
1 Squadroni Tricolore 627
2 JGP 621
3 Nivjes 616
4 Caspervc Racing 604
5 FoxF1 598
6 Artens 592
7 Basjj motorsport 586
= DtD-racing 586
9 FayruZ 577
= Puk 577


De subleagues hebben ook goed gescoord in Ronde 4, maar subleague ADP F1 gaat nog altijd aan de leiding. Met 496 punten staat het team 17 punten voor op subleague TUI, die 479 punten heeft. Subleague Multikabel F1 heeft één puntje voorsprong op subleague Gas Hoare F1 die 467 punten behaald heeft. Op de vijfde plaats staan momenteel subleagues Camping am Nürburgring, Snapnie F1 en Schumi welcome back!, die nu 461 punten hebben.

Algemeen Klassement subleagues

Pos. Subleague Totaal
1 ADP F1 496
2 TUI 479
3 Multikabel F1 468
4 Gas Hoare F1 467
5 Camping am Nürburgring 461
= Snapnie F1 461
= Schumi welcome back! 461
8 Ziggo F1 458
9 CRS 456
10 SpaMetBier 448
= Memmers 448


Allemaal gefeliciteerd met de vermelding in dit puntenbericht.

Over een kleine twee weken is de Grand Prix van China, op zondag 18 april wordt geracet op het circuit van Shanghai. De volgende ronde sluit dan ook op vrijdag 16 april 23:59 uur, dus zorg dat je voor die tijd je team opgeslagen hebt!

Kijk gauw verder bij de speluitleg of de puntentelling, en als je nog andere vragen hebt, kun je terecht bij de FAQ. Om direct naar de FOK! Formule 1-manager te gaan klik je hier.

Wil je meespelen, maar heb je nog geen account op FOK!? Registreer je dan hier!

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail sport[at]fok.nl of via een bericht in het speciale F1-manager 2010-topic in het Autosport- en motorsport-forum!

Tot slot wensen we je dit seizoen veel succes en uiteraard ook veel plezier met de Formule 1-manager 2010 van FOK!

Dode man in natuurgebied 32-jarige Rotterdammer

De dode man die zondag in het water in het Rotterdamse natuurgebied De Esch aan de Nesserdijk is gevonden is een 32-jarige Rotterdammer. De politie gaat ervan uit dat hij door een misdrijf om het leven is gekomen.

Duikers van een arrestatieteam vonden het lichaam, nadat een voorbijganger rond 09.30 uur meldde iets verdachts te hebben gezien. Daarop werden onder meer een helikopter en een speurhond ingezet. De helikopter trof niets bijzonders aan, maar de speurhond sloeg meerdere keren aan, waarop de duikers het water in gingen.

Losse veter oorzaak van ongeluk

Een 27-jarige man uit Winterswijk is met zijn auto in een sloot beland, omdat zijn veter vastzat om het gaspedaal. De man is met onbekende verwondingen naar een ziekenhuis gebracht.

De Winterswijker reed over de N319 bij Groenlo. Bij de rotonde met de Marskramer wilde hij rechtsaf slaan. Omdat zijn veter om het gaspedaal zat, kon de man echter niet remmen. De auto kwam vervolgens in de sloot terecht en raakte zwaar beschadigd.

VS eist maximumboete tegen Toyota

Het Amerikaanse ministerie van verkeer wil Toyota de maximale boete van 16,375 miljoen dollar (12,126 miljoen euro) opleggen omdat de Japanse autofabrikant de overheid niet meteen op de hoogte heeft gesteld van problemen met de gaspedalen van sommige voertuigen.

Minister van verkeer Ray LaHood zegt dat het departement over bewijs beschikt dat Toyota eind september al van de hangende gaspedalen op de hoogte was, maar tot eind januari heeft gewacht met het terugroepen van auto's.

Toyota heeft twee weken om de boete aan te vechten.

De Japanse autofabrikant heeft in de Verenigde Staten ruim zes miljoen en in de rest van de wereld meer dan acht miljoen voertuigen teruggeroepen. Behalve de problemen met de gaspedalen in diverse modellen waren er ook problemen met de remmen in het hybride-model Prius.

Geen spoor van drenkeling Arnhem

De man die zondagnacht in de Rijn bij Arnhem te water raakte is nog niet gevonden. De zoekactie die maandag op touw werd gezet leverde niets op.

Een getuige zag de man om 01.30 uur in het water. Hij probeerde nog een touw te gooien naar de drenkeling, maar die verdween onder water. Duikers konden de man niet meer vinden.

De zoekactie van maandag, waarbij onder meer duikers werden ingezet, leidde ook niet tot de vondst van de man.

Valladolid ontslaat Sanchez al na twee maanden

Onesimo Sanchez is ontslagen als trainer van Real Valladolid. Sanchez was pas twee maanden in dienst bij de Spaanse club.

Sanchez begon in februari als trainer om de ontslagen Jose Luis Mendilibar op te volgen. De resultaten bleven echter slecht, afgelopen zaterdag werd er met 2-0 verloren van Villareal. Acht speelronden voor het einde staat Vallaolid op de negentiende en voorlaatste plaats. Na deze wedstrijd heeft de clubleiding besloten om ook Sanchez vanwege de tegenvallende resultaten te ontslaan.

Gratis Xbox Live bij Modern Warfare DLC

Er waren wat kleine probleempjes bij de lancering van de ‘Stimulus Package’ DLC van Modern Warfare 2. Daarvoor heeft Microsoft de mensen die op de eerste dag de DLC hebben gedownload laten weten dat ze zeven dagen extra Xbox Live Gold zullen krijgen. Natuurlijk is het niet heel veel geld als je het omrekent, maar daar staat tegen over dat het een aardig gebaar is. Microsoft zelf verklaarde dat ze de gebruikers willen bedanken die trouw zijn aan Modern Warfare. Ze beloven dat de extra dagen voor 1 mei op de desbetreffende accounts bijgeschreven zullen zijn.

Opname van dood Iraakse burgers uitgelekt

De website WikiLeaks.org heeft maandag een video geplaatst waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Bagdad burgers en journalisten doodschieten. De beelden zouden in juli 2007 zijn gemaakt vanuit een Amerikaanse gevechtshelikopter, die rondcirkelde boven een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad.

De militairen zien een groepje mannen lopen en gaan ervan uit dat die wapens dragen, zo is te horen. Mogelijk hebben ze de telelens van een fotograaf aangezien voor een raketwerper. Na overleg tussen verschillende eenheden besluiten de militairen te schieten.

Op het moment dat iemand met een bestelbus te hulp schiet, wordt ook dat voertuig beschoten. Achterin het voertuig worden twee zwaargewonde kinderen ontdekt. Een van de militairen zegt daarop dat "het hun schuld is als ze kinderen meenemen naar een gevecht". Na de beschieting verklaarde het Pentagon dat de militairen onder vuur waren genomen en terugschoten.

Een legerwoordvoerder sprak van "gevechtshandelingen tegen vijandelijke troepen", maar dat blijkt niet uit de gelekte opnames. Bij de beschieting kwamen ongeveer twaalf mensen om het leven, onder wie twee Iraakse medewerkers van persbureau Reuters. Het agentschap had geprobeerd de opnames boven water te krijgen, maar tevergeefs.

Hoe WikiLeaks aan de beelden is gekomen, is niet duidelijk. Op de site kunnen klokkenluiders anoniem gevoelige documenten uploaden.

Hieronder het vrijgegeven filmpje. Let op: deze video kan schokkende beelden bevatten!

Doden door lawines in Franse Alpen

Bij lawines in de Franse Alpen zijn maandag vier mensen om het leven gekomen en drie gewond geraakt, meldt de politie.

Een vrouw en twee mannen kwamen om bij een lawine in het massief van de Aiguilles Rouges in de Haute-Savoie. Ze maakten deel uit van een groep van acht skiërs. Toen ze door gewaarschuwde reddingswerkers met honden werden gevonden waren ze al overleden.

In het massief van de Belladonna en Taillefer deden zich in totaal zes lawines voor, waarbij een skiër om het leven kwam en drie gewond raakten.

Haase verliest in eerste ronde Casablanca

Robin Haase is er niet in geslaagd zich te plaatsen voor de tweede ronde van het ATP-toernooi van Casablanca. In de eerste ronde verloor de Hagenaar na twee tie-breaks van de Spanjaard Marcel Granollers.

Haase had genoeg kansen in de wedstrijd. In de eerste set kreeg hij de enige twee breekkansen, maar deze wist hij niet te benutten. In de tie-break had Haase zelfs drie setppunten, maar Granollers werkte deze weg en sloeg toe op zijn eerste kans.

In de tweede set vlogen er breaks over en weer, maar moest de tie-break weer een beslissing brengen. Daarin bleek de Spanjaard de sterkste en pakte direct zijn eerste matchpoint.

Willem II roept laatkomer Kargbo op het matje

Willem II gaat Ibrahim Kargbo aanspreken op zijn gedrag. De speler uit Sierra Leone was gisteren niet op tijd aanwezig in het stadion voor het duel met PSV (0-1 verlies) Het Brabants Dagblad schrijft dat Willem II de middenvelder nu op het matje roept. De club accepteert het van de 'mokkende' Kargbo niet.

Morgen zal er een gesprek plaatsvinden tussen de club, speler en zijn zaakwaarnemer. Kargbo gaf onlangs openlijk aan moeite te hebben met zijn reserverol. De middenvelder behoort niet langer tot het basiselftal van de Tilburgers. Zijn positie op de reservebank kan Kargbo maar moeilijk verkroppen. De middenvelder was van mening dat hij een 'legitieme reden' had om gisteren te laat op te komen dagen. Willem II is het daar niet mee eens.

Man slaat deuk in politieauto

Een 31-jarige man uit Roggel is door de politie aangehouden. Hij heeft dit weekeinde een deuk in de motorkap van een politieauto geslagen.

De man was bijrijder in een auto die door de politie van de weg werd gehaald. De 31-jarige Roermondenaar die de auto bestuurde, bleek te veel gedronken te hebben. De Roggelnaar gedroeg zich agressief tegenover de agenten en koelde zijn woede op de politieauto. De agenten moesten pepperspray gebruiken om hem te kunnen arresteren.

Wekelijkse Japanse verkoopcijfers

De Japanse verkoopcijfers zijn er weer, deze week de cijfers van 22 maart tot en met 28 maart 2010. In de eerste tabel zien we de top 10 games die verkocht zijn, in de tweede tabel de consolecijfers.


Plaats Console Game Stuks Verkocht
1 PS3 Northstar Warriors 385.295
2 PS3 Yakuza 4
83.187
3 DS Pokemon Light Trails
51.233
4 Wii New Super Mario Bros
51.214
5 DS Tomodachi Collection
43.997
6 PS3 God of War III
43.181
7 XB360 Northstar Warriors
30.306
8 PSP Gundam Assault Survive
26.885
9 Wii Wii Fit Plus
21.150
10 PSP Saki Portable
20.165

 

Plaats Console Stuks Verkocht Meer/Minder dan vorige week
1 PS3 50.448 + 284
2 PSP 46.449 + 8432
3 Wii 36.849 + 5748
4 DSi XL 23.188 + 2423
5 DSi 17.376 + 3120
6 DS Lite 4995 + 1042
7 Xbox 360 3002 + 583
8 PSP go 1874 + 383
9 PS2 1785 + 74

 

Skelet van onbekende aapmens gevonden

In een grot in Zuid-Afrika hebben onderzoekers van de Universiteit van Witwatersrand een skelet en versteende beenderen gevonden die ongeveer twee miljoen jaar oud zijn. De beenderen zijn van een vroege voorouder van zowel de mens en aap (hominide). De ontdekking werd gedaan tijdens het verkennen van grottensystemen in het Sterkfonteingebied nabij Johannesburg.

Het skelet is van een kind en de beenderen zijn van verschillende volwassenen. De ontdekking werpt nieuw licht op een periode waarin onze voorouders leerden om rechtop te staan, hulpmiddelen te gebruiken en het gebruik van taal leerden beheersen.

Wetenschappers zouden aan de hand van de fossielen van het bekken en de ledematen in staat zijn om de houding van de uitgestorven soort af te leiden. Uit de handbeenderen kan afgelezen worden wat voor soort beweeglijkheid er mogelijk was en hoe gereedschappen gebruikt konden worden. De aan- of afwezigheid van de grote teen zou laten zien of de soort nog in bomen klom of zich alleen nog op het land voortbewoog.

Professor Philip Tobias, een vooraanstaand menselijk anatomist en antropoloog aan de universiteit, laat weten dat het een ‘opwindende ontdekking’ is. "Het vinden van een skelet, in tegenstelling tot een paar tanden of een armbot, is een zeldzaamheid", laat hij weten. "Het is een ding om een onderkaak te vinden met een paar tanden, maar het is een ander ding om een kaak te vinden die vastzit aan een schedel die weer verenigd is met de wervelkolom, het bekken en botten van ledematen." Kevin Kykendall, paleoantropoloog aan de Universiteit van Sheffield, noemt de vondst ‘bijzonder spectaculair’.

De Zuid Afrikaanse president Zuma heeft inmiddels een bezoek gebracht aan de universiteit om de vondst te bekijken. Professor Lee Berger, die de ontdekking samen met een aantal collega’s deed, bewaart de beenderen echter onder doeken en slechts enkele geleerden hebben er tot nu toe naar mogen kijken.

Newey twijfelt over veiligheid F-duct

Hoofdontwerper bij Red Bull Racing Adrian Newey spreekt zijn twijfels uit over de veiligheid van de F-duct. Bij het door McLaren uitgedachte systeem sluit de coureur een luchtkanaal in de auto af, waardoor er op het rechte stuk een hogere snelheid bereikt kan worden. Sauber en Ferrari werken aan het systeem, Red Bull bestudeert het nog.

"Het is een innovatief systeem en opent nieuwe mogelijkheden. Maar een rijder een abrupte beweging laten maken om een drukverschil aan de achterkant van de auto te realiseren, brengt de veiligheid in het geding. Op hoge snelheid wordt immers de dynamiek van de auto omgegooid," zei Newey in La Gazetta dello Sport.

De ontwerper wil het systeem graag op de RB6 toepassen, maar bekijkt nog hoe dit het beste te gaan doen. "We zijn eruit hoe het werkt, maar om het ook effect te laten sorteren op onze auto is weer een stap verder. McLaren heeft het chassis gebouwd rond het systeem. De regels verbieden ons echter het chassis aan te passen, dus we moeten alles in de bestaande structuur zien te verwerken."

Karzai ergert VS weer

De Amerikaanse regering heeft zich opnieuw geërgerd aan kritische uitlatingen van de Afghaanse president Hamid Karzai over het Westen en de Amerikaanse rol in Afghanistan. Karzai zou in een gesprek met Afghaanse parlementsleden hebben gezegd dat hij het politieke proces los zal laten en zich bij de Taliban zal aansluiten als westerse landen druk op hem blijven uitoefenen om de bezem door zijn regering te halen.

"Wij zijn gefrustreerd over deze uitlatingen", liet woordvoerder van het Witte Huis Robert Gates maandag weten.

Eerder stoorde de Amerikaanse regering zich aan Karzai's aantijging dat de Verenigde Naties en de internationale gemeenschap bij de Afghaanse presidentsverkiezingen 'enorme fraude' hebben gepleegd om afbreuk te doen aan zijn overwinning. De Verenigde Staten hebben de beschuldiging van de hand gewezen.

Karzai deed zijn uitlatingen nadat de Amerikaanse president Barack Obama vorige week een bliksembezoek aan Afghanistan had gebracht. Obama sprak met Karzai en andere leden van de regering en gaf hun te verstaan dat de overheidscorruptie moest worden aangepakt.

Karzai wees zaterdag in een gesprek met Afghaanse parlementsleden suggesties dat de betrekkingen met de VS schade hadden opgelopen van de hand. Hij zei dat hij een en ander met de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Hillary Clinton telefonisch had uitgepraat. Witte Huis-woordvoerder Gates zei dat het geplande bezoek van Karzai aan Washington op 12 mei nog steeds doorgaat.

Karzai ergert VS weer
Karzai ergert VS weer (Foto: Novum)

Vorst jaagt gemeenten op kosten

De schade aan wegen vanwege de vorst van afgelopen winter kost gemeenten vijf keer zo veel als vorig jaar. Dit blijkt uit een inventarisatie van RTL Nieuws.

In de twintig onderzochte gemeenten bedraagt de schade veertien miljoen euro. Vorige winter bedroeg de strop daar zo'n drie miljoen euro. De gemeente Nijmegen moet 2,2 miljoen euro uittrekken voor het herstel van de wegen, Breda twee miljoen euro. In andere grote gemeenten ligt de schade rond de miljoen euro.

Wat de reparatie van de wegen alle Nederlandse gemeenten in totaal kost, is niet bekend. Eerder meldde Rijkswaterstaat dat het herstel van de vorstschade aan snelwegen dertig miljoen euro kost.

Uitslagen zondaghoofdklasse

Door de vele afgelastingen in de Hoofdklasse wordt er dit weekend rond Pasen een dubbele inhaalronde gespeeld. Vandaag stonden de tweede inhaalduels op het programma. Zie hieronder de uitslagen:

Hoofdklasse A

AFC - Westlandia 1-0
FC Chabab - ADO '20 0-1
Elinkwijk - Argon 0-2
SC Feyenoord - VVSB 3-0
HBS - FC Hilversum 0-0

STAND

1. FC Hilversum 21-42
2. AFC 20-41
3. Argon 21-36
4. Haaglandia / Sir Winston 21-34
5. HBS 21-33
6. VVSB 20-32
7. Hollandia 21-30
8. ADO '20 21-29
9. Elinkwijk 21-28
10. SC Feyenoord 21-24
11. FC Chabab 21-23
12. Westlandia 21-21
13. TONEGIDO 21-20
14. FC Omniworld 21-14

Hoofdklasse B

Dijkse Boys - EVV 0-1
sv Meerssen - OJC Rosmalen 3-3
OSS '20 - UDI '19 / Beter Bed 0-4
Schijndel / VITAM - DESK 5-1
sv Venray - Baronie 1-2

STAND

1. Gemert 21-41
2. Baronie 21-39
3. EVV 21-36
4. Dijkse Boys 20-35
5. JVC Cuijk 20-33
6. sv Venray 21-32
7. UDI '19 / Beter Bed 21-30
8. UNA 21-29
9. sv Meerssen 21-28
10. Schijndel / VITAM 20-27
11. Papendrecht 21-25
12. DESK 21-20
13. OJC Rosmalen 21-18
14. OSS '20 20-10

Hoofdklasse C

sv Babberich - Achilles '29 0-1
Nieuw Buinen - ROHDA Raalte 2-3
Quick '20 - Be Quick 1887 1-4
De Treffers - HSC '21 / Carparc 1-1
WKE - Sneek Wit-Zwart 2-1

STAND

1. De Treffers 21-46
2. Achilles '29 21-45
3. FC Lienden 21-45
4. Quick '20 19-32
5. WKE 19-32
6. Be Quick 1887 21-32
7. ROHDA Raalte 21-29
8. Juliana '31 20-27
9. HSC '21 / Carparc 21-24
10. Alcides 19-23
11. Sneek Wit-Zwart 21-23
12. Nieuw Buinen 20-14
13. sv Babberich 19-12
14. SC Joure 19-3

Over de punten Ronde 4 FOK! Voetbalmanager

Omdat er vandaag nog aanpassingen zijn geweest aan de uitslagen in de FOK! Voetbalmanager en die pas vannacht om 2:00 uur verwerkt worden, moeten jullie nog iets langer wachten op de rankings in de punten van deze ronde en het algemeen klassement.

Er was een verschil van interpretatie tussen crewleden over het wel of niet toekennen van een Penalty tegen bij keepers. Dat was op twee manieren te interpreteren, maar we hebben besloten dat een penalty sowieso 2 strafpunten betekent. Dat staat los van het feit of de keeper de penalty nu wel of niet veroorzaakt heeft. Feit blijft dat hij een tegengoal in de vorm van een strafschop krijgt en daar dus minpunten voor krijgt.

Echter, als de keeper die penalty weet te stoppen, dan krijgt hij dan weer 3 punten voor. Daardoor komt het saldo bij de keeper in dergelijke gevallen op +1.

Aangezien we daar nu een consensus over bereikt hebben, konden we ook de juiste aantallen voor Ronde 4 invullen. Betekent wel dat er nog veranderingen in je punten (en dus budget) kunnen komen tussen nu en 2:00 uur vannacht. Mocht dan blijken dat je een gemaakte wissel niet had kunnen betalen, kan het ook voorkomen dat je huidige budget lager bijgesteld wordt. Andersom kan natuurlijk ook.

De vorige rondes zullen niet gewijzigd worden op dit punt, daar is het nu echt te laat voor en gaat te ingrijpend worden. Excuses voor dit ongemak, maar we zijn blij dat er nu een eenduidige conclusie is omtrent deze kwestie.

Mochten er vragen of opmerkingen zijn, dan kan dat of via pm aan FOKmanagers, via mail sport[at]fok.nl of via ons topic in feedback.

Ook Barendrecht zeker van Topklasse

Het was een heerlijke tweede Paasdag voor Barendrecht. De zaterdaghoofdklasser veroverde door de 0-3 overwinning bij RVVH niet alleen de koppositie in de Hoofdklasse A, het werd na afdelingsgenoot Capelle ook de tweede club die zeker is van deelname aan de Topklasse.

Michael van Dommelen, Jeroen van Wetten en Alexander van Dommelen maakten vanmiddag in Ridderkerk de doelpunten voor de ploeg van trainer Jack van den Berg, die bij ASWH alle denkbare amateurprijzen veroverde. De succestrainer heeft nu Barendrecht, dat 50 punten heeft uit 21 duels, naar de Topklasse gebracht. Met een doelsaldo van 56-16 is Barendrecht zowel de meest scorende als de minst gepasseerde ploeg.

De plaatsing voor de Topklasse werd, net als bij Capelle afgelopen zaterdag, niet echt groot gevierd. Beide teams hebben de komende weken namelijk een hoger doel: de titel. Capelle is nu tweede met 49 uit 20 en kan Barendrecht dus voorbij, maar weet dat het nog een restant van dertien minuten bij Rijnsburgse Boys moet spelen en daar de 2-0 achterstand vermoedelijk niet zal goed maken.

Uitslagen zaterdaghoofdklasse

Door de vele afgelastingen in de Hoofdklasse is er dit Paasweekend een dubbel inhaalprogramma. Vandaag stonden de tweede inhaalduels op het programma. Hieronder de uitslagen:

Hoofdklasse A

ASWH - Katwijk 1-1
FC Lisse - Noordwijk 4-2
Quick Boys - Ter Leede 0-0
RVVH - Barendrecht 0-3
Scheveningen - Rijnsburgse Boys 0-1

STAND

1. Barendrecht 21-50
2. Capelle 20-49
3. Rijnsburgse Boys 19-35
4. ARC 21-35
5. FC Lisse 21-33
6. Katwijk 21-30
7. ASWH 21-28
8. Quick Boys 22-28
9. Noordwijk 21-27 (+3)
10. Scheveningen 21-27 (-4)
11. Ter Leede 20-26
12. RVVH 21-23
13. DOTO 21-11
14. TOGR 20-3

Quick Boys één punt, ASWH twee punten in mindering

Hoofdklasse B

Hoek - LRC Leerdam 0-0
SDC Putten - Sparta Nijkerk 2-6

STAND

1. IJsselmeervogels 21-48
2. Sparta Nijkerk 21-46
3. Spakenburg 21-43
4. Hoek 21-35
5. GVVV 21-33
6. Zwaluwen '30 21-32
7. Kozakken Boys 21-29
8. LRC Leerdam 21-27
9. ODIN '59 21-26 (-2)
10. SDC Putten 21-26 (-7)
11. Jodan Boys 21-19
12. DOVO 21-17
13. Volendam 21-15
14. Bennekom 21-12

Hoofdklasse C

ACV - PKC '83 2-4
CSV Apeldoorn - Staphorst 1-0
Excelsior '31 - Flevo Boys 1-0
Go-Ahead Kampen - WHC 0-2
Harkemase Boys - Berkum 2-0

STAND

1. Excelsior '31 20-44
2. Harkemase Boys 20-40
3. Flevo Boys 20-38
4. CSV Apeldoorn 20-31
5. SC Genemuiden 21-31
6. ACV 19-28
7. WHC 20-27
8. Berkum 21-25
9. HHC Hardenberg 19-24
10. Staphorst 20-24
11. Nunspeet 20-20
12. Be Quick '28 20-19
13. PKC '83 19-18
14. Go-Ahead Kampen 19-15

Peuter door geweld omgekomen

Het 2-jarige meisje uit Drachten dat zaterdagmiddag in een ziekenhuis in Eindhoven overleed, is door geweld gestorven. Dat is gebleken uit sectie maandag op het stoffelijk overschot van de peuter. Dat heeft een woordvoerster van de politie laten weten.

De 21-jarige moeder van het kind en een 20-jarige vrouw uit Valkenswaard brachten het zwaargewonde kind zaterdagochtend rond half vijf vanuit een woning in Gestel naar het ziekenhuis. De politie heeft hen aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van het meisje. De vrouwen hebben volgens de politie een relatie met elkaar. Ze waren in de woning in Gestel op een feest.

De politiewoordvoerster kon maandag in het verband met het onderzoek nog niet zeggen wat er precies met het meisje is gebeurd. Een team van twaalf rechercheurs is bezig met onderzoek.

Sneijder onzeker voor return tegen CSKA

Internazionale kan morgen in de return van de kwartfinales in de Champions League tegen CSKA Moskou mogelijk niet beschikken over Wesley Sneijder. De Nederlandse middenvelder raakte vandaag tijdens de training geblesseerd aan zijn enkel na een duel met Sulley Muntari.

Het is nog niet duidelijk hoe ernstig de blessure precies is. Inter verdedigt morgen een voorsprong van 1-0 uit de eerste wedstrijd. Sneijder miste in maart enkele wedstrijden voor Inter wegens een spierblessure in zijn rechterbeen.

Oefening terugtrekking troepen Uruzgan

Het terugtrekken van de Nederlandse troepenmacht uit Uruzgan wordt van 12 tot en met 23 april geoefend in Utrecht en Gelderland. Ruim zestienhonderd militairen doen mee aan de oefening. Het grootste deel van hen zal vanaf augustus naar Afghanistan gaan om de eenheden en het materiaal veilig terug te brengen naar Nederland.

De 'redeployment', zoals de terugtrekking wordt genoemd, is een zeer omvangrijke operatie. Zo moeten alleen al vierduizend containers verscheept worden. Achthonderd tot veertienhonderd nieuwe militairen zullen zich bezighouden met de verhuizing. Hiervoor is ook weer extra bescherming nodig. Een deel van de spullen wordt teruggevlogen, een anders deel wordt over land via Pakistan en vervolgens per boot verscheept.

Man reed door paniek op politieafzetting in

De man die vrijdagavond bij een brand in het Limburgse Eygelshoven op een politieafzetting inreed had een paniekaanval. De 39-jarige man uit Kerkrade is eigenaar van een loods op het industrieterrein waar brand woedde. Hij raakte in grote paniek toen hij hoorde dat er brand was in een van de gebouwen bij zijn loods.

De man reed met hoge snelheid in op omstanders en hulpverleners. Die konden ternauwernood wegspringen. Toen de man merkte dat niet zijn loods in brand stond kalmeerde hij. De politie meldt dat zijn actie absoluut niet gericht was op de aanwezigheid van de hulpverleners, het werk dat ze deden of de omstanders.

De brand in het gebouw aan de Nevelsteenstraat werd even na 22.00 uur ontdekt. Zeven bedrijven werden verwoest. In één van de bedrijven bleek een wietplantage aanwezig te zijn. Volgens de politie is er geen relatie tussen deze plantage en het ontstaan van het vuur. De oorzaak van de brand wordt nog onderzocht.

Freire: "Heb Valverde nooit gezien"

Oscar Freire werd na langdurig overleg door de jury vandaag gedeklasseerd in de eerste etappe van de Ronde van het Baskenland. De Spanjaard week tijdens zijn sprint te veel af naar links, waardoor hij Alejandro Valverde hinderde. De jury besloot daarop de Rabobank-renner dus te deklasseren.

"Ik heb Valverde nooit gezien," zei de drievoudige wereldkampioen na afloop op Rabosport. "Hij wilde me ineens passeren toen ik al naar links was gegaan. Op dat moment week ik niet meer af. Dinsdag en woensdag zijn de finales iets minder lastig, maar is het weer wel moeilijker voor de ploeg om de koers te controleren. Maar de vorm is heel goed en ik wil de uitdaging hier best aan gaan."

Hockeysters Den Bosch en Amsterdam bij laatste vier

De hockeysters van Den Bosch en Amsterdam hebben zich in Berlijn moeiteloos geplaatst voor de halve finale van de Champions Cup. Den Bosch was met 6-0 veel te sterk voor HC Berlijn, Amsterdam bereikte tegen Polo Barcelona zelfs bijna de dubbele cijfers: 9-0. Den Bosch en Amsterdam spelen eind mei in de halve finale tegen elkaar.

Ook UHC Hamburg en Atasport bereikten de halve finale. De Duitsers wonnen met 5-1 van Olton and West Warwicks. Atasport uit Azerbeidzjan was Campo Madrid met 2-1 de baas.

Nederlands fregat schiet op piraten

Het Nederlandse fregat de Hr. Ms. Tromp heeft maandag voor de kust van Somalië een Duits koopvaardijschip bevrijd van piraten. Daarbij is geschoten tussen de piraten en de Tromp, de boordhelikopter en de mariniers van het zogeheten boardingteam. Dit meldt het ministerie van Defensie.

Rond 09.45 uur was bij het fregat een noodoproep binnengekomen vanaf het Duitse schip. Het was aangevallen door piraten en de bemanning had zich teruggetrokken in een veilige ruimte aan boord. Een helikopter stelde vast dat het schip inderdaad gekaapt was: de twee aanvalsskiffs van de piraten werden door het koopvaardijschip gesleept.

De Tromp ging op de boot af en stuitte onderweg op het piratenmoederschip. Nadat niet werd gereageerd op waarschuwingen werden met het 127 millimeter boordkanon waarschuwingsschoten gelost. Hierop vluchtte het moederschip.

Mariniers gingen vervolgens aan boord van het gekaapte koopvaardijschip. Tijdens deze actie werd zowel door de Tromp als door de helikopter op de brug van het koopvaardijschip gevuurd, om de piraten te verjagen. De piraten raakten niet gewond, maar gaven zich wel over. Een van de mariniers liep lichte verwondingen op.

Alle vijftien bemanningsleden van het Duitse schip konden na de actie veilig en ongedeerd uit de beveiligde ruimte worden bevrijd. De piraten zijn aangehouden en bevinden zich aan boord van de Tromp.

Het fregat ontwapent regelmatig piraten. Sinds het begin van de EU-missie tegen piraterij in de regio werden al meer dan 150 piraten ingerekend, waarvan ruim de helft door Nederland.

De Hr. Ms. Tromp ontwapent regelmatig piraten

Madonna verslaat Beatles in hun eigen land

Popster Madonna was het afgelopen decennium de meest gedraaide muzikant in Groot-Brittannië. Voor het eerst in de recente Britse popgeschiedenis werden de Beatles in eigen land naar plaats twee verdrongen. Dat blijkt uit maandag gepubliceerde cijfers van de Britse auteursrechtenorganisatie PPL.

De liedjes van de Amerikaanse zangeres Madonna waren niet alleen op radio en televisie het meest te horen. Ook in pubs, clubs en winkels werden ze het meeste gedraaid. Madonna slaat overigens een dubbelslag: zij is de enige vrouw in de top vijf. Robbie Williams eindigt op plaats drie. Hij staat daarmee twee plaatsen hoger dan zijn voormalige band Take That. Vierde staat Queen.

Tweehonderdduizend bezoekers Sail Kampen

Zo'n tweehonderdduizend mensen hebben het afgelopen weekeinde Sail Kampen bezocht. Dit is volgens de organisatie minimaal evenveel als bij de vorige editie in 2007. Maandag moest vanwege de verkeersdrukte één brug worden afgesloten voor auto's, meldt de politie.

De sfeer tijdens het evenement was heel goed, meldt de organisatie, die de opkomst 'boven verwachting' noemt. Maandag was de populairste dag, met meer dan honderdduizend bezoekers. Sail Kampen, dat iedere drie jaar plaatsvindt, is na Sail Amsterdam en Delfsail het grootste maritieme evenement van Nederland.

CD: Good Shoes - No Hope, No Future

In 2007 prijkte Good Shoes op een poster als support act van de Kaiser Chiefs. Hoewel ik vastbesloten was om eens wat de britpopband te beluisteren, kwam het er telkens niet van. Het nieuwe album No Hope, No Future uit 2010 was de eerste kennismaking. Om wat meer informatie rondom de band te verzamelen, ging ik naar de site van de Engelse heren. Verder dan de shop ben ik niet gekomen. Een van de T-shirts vatte het hele album samen zonder ook maar een woord te liegen: "I play in a band, but I got no talent".

Good Shoes

Dagzege Valverde in Baskenland na diskwalificatie Freire

Alejandro Valverde heeft de eerste etappe in de Ronde van het Baskenland op zijn naam geschreven. De Spanjaard won de rit van vandaag, met start en finish in Zierbena, nadat Oscar Freire werd gediskwalificeerd.

De koers ontbrandde op de Las Calizas, de laatste van twee cols van de vierde categorie. Negen renners, onder wie Robert Gesink, reed tijdens de vier kilometerlange klim, met een gemiddelde stijging van acht procent weg. In het zicht van de haven wist het uitgedunde peloton de kopgroep echter weer terug te grijpen. Oscar Freire was vervolgens de snelste maar hij werd gediskwalificeerd omdat hij teveel van zijn lijn afweek. Daardoor ging de dagzege naar Alejandro Valverde.

Samuel Sanchez, een van de favorieten voor de eindzege, raakte op de Calizas achterop en verloor ruim een minuut.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Alejandro Valverde (Spa/Cai) 3.57,57
2 Christoph.le Mével (Fra/Fdj) z.t.
3 Ryder Hesjedal (Can/Gar) z.t.
4 Aleksandr Kolobnev (Rus/Kat) z.t.
5 Jurgen v.d. Broeck (Bel/Ome) z.t.
6 Rigoberto Urán (Col/Cai) z.t.
7 Haimar Zubeldia (Spa/Rad) z.t.
8 Daniel Martin (Ier/Gar) z.t.

Hoge boete Guerrero voor bidongooien

Hamburger SV heeft Paolo Guerrero een hoge boete opgelegd, omdat hij gisteren na het met 0-0 gelijkgespeelde duel tegen Hannover 96 een bidon naar een supporter gooide. De Peruaanse aanvaller werd door de fan beledigd en nam op deze manier wraak.

De boete die tussen de 50.000 en 100.000 euro bedraagt zal naar een goed doel worden overgemaakt. "Het gedrag van Paolo was onaanvaardbaar maar hij verdient een tweede kans. Guerrero heeft zijn excuses gemaakt, bovendien is het pas de eerste keer in de vier jaar dat hij bij ons is dat zoiets gebeurt," zei HSV-voorzitter Bernd Hoffmann.

Lijk gevonden voor huis George Clooney

Enkele meters voor het huis van de villa van George Clooney aan het Italiaanse Comomeer is het stoffelijk overschot van een vermoorde vrouw aangetroffen. Het lijk dobberde op Goede Vrijdag in het water voor het huis van de acteur.

Clooneys buurvrouw zag het lijk in het water liggen toen ze door het keukenraam keek. "Ik keek door het raam en zag plots iemand in het water liggen. Ik ging kijken en zag dat het een vrouw was. Het was een knappe dame en ze droeg sexy lingerie", vertelde de vrouw aan de media.

Uit sectie is gebleken dat de vrouw even voor haar dood nog de liefde had bedreven. Na de seks werd met een bijl haar nek doorkliefd. Aan de hand van haar tatoeages werd de vrouw geïdentificeerd als een 36-jarige Zwitserse, die sinds 25 maart werd vermist. 

Men vermoedt dat de vrouw zeker al anderhalve dag in het Comomeer ronddobberde eer ze werd ontdekt. Het is echter nog niet bekend of George Clooney iets met haar dood te maken heeft.

Doek valt voor hockeyers Bloemendaal in EHL

Bloemendaal is in de kwartfinale van de Euro Hockey League uitgeschakeld. De titelverdediger verloor na het nemen van shoot-outs van het Duitse Uhlenhorster HC, dat het toernooi twee jaar geleden won. Na verlenging stond er 3-3 op het scorebord, de shoot-outs vielen uit in het voordeel van de ploeg uit Hamburg: 2-0.

Bloemendaal keek al na acht minuten tegen een achterstand aan, maar nog voor het eind van het tweede kwart was deze omgebogen in een voorsprong van 2-1. Patrick Breitenstein bracht Uhlenhorst echter weer langszij en even later slaagde Bloemendaal er ook niet in om een 3-2 voorsprong vast te houden.

In de verlenging stuurden de Duitsers aan op shoot-outs en dat bleek een verstandige keuze. Bij Bloemendaal hadden Jamie Dwyer en Ronald Brouwer hun zenuwen niet onder controle, waarna Jonas Fürste van Uhlenhorst bij de beslissende shoot-out wel kalm bleef.

Uhlenhorster HC neemt het eind mei in de halve finale op tegen Barcelona. De andere finalist komt uit de ontmoeting tussen Amsterdam en Rotterdam.

VN-personeel gedood in Congo

Bij gevechten tussen het Congolese leger en een opstandelingengroep zijn zondag twee medewerkers van de Verenigde Naties om het leven gekomen. Dat heeft het hoofd van de VN-vredesmissie in Congo gezegd.

Een vredesmilitair uit Ghana werd zondag in een auto doodgeschoten. Een andere VN-medewerker kwam in het noorden van Congo om bij gevechten met de militie Enyele.

Het Congolese leger voert strijd met de Enyele, omdat de militie in oorlog was met de stam Munzale over landbouw- en visrechten.

Buschauffeur geslagen en geschopt door vrouw

Een 59-jarige buschauffeur is zondagavond in Tilburg door een vrouw in zijn gezicht geslagen. De vrouw was erg agressief en maakte een verwarde indruk. De buschauffeur werd geschopt en geslagen en zijn bril werd vernield. Van de dader ontbreekt ieder spoor, meldt de politie.

Rond 20.45 uur liep de buschauffeur met een collega op de Spoorlaan bij het Centraal Station in Tilburg. Bij de halte stond een vrouw die tegen de twee schreeuwde dat ze 'eraan zouden gaan'. Toen het slachtoffer de vrouw passeerde begon ze te schoppen en te slaan. Ook pakte ze de bril van de chauffeur af en gooide deze op de grond. Vervolgens rende ze weg.

De twee mannen zetten de achtervolging in, maar verloren de vluchtende vrouw uit het oog.

Haedo verrast Greipel in Rundum Köln

De 94e editie van Rundum Köln is gewonnen door de Argentijn Juan José Haedo. Na 200,6 kilometer koersen versloeg de renner van Saxo Bank de grote favoriet André Greipel en de Italiaan Enrico Rossi in de massasprint. De Australiër Graeme Brown (Rabobank) kwam als de nummer vijf over de meet.

De koers vandaag werd gekenmerkt door vele vluchtpogingen. Ook Koos Moerenhout probeerde het maar geen van de ontsnappingen was een lang leven beschoren.

In de finale probeerde de Oekraïener Vitali Popkov het nog, maar toen hij werd teruggepakt, bracht HTC Columbia Greipel in stelling. Helaas voor hen was Haedo de Duitser net iets te snel af waardoor voor Greipel niets meer inzat dan de tweede plaats.

Uitslag:

# Naam Tijd
1 Juan José Haedo (Arg/Sax) 5.56,10
2 André Greipel (Dui/HTC) z.t.
3 Enrico Rossi (Ita/Flm) z.t.
4 Daniele Colli (Ita/Flm) z.t.
5 Graeme Brown (Aus/Rab) z.t.
6 René Weissinger (Dui/Vor) z.t.
7 Jure Kocjan (Slo/Car) z.t.
8 Tim Mertens (Bel/TsV) z.t.

'Krul toegevoegd aan verlanglijst PSV'

PSV lijkt druk op zoek te zijn naar een doelman. Aan het bekende verlanglijstje werd maandag de Nederlanse keeper van Newcastle United Tim Krul toegevoegd. Eerder werden Simon Mignolet (Sint-Truiden) en Przemyslaw Tyton (Roda JC) in beeld bij de Eindhovenaren.

Het Engelse The People weet te melden de 22-jarige Krul in de belangstelling van PSV staat. Op dit moment staat de sluitpost onder contract bij Newcastle United. Deze club heeft nog een punt nodig om terug te keren in de Premier League. Krul kwam in zijn loopbaan eerder uit voor Falkirk en Carlisle United. Deze ploegen huurden hem van Newscastle United. Bij laatstgenoemde club was de Hagenees vaak reserve achter Steve Harper en Shay Given.

Politie onderzoekt autobranden in Den Haag

In Den Haag zijn in het paasweekeinde vier auto's, een invalidenauto en een motor in vlammen opgegaan. De politie gaat uit van brandstichting en is op zoek naar getuigen. Bij de branden raakte niemand gewond.

Zaterdag rond 21.20 uur brandden op de Oosterzijde twee auto's uit. In de nacht daarna werd op de Honselersdijkstraat om 01.00 uur ook een auto in brand gestoken.

Zondagavond, om 21.00 uur, was een invalidenwagentje op de Pieter Lastmanstraat het doelwit van een brandstichter. 's Nachts ging op de Fluitenbergstraat en op de Pompoenstraat een auto en een motor in vlammen op.

De uitgebrande voertuigen zijn voor onderzoek meegenomen door de politie. Of er sprake is van een of meerdere daders is onduidelijk. Ook over het motief is nog niets bekend.

Sanchez blijft leider UCI World Ranking

Luis Leon Sanchez blijft de leider in het UCI-klassement. De Spanjaard heeft 222 punten verzameld, waarmee hij Tom Boonen (166 punten) en zijn landgenoot Joaquim Rodriguez (142 punten) voorblijft. De winnaar van de Ronde van Vlaanderen, Fabian Cancellara, pakte zijn eerste punten van het jaar en komt binnen op plek tien.

Beste Nederlander in het klassement is Robert Gesink op een 31e plaats met 51 punten. Bij de teams staan Rabobank (10e) en Vacansoleil (21e), ver achter de Spaanse leider Caisse d'Epargne. Ook bij de landen staat Spanje bovenaan met 670 punten, gevolgd door de Belgen. Nederland staat momenteel pas tiende.

Meer dan 300.000 iPads weg op dag één

Apple heeft op de eerste verkoopdag van de iPads 300.000 stuks van deze hebbedingen verkocht. De computerfabrikant maakte dit maandag bekend, nadat zaterdag duizenden mensen in de Verenigde Staten in de rij hadden gestaan voor winkels om zo'n plat computertje te bemachtigen.

De nieuwe bezitters van de iPad gingen direct aan het downloaden en daarbij werden ook 250.000 elektronische boeken binnengehaald. In Europa ligt de iPad nog niet in de winkels. Bij het vorige kassucces van Apple, de iPhone, werden in het eerste weekeinde 270.000 stuks verkocht en binnen een jaar werden er toen meer dan 6 miljoen aangeschaft. De schattingen over de verkoop van de iPad lopen uiteen van 3 tot ruim 7 miljoen stuks binnen een jaar.

'Wijnaldum mogelijke vervanger van Riera bij Liverpool'

Georginio Wijnaldum die dezelfde weg bewandelt als Dirk Kuyt. Het is mogelijk. De Feyenoorder staat volgens Engelse media in de belangstelling van de Reds. Liverpool FC zou Georginio Wijnaldum komende zomer willen overnemen, zo staat te lezen op caughtoffside.com.

Wijnaldum zou de vervanger worden voor Albert Riera, die Liverpool in de zomer wil verkopen. Een voordeel voor Liverpool is dat Feyenoord het geld van de transfer goed kan gebruiken. De middenvelder zelf reageert nuchter op het gerucht. "Dirk Kuyt is een voorbeeld voor mij. Hij verliet Feyenoord toen hij op z'n best was, ik ben nog niet zo ver," aldus de Feyenoorder.

Liverpool's oefenmeester Rafael Benítez is naar verluidt gecharmeerd van Wijnaldum, waar hij een plek aan de linkerkant voor in gedachten heeft. De aanvallende middenvelder speelde de laatste vier seizoenen in totaal 73 keer in het shirt van de Rotterdammers.

Webber: "We konden het rustig aan doen"

Mark Webber heeft na afloop van de Grand Prix van Maleisië aangegeven dat Red Bull Racing op het circuit van Sepang in de race niet voluit is gegaan. De Australiër werd achter zijn teamgenoot Sebastian Vettel tweede met ruime voorsprong op Nico Rosberg die profiteerde van de afwezigheid van McLaren en Ferrari in de top.

"Het was voor ons een luxe dat we het rustig aan konden doen. Nico reed wel een sterke race,maar ik denk dat coureurs als Lewis (Hamilton, red.) nog wel sneller waren geweest. Zij moesten alleen wel achteraan starten. Als Ferrari en McLaren bij ons in de buurt hadden gezeten, was het tactisch een heel andere race geworden," zei Webber na de voor hem redelijk makkelijke middag in Sepang.

"Jack Brabham zei altijd dat je zo langzaam mogelijk moet proberen te winnen. Uiteindelijk is het resultaat hetzelfde, of je nou met één of dertig seconden voorsprong wint. We konden de hele race controleren. Dat zal niet altijd zo zijn, maar wanneer je die kans krijgt, moet je hem grijpen."

Minister wil heldere kosten mobiel bellen

Telecombedrijven moeten duidelijker aangeven aan hun klanten of ze per seconde of per minuut betalen. Dat zegt minister van Economische Zaken Maria van der Hoeven (CDA) in antwoord op Kamervragen. Ze gaat praten met telecomwaakhond Opta over een oplossing vanuit de branche, maar maakt als het nodig is zelf regels.

Volgens de minister zien veel consumenten bij de uiteenlopende tariefstructuren door de bomen het bos niet meer. Sommige aanbieders rekenen nu niet meer per seconde, maar per minuut.

Een telefoontje van 61 seconden kost door het minutentarief evenveel als een gesprek van 120 seconden. Van der Hoeven zegt dat goedkoop ogende abonnementen daardoor soms een stuk duurder uit kunnen pakken.

Van der Hoeven vindt dat er op zich niets mis mee is als telecomproviders per minuut willen afrekenen, maar moet het wel duidelijk blijven. De prijzen kunnen door de overheid niet worden gereguleerd. Wel houden de Opta en de mededingingsautoriteit NMa een oogje in het zeil.

Minder paastoeristen naar Nederland

Tijdens de paasdagen zijn er minder buitenlandse toeristen naar Nederland gekomen dan vorig jaar. Zo'n 800 duizend toeristen brachten Pasen door in Nederland, vijftigduizend minder dan vorig jaar. De daling komt volgens het Nederland Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) door het slechte weer en de timing van Pasen vroeg in het seizoen.

De meeste bezoekers kwamen uit Duitsland en België, maar ook uit Spanje kwamen volgens het NBTC opvallend veel toeristen. De Spanjaarden kwamen vooral naar Amsterdam en Den Haag. Een aantal attracties meldde een groot aantal bezoekers uit Oost-Europa. De Keukenhof telde veel Chinezen en Russen.

Bezoekers uit Duitsland bleven, net als de Nederlanders zelf, vooral in bungalowparken. Campings deden het vanwege het tegenvallende weer slechter. Met name hotels in Amsterdam deden het beter dan vorig jaar.

Nederlanders gingen er vaak een dagje op uit, waarbij met name overdekte activiteiten als musea en horeca het goed deden. Volgens de Club van Elf, een verbond van een aantal grote attracties in Nederland, was het paasweekeinde een prima start van het toeristenseizoen. Wel had het weer op sommige attracties, zoals Madurodam, een negatief effect.

Man vernielt ruim twintig auto's in Roermond

Een 26-jarige man uit Roermond is maandagochtend opgepakt omdat hij ruim 22 auto's vernield zou hebben in zijn woonplaats. De schade betrof voornamelijk afgebroken ruitenwissers en krassen en deuken. De man zit vast, meldt de politie.

Rond 03.15 uur werd de verdachte opgepakt op de Lindelaan. Een getuige had even daarvoor gezien dat de man meerdere auto's aan het vernielen was. De agenten troffen ruim twintig vernielde voertuigen aan op de Lindelaan en de Kasteel Hillenraedstraat.

Vermoorde vrouw gevonden in Wassenaar

In een woning in Wassenaar is een vrouw gevonden die door geweld om het leven is gekomen. De politie wil nog niets zeggen over de identiteit van de vrouw, maar meldt wel dat de 49-jarige bewoner van het huis is aangehouden. Het motief van de moord ligt volgens een woordvoerder van de politie vermoedelijk in de relationele sfeer.

Het lichaam werd maandagmiddag gevonden in een villa aan de Koekoekslaan. Over de doodsoorzaak is nog niets bekendgemaakt, behalve dat de vrouw een gewelddadige dood is gestorven. "Laten we dat eerst maar even aan de verdachte vragen."

Scarponi wint Wielerweek van Lombardije

Michele Scarponi heeft de Wielerweek van Lombardije gewonnen. Zijn leidende positie kwam vandaag in de laatste etappe, van Montello naar Bergamo over 153 kilometer, niet meer in gevaar.

Scarponi eindigde vandaag als zeventiende in dezelfde tijd als ritwinnaar Riccardo Riccò. Het was na zaterdag de tweede dagzege voor Riccò in Lombardije. Jelle Slagter was de beste Nederlander in het eindklassement. De renner van Rabobank eindigde als dertiende.

Nauwelijks verkeersdrukte bij meubelboulevards

De traditionele verkeersdrukte rond meubelboulevards en vestigingen van IKEA is op tweede paasdag uitgebleven. Ook bij pretparken was er nauwelijks verkeersoverlast. Op de wegen naar het strand stonden wel files, meldt de VerkeersInformatieDienst.

De A9 richting Zandvoort en de A12 tussen Utrecht en Den Haag stonden maandagmiddag vol met mensen die ervoor kozen om op hun vrije maandag uit te waaien op het strand.

Pretparken waren daarentegen minder in trek. Vergeleken met vorig jaar, toen het in het paasweekeinde uitzonderlijk warm was, viel de opkomst tegen. Desondanks was het 'plezierig druk' in de pretparken, zei een woordvoerder van de Club van Elf, de belangenorganisatie van attractieparken. Verkeersproblemen bleven uit.

Mensen die van een lang weekeinde op de Veluwe terugkeerden naar de Randstad zorgden maandagmiddag voor files op de A1 en de A28.

Oekraïne niet bij de NAVO

De president van Oekraïne Viktor Janoekovitsj heeft de plannen van zijn voorganger Joesjtsjenko om toe te treden tot NAVO op de lange baan geschoven. De pro-Russische president heeft het besluit genomen om de commissie die de voorbereidingen moest treffen voor die toetreding af te schaffen.


De vorige president van Oekraïne, Viktor Joesjtsjenko, wilde graag lid worden van de NAVO en had deze commissie in 2006 ingesteld. Hij voer een pro-westerse koers, wat leidde tot conflicten met Rusland over ondermeer gasleveranties. 


Janoekovitsj is er altijd duidelijk over geweest dat zijn voorkeur uit gaat naar nauwere samenwerking met Rusland in plaats van met westerse organisaties. Het lijkt erop dat hij de banden met Rusland snel weer wil aanhalen, want hij brengt vandaag in verband met Pasen een privébezoek aan Moskou. Dat is al zijn tweede bezoek in een maand en hij zal ook met de Russische president Medvedev overleg voeren.

Trophies Sonic the Hedgehog 4 bekend

Na 16 jaar wachten is Sega toch maar begonnen aan het vierde deel uit de Sonic the Hedgehog-serie. Ook fans zijn zeer benieuwd, aangezien zij zelf die 16 jaar hebben moeten wachten.

Beetje bij beetje komen we steeds meer te weten over de game. Doormiddel van screenshots en gelekte informatie kunnen we ons een steeds beter beeld vormen. Toch zijn er een paar dingen waar we nog achter moeten komen. Zo is het bijvoorbeeld onduidelijk waarom het spel in episodes is verdeeld. Om een beter beeld te kunnen scheppen van het spel is de lijst van Trophies vrijgegeven. Er zijn in totaal zeven bronzen, drie zilveren en één gouden Trophies te verzamelen. De game komt uit in het derde kwartaal van dit jaar.

The Story Begins (Bronze)
Clear SPLASH HILL ZONE, ACT 1.

Crush Dr. Eggman (Bronze)
Defeat a boss for the first time.

The First Chaos Emerald (Bronze)
Acquire a Chaos Emerald.

Enemy Hunter (Bronze)
Defeat 1,000 enemies.

Golden Flash (Bronze)
Clear all Acts as Super Sonic.

All Stages Cleared! (Bronze)
Defeat the final boss and view the ending.

Contender (Bronze)
Upload your recorded scores and clear times for all stages.

Ring Collector (Bronze)
Collect all the Rings in 'Special Stage 1' and Clear the stage.

Immortal (Silver)
Build up 99 or more extra lives.

Super Sonic Genesis (Silver)
Acquire all seven Chaos Emeralds.

Speed's My Game (Silver)
Clear SPLASH HILL ZONE ACT 1 in less than a minute.

Untouchable (Gold)
Clear the E.G.G. STATION ZONE without taking any damage

FOK!sport zoekt columnisten

Heb jij altijd al vrijwillig mee willen werken aan FOK!sport? Dan krijg je nu de kans, want we zijn namelijk op zoek naar columnisten.

Veel mensen hebben een duidelijke mening over zaken in de sportwereld, maar er zijn er maar weinig die dit goed onder woorden kunnen brengen. Als columnist is het de bedoeling dat je jouw mening in een orgineel stukje tekst giet, waarin je redelijk vrij wordt gelaten in de inhoud en structuur. De columnisten hebben een quotum van twee columns per maand. Een vaste dag voor het plaatsen van je columns is een mogelijkheid.

Heb je interesse? Stuur dan een e-mail, met daarin een column van maximaal 500 woorden over een recent onderwerp van gesprek in de sportwereld, naar sport@fok.nl.

Keniaan Kipchumba wint marathon Utrecht

De Keniaanse atleet William Kipchumba heeft opnieuw de Jaarbeurs Utrecht Marathon op zijn naam geschreven. Hij finishte in 2 uur, 12 minuten en een seconde. Zijn landgenoot Mariko Kiplagat kwam precies 10 seconden later over de meet. De Tanzaniaan Andrea Sambu Sipe eindigde als derde in 2.12.25.

Kiplagat, de winnaar van 2008, voerde na dertig kilometer een aantal stevige tempoversnellingen door, maar Kipchumba wist ze allemaal te pareren. Met nog drie kilometer te gaan nam hij de kop over en moest Kiplagat passen. Goede tijden waren vanwege de straffe wind niet mogelijk. Vorig jaar won Kipchumba in een parkoersrecord van 2.09.40.

Bij de vrouwen zegevierde Olena Bilosjtsjoek uit Oekraïne in 2.39.43. Ze had ruime voorsprong op de nummer twee, Zeddy Chepkoech uit Kenia, die 2.41.04 noteerde.

Red Bull ontkent gebruik actieve ophanging

Red Bull Racing heeft ontkend dat het dit seizoen gebruikt maakt van actieve ophanging op haar Formule 1-bolide. Andere teams in de sport verdenken de Oostenrijkse renstal ervan een slim systeem te gebruiken, maar teambaas Christian Horner ontkent dit.

Red Bull gaat zelfs zover in de ontkenning dat het andere teams aan wil klagen mochten zij op een of andere manier wel gebruik gaan maken van actieve ophanging, omdat dit in theorie illegaal is. Het systeem zorgt er voor dat de auto altijd de juiste rijhoogte heeft, waardoor de bolide zowel met lege als met volle tanks snel is. De FIA heeft de RB6 in Maleisië uitgebreid bekeken, maar niets kunnen vinden wat op een systeem van actieve ophanging duidt.

Horner waarschuwde de concurrentie alvast: "We hebben er geen. Zo simpel is dat. Als McLaren in China er een heeft, dan tekenen wij protest tegen hen aan, omdat het in theorie illegaal is. De FIA heeft in Maleisië onze auto zaterdagavond uitgebreid bekeken en ze zijn er blij mee. Ze zullen moeite hebben om iets te vinden, omdat we simpelweg niet zo'n systeem hebben."

De teams zijn momenteel druk bezig om de wielophangingen en veringen te optimaliseren om zowel in de kwalificatie als in de race optimaal te kunnen presteren. Omdat hier veel geld aan besteed wordt wil de FIA ingrijpen en het eenmalig aanpassen van de rijhoogte tussen de kwalificatie toestaan. Deze reglementswijziging zou de teams veel geld besparen, maar lijkt niet doorgevoerd te kunnen worden omdat alle teams er mee in moeten stemmen, iets wat onwaarschijnlijk is.

Square-Enix zal verrassend nieuws brengen

Square-Enix producer Shinji Hashimoto heeft op zijn Twitter bekendgemaakt dat ze een 'kleine verrassing' gepland hebben voor deze week. Hashimoto twitterde het volgende:

"Good morning. It's the start of a week. In Tokyo, rain has started. Please stick with us this week as well. We're readying a small surprise this week too. Look forward to it. Hashimoto." 

Wat voor verrassing het is, vertelde hij natuurlijk niet. Wel zijn er mensen die denken dat de verrassing alleen voor Japan is. Ook zou het iets te maken kunnen hebben met de release van Final Fantasy IX op de Japanse PSN.

FOK!frontpage zoekt interviewers en spellcheckers!

FOK! wordt steeds groter en uitgebreider. Om de groei bij te kunnen houden hebben we ook meer crewleden nodig. Kun jij je vinden in een vacature die wij je hieronder aanbieden?

 

Interviewer
We zijn weer op zoek naar interviewers. FOK! krijgt regelmatig aanbiedingen om bekende mensen te interviewen, dit loopt uiteen van schrijvers tot acteurs en van muzikanten tot journaallezers.
Naast dat je de kans krijgt de grote namen het hemd van het lijf kan vragen, kom je nog eens ergens. Backstage bij grote feesten of terreinen, exclusieve toegang tot locaties en vaak mogelijkheden tot een gratis concert, boek of dvd. Natuurlijk is het ook een erg goede en leuke leerschool voor studenten en een mooie toevoeging voor je CV.

De meeste interviews vinden overdag in Amsterdam plaats. Vaak is het een persoonlijk interview, maar het komt ook voor dat je via de e-mail of over de telefoon vragen moet stellen. In de buurt van Amsterdam wonen en/of journalistieke ervaring hebben verdient de voorkeur, maar is niet verplicht.

Naast het interviewen van personen en het bezoeken van persevenementen krijg je ook de beschikking tot een exclusief forum waar je met je collega's kan overleggen en waar je veel ervaring op kan doen als interviewer. Ook zijn er speciale crewacties en is er nog veel meer leuks wat voor je klaar staat. Helaas kunnen we je geen geld bieden. Wel bieden we een leuk team van zo'n 250 collega's die samen FOK! draaiende houden en alle extra's die daarbij komen kijken.

Dus kan je goed schrijven, vind je interviewen leuk om te doen, zoek je een goede (journalistieke) leerschool of wil je lekker praten met bekende mensen? Wacht niet langer en stuur snel een mailtje naar frontpage@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie interviewer'

Spellchecker
Om recensies, interviews, specials en nieuwsberichten zo professioneel mogelijk op FOK! te laten verschijnen, zijn spellcheckers altijd meer dan welkom. Jouw hoofdtaak is het nalopen van artikelen van je collega's, zorgen voor goede en duidelijke verhalen en orde.

Naast het nakijken van artikelen en de voordelen die je daarbij ontvangt, krijg je ook de beschikking tot een exclusief forum waar je met je collega's kan overleggen en waar je veel ervaring op kan doen als taaldeskundige. Ook zijn er speciale crewacties en is er nog veel meer leuks wat voor je klaar staat. Helaas kunnen we je geen geld bieden. Wel bieden we een leuk team van zo'n 250 collega's die samen FOK! draaiende houden en alle extra's die daarbij komen kijken.
Dus is de Nederlandse taal helemaal jouw ding, krijg je plaatsvervangende schaamte als je 'ik wordt' ziet staan of wil je de kwaliteit van FOK! nog meer verbeteren? Wacht niet langer en stuur snel een mailtje naar frontpage@fok.nl o.v.v. 'Sollicitatie spellchecker'.

Hockeyers Rotterdam naar halve finale EHL

De hockeyers van Rotterdam hebben zich geplaatst voor de halve finales van de Euro Hockey League. Voor een uitverkocht stadion in Rotterdam won de ploeg van coach Hans Streeder in de kwartfinale met 5-3 van de Spaanse club Atletic Terrassa. Hertzberger scoorde tweemaal voor de Rotterdammers, waarvan een uit een strafcorner.

Tegenstander in de halve finale op zaterdag 22 mei is Amsterdam, dat zich gisteren al verzekerde van een plek bij de laatste vier door het Belgische Leuven uit te schakelen.

Apple iPad nu al gekraakt

De iPad is binnen een dag al gekraakt. Een lid van het iPhone Dev Team, die eerder ook al de iPhone kraakten, wist toegang tot de root van het nieuwe speeltje van Applefreaks te krijgen. In een filmpje op YouTube is te zien hoe de hacker toegang heeft tot het apparaat via een lek in de internetbrowser Safari. De iPad draait op dezelfde software als de iPhone.

Door in te breken kunnen applicaties op de iPad worden gezet buiten de Apple Store om. Want net zoals op de iPhone, kunnen er alleen app's uit de winkel van de fabrikant op het apparaat gezet worden.

Er is nog geen tooltje geschreven om iedere gebruiker makkelijk toegang te geven tot de iPad, maar naar verwachting is die er snel. De verwachting is ook dat Apple het lek snel zal dichten.

Huldiging De Graafschap bij stadhuis

De voetballers van De Graafschap worden zaterdag 10 april gehuldigd door de gemeente Doetinchem voor het behalen van het kampioenschap in de Jupiler League. De huldiging heeft plaats op het Marktplein en begint om 15.00 uur.

Er zijn optredens van onder meer Jovink & The Voederbietels, Bennie Jolink en Peter Borkes, zo maakte de gemeente Doetinchem vandaag bekend. De Graafschap werd gisteren kampioen door in eigen huis met 3-2 van Go Ahead Eagles te winnen.

Roorda: "Richt me op volgend seizoen"

Geert Arend Roorda maakte afgelopen zaterdag na lang blessureleed zijn rentree bij sc Heerenveen in de met 4-1 gewonnen wedstrijd tegen Sparta. De Fries kreeg een groot applaus in het Abe Lenstra Stadion toen hij in de tweede helft Filip Djuricic verving.

"Het is lekker om weer te kunnen spelen. Ik ben weer fit en wil nu zoveel mogelijk wedstrijden spelen om echt topfit te spelen," zei Roorda wiens laatste optreden voor Heerenveen vorig jaar in de gewonnen bekerfinale tegen FC Twente was. De middenvelder richt zijn pijlen vooral op volgend seizoen nu. "De zomer wil ik gebruiken om echt vakantie te nemen en dan begin ik volgend seizoen met een schone lei. Nieuwe trainer, nieuwe kansen."

Whitmarsh: "McLaren komt dichterbij"

Volgens McLaren-teambaas Martin Whitmarsh is zijn team hard op weg om de snelheid van de Red Bulls te benaderen. Sebastian Vettel en Mark Webber behaalden namens het Oostenrijkse team een makkelijke één-twee in Maleisië, maar volgens Whitmarsh komt de concurrentie dichterbij.

"Tot nu toe was Red Bull een klasse apart. Maar we denken te weten waarom ze zo snel zijn in de kwalificatie. En de anderen zullen dat binnenkort ook ontdekken," zei Whitmarsh tegen Autosport. "We hebben het gat met Red Bull bijna gedicht."

Belangrijk onderdeel van het dichterbij komen van McLaren is een aangepaste wielophanging. Hier pakken de Red Bulls veel winst, omdat ze zowel in de kwalificatie als in de race de ideale rijhoogste hebben. Whitmarsh stelt dat zijn team met de nieuwe ophanging veel dichterbij moet kunnen komen. "Voor China zullen we een aantal verbeteringen doorvoeren die ons weer drietiende van een seconde tijdswinst zullen opleveren. Samen met de zes aanpassingen die we in Maleisië hebben gedaan, die ook drietiende opleverden, zal zich dat in de kwalificatie moeten uitbetalen."

Rus naar hoofdtoernooi Marbella

Arantxa Rus heeft zich geplaatst voor het WTA-toernooi in het Spaanse Marbella. De Nederlandse was in de beslissende kwalificatieronde met 6-1 en 6-0 de 16-jarige Kristina Mladenovic de baas. Zij is de huidige nummer één op de wereldranglijst bij de junioren.

Vorig jaar wist Rus zich ook via de kwalificaties voor het hoofdtoernooi te plaatsen. Toen verloor ze in de tweede ronde van Kaia Kanepi.

Roddick: "Ik kon mijn strijdplan uitvoeren"

Andy Roddick was gisteren in de finale van het ATP Masters Series-toernooi in Miami te sterk voor de Tsjech Tomas Berdych. Voor de 27-jarige Amerikaan was het al de tweede finale op rij. Twee weken geleden verloor hij in Indian Wells nog van de Kroaat Ivan Ljubicic. Hij is blij met zijn titel en zijn goede vorm.

"Het is duidelijk dat dit een grote titel voor me is. Ik voelde toch wel wat druk, omdat ik twee weken geleden ook een goede kans op toernooiwinst had en het toen liet liggen," zei Roddick na afloop van de partij. "Het is een hele goede maand voor me geweest. Ik heb vooral goed gespeeld op de belangrijke momenten. Ik was steeds in staat om het strijdplan dat we van tevoren maakten uit te voeren, welke slagen er ook gevraagd werden."

De coach van A-Rod Larry Stefanki trok na afloop van de partij zelfs de vergelijking met Andre Agassi die ook pas op latere leeftijd goed ging presteren. "Agassi beleefde zijn beste jaren vanaf zijn 27ste, dat kan bij Roddick ook zo zijn."

Een quiz? Vrijwel zinloos

Al eerder vermoeide ik mijn lezeren met verhalen over mijn docentenleventje. Ook zonder die verhalen zou u dat wel hebben geraden, want deze scribent moet geregeld zijn best doen om niet al te pedant over te komen. Maar goed, ik word nog steeds gedoogd, wat kan liggen aan het bedroevende niveau van FOK! of aan de buitengewone vergevingsgezindheid van degenen die de moeite nemen mijn pennevruchten tot zich te nemen.

CD: Recoil - Selected

Een nieuw album van Recoil? Nee, helaas! Bijna drie jaar na het laatste studioalbum, 'Subhuman', krijgen we een 'best of' voorgeschoteld. 'Selected' bevat tracks die, zoals de titel al zegt, speciaal zijn uitgekozen door oprichter Alan Wilder. Wilder verliet in 1995 Depeche Mode, maar startte reeds in 1986 dit solo-project. "The early recordings were undertaken as an antidote to my work with Depeche Mode; a way to alleviate the frustrations of always working within a pop format." Zo schrijft Wilder in het cd-boekje. Hij wilde meer 'avant-garde' in de electronica en vanuit dat perspectief ontwikkelde Recoil zich tot een grote muzikale trip. Deze cd geeft die reis in volle glorie weer.

Recoil-Selected 2010 cd

Spaceshuttle 'Discovery' gelanceerd

De Amerikaanse spaceshuttle 'Discovery' is zojuist gelanceerd. De shuttle draagt een hogedruktank met gereedschap en voorraden met zich mee voor het International Space Station (ISS) en is 12.21 uur Nederlandse tijd opgestegen. Ondanks onregelmatigheden in grondtesten aan de hardware van de shuttle, gaf het team van NASA zaterdag een unanieme ‘go’ aan de missie: “We zijn erg opgewonden, niet alleen over de missie maar ook over de wetenschap die we aan boord van het ISS kunnen brengen, die de mogelijkheden van het nationale laboratorium kunnen demonstreren.”

De Italiaanse hogedruktank MPLM (multi-purpose logistics module) zal een lading van 7.700 kilogram meenemen naar het ISS, bestaande uit voorraden, nieuwe slaapvertrekken voor de bemanning en nieuwe stellages voor laboratoriumonderzoek.

Samen met de bemanning van het zondag al gearriveerde ruimteschip Soyuz zullen de astronauten experimenten uitvoeren en twee aankomende missies ondersteunen. Voor de missie staan drie ruimtewandelingen gepland, waarin onder andere een ammoniaktank zal worden vervangen en een Japans experiment aan de buitenkant van het station naar binnen zal worden gebracht.

De vlucht is één van de vier laatste missies van de vloot, die eind 2010 zal worden afgedankt en neemt voor het eerst drie vrouwen mee. Voor verdere informatie over de lancering kun je deze pagina van de NASA bezoeken.

[MLB] Red Sox winnen seizoensopener van Yankees

De Boston Red Sox hebben de eerste wedstrijd van het nieuwe honkbalseizoen gewonnen. In Boston werden de regerende kampioenen, de New York Yankees, met 9-7 verslagen.

De twee aartsrivalen mochten het nieuwe seizoen van de Amerikaanse honkbal competitie beginnen en deden dat met spektakel. Nadat de Yankees een ferme voorsprong hadden genomen in Fenway Park, wisten de Sox toch de definitieve slag te winnen. Justin Pedroia en Kevin Youkilis deden de mannen van manager Joe Girardi de das om. Een 5-1 achterstand werd omgedraaid in een 9-7 winst.

Vanavond beginnen 26 van de andere teams aan hun seizoen. 

Beeld Kabouter Plop gestolen

Een beeld van Kabouter Plop is vrijdag gestolen in de Drentse plaats Dalen. Iets verderop, tussen Dalen en Coevorden, zouden op 30 april de deuren van het pretpark Plopsa Indoor worden geopend. Tijd om voor de opening een nieuw beeld van de Belgische televisiekabouter te maken is er niet meer.

Stichting Dalen Promotie had het beeld tot de opening in bruikleen gekregen. "Boos, verdrietig, verslagen. Wie zou dit nou gedaan kunnen hebben? En wat heeft men aan zo'n beeld?", reageert Henk de Jonge van de stichting. "Het vergde veel organisatie en inspanning om dat beeld daar te plaatsen. Dat is nu allemaal voor niets geweest."

Het is nog een raadsel hoe de dieven het beeld hebben meegenomen. De twee meter hoge kabouter was vastgezet op een betonnen voet, met bouten die vastgeschroefd en gelast waren. De dieven lieten, op een autobandafdruk na, geen sporen na.

Huta Galung door in kwalificaties Monza

Jesse Huta Galung heeft zich vanmorgen bij de kwalificaties voor het challenger in Monza voor de volgende ronde geplaatst. De Nederlander, de nummer 307 op de wereldranglijst, versloeg Ivo Minar met 7-5 en 6-4.

"Eerste set was even wennen, 1-4 en 0-30 achter. Uiteindelijk een goede wedstrijd gespeeld", aldus Huta Galung op zijn twitterpagina.

Overigens werd de wedstrijd vanmorgen gespeeld omdat het gisteren flink regende. Later vandaag speelt Huta Galung tegen de Tunesiër Malek Jaziri.

Explosies rond consulaat VS in Peshawar

Vier bommen zijn maandag kort na elkaar ontploft nabij het Amerikaanse consulaat in de Pakistaanse stad Peshawar, in het noordwesten van het land. In de buurt van het zwaar bewaakte gebouw werd ook geweervuur gehoord. Dat heeft de politie gezegd.

Twee explosies vonden plaats op slechts twintig meter van de ingang van het consulaat. De Amerikaanse ambassade in Islamabad zei geen commentaar te kunnen geven.

Op tv-beelden was te zien hoe militairen defensieve posities innamen op de weg voor het gebouw. Eén militair dook midden op straat naar de grond en opende het vuur terwijl vlakbij een grote explosie een grijze rookkolom veroorzaakte.

Reddingswerkers droegen zeker één gewonde weg op een stretcher. Zijn kleren waren doordrenkt met bloed.

Eveneens  kwamen maandag bij een vermoedelijke zelfmoordaanslag tijdens een politieke bijeenkomst in het noordwesten van Pakistan negentien mensen om het leven. Meer dan honderd personen raakten gewond.

Gezinsleden gewond bij redden hond uit brand

Vijf gezinsleden en een buurman zijn maandagochtend lichtgewond geraakt bij een woningbrand in Stadskanaal. De zes probeerden een hond die nog in het huis was te redden. Dat lukte, maar drie bewoners en de buurman kregen ademhalingsproblemen en twee anderen liepen snijwonden op. Het huis brandde volledig uit.

De drie tieners en hun ouders zijn ter controle naar het ziekenhuis gebracht. De buurman werd ter plaatse door ambulancepersoneel behandeld. Het gezin kan niet terug naar huis. Volgens een woordvoerder van de brandweer is het huis onbewoonbaar door de brand.

De brand ontstond om 07.55 uur door onbekende oorzaak aan de achterkant van het vrijstaande huis aan de Postkade. De brandweer, die uitrukte met twee tankautospuiten en een hoogwerker, kreeg de brand in anderhalf uur onder controle. Nabijgelegen huizen raakten niet beschadigd.

Belgische media prijzen Cancellara

De Belgische media prijzen daags na de Ronde van Vlaanderen winnaar Fabian Cancellara uitgebreid. De Zwitser reed op de Muur van Geraardsbergen weg bij de Belgische favoriet Tom Boonen en kwam in Meerbeke met een ruime voorsprong solo over de streep.

"Op de Muur van Geraardsbergen versnelde Fabian Cancellara zonder uit het zadel te komen," zo schrijft de Gazet van Antwerpen. "Tom Boonen zag de kloof met de Zwitser steeds maar groter worden en wist al na de beklimming van de Kapelmuur dat een tweede plaats het hoogst haalbare zou worden. Fabian Cancellara bleef als een bezetene doorgaan en sneed de laatste helling van de dag, de Bosberg, aan met een voorsprong van 0:57 op Boonen."

Het Nieuwsblad gaat een stap verder met het prijzen van de renner uit de Saxo Bank-ploeg. "Cancellara temt Vlaanderens Mooiste. Met sprintbom Boonen aan zijn zij zat er voor de Zwitser immers niets anders op dan toe te slaan óf op de Muur van Geraardsbergen óf op de Bosberg. En dat gebeurde ook, want er stond absoluut geen maat op een ontketende Cancellara, die Boonen ijskoud uit het wiel reed op de Muur."

Het Laatste Nieuws had de meeste superlatieven over voor Spartacus die het hele peloton geselde. "Geen kruid gewassen tegen Keizer Cancellara. Fabian Cancellara heeft na een razende strooptocht de 94e Ronde van Vlaanderen, een absolute grand cru editie, op zijn palmares gezet. De 29-jarige Zwitser ranselde samen met Tom Boonen (Quick.Step) alles uit elkaar op de Molenberg (op 40 km van Meerbeke), die de hertekende finale inluidde."

"Het duo reed de concurrentie kapot, maar op de Muur moest onze Belgische kampioen deemoedig het hoofd buigen voor de TGV uit Bern. In no time lapte hij Boonen één minuut aan de laars. In een roes van applaus denderde Spartacus naar Meerbeke, waar hij de Zwitserse vlag als een echte keizer én Flandrien de lucht instak, 87 jaar na zijn landgenoot Heiri Sutter."

 

Zoektocht naar drenkeling in Rijn bij Arnhem

Duikers zijn in de Rijn bij Arnhem op zoek naar een man die zondagnacht te water raakte. Een getuige sloeg alarm nadat hij een man in het water om hulp hoorde roepen. De getuige probeerde nog een touw te gooien naar de drenkeling, maar die verdween onder water. Duikers konden de man niet meer vinden, maar proberen het maandag opnieuw.

De brandweerduikers krijgen hulp van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) dat onder meer over radarapparatuur beschikt. De politie rekent er niet op dat de man nog levend wordt gevonden. De identiteit van het slachtoffer is niet bekend.

De getuige zag de drenkeling rond 01.30 uur in het water. De duikers en brandweerboten hebben gezocht bij de kribben aan de zuidelijke kant van de Uiterwaarden.

"Van Gaal laat niets aan het toeval over"

Edwin van der Sar komt woorden tekort om de coach van Bayern München Louis van Gaal te prijzen. De doelman van Manchester United zag vorige week zijn team in de laatse minuten in de kwartfinale van de Champions League met 2-1 tegen de Duiters onderuit gaan en verwacht komende week op Old Trafford een zware wedstrijd.

"We weten dat Bayern mentaal onzettend sterk is. Dat hebben ze in de eerste wedstrijd bewezen door een 1-0 achterstand om te buigen. Het is een kwaliteit die Duitse ploegen sowieso bezitten. Ze zijn bovendien erg fit en geloven in zichzelf," zei Van der Sar tegen Sky Sports.

"Het feit dat ze Louis van Gaal als trainer hebben, maakt hen nog sterker. Dankzij hem geloven ze nog meer in zichzelf en ik weet uit ervaring dat hij niets aan het toeval over laat. Ik heb veel respect voor hem en ik weet dat hij Bayern optimaal prepareert om een goed resultaat te halen op Old Trafford."

De Nederlander weet dat hij met Manchester United zeker niet kansloos is om de halve finale van de Champions League te bereiken. "Wij hebben echter ook een hele goede coach. Ferguson zal beter dan ik weten wat er allemaal in Van Gaal om gaat. We hebben de ervaring en de kwaliteit om verder te komen."

[NBA] Coach Nelson evenaart record

Basketbalcoach Don Nelson van Golden State Warriors heeft zijn 1332e zege geboekt in de NBA. Hij evenaarde daarmee recordhouder Lenny Wilkens.

De winst van de Warriors was een nipte, want de ploeg won met 113-112 van Toronto Raptors. Chris Bosh had de Raptors in de slotseconden zelfs nog de overwinning kunnen bezorgen, maar zijn layup rolde van de basketring. Coach Nelson kan morgen Wilkens passeren als recordhouder indien de Warriors winnen van Washington Wizards.

San Antonio Spurs bereikte de play-offs van de NBA door kampioen Los Angeles Lakers te verslaan met 100-81. Manu Ginobili nam de Spurs aan de hand met 32 punten, Tim Duncan maakte er 24. De Lakers, nog altijd koploper in de Western Conference, leden al hun derde nederlaag in vier wedstrijden. Pau Gasol was topschutter bij Los Angeles met 32 punten.

Cleveland Cavaliers, de beste ploeg dit seizoen in de Eastern Conference, liep ook tegen een nederlaag op. Boston Celtics was te sterk: 117-113. LeBron James noteerde wel 42 punten, maar zijn scoringsdrift was niet voldoende om Cleveland voor verlies te behoeden. Guard Ray Allen was goed voor 33 punten bij de Celtics.

'Brawn legt Mercedes ultimatum op'

Volgens Bild am Sonntag heeft Ross Brawn van Mercedes geëist dat het Formule 1-team voor juni een Grand Prix wint. Gebeurt dit niet, dan wil de teambaas de ontwikkeling aan de huidige bolide staken en de pijlen op 2011 gaan richten.

"Brawn wil voor juni een race winnen, anders laat hij het seizoen voor wat het is. Dan wordt alles op volgend jaar gezet. Dat is bekend met Brawn. Dat heeft hij bij Honda gedaan en daarom is hij met zijn eigen team in het daaropvolgende jaar wereldkampioen geworden," zo meldt een insider bij het team.

Daarnaast zijn er twijfels gerezen of de terugkeer van Michael Schumacher in de Formule 1 wel van lange duur is. De Duitser komt momenteel tekort op teamgenoot Nico Rosberg en zal het volgens de geruchten tot de Grand Prix van Monaco aan gaan kijken. Mocht de 41-jarige Duitser er dan niet beter bij zitten, dan zal hij mogelijk de helm weer aan de wilgen gaan hangen.

Aerts wil niet "over die band blijven lullen"

Willem II mocht gisteren in de derby tegen PSV lang aanspraak maken op een gelijkspel, maar de bezoekers pakten in de slotfase toch nog drie punten. Tot grote teleurstelling van doelman Maikel Aerts.

"Dit komt natuurlijk hard aan, zeker als je ziet dat we toch wat kansen hebben gehad en we best een redelijke wedstrijd speelden", reageert Aerts tegenover Eredivisie Live. "Er had misschien meer ingezeten, maar we moeten ook realistisch zijn. PSV had wel heel veel kansen."

Aerts hield zijn ploeg lang op de been, wat bij het thuispubliek voor tevreden gezichten zorgde. De fans floten hun keeper vorige maand nog uit, waarna Aerts enkele gebaren maakte en zijn aanvoerdersband kwijtraakte. "Mijn verstandhouding met het publiek is altijd goed geweest, op dat ene moment na. Meer wil ik er eigenlijk niet over kwijt, we moeten niet over die band blijven lullen."

Willem II moet het in de slotfase van het seizoen vooral hebben van het team als geheel, benadrukt Aerts. "Ik speel zelf liever wat minder en dat ik dan met drie punten sta." De Tilburgers staan nog steeds voorlaatste. Aerts: "Als we iedere week zo spelen als tegen PSV en iets meer geluk hebben, dan kunnen we de nacompetitie ontlopen."

Armenteros: "Dit geeft een fantastisch gevoel"

Heracles Almelo leek zondag lange tijd niet te gaan scoren tegen NEC. Totdat Gertjan Verbeek wisselde en Samuel Armenteros het veld in stuurde. De invaller scoorde twee keer, waardoor de thuisclub met 2-0 won.

"Dit is een droom. Invallen, voor dertig of veertig minuten of zoiets, en dan twee keer scoren", zegt Armenteros tegenover Eredivisie Live. "Dit geeft natuurlijk een fantastisch gevoel."

Armenteros, normaal gesproken een centrale aanvaller, had er geen moeite mee om als linksbuiten te gaan spelen. "Ik had ook een verdedigende taak. Ik was verantwoordelijk voor Bas Sibum. Dat was mijn grote rol en dat heb ik gedaan."

Trainer Gertjan Verbeek stuurde de 19-jarige Zweed al na tien minuten van de bank. "Hij zei 'warmlopen'. Ik dacht: misschien krijg ik nu mijn kans. Dat is natuurlijk altijd spannend, maar het is gelukt."

Ferrari geeft zorgen over betrouwbaarheid toe

Ferrari heeft toegegeven dat het bezorgd is over de betrouwbaarheid van de motoren. Fernando Alonso blies gisteren in de Grand Prix van Maleisië in de voorlaatste ronde de motor van zijn Ferrari op, terwijl ook het klantenteam Sauber met veel motorisch ongemak kampte.

Het is dit jaar niet de eerste keer dat Ferrari met problemen met de motor kampt. In de Grand Prix van Bahrein moesten de Italianen de motoren van Felipe Massa en Alonso vervangen tussen de kwalificatie en de race. Teambaas Stefano Domenicali is opgetogen dat de Ferrari F10 de snelheid heeft, maar zegt tegelijkertijd dat de betrouwbaarheid omhoog moet en dat er niet meer fouten zoals in de kwalificatie in Maleisië mogen worden gemaakt.

"We horen er bij," zei de teambaas. "We zijn competitief, we zijn sterk en we moeten er nu voor zorgen dat we de problemen tackelen. Jammer genoeg was dit weekend het slechtst wat betreft het resultaat, vooral dankzij twee belangrijke factoren. De betrouwbaarheid was helaas niet goed genoeg. We kunnen echter ook niet vergeten dat het slechte resultaat dit weekend kwam door de slechte kwalificatie, omdat als je vanaf plaats negentien en 21 start er een wonder moet gebeuren."

Domenicali voegde er aan toe dat de kwalificatie in het Italiaanse team uitvoerig is besproken en voortaan zal er geen risico meer worden genomen, zelfs als andere grote teams dat wel doen. Hij zei nog niet te weten wat de aard van de problemen bij Fernando Alonso en beide Saubers waren, maar hij wist wel te melden dat het om twee verschillende problemen ging.

"We moeten sterk in blijven zetten op de ontwikkeling van de auto, omdat anderen ook stappen gaan zetten. We zijn competitief, maar het is niet genoeg en we moeten er voor zorgen dat als we nieuwe onderdelen meebrengen we weten dat ze 100% betrouwbaar zijn."

Dr. Murray zet in op Jackson's colaverslaving

De lijfarts van Michael Jackson wil met de colaverslaving van zijn patiënt aantonen dat Jackson verantwoordelijk is geweest voor zijn eigen dood. Volgens dokter Conrad Murray was Jackson verslaafd aan cola, vanwege de oppeppende cafeïne, terwijl hij tegelijkertijd klaagde over slapeloosheid.

Die tegenstelling zou volgens dokter Murray bewijzen dat Michael Jackson een veeleisende beroemdheid was, die zichzelf tegenwerkte. Jackson zou de enorme hoeveelheden cola drinken om zichzelf op te peppen. Op het moment dat de popster wilde slapen, wilde hij het narcosemiddel propofol toegediend krijgen. Bronnen beweren aan entertainmentwebsite TMZ dat dit de manier is waarop Murray zichzelf wil verdedigen.

De 50-jarige King of Pop stierf op 25 juni. Na lang onderzoek bleek dat hij overleed aan een overdosis van het sterke verdovingsmiddel propofol. Volgens de aanklagers heeft Murray de fatale dosis toegediend. Hij wordt officieel verdacht van dood door schuld. De rechtszaak vindt maandagmiddag, Amerikaanse tijd, plaats.

Dokter Murray beweert dat Jackson de fatale dosis propofol zelf heeft ingenomen. Met het voorbeeld van het tegenstrijdige cola- en propofolgebruik van de King of Pop wil Murray aantonen dat het toedienen van de fatale dosis van het slaapmiddel past bij de inconsistente persoonlijkheid van Jackson.

Murray: cola en propofol (foto: Novum)

Kopie Van Gogh gemaakt van cornflakes

Scholieren van de Sky View High School in Smithfield in de Amerikaanse staat Utah hebben een levensgrote replica (foto) van de Sterrennacht van Vincent van Gogh gemaakt van cornflakes. Dat meldden verschillende Amerikaanse media zondag (plaatselijke tijd).

In een week tijd hebben zo'n honderdvijftig leerlingen de vloer van de sporthal omgetoverd tot het meesterwerk, dat een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels voorstelt. De kopie meet 22 bij 27 meter. Voor het project gebruikten de leerlingen ruim twee ton aan gesponsorde cornflakes. Initiatiefnemer is leerkracht Doyle Geddes. Voor hem was het al jaren een droom om een levensgrote replica te maken van een meesterwerk.

Uit brieven van Van Gogh blijkt dat de schilder zelf eigenlijk niet trots was op het stuk. Geddes is daarentegen wel uitermate tevreden met het uiteindelijke resultaat van de kopie. "De berekeningen waren goed, de schets was goed en het resultaat mag er wezen", aldus het brein achter de onderneming tegen de krant The Herald Journal. Het originele schilderij de Sterrennacht hangt in het Museum of Modern Art in New York.

Meer dan honderd kompels gered in China

Meer dan honderd Chinese mijnwerkers zijn maandag gered uit een ondergelopen kolenmijn in het noorden van China. "Er is een wonder gebeurd", zei een woordvoerder van de reddingswerkers die meer dan een week geleden begonnen met een reddingsoperatie om de kompels veilig boven de grond te krijgen.

In totaal 153 mijnwerkers zaten sinds 28 maart vast toen zij bij het graven van een nieuwe mijnschacht per ongeluk een oude onder water gelopen tunnel openbraken. De kompels wisten zich op platforms elders in de mijn veilig te stellen, maar het zwarte, troebele water maakte het voor duikers bijzonder moeilijk om hen daar te bereiken. Onbekend is hoe diep de mijnwerkers vast zaten.

De eerste negen mijnwerkers werden maandagochtend vroeg gered toen reddingswerkers van diep onder de grond klopgeluiden hoorden. Honderden reddingswerkers werkten ondergronds als bezetenen in de hoop dat ze met zoeklichten en geklop nog meer kompels konden lokaliseren. Tot dusverre wisten zij op deze manier 114 mijnwerkers te redden.

Doden door aanslag in Pakistan

Zeker vijftien mensen zijn maandag in het noordwesten van Pakistan omgekomen, toen een man zich tijdens een bijeenkomst van een politieke partij opblies. Dat heeft een arts meegedeeld.

Volgens een politiefunctionaris wilde de dader het terrein opgaan waar de bijeenkomst werd gehouden, maar hielden bewakers hem tegen. Hij blies zich toen op. Het betrof een bijeenkomst van de Nationale Awamipartij (ANP) die een coalitieregering in het noordwestelijke grensprovincie in Pakistan leidt.

Flat ontruimd na brandstichting Oosterhout

Twintig woningen in een flat in Oosterhout zijn vannacht ontruimd nadat een bewoner van de flat brandstichtte in zijn woning. De 39-jarige overspannen man is door agenten met pepperspray overmeesterd en aangehouden. Zijn woning raakte beschadigd. De bewoners van de andere woningen in de flat mochten na drie kwartier terug naar huis.

Een kennis van de bewoner van de flat op de zesde verdieping vreesde dat de man zichzelf iets zou aandoen en waarschuwde rond 00.20 uur de politie. De man zou mogelijk gas gebruiken. Terwijl hulpverleners op de galerij gasmetingen deden zag een politieman door het keukenraam dat de bewoner brand had gesticht.

Omdat de man mogelijk van plan was de gaskraan open te draaien werd direct de deur geforceerd. De bewoner verzette zich flink en moest met pepperspray onder controle te worden gebracht.

De brandweer begon direct met blussen en zette twee bluswagens en een hoogwerker in. Naastgelegen woningen en de woningen op de zevende en achtste etage werden ontruimd. Een woning liep lichte rookschade op.

Tientallen scooters verwoest bij brand in Wormer

Bij een brand in een opslag in Wormer zijn tientallen scooters verwoest. De grote brand in het bedrijfsverzamelgebouw in de Noord-Hollandse plaats was binnen een uur onder controle. Het pand was verlaten en niemand raakte dan ook gewond bij de brand, zegt een woordvoerder van de politie.

De brand in het gebouw aan de Malerstraat brak rond 04.40 uur uit. De oorzaak van de brand is nog niet bekend. De brandweer was met groot materieel uitgerukt om de brand te bedwingen.

Het pand brandde volledig uit. Omliggende panden raakten niet beschadigd.

Nadal weer de nummer drie van de wereld

Door zijn toernooiwinst gisteren in Miami is Andy Roddick een plek gestegen op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de mannen die vandaag bekend werd. De Amerikaan staat nu zevende.

Rafael Nadal en Andy Murray wisselden van plek, de Spanjaard staat nu derde terwijl de Brit de vierde plek inneemt. Roger Federer gaat nog steeds aan de leiding voor Novak Djokovic.

Thiemo de Bakker blijft de beste Nederlander. Hij bleef op de 76e plaats staan. Igor Sijsling steeg 25 plaatsen en staat nu 162e.

Sneijder: "Er worden bepaalde dingen over mij gecreëerd"

Wesley Sneijder denkt dat Nederlandse voetbaljournalistiek een sfeer rondom het Nederlands elftal wil creëren. De middenvelder van Internazionale ziet daarbij zichzelf vaak in het middelpunt van de belangstelling. Sneijder krijgt daarin het gevoel dat hij verkeerd wordt opgevat.

"Maar het is voor ons de taak om daar als groep goed mee om te gaan, en dat gaan we gelukkig ook", zei de Oranje-international in gesprek met de NOS, waarin ook de grap tegenover Piet Velthuizen ter sprake kwam. "Ik krijg een beetje het gevoel dat er heel veel verkeerd wordt opgevat. Er worden bepaalde dingen gecreëerd en vaak is dat in de persoon van mij. Dat is jammer."

Van onderlinge problemen tussen Sneijder en Robin van Persie is geen sprake volgens de oud-Ajacied. "Er zijn momenten op een training of in een wedstrijd, maar wij onderling hebben er nooit een probleem van gemaakt", liet Sneijder weten over de welbekende vrije trap bij de kwartfinale van het EK tegen Rusland twee jaar geleden, waarbij er onenigheid was over wie deze moest nemen.

De media gaan volgens Sneijder anders met hem om dan met andere spelers. "Ik herinner me eenzelfde moment met Van der Vaart en Huntelaar, maar daar heb ik niks meer over gehoord. Maar omdat het over mij en Van Persie ging, werd er weer wat gecreëerd", daarmee doelt Sneijder op de rol die de media daarin heeft. "Ik heb ook gewoon goed contact met Van Persie en ook met de anderen."

De tweebenige middenvelder blikte daarnaast vooruit op het naderende WK. Sneijder wil in Zuid-Afrika op tien spelen. "Met wie in de spits? Ik heb geen voorkeur en ga niet zeggen met wie ik nou het liefst voor me zou willen spelen. We hebben verschillende aanvallers met verschillende kwaliteiten. We moeten nu met een goed strijdplan komen voor het WK."

Noodtoestand in Mexico na aardbeving

De regering van de Mexicaanse deelstaat Baja California heeft maandag de noodtoestand uitgeroepen, nadat het gebied getroffen was door een zware aardbeving.

De aardschok met een kracht van 7,2 op de schaal van Richter kostte aan ten minste twee mensen het leven. De doden en ongeveer honderd gewonden vielen in de hoofdstad van de deelstaat, Mexicali, aan de grens met de Verenigde Staten. De beving verwoestte zeker een huis en een parkeergarage. Een onbekend aantal gebouwen raakte beschadigd, aldus lokale autoriteiten.

De beving werd tot in Amerikaanse steden als Las Vegas, Los Angeles en San Diego gevoeld maar veroorzaakte daar nauwelijks schade. Wel kwam een onbekend aantal mensen vast te zitten in liften.

Dronken man met neppistool opgepakt

Een motoragent heeft zaterdagavond in Schiedam een man uit de tram gehaald die met een neppistool rondzwaaide. Het bezit van een nepwapen dat echt lijkt, is verboden. De man die onder invloed van alcohol was richtte eerder op de tramhalte het wapen ook al op zijn omgeving. Een passerende motoragent stopte de tram en de man.

De 34-jarige Schiedammer jaagde een aantal mensen met wie hij op de tramhalte aan het Broersvest stond weg toen hij het pistool tevoorschijn haalde. De man stapte daarna in de tram. De motoragent ging achter de tram aan en zag hoe de man ook in de tram met het wapen zwaaide.

Bij een volgende halte werd de man door de politie uit de tram gehaald. De man was onder invloed van alcohol en had een kleine hoeveelheid drugs bij zich. De man mocht na het betalen van een boete van vijfhonderd euro op het bureau naar huis.

PvdA en VVD willen opheldering over Koos H.

De PvdA en de VVD zijn verontwaardigd over de onthullingen van Peter R. de Vries over kindermoordenaar Koos H. en de tbs-kliniek waarin hij verblijft. Uit de uitzending zondagavond bleek onder meer dat H. porno mag kijken in zijn cel, terwijl dat bij wet verboden is.

PvdA-Kamerlid Lea Bouwmeester noemt dat in een reactie tegenover Radio 1 'onbestaanbaar'. Volgens haar is het onduidelijk of H. nu daadwerkelijk porno heeft kunnen kijken in zijn cel, maar geeft de uitzending voldoende aanleiding om dat de onderzoeken.

Volgens VVD'er Fred Teeven is het 'belachelijk' dat een 'veroordeelde lustmoordenaar' porno in zijn cel kan kijken. Hij is van plan minister van Justitie Ernst Hirsch Ballin daar dinsdag in het vragenuurtje aan de tand te voelen.

Teeven hoopt dinsdag ook op uitleg over de rol van een vice-president van de Haagse rechtbank die volgens het programma van Peter R. de Vries een dubieuze rol speelde b ij de zaak van H. Zo bezocht hij hem thuis en in de cel en hielp hij hem aan een advocaat en aan een rijbewijs.

Dost: "Cruciaal dat Verbeek bij Heracles blijft"

Er is een kans dat trainer Gertjan Verbeek Heracles aan het eind van dit seizoen verlaat voor AZ. Heraclied Bas Dost, die in de belangstelling staat van verschillende clubs, ziet in dat geval een langer verblijf in Almelo niet zitten.

"Het is cruciaal dat Verbeek blijft. Hij is heel belangrijk voor me en heeft van mij dit seizoen een betere speler gemaakt. Ik zit er niet op te wachten dat er een nieuwe trainer komt," aldus Dost gisteren tegenover Eredivisie Live. "Ik ben ervan overtuigd dat we met dit team en Verbeek ook volgend jaar in staat zijn om heel ver te komen,' ging de aanvaller verder. Maar mocht hij weggaan, dan is dat voor mij wel een reden om te denken: 'Moet ik hier nog wel blijven?'."

Clijsters stijgt op wereldranglijst

Op de nieuwste editie van de wereldranglijst bij de vrouwen, die vandaag bekend werd, is Kim Clijsters de toptien binnengedrongen. De Belgische speelster, die afgelopen weekend het toernooi van Miami won, steeg van de zestiende naar de tiende plaats.

Ook haar tegenstandster in de finale, Venus Williams, steeg een plek en is nu de nummer vier van de wereld. In de top drie veranderde er niets. De lijst wordt nog steeds aangevoerd door Serena Williams, gevolgd door Caroline Wozniacki en Dinara Safina.

Arantxa blijft de beste Nederlandse op de lijst. Ze steeg twee plaatsten en is nu de nummer 113 van de wereld. Michaella Krajicek zakte twaalf plaatsen en staat nu 143e.

Oude tijden herleven met Koffietijd

Tussen 1994 en 2001 schreef het programma Koffietijd! televisiegeschiedenis in Nederland. Wie kan de bekende openingsmelodie van het ochtendprogramma immers niet meezingen? Oude tijden herleven, want het ochtendprogramma keert maandag na een afwezigheid van negen jaar terug bij RTL4.

De zender stak het programma samen met tv-producent Talpa van John de Mol in een nieuw jasje, met een nieuw liedje. Voormalig MAX-presentatrice en oud-nieuwslezeres Loretta Schrijver is samen met Quinty Trustfull (Eigen Huis& Tuin) aangetrokken als presentatieduo van het vernieuwde Koffietijd. Van maandag tot en met vrijdag ontvangen zij voortaan tussen tien en elf 's ochtends bekende gasten. Niet in een tv-studio, maar in de geheel verbouwde villa in Eemnes die voorheen dienst deed als onderkomen van de realitysoap De Gouden Kooi.

Terugkerende thema's in het ochtendmagazine zijn lifestyle, wonen, gezondheid, mode en cultuur. Elke week kookt een kijker zijn of haar favoriete recept. Tijdens de aftrap op paasmaandag komen zanger Gordon, tv-presentatrice Caroline Tensen en tuinman Lodewijk Hoekstra op de koffie. Mireille Bekooij en Hans van Willigenburg presenteerden Koffietijd! tot 2000. Nadat zij waren vervangen door Judith de Klijn en Sybrand Niessen zakten de kijkcijfers in. In 2001 verdween het programma van de buis.

23.000 konijnen gedood tijdens paasjacht

Tijdens de traditionele paasjacht in de Nieuw-Zeelandse regio Otago zijn 23.064 wilde konijnen gedood. Dat is het op twee na hoogste aantal tijdens de paasjacht in negentien jaar tijd.

Wel werd het recordaantal gedode konijnen per team gebroken. Dat meldden Nieuw-Zeelandse media maandag. Dit jaar schoten 39 teams gemiddeld 590 konijnen dood.

Ook was de jacht voor enkele andere dieren als geiten en vogels fataal. In 1997 werd een recordaantal van 23.949 konijnen doodgeschoten, maar toen deden er 44 teams mee. Zij haalden een gemiddelde van ongeveer 540 dieren in 24 uur tijd. Nieuw-Zeeland heeft te maken met een konijnenplaag. De dieren eten het gras op dat voor vee bedoeld is.

Siem de Jong: "Luuk zou het heel leuk vinden om samen te spelen"

FC Twente-spits Luuk de Jong werd de afgelopen week in verband gebracht met Ajax, dat met Siem de Jong reeds de broer van eerstgenoemde speler in de gelederen heeft.

De overgang van Luuk de Jong is volgens zijn broer vooralsnog echter niet realistisch. "Luuk zou het ook heel leuk vinden om ooit nog eens ergens samen te spelen", zegt de aanvallende middenvelder in het Algemeen Dagblad. "Maar op korte termijn is het waarschijnlijk niet reëel."

"Als Blaise Nkufo er zo meteen mee stopt bij FC Twente, zullen zij ook een spits moeten hebben. En ze investeren nu niet voor niets zoveel in Luuk." De Jong maakte medio 2009 de overstap van De Graafschap naar de Tukkers, die de koppositie in de Eredivisie in beslag nemen.

De Jong is echter niet de enige aanvaller die in de warme belangstelling staat van de Amsterdammers, daar Bas Dost ook in de gaten zou worden gehouden. Het lange aanspeelpunt maakt indruk bij Heracles Almelo en zou Marko Pantelic, die twijfelt over zijn Ajax-toekomst, kunnen gaan vervangen.

Been: "Volgend jaar spelen we Europees voetbal"

De aanvallers van Feyenoord hadden gistermiddag het vizier niet op scherp. De Rotterdammers speelden met 0-0 gelijk tegen NAC Breda. Na afloop overheerste de teleurstelling bij coach Mario Been.

"Vooraf had ik me veel meer voorgesteld van deze wedstrijd. De eerste helft was redelijk, maar de tweede was net als het resultaat ronduit teleurstellend", aldus de oefenmeester na afloop van het duel.

In het eerste bedrijf creëerde Feyenoord veel mogelijkheden. "Dat is het enige verwijt dat ik de ploeg over de eerste helft kan maken. We hebben nagenoeg geen kans weggegeven, maar blijven aan de andere kant moeite houden met tegenstanders die zich maximaal ingraven."

In de zoektocht naar het openingsdoelpunt ging Feyenoord met een extra centrumspits spelen. "Dan moet het gevaar vanaf de zijkanten komen, maar daarin zijn we geen moment geslaagd. Het gaat heel spannend worden, maar wij spelen volgend seizoen Europees voetbal."

Van den Ouweland: "Tranen in mijn ogen"

De Graafschap won gisteren na een zinderende slotfase met 3-2 van Go Ahead Eagles, waardoor het kampioenschap van de Jupiler League een feit was.

In het seizoen 2006/2007 werd De Graafschap ook al kampioen. "Dit is echt precies hetzelfde als drie jaar terug. Toen deden we het ook in de laatste minuten", aldus Joep van den Ouweland op de clubsite. "Go Ahead is een moeilijke ploeg en kwam al snel op 0-2."

"We waren eigenlijk ook wel zenuwachtig vooraf", bekende hij. "Maar na afloop met dat publiek, dat is natuurlijk fantastisch. Ik had tranen in mijn ogen. Nu lekker feesten; ik heb er al twee op."

Ook matchwinner Muslu Nalbantoğlu kon zijn geluk niet op. "We hebben alles gegeven. Ik scoor nu, maar dat hebben we dit seizoen al zoveel gedaan als team. Het had gewoon zo moeten zijn."

Veel doden tijdens Semana Santa

Tijdens Semana Santa, ook bekend als de ‘Goede Week’ of de ‘Heilige Week’, zijn in Latijns-Amerika honderden doden gevallen. In de week voor Pasen is iedereen vrij en worden er veel festiviteiten georganiseerd.

In Guatemala waren er veel slachtoffers door steek- en schietpartijen. Ook kwamen tientallen mensen om door verkeersongevallen en verdrinking en wordt het totale aantal doden op zeker honderd geschat. In Nicaragua, Honduras en Paraguay was het ook feest, daar zijn de minimale schattingen van het aantal doden respectievelijk 64, 50 en 30.

In de Costa Ricaanse hoofdstad San José braken rellen uit tijdens de traditionele ‘verbranding van Judas’. Daarbij werden meer dan honderd mensen gearresteerd en raakte een aantal politieagenten gewond.

Aardbeving Mexico van 7,2 op schaal van Richter

Het noordwesten van Mexico is afgelopen zondag getroffen door een aardbeving van 7,2 op de schaal van Richter. De beving was voelbaar tot in Los Angeles (Californië, Verenigde Staten) meldde de U.S. Geological Survey. De aardbeving trof in de nacht van zondag op maandag Baja California (Mexico), een gebied dat al de hele week wordt geteisterd door 3.0 bevingen.

Hoewel de beving huizen in de gehele San Fernando Vallei op hun grondvesten deed schudden, is er op een in de lift vastzittende bewoner van Century City na, nog geen schade gemeld.

'Kindermoordenaar kijkt pornofilms in cel'

De wegens seksuele marteling van en moord op drie jonge meisjes tot levenslang veroordeelde moordenaar Koos H. mag in zijn cel in een tbs-kliniek naar pornofilms kijken. Dat blijkt zondag uit het programma van misdaadverslaggever Peter R. de Vries.

In de brief die H. schreef naar zijn in Thailand wonende jeugdvriend Nico van Empel stelde H. daarover zelf verbaasd te zijn. "Merkwaardig", aldus H. in de brief, waarin hij Van Empel vraagt hem meer seksfilms te sturen, "het liefst met tieners". Van Empel, zelf herhaaldelijk veroordeeld voor fraude en oplichting, treedt op als infiltrant in de serie van drie uitzendingen van De Vries, waarin met een verborgen camera opnamen werden gemaakt in de tbs-cel van H. De Vries belooft "schokkende onthullingen", en gaf daarvan zondag een voorzet.

In een briefwisseling met Van Empel schrijft H. onder meer dat hij weet hoe het zit met de moord op twee Zweedse meisjes die destijds in de Ardennen gevonden werden. De moord werd nooit opgelost, maar H. was in beeld als verdachte. H. schrijft nu dat hij het zelf niet heeft gedaan, maar weet wie de moorden wel op zijn kerfstok heeft.

H. werd begin jaren tachtig tot levenslang veroordeeld, zonder tbs. De reden dat hij tegenwoordig toch in een tbs-kliniek zit, zou te danken zijn aan de uiteindelijke bekentenis van de moord op de drie meisjes Tialda Visser (12), Edith Post (11) en Emy den Boer (18), zo schrijft H. aan zijn jeugdvriend. H. zat in de zwaarbeveiligde tbs-inrichting in Vught, maar is inmiddels overgeplaatst, aldus De Vries.

De Vries stelt in zijn programma dat een vice-president van de Haagse rechtbank achter de schermen heeft opgetreden als een soort helper van de kindermoordenaar. De rechter zou H. aan een andere advocaat hebben geholpen, zou hem zijn rijbewijs hebben laten halen en zou hem thuis en in de cel hebben opgezocht.

Een kort geding aangespannen door de advocaten van H. kon de eerste uitzending door De Vries niet tegenhouden. Vrijdag beslist de rechter over de andere twee uitzendingen, waarin de camerabeelden te zien zullen zijn.

Releaselijst week 14

Releaselijst week 14, 05-04-2010 t/m 11-04-2010

De wekelijkse releaselijst laat deze week geen bijzonder 'grote' games zien, hieronder een lijst met de games die allemaal vrijdag 09-04-2010 uitkomen.

 

Xbox 360:
-
Borderlands: Double Game Add-On Pack (een bundel die beide add-ons bevat voor het origineel)

Playstation 3:
- Arthur and the Revenge of Maltazard (het vervolg op Arthur and the minimoys, partygame)

PC:
- Arthur and the Revenge of Maltazard
- Torchlight (een hack & slash adventure)
- Borderlands: Double Game Add-On Pack

Nintendo Wii:
- Arthur and the Revenge of Maltazard
- Naruto Shippuden: Clash of Ninja Revolution 3 (exclusieve Wii actie game)
- Sakura Wars (strategische RPG, eerder op de PS2 verschenen)

Nintendo DS:
- Arthur and the Revenge of Maltazard

Heroes of Newerth open beta is begonnen

Zoals in de titel staat, de open beta van S2 Games' RTS-RPG Heroes of Newerth is al begonnen. Deze is niet alleen beschikbaar voor Windows, maar ook voor de Mac en Linux gebruikers.

Heroes of Newerth is geïnspireerd op de Warcraft III mod DotA. De bedoeling is om de basis van je tegenstander te vernietigen. Om dit doel te bereiken heb je een team van helden waarmee je oorlog voert tegen je tegenstander, die ook een team van helden heeft. Omdat Heroes of Newerth een eigen engine heeft, zijn er wat mogelijkheden die DotA niet heeft. Voorbeelden hiervan zijn matchmaking, rankings en voice chat.

Een releasedate is nog niet vastgesteld, maar Heroes of Newerth kan al worden pre-ordered bij S2 Games voor 30 dollar. Om mee te doen met de open beta heb je overigens wel een account nodig die je op de Heroes of Newerth website kan maken.

hon
DotA, maar dan beter

Laatste reviews en specials
special
Random Pics van de Dag #950
special
Random Pics van de Dag #949
special
Random Pics van de Dag #948
special
Random Pics van de Dag #947
special
Weekend gifdump #120
special
VrijMiBabes #159 (not very sfw!)
©FOK.nl e.a.