Spaceshuttle 'Discovery' gelanceerd

De Amerikaanse spaceshuttle 'Discovery' is zojuist gelanceerd. De shuttle draagt een hogedruktank met gereedschap en voorraden met zich mee voor het International Space Station (ISS) en is 12.21 uur Nederlandse tijd opgestegen. Ondanks onregelmatigheden in grondtesten aan de hardware van de shuttle, gaf het team van NASA zaterdag een unanieme ‘go’ aan de missie: “We zijn erg opgewonden, niet alleen over de missie maar ook over de wetenschap die we aan boord van het ISS kunnen brengen, die de mogelijkheden van het nationale laboratorium kunnen demonstreren.”

De Italiaanse hogedruktank MPLM (multi-purpose logistics module) zal een lading van 7.700 kilogram meenemen naar het ISS, bestaande uit voorraden, nieuwe slaapvertrekken voor de bemanning en nieuwe stellages voor laboratoriumonderzoek.

Samen met de bemanning van het zondag al gearriveerde ruimteschip Soyuz zullen de astronauten experimenten uitvoeren en twee aankomende missies ondersteunen. Voor de missie staan drie ruimtewandelingen gepland, waarin onder andere een ammoniaktank zal worden vervangen en een Japans experiment aan de buitenkant van het station naar binnen zal worden gebracht.

De vlucht is één van de vier laatste missies van de vloot, die eind 2010 zal worden afgedankt en neemt voor het eerst drie vrouwen mee. Voor verdere informatie over de lancering kun je deze pagina van de NASA bezoeken.