Red Bull ontkent gebruik actieve ophanging

Peterselieman

Red Bull Racing heeft ontkend dat het dit seizoen gebruikt maakt van actieve ophanging op haar Formule 1-bolide. Andere teams in de sport verdenken de Oostenrijkse renstal ervan een slim systeem te gebruiken, maar teambaas Christian Horner ontkent dit.

Red Bull gaat zelfs zover in de ontkenning dat het andere teams aan wil klagen mochten zij op een of andere manier wel gebruik gaan maken van actieve ophanging, omdat dit in theorie illegaal is. Het systeem zorgt er voor dat de auto altijd de juiste rijhoogte heeft, waardoor de bolide zowel met lege als met volle tanks snel is. De FIA heeft de RB6 in Maleisië uitgebreid bekeken, maar niets kunnen vinden wat op een systeem van actieve ophanging duidt.

Horner waarschuwde de concurrentie alvast: "We hebben er geen. Zo simpel is dat. Als McLaren in China er een heeft, dan tekenen wij protest tegen hen aan, omdat het in theorie illegaal is. De FIA heeft in Maleisië onze auto zaterdagavond uitgebreid bekeken en ze zijn er blij mee. Ze zullen moeite hebben om iets te vinden, omdat we simpelweg niet zo'n systeem hebben."

De teams zijn momenteel druk bezig om de wielophangingen en veringen te optimaliseren om zowel in de kwalificatie als in de race optimaal te kunnen presteren. Omdat hier veel geld aan besteed wordt wil de FIA ingrijpen en het eenmalig aanpassen van de rijhoogte tussen de kwalificatie toestaan. Deze reglementswijziging zou de teams veel geld besparen, maar lijkt niet doorgevoerd te kunnen worden omdat alle teams er mee in moeten stemmen, iets wat onwaarschijnlijk is.