CD: Recoil - Selected

Martin (waterman2012)

Een nieuw album van Recoil? Nee, helaas! Bijna drie jaar na het laatste studioalbum, 'Subhuman', krijgen we een 'best of' voorgeschoteld. 'Selected' bevat tracks die, zoals de titel al zegt, speciaal zijn uitgekozen door oprichter Alan Wilder. Wilder verliet in 1995 Depeche Mode, maar startte reeds in 1986 dit solo-project. "The early recordings were undertaken as an antidote to my work with Depeche Mode; a way to alleviate the frustrations of always working within a pop format." Zo schrijft Wilder in het cd-boekje. Hij wilde meer 'avant-garde' in de electronica en vanuit dat perspectief ontwikkelde Recoil zich tot een grote muzikale trip. Deze cd geeft die reis in volle glorie weer.

Recoil-Selected 2010 cd

Recoil bracht tot op heden slechts zes albums uit, maar voor deze verzamelaar werd alleen op de laatste vier een beroep gedaan. Dit houdt in dat het jaren '80 vinyl werk, bestaande uit de albums '1+2' (1986) en 'Hydrology' (1988), niet is vertegenwoordigd. De handvol singles, die de band uitbracht, staan overigens op de laatste albums. Je hoort ze, op 'Stalker' (1999) na, allemaal voorbij komen. Meest bekende is ongetwijfeld 'Faith Healer' uit 1992. Dit nummer is een cover van de jaren zeventig glam-rock formatie The Sensational Alex Harvey Band. Recoil maakte er een mooie en duistere ebm (electronic body music) uitvoering van, welke een bescheiden hitje in Engeland opleverde, mede door de zang van Douglas McCarthy van Nitzer Ebb. Ja, Wilder kiest zijn musici zeer nauwkeurig uit. Dat bewees hij ook met 'Jezebel' uit 2000, een triphop-achtige single, waarop maar liefst niemand minder dan de heren van The Golden Gate Quartet te horen zijn. Dit is het meest succesvolle gospelkoor aller tijden, dat reeds in 1934 werd opgericht en waarvan de leden door de jaren heen zijn vervangen.

De opener 'Strange Hour' verscheen eveneens in 2000 op single. Dit nummer wordt gedragen door de aparte zangtechnieken van de excentrieke zangeres Diamanda Galas. Het is zoiets als vrije improvisatie op een lijzige drum and bass beat. Apart, maar zeer geslaagd. De overige twee nog niet genoemde singles zijn 'Drifting' en 'Prey'. De eerste is wederom een triphop nummertje, maar de tweede biedt meer wat experimenteren betreft. Het nummer stamt van het laatste album 'SubHuman' waarop Wilder ook echte drums, bas en gitaar laat horen. Zeer verdienstelijk is de samenwerking met de progressieve bluesmuzikant Joe Richardson, die ook te horen is op het fantastische 'The Killing Ground'. Wat een heerlijke combinatie: trance/triphop, een slide gitaar en een whiskey stem.

Alan Wilder (Recoil) 2010

Zeker vanwege dat lekkere frisse laatste album, was een nieuwe cd na al die tijd wel op zijn plaats geweest, maar we moeten het doen met een best of cd en tour, die helaas voor de Nederlandse fans ons land niet zal aandoen. Gelukkig is het wel een sterke verzamelaar geworden, die de veelzijdigheid van Wilder belicht. Naast ebm en triphop hoor je ook vrij nostalgische techno zoals de song 'Edge of Life'. Echte techno klappert pas uit de boxen wanneer het nummer 'Shunt' in de laatste twee minuten compleet los gaat. 

Over het geheel genomen, is deze cd prima kost voor liefhebbers van acts als Red Snapper, Goldie, The Orb en Hooverphonic. Wilder heeft zijn best gedaan om van 'Selected' een lekker in het gehoor liggende cd te maken. Het heeft vooral te maken met de gekozen volgorde en het wat oppoetsen van de tracks, waardoor oudere songs ook meteen meer ruimtelijk klinken. Dat is niet het enige, want wil je nog meer genieten dan zul je de speciale 2-cd op de kop moeten tikken, omdat hierop remixen en dub-uitvoeringen staan.

Tracklisting

CD 1:
01. Strange Hours 5:13
02. Faith Healer 5:09
03. Jezebel 4:29
04. Allelujah 5:56
05. Want 5:50
06. Red River Cargo 6:04
07. Supreme 6:18
08. Prey 4:52
09. Drifting 5:17
10. Luscious Apparatus 5:39
11. The Killing Ground (excerpt) 5:42
12. Shunt 5:47
13. Edge Of Life 5:11
14. Last Breath 5:24

Links
Shunt - The Official Recoil Website
Recoil @ MySpace
Recoil @ Facebook
Het FOK!-Muziekforum