Negen kompels gered uit ondergelopen mijn

Reddingswerkers hebben negen kompels weten te bevrijden uit de kolenmijn in China die vorige week zondag onder water liep. In totaal zaten 153 mensen vast. Hoe het met de andere 144 slachtoffers gaat, is nog onduidelijk.

De mijn in Wangjialing liep onder nadat bij graafwerkzaamheden een oude mijnschacht vol water was doorboord. Zo'n drieduizend mensen zijn sindsdien 24 uur per dag bezig het water uit de mijn te pompen.

De negen mijnwerkers werden na hun bevrijding in dekens gewikkeld, in ambulances gezet en naar een ziekenhuis gebracht, waar een team van doktoren en verpleegkundigen al dagen klaarstond. Hoe het met de mijnwerkers gaat, is nog onduidelijk. Volgens de Chinese staatstelevisie zijn mogelijk meer kompels nog in leven.

Nergens in de wereld vallen meer doden in de mijnbouw dan in China, ondanks inspanningen van de overheid om het aantal slachtoffers omlaag te krijgen. Vorig jaar kwamen 2631 Chinese mijnwerkers om het leven, vergeleken met 6995 in 2002. De meeste ongelukken gebeuren door gebrekkige uitrusting of doordat veiligheidsvoorschriften niet worden nageleefd.