Nederlands fregat schiet op piraten

bennootje

Het Nederlandse fregat de Hr. Ms. Tromp heeft maandag voor de kust van Somalië een Duits koopvaardijschip bevrijd van piraten. Daarbij is geschoten tussen de piraten en de Tromp, de boordhelikopter en de mariniers van het zogeheten boardingteam. Dit meldt het ministerie van Defensie.

Rond 09.45 uur was bij het fregat een noodoproep binnengekomen vanaf het Duitse schip. Het was aangevallen door piraten en de bemanning had zich teruggetrokken in een veilige ruimte aan boord. Een helikopter stelde vast dat het schip inderdaad gekaapt was: de twee aanvalsskiffs van de piraten werden door het koopvaardijschip gesleept.

De Tromp ging op de boot af en stuitte onderweg op het piratenmoederschip. Nadat niet werd gereageerd op waarschuwingen werden met het 127 millimeter boordkanon waarschuwingsschoten gelost. Hierop vluchtte het moederschip.

Mariniers gingen vervolgens aan boord van het gekaapte koopvaardijschip. Tijdens deze actie werd zowel door de Tromp als door de helikopter op de brug van het koopvaardijschip gevuurd, om de piraten te verjagen. De piraten raakten niet gewond, maar gaven zich wel over. Een van de mariniers liep lichte verwondingen op.

Alle vijftien bemanningsleden van het Duitse schip konden na de actie veilig en ongedeerd uit de beveiligde ruimte worden bevrijd. De piraten zijn aangehouden en bevinden zich aan boord van de Tromp.

Het fregat ontwapent regelmatig piraten. Sinds het begin van de EU-missie tegen piraterij in de regio werden al meer dan 150 piraten ingerekend, waarvan ruim de helft door Nederland.

De Hr. Ms. Tromp ontwapent regelmatig piraten