Meer dan honderd kompels gered in China

Meer dan honderd Chinese mijnwerkers zijn maandag gered uit een ondergelopen kolenmijn in het noorden van China. "Er is een wonder gebeurd", zei een woordvoerder van de reddingswerkers die meer dan een week geleden begonnen met een reddingsoperatie om de kompels veilig boven de grond te krijgen.

In totaal 153 mijnwerkers zaten sinds 28 maart vast toen zij bij het graven van een nieuwe mijnschacht per ongeluk een oude onder water gelopen tunnel openbraken. De kompels wisten zich op platforms elders in de mijn veilig te stellen, maar het zwarte, troebele water maakte het voor duikers bijzonder moeilijk om hen daar te bereiken. Onbekend is hoe diep de mijnwerkers vast zaten.

De eerste negen mijnwerkers werden maandagochtend vroeg gered toen reddingswerkers van diep onder de grond klopgeluiden hoorden. Honderden reddingswerkers werkten ondergronds als bezetenen in de hoop dat ze met zoeklichten en geklop nog meer kompels konden lokaliseren. Tot dusverre wisten zij op deze manier 114 mijnwerkers te redden.