Kopie Van Gogh gemaakt van cornflakes

Jeroen (Rahl)

Scholieren van de Sky View High School in Smithfield in de Amerikaanse staat Utah hebben een levensgrote replica (foto) van de Sterrennacht van Vincent van Gogh gemaakt van cornflakes. Dat meldden verschillende Amerikaanse media zondag (plaatselijke tijd).

In een week tijd hebben zo'n honderdvijftig leerlingen de vloer van de sporthal omgetoverd tot het meesterwerk, dat een nachttafereel met gele sterren boven een kleine stad met heuvels voorstelt. De kopie meet 22 bij 27 meter. Voor het project gebruikten de leerlingen ruim twee ton aan gesponsorde cornflakes. Initiatiefnemer is leerkracht Doyle Geddes. Voor hem was het al jaren een droom om een levensgrote replica te maken van een meesterwerk.

Uit brieven van Van Gogh blijkt dat de schilder zelf eigenlijk niet trots was op het stuk. Geddes is daarentegen wel uitermate tevreden met het uiteindelijke resultaat van de kopie. "De berekeningen waren goed, de schets was goed en het resultaat mag er wezen", aldus het brein achter de onderneming tegen de krant The Herald Journal. Het originele schilderij de Sterrennacht hangt in het Museum of Modern Art in New York.