Opname van dood Iraakse burgers uitgelekt

De website WikiLeaks.org heeft maandag een video geplaatst waarop te zien is hoe Amerikaanse militairen in Bagdad burgers en journalisten doodschieten. De beelden zouden in juli 2007 zijn gemaakt vanuit een Amerikaanse gevechtshelikopter, die rondcirkelde boven een buitenwijk van de Iraakse hoofdstad.

De militairen zien een groepje mannen lopen en gaan ervan uit dat die wapens dragen, zo is te horen. Mogelijk hebben ze de telelens van een fotograaf aangezien voor een raketwerper. Na overleg tussen verschillende eenheden besluiten de militairen te schieten.

Op het moment dat iemand met een bestelbus te hulp schiet, wordt ook dat voertuig beschoten. Achterin het voertuig worden twee zwaargewonde kinderen ontdekt. Een van de militairen zegt daarop dat "het hun schuld is als ze kinderen meenemen naar een gevecht". Na de beschieting verklaarde het Pentagon dat de militairen onder vuur waren genomen en terugschoten.

Een legerwoordvoerder sprak van "gevechtshandelingen tegen vijandelijke troepen", maar dat blijkt niet uit de gelekte opnames. Bij de beschieting kwamen ongeveer twaalf mensen om het leven, onder wie twee Iraakse medewerkers van persbureau Reuters. Het agentschap had geprobeerd de opnames boven water te krijgen, maar tevergeefs.

Hoe WikiLeaks aan de beelden is gekomen, is niet duidelijk. Op de site kunnen klokkenluiders anoniem gevoelige documenten uploaden.

Hieronder het vrijgegeven filmpje. Let op: deze video kan schokkende beelden bevatten!