Priester wil de cel in als boetedoening

Priester Antoine Bodar wil, als dat genoegdoening oplevert voor de slachtoffers, best als de spreekwoordelijke zondebok achter de tralies gaan zitten. Hij zei dat afgelopen week in Vrij Nederland. De priester wil op symbolische wijze boete doen voor het kindermisbruik dat heeft plaatsgevonden in de Rooms-Katholieke kerk. 

Bodar verklaarde: "We moeten door het stof. Ik zie het niet zo gauw gebeuren dat de paus als staatshoofd van het Vaticaan wordt aangeklaagd in een soort tribunaal. Maar ik ben niet tegen een symbolische boetedoening. Als een gevangenisstraf uitzitten een daad is die helpt, heb ik er niets op tegen om dat te doen."

Hij doet de uitspraak in een gesprek met de schrijver Gerard van Westerloo, auteur van het boek De pater en het meisje. Een boek dat gaat over een meisje dat door haar broer die pater is misbruikt wordt.

Volgens Van Westerloo is het celibataire leven één van de oorzaken van het misbruik binnen de kerk. "Jongens die vroeger dachten dat ze een roeping hadden, werden al op twaalfjarige leeftijd uit het leven geplukt en op zo'n opleiding gezet. Tegen hen werd gezegd dat er maar één mensensoort was waar ze ontzettend voor moesten oppassen: vrouwen. Het verbaast mij niet dat sommigen daar seksueel van verknipt raakten."

Bodar spreekt dit echter tegen: "Misbruik komt voor bij alle volwassenen die met jongeren te maken hebben. (...) Het is wel van groot belang dat mensen nu worden onderzocht of ze het celibaat wel aankunnen."

Het hele gepsrek tussen de priester en Van Westerloo is deze week in de Vrij Nederland (papieren versie) te lezen.