Obama stelt AziŰ-reis uit

De Amerikaanse president Barack Obama heeft gisteren zijn voorgenomen reis naar Indonesië en Australië uitgesteld. Hij wil in Washington blijven, waar dit weekeinde in het Congres wordt gestemd over zijn plan voor hervorming van de gezondheidszorg.

Het is al de tweede keer dat Obama zijn trip uitstelt. In een interview met het grootste commerciële televisienetwerk van Indonesië verzekerde Obama de Indonesische bevolking dat hij graag naar het land komt, waar hij een deel van zijn jeugd heeft doorgebracht. Hij zei dat het verstandig is de reis uit te stellen tot juni, zodat zijn gezin en hij niet teveel andere zaken aan hun hoofd hebben.

De Indonesische regering heeft met begrip op het uitstel gereageerd. De regering is 'niet teleurgesteld', zei minister van buitenlandse zaken Marty Natalegawa. "Hoewel wij voorbereid waren op het bezoek, is dit (het uitstel, red.) niet het einde van de wereld."

Ook de Australische premier Kevin Rudd toonde begrip. Hij zei het belang van de hervorming van de gezondheidszorg in de Verenigde Staten in te zien. Het is ook beter als Obama in juni langer de tijd heeft voor een bezoek samen met zijn gezin dan dat hij in zijn eentje voor maar een etmaal komt aanwippen, zei Rudd.