Sluiting Guantanamo mogelijk nabij

Mogelijk gloort er wat licht aan de horizon voor Obama's verkiezingsbelofte om Guantanamo Bay te sluiten. Al gaat het waarschijnlijk niet gebeuren op de manier waar de president op hoopte; hij moest er concessies voor doen.

Al sinds Obama het ambt van president bekleedt, is hij bezig met het inlossen van een aantal beloftes die de man gedaan heeft tijdens de verkiezingen. Eén van die beloftes was het sluiten van de gevangenis Guantanamo Bay in Cuba. Voordat de gevangenis gesloten kan worden, moet er een oplossing gevonden worden voor de gevangenen die daar zitten.

Een aantal landen in Europa zijn met de VS overeengekomen om een paar gevangenen op te nemen en te berechten. Weer andere gevangenen zijn vrijgelaten. Wat overbleef is een behoorlijk aantal mensen dat nog berecht moeten worden. Obama wilde in eerste instantie dat deze mensen worden berecht door een normale rechtbank op Amerikaans grondgebied. Dit voorstel stuitte op veel verzet vanuit het Amerikaanse Parlement.

Het verzet binnen de Republikeinse partij was natuurlijk te verwachten, aangezien Obama een Democraat is. Echter waren er ook tegengeluiden te horen vanuit Obama's eigen partij.

Mogelijke oplossing
Er ligt nu een voorstel om Guantanamo toch gesloten te krijgen. Dit voorstel houdt in dat de resterende gevangenen toch worden berecht door een militaire commissie, iets waar Obama altijd tegen was. De terreurverdachten zouden onder een normale rechtbank namelijk net zo veel rechten hebben als andere verdachten. Dit is onder een militaire commissie niet het geval.

Wanneer de resterende verdachten zijn berecht of verplaatst, kan Guantanamo Bay eindelijk gesloten worden en kan de VS dit controversiële hoofdstuk sluiten. De deal die nu ter goedkeuring is aangeboden, is door de Republikeinse senator Lindsey Graham opgesteld.