Vakbonden: 'homo-uitlatingen belachelijk'

Verschillende militaire vakbonden hebben vandaag gereageerd op de uitlatingen van John Sheehan gisteren. De ex-generaal beweerde dat de val van Srebrenica mede de schuld is van Nederlandse homoseksuele militairen.

De voorzitter van CNV ACOM, Jan Kleian, classificeerde de uitspraak als "klinklare nonsens." Wim van den Burg, van de AFMP FNV, vindt de uitspraak "belachelijk."

Fabeltjes
De Amerikaanse ex-generaal zei gisteren ook dat de Nederlandse legerleiding zijn opvatting zou delen. Van den Burg reageert daar negatief op: "En dat de Nederlandse legerleiding het daar mee eens zou zijn, verwijs ik naar het rijk der fabelen. Daar heb ik nog nooit aanwijzingen voor gehad. In de VS zijn fervente tegenstanders van andersgeaarden in het leger en die gebruiken daar oneigenlijke argumenten voor. Dit is de meest dwaze die ik tot nu toe heb gehoord."

De ACOM, bij monde van Jan Kleian, vindt de woorden van Sheehan bijna te zot om op te reageren. "Ik ben blij dat de Nederlandse defensieleiding en de politiek willen dat het leger een afspiegeling is van de Nederlandse samenleving. En ik ben er trots op dat er ook plaats is voor homoseksuelen."

Verhagen
Ook demissionair CDA-minister Verhagen heeft gereageerd op de woorden van de Amerikaan. Hij deed dit via Twiiter, met de woorden: "Buitengewoon vreemde uitspraak over Srebrenica. Ik vrees dat dit meer te maken heeft met discussie in VS over homoseksualiteit in het leger."