CD: Asaf Avidan and the Mojos - The Reckoning

Je doet je ogen dicht en hoort een reïncarnatie van Janis Joplin, of een liefdeskind van Bob Dylan en Juliette Lewis wellicht? Een strot waar je U tegen zegt, vol passie, emoties, schuurpapier, sloffen sigaretten, flessen whiskey, woedeaanvallen, huilbuien en schreeuwsessies. Alles lijkt samen te komen in het strottenhoofd van Asaf Avidan. De Israelische frontman van Asaf Avidan & the Mojos. Frontman zeg je meteen als je de eerste tracks hebt gehoord? Dit is toch een vrouw die op The Reckoning de longen uit haar lijf schreeuwt en zingt? Dat dacht ik eerst ook, maar het blijkt toch niet zo te zijn.

 

Asaf Avidan and the Mojos


Dat maakt voor de muziek en genialiteit op dit album gelukkig helemaal niets uit, want godskolere wat een overdonderend debuut! De spuwende wijze waarop de vocalen de muziek dragen is onvoorstelbaar. Vaak is het andersom, maar hier draait het toch echt om de zang. Dit wil absoluut niet zeggen dat de muziek eronder niet mooi is, integendeel. De folk, jaren zeventig rock, singer-songwriter en country effenen de weg op intrigerende wijze. Variërend van rust tot ruig zijn de uitspattingen op gitaar, cello, bas en drums. Zo is 'Reckoning Song' een rustig intermezzo, waar de emotionele rollercoaster even halt houdt en je op adem kan komen. Ook 'Sweat & Tears' laat je nog wat energie verzamelen. Maar zet 'Hangwoman' of 'Her Lies' eens op vol volume open! Led Zeppelin's Robert Plant zou bijna jaloers worden. De oerschreeuwen die Avidan loslaat zijn zo goed als onbeschrijfelijk. Luister en huiver, of liever: luister en geniet want zoiets hoor je niet vaak.

 

Asaf Avidan and the Mojos


De band uit Israël verdient het om vol lof onthaald te worden, hier en elders en het mag toch wel vreemd genoemd worden dat dit album in hun thuisland al in 2008 beschikbaar was en al die tijd verscholen is gebleven, al schreeuwde Avidan nog zo hard. Begin juni staat de band in Paradiso en in het festivalseizoen hangt de groep nog in Duitsland rond. Wie weet zit een India-podium er wel in dit jaar. Laten we het hopen, want er zijn genoeg liefhebbers van Joplin, Led Zeppelin, Jimi Hendrix, Dylan die dit kunst- en vliegwerk wel eens willen aanhoren.