Stefan GP bezit geen Toyota-bolides meer

Peterselieman

Het lijkt er op dat Stefan Grand Prix net zo hard weer verdwijnt als dat het team gekomen is. Zoran Stefanovic wilde met de overgenomen bolides van Toyota de Formule 1 bestormen, maar kreeg geen startplaats van de FIA toegewezen. Nu blijkt dat Toyota Motorsport de deal afgeblazen heeft.

Afgelopen winter wilde Stefan GP gesteund door Formule 1-baas Bernie Ecclestone een plaats op de grid veroveren. Het team hoopte dat Campos Meta of US F1 af zouden haken. Laatstgenoemde trok uiteindelijk de stekker uit het project, maar de FIA wees het team van Stefanovic uiteindelijk geen startplaats toe, ondanks dat het een bolide gereed had. In plaats daarvan zal er pas in 2011 een dertiende team aan de grid toegevoegd worden.

Afgelopen winter nam Stefanovic met zijn bedrijf AMCO de Toyota TF110 en de motoren van het Japanse merk over. Hieraan waren wel enkele voorwaarden verbonden, waarbij de toelating tot de Formule 1 er een van was. De auto is gereed, maar Bridgestone weigerde banden te leveren, waardoor er geen presentatie en shakedown plaats heeft kunnen vinden.

Daarnaast had de renstal al een container vol materiaal naar de Grand Prix van Bahrein gestuurd, maar deze is volgens lokale officials nooit aangekomen. Nu Toyota zich teruggetrokken heeft en het eigendom van de TF110 weer bezit moet Stefan GP weer van voren af aan beginnen. Het team heeft echter via onder meer Mike Coughlan wel veel kennis en informatie bij Toyota op kunnen doen.