Duitsland steunt gezamenlijk hulpplan Griekenland

Duitsland heeft laten doorschemeren dat het land een eventueel gezamenlijk hulpplan van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds voor Griekenland zal steunen, meldt The Wall Street Journal vandaag.

Volgens een hooggeplaatste Duitse overheidsfunctionaris staat Bondskanselier Angela Merkel 'open voor een financiële bijdrage van het IMF' in elk noodpakket voor Griekenland. De functionaris benadrukt wel dat er nog geen definitief besluit is genomen en dat Griekenland nog niet om hulp heeft verzocht. Ook wil Duitsland nog altijd dat Griekenland zijn schuldencrisis zelf oplost door middel van begrotingsmaatregelen.

Duitsland, Frankrijk en andere eurozonelanden hebben zich tot nu toe altijd fel uitgesproken tegen een eventuele steun van het IMF aan Griekenland.

Griekenland dreigde gisteren dat het land mogelijk tijdens het paasweekend van 2 tot 4 april zal aankloppen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF) om financiële hulp indien steun van de Europese Unie uitblijft.

De Europese Unie heeft herhaaldelijk gezegd Griekenland te steunen, maar concrete maatregelen om de Griekse regering te helpen zijn tot nu toe uitgebleven.

De Griekse premier George Papandreou liet gisteren in Brussel weten dat hij tijdens de EU-top op 25 en 26 maart concrete garanties voor financiële steun wil van de Europese Unie. Griekenland hoopt door middel van staatswaarborgen van andere Europese lidstaten dat de rentetarieven van de obligatieleningen van het land zullen afnemen zodat Griekenland tegen een lagere rente geld kan lenen.