Wervingsbonus defensie afgeschaft

Het ministerie van Defensie stopt aan het eind van dit jaar met het geven van een wervingsbonus aan medewerkers die nieuwe collega's aanbrengen. De bonus werd tot nu toe nog maar twee keer verstrekt, laat het departement vandaag weten.

De bonus werd eind 2008 ingevoerd. Defensiemedewerkers krijgen duizend euro als ze nieuwe rekruten werven. De doelstelling was om hiermee tweeduizend nieuwe medewerkers binnen te halen, maar dat is niet gelukt. Vorig jaar kwamen 1233 sollicitanten via de regeling binnen. Dit leidde tot de aanstelling van 125 nieuwe werknemers.

De bonus wordt pas uitgekeerd na de militaire opleiding; dit zorgt ervoor dat de bonus pas tweemaal is verstrekt. "Op basis van deze cijfers wordt geconcludeerd dat de actie minder gekwalificeerde kandidaten oplevert dan werd gehoopt." Daarom wordt de bonus op 1 januari afgeschaft.

Uit een rapportage over het personeelsbeleid blijkt verder dat het personeelstekort enigszins wordt teruggedrongen. De verslechterde arbeidsmarkt heeft ervoor gezorgd dat het personeelsbestand voor het eerst sinds 2007 weer is toegenomen, schrijft demissionair staatssecretaris van Defensie Jack de Vries (CDA).

Er blijven echter tekorten. Zo zijn onderofficieren en medewerkers die technische en fysiek zware functies uitoefenen een schaars goed. Ook kampt Defensie met relatief veel oudere werknemers. Ook dat verdient de aandacht, om te zorgen dat de organisatie op de lange termijn gezond blijft, aldus De Vries.