Riccò vrijwel zeker niet in Giro d'Italia

Gerard (RedFever007)

Als op 8 mei de Giro d’Italia start zal dit waarschijnlijk zonder Riccardo Riccò zijn. De Italiaan keert volgende week terug in het wielerpeloton na een schorsing van twintig maanden wegens dopinggebruik. Desondanks is Riccò niet welkom in de Ronde van Italië.

In La Gazzetta dello Sport laat de directeur van de Giro, Angelo Zomegnan, weten niet geïnteresseerd te zijn in Riccò. “In de Giro van 2010 willen we alleen coureurs met een smetteloos blazoen,” zo zegt Zomegnan.  Ceramica Flaminia, de ploeg van Riccò, niet hoeft dan ook niet te rekenen op een wildcard. Zomegnan heeft nog altijd spijt dat hij vorig jaar de ploeg  LPR uitnodigde om deel te nemen aan de ronde. Danilo Di Luca (renner van LPR) was betrokken bij het 'Oil For Drugs-dopingschandaal' in 2004. Tijdens de afgelopen Giro testte de Italiaan positief op de epovariant cera. Di Luca werd toen tweede, Denis Menchov won de Giro van 2009. “We hebben lering getrokken uit deze ervaring; iedereen die is geïnvolveerd in een dopingzaak moet even geduld betrachten voor een Giro-start.”

Ondertussen lijkt de dopingzondaar zich bewust van zijn daden. In de media heeft de Italiaan meerdere keren aangegeven spijt te hebben. “Tegen mijn rivalen wil ik zeggen dat ik verkeerd bezig was, maar dat is menselijk. Sorry, ik bied iedereen mijn excuses aan. Hier staat een nieuwe Riccò. Ik wil nu vooral tonen hoeveel ik van deze sport houd. Ik wil eerlijk op de fiets zitten en opofferingen brengen in plaats van binnenwegen te nemen.”