Ruim zestig partijen aangemeld voor verkiezingen

In totaal 61 partijen hebben zich aangemeld voor de vervroegde verkiezingen voor de Tweede Kamer op 9 juni. Dat heeft de Kiesraad gisteren bekendgemaakt. Nieuw ingeschreven zijn onder meer de Partij van de Niks, de HHH Partij, De Stem van Jezelf en de Piratenpartij.

Dat de partijen zijn aangemeld, betekent nog niet dat ze ook daadwerkelijk meedoen. Wie er echt meedoen, moet blijken op de dag van de kandidaatstelling op 27 april, als de politieke groeperingen hun lijsten indienen.

Bij de vorige verkiezingen voor de Tweede Kamer in 2006 stonden er 74 partijen geregistreerd bij de Kiesraad. Hiervan deden er uiteindelijk 24 mee aan de verkiezingen. De PVV en de Partij voor de Dieren waren toen de nieuwkomers.

Hoeveel stemmen nodig zijn om in de Kamer te komen, hangt af van hoeveel mensen naar de stembus gaan. In 2006 waren ruim 65 duizend stemmen nodig voor één zetel.

Het gros van de nieuwe partijen haalt meestal enkele honderden stemmen en heeft dus nauwelijks kans in de Kamer te komen. De partij van Rita Verdonk, Trots op Nederland, maakt wel kans als nieuwkomer in de Kamer te komen. Het wordt wel kantje boord: in de peiling van Maurice de Hond haalt de partij de ene keer nul zetels en de andere keer één zetel.