Brit niet vervolgd voor hulp bij zelfdoding ouders

De zoon van de Britse dirigent Edward Downes wordt niet vervolgd voor hulp bij de zelfdoding van zijn ouders vorig jaar in Zwitserland. Dat heeft het openbaar ministerie vandaag laten weten. Volgens het OM is er geen publiek belang mee gediend om Caractacus Downes te vervolgen, die met zijn ouders mee naar Zürich was gereisd en voor hen een hotelkamer had geboekt.

Edward Downes (85) en zijn vrouw Joan (74) maakten in juli zelf een einde aan hun leven in een kliniek van de groep Dignitas. Hij was blind en bijna doof, zij had terminale kanker. Hun dood leidde tot een debat over hulp bij zelfdoding, waar volgens de Britse wet maximaal veertien jaar gevangenisstraf op staat, maar waar Britse rechters zelden straf voor opleggen. Sinds 1998 hebben meer dan honderd Britten bij een kliniek van Dignitas een eind aan hun leven gemaakt, maar nooit is daarvoor een vriend of naaste vervolgd.

De zaak-Downes is de eerste die is beoordeeld aan de hand van nieuwe richtlijnen die vorige maand door het hoofd van het OM werden uitgevaardigd. Volgens die richtlijnen wordt niet tot vervolging overgegaan als de hulp bij de zelfdoding uitsluitend uit compassie wordt verleend.