FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van dinsdag 23 december 2008

[Prijsvraag] Hamlet 2; Rock me sexy Jezus!

Vandaag is de comedy Hamlet 2 voorgesteld aan de pers, De film zal 8 januari 2009 in première gaan, en jij kan hem gaan zien! We geven namelijk in samenwerking met A-Film distribution 5x2 kaartjes weg voor de film Hamlet 2 en de vijf winnaars krijgen ook een officieel film t-shirt met de tekst: Rock me sexy Jezus!

Waar gaat de film over:
Dana Marschz (Steve Coogan) is een mislukte acteur. Hij bereikte het hoogtepunt van zijn acteer carrière met een reclame voor een herpes medicijn. Zijn volgende carrière stap als leraar lijkt ook geen succes. Zijn vrouw (The 40 Year Old Virgin’s Catherine Keener) haat hem, zijn studenten maken hem belachelijk en een 13 jarige schoolkrant verslaggever boort elke toneelvoorstelling die hij maakt de grond in.

Dana laat zich echter niet ontmoedigen. Als de subsidiekraan voor drama wordt dichtgedraaid, realiseert hij zich dat hij maar één kans heeft om zijn studenten te inspireren, zijn carrière te redden, zijn liefdesleven nieuw leven in te blazen, de grondwet veilig te stellen en wellicht de wereld definitief te veranderen. Hij begint aan een nieuw avontuur met het schrijven van een nieuw en origineel verhaal voor een controversiële musical: een hedendaags vervolg op Hamlet, dat zo verschrikkelijk is dat het wel eens zou kunnen werken…

 Van de producers van LITTLE MISS SUNSHINE en de schrijvers van SOUTHPARK en TEAM AMERICA, met Steve Coogan, Catherine Keener, David Arquette, Joseph Julian Soria, Skylar Astin, Melonie Diaz en Elisabeth Shue.

Wat moet je doen
Vertaal de trailer “Rock me sexy Jezus”sing-along op een zo creatief en politiek fout mogelijke wijze! (hou het natuurlijk wel FOK!policy correct )

Wat kan je winnen
De vijf leukste vertalingen krijgen twee kaartjes voor de film Hamlet II en één t-shirt met daarop de tekst: Rock me sexy Jezus!

Je kan je vertalingen gewoon in dit topic posten, uit de inzendingen in dit topic worden de 5 leukste gekozen! Inzenden kan tot volgende week dinsdag, 30 december 2008 20:00uur.

Jeroen Pauw: kŠppen nou!

Nu begrijp ik pas, waarom er zoveel duo-presentatoren zijn. Zij kunnen elkaar in evenwicht houden, en op het moment dat de een het niet goed doet, dan kan de ander vlug ingrijpen.
Vanavond wilde ik na het douchen nog even een stukje Pauw&Witteman kijken. Gezellig met mijn vriend op de bank, drankje erbij, iets te knabbelen en gewoontegetrouw op Nederland 1.
Het was al wel half 12, maar je valt er zo in, zo’n praatprogramma.

Geen praatprogramma dit keer, maar een zeikprogramma.

Force India werkt samen met Draco

Het Formule 1-team van Force India gaat samenwerken met International Draco Racing dat onder andere in de World Series by Renault actief is. De samenwerking werd aangekondigd op het circuit van Franciacorta in ItaliŽ.

In het verleden heeft Draco acht rijders geleverd die in de Formule 1 terecht zijn gekomen in het twintig jarige bestaan van het team. Om dit uit te bouwen werd de nieuwe auto onthuld in Force India-kleuren. "Door deze samenwerking zullen de meest opvallende rijders van Draco in de World Series by Renault bij Force India onder de aandacht komen en gekozen kunnen worden," aldus een persverklaring.

We werken aan dit project mee om een nieuwe weg voor onze coureurs te hebben," bevestigde Draco team-eigenaar Adriano Morini. "We hebben dezelfde mentaliteit als Force India en daarom konden we deze nieuwe uitdaging creŽren." Hiermee biedt Draco de coureurs bijna de gehele route van de karts naar de Formule 1.

"Met deze samenwerking creŽren we voor onze rijders een route naar de Formule 1 die de voorkeur geniet. Zoals iedereen weet, hebben we al vele talenten voortgebracht en dit is een nieuwe en meer directe manier. De wereld van de Formule 1 is veranderd. De rijders worden al erg jong gerecruteerd en dit project met Force India is daarom ideaal zowel voor ons als Force India," aldus Morini.

Grote storing Nederland 1, 2 en 3

Omstreeks kwart voor negen vanavond zijn op de Nederlandse publieke netten alle programma's vervallen. Reden is een omvangrijke storing in de systemen van de Publieke Omroep.

De eindredacteur van dienst liet op Nederland 1 weten dat er momenteel alleen live-programma's konden worden doorgegeven waarop alle publieke netten werden overgeschakeld naar de 3fm-actie Serious Request.

Update 21.26 uur

Het lijkt alsof de storing nu verholpen is. De programma's die gepland stonden voor uitzending vanavond zijn  weer te zien op Nederland 1, 2 en 3 zij het op andere aanvangstijden dan voorzien. De overhandiging van de opbrengst van de FOK! SR acties zul je dus weer moeten volgen via internet .

Sparta wil zich roeren op transfermarkt

Sparta Rotterdam wil de komende weken drie spelers verhuren. Tevens wil trainer Foeke Booy een extra keeper aantrekken.

Cees Toet, Maciej Wilusz en Iderlindo Moreno Freire hebben met Booy gesproken en uit die gesprekken kwam dus dat een verhuur de beste optie is.

Over de doelmannen-kwestie wou de trainer het volgende kwijt: "We moeten ons afvragen of we het risico willen lopen om met Wapenaar en Varkevisser het seizoen uit te spelen. Achter dit duo zit geen eredivisiewaardige keeper". Als mogelijke keepers worden Brian Vandenbussche (SC Heerenveen) en Ronald Graafland (Vitesse) genoemd, maar Booy wil er niks over kwijt.

VVV wil Heerenveen achterna

De Limburgse voetbalclub VVV-Venlo wil volgens voorzitter Hai Berden sc Heerenveen achterna. Om dit te verwezenlijken zijn de plannen van de voorzitter erg ambitieus. Zo moet er een nieuw stadion komen en de begroting moet omhoog worden geschroefd.

De huidige koploper van de Jupiler League, die een straatlengte van liefst tien punten voorsprong heeft op runner-up RKC Waalwijk, wil door het nieuwe stadion de begroting een flinke boost geven. Over drie jaar zal de huidige begroting van zeven miljoen euro veel hoger uitvallen. "We willen het Heerenveen van het zuiden worden," zei de preses op de radio van L1.

Het nieuwe stadion moet daarbij een grote rol spelen. De thuishaven gaat minimaal zestig miljoen euro kosten, moet ongeveer vijftienduizend toeschouwers kunnen huisvesten en krijgt een schuifdak. Berden wil niet een grotere capaciteit dan vijftienduizend toeschouwers, want anders ontstaat er een soortgelijke situatie als bij streekgenoot Roda JC.

Afgelopen seizoen degradeerde VVV-Venlo uit de Eredivisie. Maar desondanks zullen de Venlonaren - gezien de ranglijst - een zeer grote kans maken om terug te keren op het hoogste podium in Nederland.

Aanstelling Allardyce kost Fowler contract

Omdat Sam Allardyce is aangesteld als nieuwe manager bij de Blackburn Rovers, moet Robbie Fowler (33) de Premier League-club verlaten. Allardyce is de opvolger van de vorige week ontslagen Paul Ince.

Aanvallende middenvelder Fowler had een speciaal contract: de oud-speler van onder meer Liverpool werd pas betaald als hij speelde. Een zogenaamde pay-as-you-play deal. Allardyce zou daar niet meer mee akkoord gaan. Dit seizoen speelde Fowler, voormalig international van het nationale elftal van Engeland, zes wedstrijden. Daarvan mocht hij driemaal vanaf de aftrap verschijnen. Het zestal duels werd gelijkwaardig verdeeld over wedstrijden in de Premier League en de Carling Cup.

Vorig seizoen bereikte Fowler nog met Cardiff City de finale van de FA Cup, waarin Portsmouth te sterk bleek. Nu lijkt hij bij Grimsby Town in de League Two zijn geld te gaan verdienen. Daar zou hij als speler/coach moeten gaan fungeren. Naast Fowler moet ook trainer van de verdedigers Nigel Winterburn het veld ruimen.

V.d. Rassel door, V. Eijden strandt op WK

Jan van der Rassel heeft de tweede ronde bereikt van het PDC WK. Remco van Eijden ging werd in de eerste ronde uitgeschakeld.

Van der Rassel klopte als 23ste geplaatste Engelsman Kirk Shepherd met 3-2. Remco van Eijden ging met 3-2 onderuit tegen Tony Eccles. Van Eijden kwam al snel met 2-0 achter, maar wist zich knap terug te knokken. In de vierde set kreeg Eccles twee opgelegde kansen om het duel uit te maken, maar benutte deze niet. In de vijfde set toonde Eccles zich echter alsnog iets degelijker dan Van Eijden.

Baby Jayden terug naar BelgiŽ

De illegaal geadopteerde baby Jayden is vandaag overgedragen aan de Belgische autoriteiten. Het kind zat de afgelopen weken in een Nederlands pleeggezin.

De rechtbank in Zwolle had op 27 november de voorlopige voogdij over de baby gegeven aan Bureau Jeugdzorg Overijssel, na een verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Het kind was namelijk illegaal geadopteerd. De ouders uit Sibculo hadden de Belgische biologische moeder betaald voor de baby. Commercieel draagmoederschap is in België in principe niet strafbaar. Tegen haar loopt wel een justitieel onderzoek.

Bureau Jeugdzorg Overijssel heeft de baby aan België overgedragen in overleg met het ministerie van Justitie, de Kinderbescherming en met instemming van de Belgische autoriteiten. Alle betrokken instanties vertrouwen erop dat de baby in zijn geboorteland de zorg en de begeleiding krijgt om op een goede manier verder op te groeien.

Na deze zaak ontdekte het televisieprogramma Netwerk dat een andere Belgische vrouw geld aftroggelde van Nederlanders door zich voor te doen als draagmoeder. Het echtpaar dat baby Jayden kocht was eerst bij een later aangehouden vrouw uit Lovendegem geweest en zou door haar zijn opgelicht. Deze vrouw maakte volgens justitie meer slachtoffers.

Verstandelijk gehandicapt meisje (8) dood gevonden

Een verstandelijk gehandicapt meisje van 8 jaar is vanochtend levenloos aangetroffen in een woning van de Stichting Arduin in Vlissingen. Volgens een woordvoerder van de politie is een misdrijf uitgesloten.

Een personeelslid van Arduin, een instelling die mensen met een verstandelijke handicap ondersteunt, vond het stoffelijk overschot van het meisje rond 08.45 uur. Ze woonde met meerdere mensen in het huis aan de Toutenburg. De politie onderzoekt de zaak.

Met dank aan Fredo55 voor de submit!

Amsterdamse kroegen negeren rookverbod

De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) heeft de afgelopen week in 75 Amsterdamse kroegen het rookverbod gecontroleerd. Dertig cafés overtraden de regels, meldt de VWA vandaag.

Sinds 1 oktober inspecteerden controleurs 5100 bedrijven in het hele land waarvan werd vermoed dat daar de regels werden overtreden. Dat leidde tot zeventienhonderd boetes. Afgelopen week bezochten controleurs weer een groot aantal dorpen en steden. De VWA denkt dat grosso modo twee op de drie cafés voldoen aan de wettelijke eisen.

Onder meer in Den Haag, Zoetermeer en Voorburg werd gericht gecontroleerd. Hier werden 146 bedrijven bezocht, waarvan er zestig het rookverbod aan hun laars lapten. In Rotterdam bleek dat een op de drie 'verdachte' cafés zich niet aan de regels hield. Van de 78 bezochte bedrijven kregen er 26 een boete.

In het noordoosten van Nederland bleken alle gecontroleerde cafés in Rheden, Doesburg, Stadskanaal, Groesbeek en Veendam zich aan het rookverbod te houden. In Assen en omgeving werden 41 bedrijven gecontroleerd. Daar voldeden zes cafés niet aan de eisen. De VWA noemt dat een positieve score.

In Noord-Holland bezochten controleurs 62 cafés. In Enkhuizen, Medemblik en Hoorn deelden zij 27 boetes uit. In Brabant namen de controleurs een kijkje in cafés in Den Bosch, Schijndel en Oss. Van de 94 bezochte cafés kregen er 31 een boete.

'Jessica Simpson wil baby'

Jessica Simpson wil een kind van haar vriend, Dallas Cowboys-speler Tony Romo. "Het zou me niets verbazen als Jess binnenkort bekendmaakt dat ze zwanger is", verklapt een anonieme bron aan de Amerikaanse showbizzexpert Perez Hilton.

De 28-jarige zangeres is onlangs tante geworden. Haar vier jaar jongere zusje Ashley, die net als Jessica zangeres is, beviel vorige maand van haar eerste kind, Bronx Mowgli. Vader van het jongetje is Pete Wentz, bassist van de band Fall Out Boy.

Jessica heeft sinds eind vorig jaar een relatie met Romo. De zangeres was eerder getrouwd met zanger Nick Lachey en had na haar scheiding een veelbesproken verhouding met zanger John Mayer.


'Jessica Simpson wil baby'  (foto: DAG)

Kane-zanger Dinand Woesthoff gaat trouwen

Dinand Woesthoff stapt in het huwelijksbootje met zijn Britse vriendin Lucy Hopkins. Dat bevestigde hij vanmiddag in het Radio 538-programma van Lindo Duvall. Wanneer de zanger van rockband Kane zijn jawoord geeft, is onbekend.

In 2003 trouwde Woesthoff met actrice Guusje Nederhorst, de moeder van zijn 5-jarige zoon Dean Maddy. Nog geen halfjaar na hun huwelijk overleed zij aan borstkanker.

De 36-jarige Woesthoff heeft ook een zoontje met Hopkins, de 2-jarige Jimi Frank.

Massa tegen inleveren salaris

Ferrari-coureur Felipe Massa is van mening dat het een verkeerde beslissing van het team is om te snijden in het salaris van de coureurs. De Braziliaan denkt dat er op andere gebieden veel meer besparingen te behalen zijn.

Voor die besparende maatregel pleitte vorige week Ferrari-teambaas Stefano Domenicali Autosprint. Massa laat bij een persconferentie van S„o Paulo het volgende weten: "Ik ben er geen voorstander van. Bij een competitieve sport als dit speelt de rijder een belangrijke rol en de kosten voor de coureur zijn maar weinig afgezet tegen het hele budget van het team. Hoe meer mensen er werken aan kostenbesparingen, hoe beter het is."

Ook vindt de Braziliaan de standaardmotor niets. "Ik vind het idee niet interessant. De trend is om kosten te besparen, maar een standaardmotor neemt de essentie van de sport weg en mag niet toegestaan worden. Een Ferrari met andere motor, dat is geen Ferrari. Het zelfde geldt voor Mercedes, Toyota of Renault."

GeenStijl wil eigen publieke omroep

Weblog GeenStijl wil een eigen publieke omroep oprichten, zo valt te lezen op het weblog. "Omdat wij ook wel eens een greep willen doen in de 500 miljoen die jaarlijks over de slagboom van het Mediapark wordt gekieperd. Dus hebben we besloten de Publieke Omroep Weldenkend Nederland En Dergelijke (POWNED) op te richten."

Het Commissariaat voor de Media gaat pas het ledenaantal dat benodigd is peilen wanneer er minimaal 50.000 toezeggingen zijn. Wanneer dit niet wordt gehaald voor 1 april dan verzekert GeenStijl dat de mensen die geld gestort hebben hun geld terug krijgen. "inclusief een kwartje rente. Dat is een rendement van 4,2 procent."

Wanneer GeenStijl over genoeg leden beschikt dan mogen ze 100 uur televisie en 450 uur radio maken. "Wij gaan Stijlloze Televisie en Radio maken. Verder zeggen we nog niks." Voor de duidelijkheid schrijven ze ook dat het niet om een 1 aprilgrap gaat.

Met dank aan paultjuhhh en Floris voor de submit!

Team Russia stapt uit Ocean Race

Team Russia heeft zich na de derde etappe van de Volvo Ocean Race teruggetrokken. In Singapore maakte de teamleiding bekend door de kredietcrisis niet genoeg sponsors te hebben gevonden om door te kunnen zeilen. In die derde etappe eindigde het team overigens als zevende.

"Het was vanaf het begin de bedoeling commerciŽle partners bij het project te betrekken", aldus teambaas Oleg Zjerebtsov die tot nu toe de financiering van Team Russia voor zijn rekening nam. "We rekenden erop dat we nu wel een sponsor zouden hebben. Dat proces is door de mondiale economische situatie beÔnvloed."

Howett: "Ecclestone wil verdeeldheid in FOTA"

Volgens vice-voorzitter van de FOTA John Howett wil Bernie Ecclestone de teams in de FOTA tegen elkaar op zetten. De Toyota-baas zegt dit naar aanleiding van het nieuws dat Ferrari tachtig miljoen euro startgeld per jaar krijgt.

"Hij probeert nu om de FOTA uit elkaar te drijven, maar alle informatie was allang bekend onder de leden van de FOTA, dus het was eigenlijk geen nieuws, omdat iedereen zich bewust is van de historische status van Ferrari", aldus Howett in The Times.

Mosley beslist in juni over toekomst

In juni 2009 zal Max Mosley bekendmaken of hij zich voor een nieuwe termijn als voorzitter van de FIA kandidaat stelt. Na geruchten over betrokkenheid bij een seksschandaal, zei de Brit eerder nog dat hij zou vertrekken als zijn termijn er in oktober 2009 opzit.

Mosley zegt dat veel leden van de FIA druk op hem uitoefenen om te blijven. Mosley zegt dat hij echter nog steeds geen plannen heeft om zich herkiesbaar te stellen, maar dat hij daarover pas in juni een definitief besluit neemt. "Het probleem is iemand te vinden die de ervaring en de tijd heeft om deze baan te doen”, aldus de Brit.

ADO Den Haag trekt Powel aan

Berry Powel gaat per direct naar ADO Den Haag. De spits verruilt FC Groningen voor de club uit Den Haag en tekent voor tweeŽneenhalf seizoen.

In Groningen was Powel op een zijspoor beland. Trainer Andrť Wetzel van ADO Den Haag is zeer tevreden met zijn nieuwste aanwinst: "Berry hunkert ernaar om weer elke week een wedstrijd te spelen. Hij is een garantie voor doelpunten, dat hebben de statistieken wel uitgewezen."

De 28-jarige Utrechter begon zijn profloopbaan bij FC Den Bosch. In de winterstop van het seizoen 2005/06 vertrok hij als topscorer van de Jupiler League naar Millwall. Dat avontuur verliep niet zoals gewenst, waarna Powel weer naar Nederland kwam en namens De Graafschap wederom topscorer van de Jupiler League werd. Tevens promoveerde hij met die club. In de winterstop van het seizoen 2007/08 haalde FC Groningen Powel weg uit Doetinchem. Tot nu toe speelde Powel 175 competitiewedstrijden als prof, waarin hij 71 keer scoorde.

Wrath of the Lich King brengt nog meer succes voor WoW

Ondanks dat de game al heel wat jaartjes oud is, gaat het succes van World of Warcraft onverminderd voort. Met de lancering van de tweede expansion, Wrath of the Lich King, bereikt dit succes weer nieuwe hoogten. Door de nieuwe deelnemers die deze uitbreiding heeft aangetrokken ligt het aantal actieve spelers op 11,5 miljoen. De expansion boekte zelf ook flinke successen.

Zo kreeg deze niet alleen een hoop positieve media-aandacht, zo kreeg hij op FOK!games een score van 93%, het is de snelst verkopende PC-game ooit met 2,8 miljoen exemplaren binnen 24 uur. In de eerste maand na de launch zijn er totaal 4 miljoen exemplaren van Wrath of the Lich King verkocht, wat een nieuw record betekent voor best verkochte PC-game in ťťn maand. Beide records waren voorheen in handen van, jawel The Burning Crusade, de eerste expansion voor de game.

Mike Morhaime, CEO en medeoprichter van Blizzard, was uiteraard erg blij met deze records. Hij bedankt de spelers van het spel en hoopt dat het succes nog lang mag voort blijven duren.

We're pleased to welcome the new and returning players who have helped World of Warcraft reach these new milestones, and we appreciate the enthusiasm and support that the game's global community has continued to show. We look forward to providing all of them with an excellent entertainment experience for a long time to come.

FOK! biedt totaalbedrag SR aan bij Giel in het Glazen Huis!

FOK! haalt 10.000 euro op voor 3FM Serious Request.

Met diverse acties heeft FOK! de afgelopen dagen onder haar users zoveel mogelijk geld ingezameld voor de 3FM Serious Request actie ten behoeve van het Rode Kruis. Zo konden users tegen betaling hun accountnaam laten wijzigen, bieden op een levenslang abonnement en diverse andere acties. Het klapstuk was echter de spontane actie van vrouwelijk crewlid SHE die aanbood om naaktfoto's te laten maken. Dit staaltje lef werd door de gebruikers beloond met ruim 7.000 euro aan donaties.

Dit geld zal op dinsdag 23-12 rond 21.30 uur in het Glazen Huis in Breda live worden overhandigd aan DJ Giel Beelen. 

FOK! heeft een historie met goede doelen. Niet alleen is dit het tweede jaar dat er aparte acties voor de Serious Request acties worden opgezet, ook heeft men in het verleden duizenden euro's opgehaald ten behoeve van het Sophia Kinderziekenhuis. Deze actie werd gevolgd door een spontane actie onder de users om 2.500 euro, kleding en voedsel in te zamelen ten behoeve van stichting de Goede Herder in Rotterdam. Ook hebben diverse asielen zich mogen verheugen in de warme belangstelling van de FOK!gebruikers.

Met de huidige acties maakt FOK! haar naam als vrijgevigste internetcommunity van Nederland meer dan waar.

Sony moet kapotte drives PS3 repareren

Bij TV-programma TROS Radar meldden zich honderden mensen met een kapotte lens in hun PlayStation 3. Reden voor Radar om hier afgelopen maandag een uitzending aan te wijden.

Volgens Sony hebben zich slechts 68 mensen gemeld met een kapotte lens die buiten de garantie van 1 jaar valt. Radar geeft echter aan dat dit aantal veel hoger ligt. Een advocaat die aan het programma meewerkt, geeft vervolgens aan dat "consumenten recht hebben op service zelfs na de garantie, omdat deze niet volgens de wet is."

De conclusie van Radar: Sony zou dus een gratis reparatie moeten aanbieden binnen een garantietermijn die de wet aangeeft en dezelfde gerepareerde console terug moeten sturen in plaats van een willekeurige.

Er is inmiddels een brief opgesteld, die winkeliers uitlegt wat de rechten van de klant zijn. De betreffende uitzending is overigens hier te bekijken. Wordt ongetwijfeld vervolgd...Met dank aan Kasper79 voor het herschrijven van de sumbit en D1ngus voor het aanleveren van de link naar de aflevering

Spaanse profvoetballer wint loterij

De Spaanse profvoetballer Mario Martinez heeft een grote geldprijs gewonnen in de Spaanse loterij. De speler van Numancia won 150.000 euro.

Waar veel mensen wellicht dromen van zo'n prijs, daar is het voor Martinez een "schijntje". De speler zou namelijk 200.000 euro per jaar verdienen bij Numancia. Zo werd het toch een goed weekend voor Martinez, die tijdens de met 4-3 gewonnen competitiewedstrijd tegen Real Valladolid niet in actie kwam.

Rock Band 2 viert de kerst met nieuwe content

Harmonix en MTV hebben bekend gemaakt dat er vanaf vandaag een speciale kerst track-pack online komt te staan. De 'The Rockin' The Holidays pack' zal drie nummers bevatten, namelijk "Hanukkah Blessings" door Barenaked Ladies, "Christmas is the Time To Say I Love You" door Billy Squier, en "Blue Christmas" door The Pretenders.

De Rockin' The Holidays pack zal je voor 240 MS Points kunnen downloaden, of voor 80 MS Points per nummer. PSN gebruikers betalen 2.99 euro voor de hele pack, of 0.99 euro per nummer.

Fabregas vier maanden out

Arsenal heeft een gevoelige tik moeten incasseren. De club moet het namelijk vier maanden doen zonder aanvoerder Cesc Fabregas, die zondag tegen Liverpool een knieblessure opliep.

Fabregas blesseerde zich in een duel met zijn landgenoot Xabi Alonso en moest vervangen worden. Nadere diagnose wees uit dat hij een scheur in een knieband heeft opgelopen. Daar staat volgens manager ArsŤne Wenger een herstelperiode van vier maanden voor: "Hij zal er drie tot vier maanden uit zijn, waarschijnlijk vier maanden. We zullen een manier moeten vinden om zijn afwezigheid op het veld op te vangen."

Fabregas kwam al op jonge leeftijd van Barcelona naar Arsenal, waar hij zich razendsnel opwerkte tot dragende speler. Onlangs werd hij door Wenger tot aanvoerder benoemd. De 21-jarige Spanjaard speelde tot nu toe 154 wedstrijden in de Premier League, waarin hij vijftien keer scoorde.

Italiaanse Super Cup in Peking

De wedstrijd om de Italiaanse Super Cup zal in 2009 worden gespeeld in het 'Vogelnest' in Peking. Dat maakte de Italiaanse voetbalbond vandaag bekend.

Het wordt de vierde keer dat de wedstrijd tussen de kampioen van de Serie A en bekerwinnaar buiten ItaliŽ plaatsvindt. In 2002 en 2003 veroverde Juventus de Supercup in respectievelijk Tripoli en New York, in 1993 was AC Milan de sterkste in Washington.

De wedstrijd om de Italiaanse Supercup is op 8 augustus.

Spanje en Portugal willen WK

Spanje overweegt zich samen met Portugal kandidaat te stellen voor het wereldkampioenschap voetbal in 2018. Angel Maria Villar, de voorzitter van de Spaanse voetbalbond, zei dit in de sportkrant Marca.

Vorige maand, bij zijn herverkiezing, bestempelde Villar de kandidatuur van Spanje voor de wereldtitelstrijd als zijn grote doel. Hij moet echter nog de steun hebben van de regering. "Ik denk dat we het samen met Portugal moeten doen", aldus Villar.

Nederland en BelgiŽ hebben zich ook samen kandidaat gesteld voor de organisatie.

Meer dan een miljard achievement points via Live Arcade

Microsoft heeft bekend gemaakt dat 2008 een goed jaar is geweest voor Xbox Live Arcade. Niet alleen kregen zestig titels een gemiddelde score van de pers van 75 of meer met als hoogtepunt de game Braid welke gemiddeld 93 scoorde. Populaire titels bij het publiek waren onder andere Geometry Wars: Retro Evolved 2, Super Street Fighter II Turbo HD Remix en Portal: Still Alive.

Ook in cijfers klinkt het allemaal erg indrukwekkend. Zo zijn er in 2008 110 miljoen trials gedownload en hebben alle spelers samen meer dan 100 miljoen achievements vrijgespeeld. Dit leverde al die spelers gezamenlijk 1,25 miljard achievementpoints op.

Voor 2009 heeft Microsoft goede hoop weer een succesvol jaar neer te zetten. Zo staan er titels gepland als South Park, Lode Runner, The Dishwasher: Dead Samurai en R-Type Dimensions. Het zal ons in ieder geval benieuwen.Du Chatinier neemt taken Van Hanegem waar

FC Utrecht heeft gezegd dat Ton Du Chatinier voorlopig de taken van de ontslagen Willem van Hanegem over zal nemen.

Du Chatinier is pas sinds eind oktober in dienst bij Utrecht toen hij binnenkwam als een van de opvolgers van de vier ontslagen assistent-coaches.

In zijn eerste wedstrijd mocht Du Chatinier als assistent de toen zieke Van Hanegem niet vervangen op de bank omdat hij niet beschikte over de vereiste trainersdiploma's. Technisch directeur Piet Buter nam toen plaats op de bank. Het is niet duidelijk of dat aankomend weekend, in de wedstrijd tegen Roda JC, weer zal gebeuren.

Technisch directeur Piet Buter heeft zich overigens ziek gemeld bij FC Utrecht. Het is onduidelijk of dit te maken heeft met het ontslag van Van Hanegem.

Smeets, De Graaff, Cruijff geliefdste sportkenners

Mart Smeets is de populairste sportpresentator van 2008 en Dione de Graaff is de meest favoriete sportpresentatrice van 2008. Een onderzoek uitgevoerd door onderzoeksbureau Research International in opdracht van kabel- en mediabedrijf UPC Nederland heeft dat uitgewezen.

Zowel op de gemengde als op de lijst van mannen staat Smeets eerste. Dione de Graaff voert het vrouwenveld aan en staat op de gemengde lijst op de vierde plaats.

UPC heeft ook laten onderzoeken wie de meest geliefde analyticus is op sportgebied. Johan Cruijff behaalde een eerste plaats voor Willem van Hanegem.

Dj TiŽsto gedumpt door verloofde

Tijs Verwest, beter bekend als dj Tiësto, is gedumpt door zijn verloofde Stacey Blokzijl. Door het drukke schema van de dj ontstond er onduidelijkheid over de trouwdatum van de twee. Reden genoeg voor Stacey om een punt te zetten achter hun relatie.

Het voormalige stel zou afgelopen zomer al in het huwelijksbootje stappen. Gezien de volle agenda van de dj was dit niet haalbaar en werd de trouwdatum naar oktober verschoven. Het huwelijk kon wederom niet doorgaan vanwege de drukte. De verhalen over een vermeende nieuwe vriendin van Tiësto kloppen niet, bevestigt de manager van de dj.

Van Wolfswinkel: "Rode kaart Luinge was vies"

Vitesse verloor afgelopen weekend met 2-0 van NAC Breda. Bovendien kreeg Vitesse-spits Ricky van Wolfswinkel in de 52e minuut van de wedstrijd zijn tweede gele kaart van arbiter Roelof Luinge.

Van Wolfswinkel is absoluut niet blij met de handelswijze van de ervaren arbiter. "Het ergste vind ik de manier waarop die tweede gele kaart werd gegeven," aldus Van Wolfswinkel in De Gelderlander. "Hij (Luinge, red.) wilde helemaal geen kaart geven. Dat zag ik. En dan op appŤl van het publiek en de spelers van NAC geeft hij 'm toch. Dat vind ik vies."

Vlak voor rust kreeg Van Wolfswinkel zijn eerste gele kaart en vlak na de rust werd hij dus van het veld gestuurd. "Die eerste was redelijk hard. De tweede is ook wel een overtreding, maar geen gele kaart. Maar als hij het een gele kaart vond, had ik daar mee kunnen leven. Dan kun je het er een keer niet mee eens zijn. Maar hij gaf eerst gťťn geel, het gaat mij gewoon om de manier waarop."

Sneijder: "Zo wel genoeg landgenoten"

Deze maand werd bekend dat Real Madrid een zesde Nederlander in de persoon van Klaas-Jan Huntelaar heeft aangetrokken. Volgens Wesley Sneijder is dat wel even genoeg.

"Zes Nederlanders is voorlopig wel genoeg. We hebben de neiging om Nederlands met elkaar te praten, terwijl we eigenlijk Spaans moeten leren", aldus de oud-Ajacied in een interview met fifa.com.

Real staat in de Spaanse titelrace op twaalf punten achterstand van aartsrivaal FC Barcelona. "We beschikken over genoeg kwaliteit om alsnog de competitie te winnen. Vorig seizoen kenden we eveneens moeilijke momenten, maar werden we toch kampioen," aldus Sneijder.

Wilders dreigt met motie tegen Albayrak

Geert Wilders dient wederom een motie in tegen staatssecretaris van Justitie Nebahat Albayrak (PvdA) als zij haar Turkse nationaliteit niet opgeeft. De PVV-voorman reageert vandaag op het interview dat PvdA-voorzitter Liliane Ploumen in de Volkskrant gaf naar aanleiding van de nieuwe integratienota van haar partij. Hierin stelt ze dat migranten om Nederlander te worden hun oude nationaliteit in principe moeten opgeven.

Wilders grijpt de uitlatingen van Ploumen aan om Albayrak opnieuw onder vuur te nemen. Bij het aantreden van dit kabinet diende de PVV al een motie in tegen Albayrak en haar partijgenoot Ahmed Aboutaleb, omdat zij een dubbele nationaliteit hebben.

Naar aanleiding van integratienota van Ploumen stelt Wilders nogmaals dat Albayrak ofwel haar nationaliteit moet inleveren, of moet aftreden. "Of wij dienen opnieuw een motie hiertoe in", laat de PVV per sms weten.

De woorden van Ploumen zijn volgens Wilders 'holle frasen' als Albayrak haar Turkse nationaliteit niet opgeeft. Wat de PVV-leider betreft kan de kersverse integratienota van de PvdA in dat geval 'linea recta de prullenbak in'. Het PvdA congres stemt in maart over de nota 'Verdeeld verleden, gedeelde toekomst'.

 


Wilders dreigt met motie tegen Albayrak  (foto: DAG)

Willem II wil schoonmaak houden

Angelo Martha mag in de winterstop naar een andere club vertrekken. Willem II heeft de verdediger gezegd dat ze mee zal werken aan een verhuur of verkoop. Het contract van Martha loopt na dit seizoen af.

Verder wil de Tilburgse club Niels Vorthoren en Lars Lambooij verhuren. Christophe Grťgoire heeft aangegeven te willen vertrekken uit Tilburg, Mohamed Messoudi wil zijn situatie tijdens de komende winterstop evalueren.

Eekhoorns en vreemde machines in Wallace en Gromit screenshots

Ontwikkelaar Telltale lijkt zich (redelijk succesvol) te specialiseren in episodische adventures. Na twee seizoenen Sam & Max, een paar delen Bone en een serie Strong Bad komen ze nu met Wallace & Gromit Grand Adventures. In tegenstelling tot de eerdere Wallace & Gromit-games zijn dit geen action-adventures maar point'n'click-adventures waarin het vooral draait om de vreemde uitvindingen van Wallace. De eerste ingame-screenshots zijn verschenen en hieronder te bewonderen.
Overigens voor de liefhebbers een tip: op eerste kerstdag zendt de BBC zowel Curse of the Were-Rabbit als A Matter of Loaf and Death uit.

Braid komt pas in 2009 naar de PC

Braid, een puzzelgame voor de Xbox 360 die wij beoordeelden met een niet geringe score van 91%, zal deze maand nog niet op de PC te spelen zijn. De developers hadden eerder aangekondigd het spel eind dit jaar op de markt te willen zetten, maar die beslissing is nu dus teruggedraaid. Er zijn verschillende redenen voor, onder andere dat er voor kerst veel grote titels uitkomen en de makers bang zijn dat het spel daardoor 'verdwijnt' na de release.

I know this isn’t good news for those of you who have been waiting a long time for the game, but there sure are lots of games out there for you to play in the meantime.

Daarentegen is er ook goed nieuws: de ontwikkelaars zijn aan het praten over een Mac-versie. Ook een PS3-versie is niet ondenkbaar, maar dat hangt van de interesse van Sony af. De PC-versie staat in ieder geval voor februari/maart 2009 in de planning.

Hugo Sanchez coach van AlmerŪa

Hugo Sanchez is de nieuwe trainer van de Spaanse voetbalclub AlmerŪa. De voormalig Mexicaanse international volgt Gonzalo Arconada op, die zondag wegens de slechte resultaten werd ontslagen. AlmerŪa staat in de onderste regionen van de ranglijst.

De inmiddels 50-jarige Sanchez werd in 2006 bondscoach van Mexico, maar moest in maart van dit jaar vertrekken. Hij heeft bij AlmerŪa een contract voor het einde van het seizoen getekend met een optie tot verlenging als de club niet degradeert.

Zweeds dorp op zoek naar verdwenen kindje Jezus

Het stadje Jönköping, in de Zweedse biblebelt, is op zoek naar het kindje Jezus, dat uit een levensgrote kerststal is gestolen nabij een hotel. Dat meldde de Zweedse radio vandaag.

"We vergeven ze, maar we willen graag het kindje Jezus terug", aldus Curt Ankarberg, die verantwoordelijk is voor de kribbe. Ankarberg vermoedt dat baldadige tieners achter de verdwijning zitten.

De levensgrote kerststal is een initiatief van zeventien protestantse parochies in het 85.000 inwoners tellende Jönköping.

OM eist 15 jaar en tbs in hoger beroep bijlmoord

Het Openbaar Ministerie heeft vandaag bij het gerechtshof in Den Bosch vijftien jaar en tbs met dwangverpleging geëist tegen de 42-jarige Amerikaan Carlos H. Hij sloeg op 8 september 2007 op het station in Roosendaal een 22-jarige student met een bijl dood.

Het OM vroeg het hof daarmee het vonnis van de rechtbank in Breda van eerder dit jaar te bevestigen.

H. herhaalde vandaag dat hij een daad wilde stellen tegen de Amerikaanse onderdrukking van onder andere de Latijns-Amerikaanse bevolking. Met het doden van een mannelijke burger uit een land dat lid is van de NAVO, is dat volgens hem gelukt.

OM eist 15 jaar en tbs in hoger beroep bijlmoord  (foto: ANP)

Trainer Van Hanegem per direct weg bij FC Utrecht

FC Utrecht heeft trainer Willem van Hanegem met onmiddellijke ingang op straat gezet. De club vindt dat er geen basis meer is voor verdere samenwerking na enkele uitlatingen van de coach in de media.

Van Hanegem maakte zondag bekend dat hij na dit seizoen zou opstappen. De toelichting die hij daarop heeft gegeven in 'diverse media' is volgens FC Utrecht aanleiding de samenwerking direct te beëindigen. 

Trainer Van Hanegem per direct weg bij FC Utrecht

Trainer Van Hanegem per direct weg bij FC Utrecht

Toyota blijft in Formule 1

Autobouwer Toyota blijft de Formule 1 trouw. Gisteren zorgde een tweede winstwaarschuwing van het bedrijf voor veel onrust op de beurzen. Topman Watanabe sprak van een 'nooit eerder vertoonde noodsituatie'.

De autofabrikant vreest dit jaar voor het eerst in haar bestaan een operationeel verlies te draaien. Volgens ingewijden kan de economische malaise niet samengaan met deelname aan de Formule 1. Honda was eerder al genoodzaakt om hun renstal te verkopen.

Volgens Watanabe zal Toyota het voorbeeld van Honda echter niet gaan volgen. "Toyota blijft in de autosport en dus ook in de Formule 1, maar we zouden graag zien dat de kosten gedrukt worden."

FIFA 09 beste verkochte game in Engeland voor de kerst

Een tijdje terug melden we dat een Engelse online bookmaker een actie had gestart waarbij je kon wedden op welke game in de week voor de kerst het best zou verkopen in Engeland. De game die hier volgens de bookmaker de grootste kans op had was Call of Duty: World at War, een mening die 28% van jullie deelde.

Lange tijd leek het er ook op dat Call of Duty die eerste plek zou claimen, al weken lang staat de game bovenaan de verkooplijst. Toch heeft EA het succes gehaald, want FIFA 09 passeert in de laatste week dan toch de shooter van Activision. Iets waar nog geen 5% van jullie rekening mee had gehouden volgens onze poll. De game die van jullie de meeste steun kreeg, 34% stemde op Gears of War 2, kwam niet verder dan een beschamende 21e plek en eindigt daarmee ver achter een titel die geen enkele stem ontving, Quantum of Solace.Van Hanegem per direct weg bij Utrecht

FC Utrecht heeft trainer Willem van Hanegem met onmiddellijke ingang ontslagen.

De club uit de Domstad is van mening dat er geen basis meer is voor verdere samenwerking na enkele uitlatingen van de 64-jarige coach in de media. Afgelopen zondag zei Van Hanegem dat hij na dit seizoen zou opstappen. Volgens Utrecht is de toelichting die hij daarop heeft gegeven in 'diverse media' aanleiding de samenwerking per direct te beŽindigen.

Mist legt vliegverkeer Eindhoven Airport plat

Het vliegverkeer op Eindhoven Airport ligt vanochtend plat wegens de dichte mist. Dat heeft een woordvoerster van de luchthaven laten weten.

Voor de binnenkomende vluchten is uitgeweken naar de luchthavens van Charleroi in België en Düsseldorf in Duitsland. Voor de in totaal 521 passagiers is busvervoer naar Eindhoven geregeld. De vertrekkende vlucht van Eindhoven naar Pisa is vanochtend geschrapt. Hierdoor konden 150 passagiers niet vertrekken.

Het is nog onduidelijk of de vluchten van vanmiddag naar Katowice, Milaan en Rome doorgaan.

Obama's gespierde lichaam op het strand

De club van 'topless' wereldleiders heeft er weer een nieuw lid bij. De toekomstige president van de VS, Barack Obama liet zijn sixpack zien tijdens een vakantie op Hawaï. En volgens de DailyMail mag zijn lichaam er wezen voor iemand van 47 jaar.

Eerder kon men de Russische oud-president Vladimir Poetin in zijn blote bast bewonderen, terwijl hij aan het vissen en jagen was in de Siberische wildernis. Het ging om een pr-campagne waarbij de wereld moest zien wat een sterke leider de ex-KGB'er wel niet is. De wereld was niet onder de indruk, maar in Rusland werkte de campagne wel en sindsdien ziet men Poetin als sekssymbool.

Ook de Franse president Nicolas Sarkozy werd half ontkleed op de gevoelige plaat vastgelegd in een kano in New Hampshire. Aangezien de Fransman niet echt een superlichaam bezit, hadden de photoshoppers flink wat werk om zijn uiterlijk bij te werken. De voormalig president Bill Clinton werd in 1993 zijn zwembroek gefotografeerd, maar hij haalt het echter niet bij het lichaam van Obama.


Obama's gespierde lichaam op het strand  (foto: DAG)

Tabula Rasa tot aan zijn dood gratis te spelen

De door ons met een 77% ontvangen MMORPG Tabula Rasa houdt ermee op, maar opzich is dat oud nieuws. Wat wel nieuw is, is dat de game tot het einde gratis is.

Tot en met 28 februari is het mogelijk om op de support-site van NCsoft een serial-code aan te vragen voor de game en deze vervolgens gratis te spelen. Hiervoor is wel een creditcard nodig, maar deze wordt puur gebruikt voor identificatie, er zullen geen kosten in rekening gebreacht worden. Heb je al een NCsoft account voor Tabula Rasa dan kun je simpelweg inloggen bij PlayNC en onder Account Management je oude Tabula Rasa-account heractiveren.

Tegelijk met het gratis maken van de game heeft NCsoft ook de eerste lading nieuwe en volgens hunzelf leuke content online gegooid, met daarin onder andere "Earth, PvP Wargames, Epic Caves of Donn" en dus nog meer.


Sommige users konden hun glimlach niet verbergen

Paus in mei naar Heilige Land

Paus Benedictus XVI brengt in mei een bezoek aan Israël. Het wordt zijn eerste trip in de regio sinds zijn aanstelling als paus in 2005. Dat maakte de leider van de Katholieke kerk in Israël, Fuad Twal, vandaag bekend.

"De paus wil met ons en voor ons bidden en informatie uit de eerste hand vergaren over de moeilijke situatie in ons land", aldus Twal. Volgens Palestijnse bronnen brengt de paus van 8 tot en met 15 mei een bezoek aan Israël, de Palestijnse gebieden en Jordanië.

Benedictus is, na Paulus VI (1963-1978) en Johannes Paulus II (1978-2005), de derde paus die Israël bezoekt.

Paus in mei naar Heilige Land  (foto: ANP)

PC softwareverkopen USA, nu met Bejeweled

Het is toch jammer dat de PC softwareverkopen het iedere week ongeveer hetzelfde doen. The Sims en World of Warcraft bezitten het merendeel van de posities, dan zijn er nog een paar grote games (zoals deze week Left 4 Dead en Fallout 3) en af en toe een bizar spel ertussen. In de week van 7 tot en met 13 december is er echter geen enkel raar spel in de lijst te vinden, dus zullen we het met onderstaand lijstje moeten doen...

1. World Of Warcraft: Wrath of the Lich King
2. Spore
3. Call Of Duty: World At War
4. Left 4 Dead
5. Fallout 3
6. The Sims 2 Double Deluxe
7. The Sims 2 Apartment Life
8. Bejeweled Twist
9. World Of Warcraft: Battle Chest
10. The Sims 2 Mansion & Garden Stuff

Dark Knight en Oorlogswinter beste films 2008

De actiefilm The Dark Knight is vandaag door Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2008. De tweede plaats is voor de thriller No Country for Old Men van de broers Joel en Ethan Coen. Op de derde plek staat de animatiefilm Wall-E.

In The Dark Knight neemt miljonair Bruce Wayne, die 's nachts als Batman de misdaad bestrijdt, het op tegen de demonische crimineel The Joker. De film van regisseur Christopher Nolan kreeg veel aandacht toen acteur Heath Ledger, die de schurkenrol speelt, plotseling overleed aan een overdosis medicijnen. De productie bracht wereldwijd meer dan een miljard dollar op.

De critici kozen Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven als beste Nederlandse film van het jaar. De bioscoopbewerking van het bekende boek van Jan Terlouw verhaalt over de 14-jarige Michiel die samen met zijn familie probeert de hongerwinter van 1944 te overleven. De voormalige voorman van D66 baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen.

Op de tweede plaats eindigt arthousefilm Calimucho van regisseuse Eugenie Jansen. Het verhaal over een klein familiecircus ontving op het Nederlands Filmfestival ook al de prijs van de Nederlandse filmpers. De derde plaats is voor de thriller TBS van regisseur Pieter Kuijpers.

Dark Knight en Oorlogswinter beste films 2008  (foto: ANP)

Rusland dreigt met raketten in Wit-Rusland

Rusland heeft vandaag gedreigd langeafstandsrakketten in Wit-Rusland te plaatsen als antwoord op het door de Verenigde Staten geplande raketschild in Polen en Tsjechië. Eerder dreigde Moskou raketten in de Russische enclave Kaliningrad te plaatsen.

Washington wil tien onderscheppingsraketten in Polen plaatsen voor het raketschild. Een begeleidend radarsysteem komt in buurland Tsjechië. Het systeem moet de VS en bondgenoten beschermen tegen aanvallen van zogeheten schurkenstaten. De VS doelt dan vaak op Iran. Moskou is er fel op tegen en beschouwt het wapenschild als een offensief wapen.

Moskou heeft onlangs nog gezegd af te zien van plannen om zijn rakettenarsenaal te vernieuwen als de VS afzien van hun raketschild. Het Russische raketarsenaal is sterk verouderd. Het Kremlin beschikt door onder meer de sterk toegenomen olie-inkomsten weer over voldoende financiële middelen om het leger te moderniseren. Vandaag testte Rusland weer een nieuwe raket. De test mislukte.

Prinselijke vakantievilla in Mozambique gaat door

Prins Willem-Alexander en prinses Máxima mogen van premier Jan Peter Balkenende hun vakantiehuis in Mozambique gewoon bouwen. "Ik zie dat huis wel zo doorgaan", zegt de minister-president in een interview dat morgen in De Telegraaf verschijnt en waarop de krant nu al op de eigen site vooruitloopt.

"Het voornemen is er en er zijn ook afspraken gemaakt." De Dienst Koninklijke en Diplomatieke Beveiliging (DKDB) heeft beveiliging en de medische aspecten onder de loep genomen, aldus de krant. Balkenende vindt de zorgen over de kosten voor de beveiliging van het huis overdreven. "Ik vind dat hier soms erg grote verhalen over zijn verteld", vertelde hij De Telegraaf.

De prins zelf verwacht dat volgend jaar de eerste paal de grond ingaat. Hij vindt het een mooi avontuur om zelf een heel nieuw huis te bouwen, vertelde hij recent aan derden.

Prinselijke vakantievilla in Mozambique gaat door  (foto: ANP)

Gerd Leers voelt zich gepiepeld door de PvdA

Burgemeester van Maasticht Gerd Leers (CDA) voelt zich 'gefopt' door de PvdA. Hem was beloofd dat Ahmed Aboutaleb niet zou solliciteren naar de post van burgemeester van Rotterdam, maar de PvdA'er bleek toch in de race te zijn voor de functie. In een interview met het weekblad Intermediair zegt Leers dat de PvdA 'een spelletje' heeft gespeeld. "Het was achter de schermen allang geregeld."

Leers wilde zich alleen kandidaat stellen voor de baan van burgemeester als Aboutaleb dit niet zou doen. De CDA'er zegt dat hij nadrukkelijk aan PvdA'ers in het kabinet heeft gevraagd of de staatssecretaris zou solliciteren.

Hem werd, onder meer in naam van PvdA-leider Wouter Bos, bezweerd dat Aboutaleb niet in de race was. "Ik heb na de ontkenning dat Aboutaleb zou meedingen, gesolliciteerd. Mijn inschatting was: de rest kan ik wel aan. Helaas. Het bleek allemaal fake", aldus een teleurgestelde Leers in Intermediair.

De huidige burgemeester van Maastricht, die eerder al de post van burgervader van Den Haag aan zich voorbij zag gaan ten faveure van VVD'er Jozias van Aartsen, zegt zich 'echt klote' te hebben gevoeld. "Laat ik maar zeggen dat ik ontzettend heb gebaald van de poppenkast die is opgevoerd. Die frustratie was groter dan het mislopen van de baan zelf."


Gerd Leers voelt zich gepiepeld door de PvdA  (foto: DAG)

Acteur Sopranos vrijgesproken van moord

De Amerikaanse acteur Lillo Brancato Jr., die een rol speelde in de televisieserie The Sopranos, is gisteren vrijgesproken van moord. Hij stond met medeverdachte Steven Armento terecht voor de moord op een politieagent. Volgens de openbaar aanklager betrapte de diender de twee toen zij in de New Yorkse wijk de Bronx in een appartement wilden inbreken, op jacht naar medicijnen.

Armento, die het fatale schot in december 2005 afvuurde, werd eerder dit jaar tot levenslang veroordeeld. Brancato werd wel schuldig bevonden aan poging tot inbraak, waarvoor hij ten minste drie jaar cel kan krijgen.

Brancato maakte in 1993 zijn acteerdebuut naast Robert De Niro in de film 'A Bronx tale' en speelde daarna in meer dan twaalf films. In de populaire serie The Sopranos vertolkte hij de rol van de wat dommige Matt Bevilacqua, die graag bij de maffia wil. Zijn personage wordt uiteindelijk door hoofdpersoon Tony Soprano genadeloos geliquideerd.


Acteur Sopranos vrijgesproken van moord  (foto: DAG)

Lottowinnaar geeft miljoenen weg in Riemst

Een Belg die vorige week 7,5 miljoen euro won in de loterij Euro Millions, gaat de helft weggeven. Op Kerstavond begint hij met het uitdelen van grote bedragen aan armlastige dorpsgenoten, familie en vrienden.

De winnaar is een alleenstaande vijftiger met twee kinderen uit Riemst, net over de grens bij Maastricht. "7,5 Miljoen euro. Dat bedrag is veel te groot om zelf te houden. Met dit geld kan ik veel mensen uit de put trekken", had de winnaar gezegd tegen zijn lottowinkelier volgens krant Het Belang van Limburg vandaag. De winnaar had zelf veel pech gekend in zijn leven. Hij kon lange tijd maar met moeite rondkomen.

De loterij Euro Millions verkoopt loten in vele Europese landen, maar niet in Nederland. Door de vele deelnemers lopen de prijzen op tot vele tientallen miljoenen euro's.

Amsterdam draagt wielklem ten grave

Amsterdam neemt volgende week vandaag na 25 jaar afscheid van de wielklem. Wethouder Tjeerd Herrema (verkeer) draagt het laatste gevreesde kanariegele apparaat symbolisch ten grave. Het Nederlands Politiemuseum krijgt het exemplaar voor zijn collectie.

Dat maakte de gemeente vandaag bekend. Dichter Frank Starik heeft speciaal voor de gelegenheid een afscheidsgedicht geschreven. De wielklem werd alleen nog in de binnenstad gebruikt. Herrema pleitte er al langer voor het apparaat af te schaffen, omdat het niet in een gastvrije en toeristische stad als Amsterdam past.

Schipholteam vindt cocaÔne in gipsbeen en rolstoel

Het Schipholteam heeft cocaïne ontdekt in een gipsbeen van een passagier en in zijn rolstoel. De man kwam op de luchthaven aan na een vlucht uit de Dominicaanse Republiek.

Het Schipholteam is een samenwerkingsverband tussen marechaussee en douane. Volgens de woordvoerders van de marechaussee en douane gebeurt het smokkelen via een gipsen been zelden. "Het is de tweede keer", aldus een zegsman van de marechaussee.

Putdeksels zijn niet veilig in Susteren

Dieven zijn er de afgelopen twee weken vandoor gegaan met ongeveer 45 putdeksels uit de Limburgse plaats Susteren. De gaten in de wegen die hier een gevolg van zijn, zijn gevaarlijk voor nietsvermoedende voorbijgangers, meldt een woordvoerder van de gemeente Echt-Susteren vandaag. "Gelukkig zijn nog geen mensen in de gaten gevallen."

De diefstallen vinden sinds 10 december plaats. Gisteren kwamen bij de gemeente de laatste meldingen binnen van verdwenen putdeksels. Toen bleken er vier niet meer op hun plek te liggen. De deksels zijn dertig bij veertig centimeter groot. Liggen ze niet op de juiste plek, dan ontstaan gaten van ongeveer een halve meter diep.

Wat de dieven met hun buit willen, is de zegsvrouw van de gemeente een raadsel. "De deksels zijn gemaakt van gietijzer. Wellicht verkopen de dieven ze door als ijzer, maar dat weten we niet zeker." Of soortgelijke diefstallen ook elders in het land voorkomen, weet de gemeentewoordvoerder niet.

Op de ontstane gaten zet de gemeente een betonnen blok met een signaleringspaaltje. Nieuwe putdeksels bestellen is moeilijk, vertelt de gemeentewoordvoerder. "De leverancier van de oude putdeksels bestaat niet meer en de nieuwe leverancier heeft dit formaat niet. We zijn nog aan het kijken hoe we dat moeten oplossen."


Putdeksels zijn niet veilig in Susteren  (foto: DAG)

Toyota blijft F1 trouw

Kredietcrisis of niet, Toyota blijft ook volgend jaar actief in de Formule 1. De renstal heeft dit voor de tweede keer in korte tijd bevestigd nadat topman Katsuaki Watanabe opnieuw met een winstwaarschuwing kwam. De topman van de Japanse autofabrikant sprak van een 'nooit eerder vertoonde noodsituatie'.

Toyota denkt dat het dit jaar voor het eerst in haar 71-jarig bestaan verlies gaat draaien. De verwachte terugval van het merk gaat volgens Formule 1-volgers niet samen met deelname aan de sport. Eerder gaf autofabrikant Honda al aan zich vanwege de financiële crisis terug te trekken uit de Formule 1.


Toyota blijft F1 trouw  (foto: DAG)

Voor meer F1-nieuws kijk je natuurlijk op de FOK!sport F1-site!.

Van Hanegem op ramkoers

Willem van Hanegem en FC Utrecht lijken alsnog op een vervroegd afscheid af te stevenen. Vandaag reageert Utrecht-voorzitter Frans van Seumeren in de Telegraaf woedend over de uitlatingen van zijn trainer in verschillende media.

'Dit is onacceptabel. In het bedrijfsleven is dit een open sollicitatie om ontslag te krijgen. Voetbal is emotie in het kwadraat, maar ik vind dat je je daar niet altijd achter kunt verschuilen. Afspraken zijn afspraken', die doelt op de column die Van Hanegem maandag schreef in het AD. Hierin stelde de oefenmeester dat hij als kop-van-jut is gebruikt in de affaire rond het ontslag van zijn vier assistenten.

Ook in de lokale media haalde 'de kromme' nog eens uit naar Van Seumeren. Van Hanegem spuwt zijn gal over de bemoeienis van 'voetballeek' Van Seumeren met voetbaltechnische zaken, waarbij Van Hanegem de directeur 'die duikboot' noemde. Van Seumeren, die in zijn zakelijke carrière naam maakte met het bergen van de kernonderzeeër Koersk, is gegriefd door die benaming. 'Van Hanegem schoffeert supporters, commissarissen en directie en dat is onacceptabel. Het taalgebruik van Van Hanegem is ongepast. Als een speler iets dergelijks zegt, wordt er tegen opgetreden. Dat geldt wat mij betreft ook voor een trainer. Het is logisch dat we gaan nadenken of deze trainer nog wel is te handhaven,' zo stelt de voorzitter in De Telegraaf.


Van Hanegem op ramkoers  (foto: DAG)
Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Simonis krijgt fiets van Duitse bisschop

Kardinaal Simonis heeft een fiets cadeau gekregen van de Duitse bisschop Gebhard Fürst. Simonis vertelt vandaag stomverbaasd te zijn over het cadeau van zijn Duitse collega.

De fiets werd eind november bezorgd. "Een mooi cadeau met een prachtige brief erbij", aldus Simonis. De oud-bisschop van Utrecht en Fürst spraken elkaar eind mei tijdens de Katholiekendagen in het Duitse Osnabrück. Aan het ontbijt werd door beide heren gesproken over het geloof, de problemen van deze tijd, maar ook de oorlog.

Simonis vertelde Fürst dat de oorlog diepe wonden in de mensenziel heeft achtergelaten. "Ik vertelde dat ik als 12-jarige jongen de machteloze woede voelde toen de Duitsers de fiets van mijn zusje Do inpikten", aldus Simonis. Volgens de kardinaal maakte het verhaal diepe indruk op de Duitse collega en een half jaar na het gesprek stond de fiets voor de deur. "Het is een symbolisch gebaar", zegt Simonis.

Simonis zal de fiets zelf niet gebruiken. "Ook mijn zus Do heeft een fiets", zegt Simonis. De fiets wordt cadeau gedaan aan iemand die hem goed kan gebruiken.

Zesduizend kindsoldaten in Darfur

In de Sudanese provincie Darfur zijn circa zesduizend kindsoldaten actief. Meer dan twee miljoen kinderen zijn getroffen door het gewapend conflict in de regio. Dat heeft het VN-kinderfonds Unicef dinsdag bekendgemaakt.

Scheidend functionaris Ted Chaiban zei dat alle betrokken partijen in Darfur kindsoldaten inzetten. "We schatten dat in heel Sudan achtduizend kindsoldaten actief zijn", aldus Chaiban.

Afgelopen jaar kreeg Unicef vierhonderd meldingen over kindsoldaten. De jongste rekruut was 11 jaar oud, de gemiddelde leeftijd lag tussen de 15 en 17 jaar.

Rebellen kwamen in 2003 in opstand in Darfur. Zij beschuldigden de regering ervan de Arabische nomaden in het gebied te bevoordelen boven de zwarte boerenbevolking. Door het conflict zijn volgens schattingen van de VN al circa 300.000 mensen omgekomen. Zeker 2,5 miljoen Darfuri's sloegen op de vlucht.

Rijden op de wind

Uit recent onderzoek van tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek (NWT) blijkt dat windenergie pas echt z'n vruchten afwerpt wanneer een derde van alle automobilisten in een elektrische auto rijdt.

Het blad baseert dit op Kema-cijfers en eigen berekeningen. NWT beschouwt de elektrische auto als de ideale opslagplek voor stroom uit windenergie. Als het aan de overheid ligt, is er een capaciteit van zes gigawatt aan windmolens in het jaar 2020. Dat ligt driemaal hoger dan nu. Omdat de wind niet altijd even hard waait en energie verloren gaat als er geen goed reservoir is om de stroom tijdelijk in op te slaan, is een elektrische auto ideaal.

In ons land zouden we daarvan 2,3 miljoen exemplaren  kunnen hebben. Kema heeft berekend dat transformatorhuisjes overbelast raken als twintig procent van de Nederlanders een elektrische auto heeft en deze steevast aan het stopcontact legt.

Maar hoe dan ook; het is aftellen totdat we tanken via het stopcontact. Hierdoor worden de brandstofkosten aanzienlijk lager dan het huidige peil. Een elektrische auto rijdt al voor ongeveer 2,5 eurocent per kilometer. Naar verwachting zullen diverse autofabrikanten vanaf 2010 massaal elektrische auto's produceren.


Door: DAG / Joyce Beckker


Rijden op de wind  (foto: DAG)

Incident in psychiatrisch centrum overal mogelijk

Het fatale incident met een schizofreniepatiënt bij psychiatrische kliniek SPDC Oost in Amsterdam kan zich ook in andere instellingen voordoen. Dat stelt de belangenvereniging voor familieleden van patiënten met schizofrenie Ypsilon. Die riep haar achterban op incidenten te melden naar aanleiding van het incident bij het SPDC Oost.

Ypsilon stelt dat tijdens de zogeheten meldweek meer dan honderd familieleden, patiënten en hulpverleners gewag maakten van hun ervaringen. De vereniging concludeert dat het nogal eens schort aan aandacht, observatie en aanwezigheid. "Met als uiterste consequentie dat een patiënt iets overkomt, zonder dat de hulpverlening het door heeft", meldt de vereniging. "Alles staat of valt bij het houden van contact; steeds vaker een schaars goed in de zorg. Wie daarin faalt, kan erop wachten dat er ongelukken gebeuren."

Ypsilon geeft een aantal tips om problemen te voorkomen. Zo moet het personeel voldoende zijn geschoold en medicatie goed worden gecontroleerd. Lichtpuntjes ontwaart de vereniging ook. Zo zouden tal van instellingen werken aan alternatieven voor separeren.

SPDC Oost werd in september gesloten na het overlijden van een patiënt in een isoleercel. Twee weken geleden verscheen daar een kritisch rapport over. Arkin, de overkoepelende organisatie waaronder de psychiatrische kliniek SPDC Oost valt, trekt vijf miljoen euro uit om de kwaliteit van zorg te verbeteren. In februari moet duidelijk zijn of de locatie in de Domselaerstraat in Amsterdam-Oost nog opengaat.

Het zogenoemde separeren kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënten; het kan de psychiatrische aandoening verergeren.

Een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wees een kleine twee weken geleden al uit dat twee op de drie instellingen voor geestelijke gezondheidszorg nog onvoldoende doen om actief te voorkomen dat patiënten in een isoleercel belanden. Bij een derde van de instellingen is sprake van een verhoogd risico op gevaar voor de patiënt.


Incident in psychiatrisch centrum overal mogelijk  (foto: DAG)

Michael Jackson toch niet op sterven

Michael Jackson lijdt niet aan een ernstige ziekte die zijn longen aantast. Het gerucht dat de muzikant een longtransplantatie nodig heeft, is volledig uit de lucht gegrepen, zo meldt zijn woordvoerder aan verscheidene Amerikaanse media. Volgens hem is de bewering van Jacksons biograaf niet meer dan een publiciteitsstunt.

Biograaf Ian Halperin beweerde in de Britse krant The Sun dat de 50-jarige zanger de genetische afwijking Alpha-1-antitrypsine-deficiëntie (AAD) heeft. Mensen met deze aandoening hebben een tekort aan een bepaald eiwit dat nodig is voor de bescherming van de longen.

Volgens Jacksons woordvoerder is de artiest in goede gezondheid. Jackson 'rondt onderhandelingen af met een groot entertainmentbedrijf en een televisiezender voor zowel een wereldtoer als een serie specials en optredens', meldt de woordvoerder.

Opsporingsprogramma vertoont verkeerde verdachten

Het opsporingsprogramma Opsporing Noord van de regionale zender RTV Noord heeft zaterdag beelden getoond van verkeerde verdachten. Het programma toonde bewakingsbeelden van een bank waar een moeder en haar twee kinderen te zien waren.

Zij zouden geld hebben opgenomen met een gestolen pinpas. Het drietal heeft echter niets met de diefstal te maken, zo meldt de politie vandaag.

Volgens een zegsvrouw van de politie zijn per ongeluk bewakingsbeelden van het verkeerde tijdstip vertoond. De fout kwam aan het licht toen de vrouw zelf contact opnam met de politie. De politie heeft excuses gemaakt en een bloemetje gestuurd. De twee kinderen hebben van de politie een brief mee naar school gekregen, waarin nadrukkelijk staat dat ze niets met de zaak te maken hebben.

Vertraging uitbetaling Icesave-spaarders

Niet alle Nederlandse klanten van de omgevallen IJslandse bank Icesave krijgen, zoals beloofd, hun geld voor de kerst terug. Dat heeft een woordvoerder van De Nederlandsche Bank (DNB) vandaag bevestigd, na berichtgeving hierover in dagblad De Telegraaf.

"We hebben kei- en keihard gewerkt, maar we redden het net niet", zegt een woordvoerder van DNB.
 "In totaal 104.500 mensen krijgen hun geld wel voor de kerst en 6500 mensen krijgen hun geld voor 1 januari."

Er blijven daarna nog ongeveer duizend gevallen over die hun claimformulier onvolledig of verkeerd hebben ingevuld. Het merendeel hiervan heeft inmiddels een brief van DNB ontvangen waarin om ontbrekende informatie wordt gevraagd.


Vertraging uitbetaling Icesave-spaarders  (foto: ANP)

Rel tussen Nieuw-Zeeland en Fiji

Tussen Nieuw-Zeeland en Fiji is een diplomatieke ruzie uitgebroken. Fiji heeft de Nieuw-Zeelandse hoge commissaris, Caroline McDonald, vandaag te verstaan gegeven dat zij het land binnen een week moet verlaten. Nieuw-Zeeland heeft besloten de Fijische hoge commissaris, Ponsami Chetty, het land uit te zetten. Dit heeft de Nieuw-Zeelandse minister van buitenlandse zaken Murray McCully bekendgemaakt.

Fiji is kwaad op Nieuw-Zeeland omdat het een studievisum heeft geweigerd aan de zoon van een lid van de junta van Fiji. Wellington verstrekt geen visa aan leden van de junta en hun verwanten.

De verhoudingen zijn echter al langer gespannen. Afgelopen zomer haalde Nieuw-Zeeland fel uit naar de militaire machthebber van Fiji, Frank Bainimarama, omdat deze zijn belofte om binnenkort verkiezingen te houden had verbroken.

Bainimarama zei dat de verkiezingen werden uitgesteld, omdat er meer tijd nodig was om electorale hervormingen door te voeren. Bainimarama had vorig jaar beloofd dat er voor april 2009 in zijn land democratische verkiezingen gehouden zouden worden en dat hij de uitslag daarvan zou accepteren.

De Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark zei dat Bainimarama de heerschappij die hij met een geweerloop heeft gevestigd blijft voortzetten. Bainimarama pleegde eind 2006 als legerleider een staatsgreep en benoemde zichzelf daarna tot premier.


Rel tussen Nieuw-Zeeland en Fiji  (foto: DAG)

PvdA-voorzitter: tolerantie heeft integratie geremd

Tolerantie heeft de integratie van migranten in Nederland geen goed gedaan. De PvdA heeft geleerd en kiest in het vervolg voor de confrontatie: nieuwkomers moeten zonder voorbehoud kiezen voor de Nederlandse samenleving. De overheid bewaakt de rechtsstaat, pakt misstanden aan en schept kansen.

Dat schrijft PvdA-voorzitter Lilianne Ploumen in de nieuwe Integratienota van de partij, Verdeeld verleden, gedeelde toekomst. Het congres stemt er in maart over. 'De fout die we nooit meer mogen maken, is het inslikken van kritiek op culturen of religies omwille van de tolerantie.'


Volgens de partijvoorzitter is integratie in de eerste plaats een opgave voor burgers onderling. 'Het lukt niet met een Postbus 51-spot.' De overheid heeft twee taken: enerzijds het bewaken van de rechtsstaat - waaronder een effectief veiligheidsbeleid en compromisloze verdediging van het vrije debat.

Anderzijds verheffing en emancipatie. Hoogwaardig onderwijs, goede jeugdzorg en activerend arbeidsmarktbeleid zijn een vereiste. En: 'Wij spreken allen Nederlands, kennen de elementaire omgangsvormen en de democratische rechtsstaat.'

Om lokale politici een handvat te bieden bij actuele problemen (boerka, handen schudden), schetst Ploumen drie keuzen: normeren, confronteren of tolereren. Bij voorvallen als eerwraak en vrouwenbesnijdenis is het duidelijk: normeren en aanpakken.

Bij 'zachtere' waarden als de scheiding van kerk en staat of de gelijkheid van man en vrouw, is confrontatie op zijn plaats: benoemen en bespreken. Hoofddoekjes in de klas en moskeeën met een opvallende architectuur vallen onder het kopje: tolereren.

Ploumen wil graag in debat met boerkadragers. De vrijheid van meningsuiting staat voor haar buiten kijf: 'Krenken mag, geloof bekritiseren ook.'


PvdA-voorzitter: tolerantie heeft integratie geremd  (foto: DAG)

De Gier hoofd scouting NEC

Oud-spits Jack de Gier zal vanaf januari de functie Hoofd Scouting bij NEC gaan vervullen. De Gier volgt in Nijmegen Leen Looyen op.

Algemeen directeur Jacco Swart deelde tijdens de kerstborrel mede dat De Gier, die al in dienst was van NEC als scout, de opvolger wordt van de naar De Graafschap vertrekkende Looyen. De Gier bleef na zijn actieve loopbaan werkzaam voor de Nijmegenaren.

Looyen zal per 1 januari in dienst treden bij De Graafschap, waar hij de functie van technisch directeur zal gaan bekleden. In die hoedanigheid volgt hij de naar AustraliŽ vertrekkende Han Berger op.

CD: Live - Live At The Paradiso - Amsterdam

De succesband Live uit de jaren '90 heeft nog nooit een live-cd uitgebracht volgens de platenmaatschappij. Nu bevat Radiant Sea: A Collection of Bootleg Rarities and Two New Songs een aardige hoeveelheid live-materiaal maar valt blijkbaar niet helemaal onder de noemer live-album. Des te mooier is het dan dat Live dit eerste live-gebeuren in de Amsterdamse poptempel Paradiso heeft opgenomen. 30 juni en 1 juli waren de dagen waarop de Amerikaanse rockband de planken van Paradiso betrad. Zonder overdubbing en studiomanipulatie (behalve mixen) heeft Live de registratie in elkaar gezet en Live At The Paradiso - Amsterdam is daar het resultaat van.

Prettige feestdagen toegewenst door de Killzone 2-soldaten

Goed, Helghan is een droevige bedoening: vervallen gebouwen, een beschaving die vooral op oorlog gericht is en dan heb je ook nog eens die onweersbuien. Is dat een reden om in deze vrolijke en gezellige tijden bij de pakken neer te gaan zitten? Welnee! De mannen van de ISA laten zien dat je best een vrolijk kerstfeest en een knallend uiteinde (okay, dat laatste is niet zo HEEL moeilijk in tijden van oorlog) kan hebben. Onderstaande wallpaper is 1920x1080, dus hij doet het ook prima op je PS3.

Killzone 2 verschijnt exclusief op de PlayStation 3 en zal vanaf medio februari 2009 te koop zijn.

PlayStation 3 prijsdaling, tijdelijk of permanent?

Op het internet is zojuist een foto verschenen van een 80GB PlayStation 3 met de Blu-rayfilm 300 en de Blu-rayremote voor maar €299,95. Volgens iemand op het NeoGAF-forum is deze prijsdaling van kracht bij Bart Smit en Gamestore E-Plaza.

Als we kijken op de website van E-Plaza, dan zien we inderdaad de 80GB versie voor driehonderd euro te koop staan. De 40GB-versie is echter ook 299 euro. Of dit een tijdelijke actie is, of een voorloper van een algehele prijsverlaging is dan ook niet bekend.
Krantenbezorger ontvangt zes miljoen euro fooi

Krantenbezorgers kunnen dit jaar gezamenlijk op een nieuwjaarsfooi van zo'n zes miljoen euro rekenen, zo blijkt uit een recente peiling onder bijna 75 duizend bezoekers van de Postbank-internetsite. In het genoemde bedrag zijn fooien aan bezorgers van huis-aan-huisbladen niet meegerekend.

De gemiddelde fooi die een abonnee geeft, bedraagt 1,70 euro. Vorig jaar was dat een dubbeltje meer. Meer dan tachtig procent van de abonnees trekt de portemonnee als de bezorger gelukkig nieuwjaar komt wensen. Een kwart van de abonnees geeft minder dan een euro. Drie op de tien haalt tussen de een en twee euro uit de portemonnee. Nog geen dertig procent geeft meer dan twee euro.

De lagere fooi wordt niet gecompenseerd door een groter aantal abonnees. Integendeel, het aantal krantenabonnementen neemt zelfs af. In het tweede kwartaal van dit jaar waren er 65 duizend abonnees minder dan een jaar eerder. Er zijn nu ongeveer ruim 3,5 miljoen betaalde krantenabonnementen. Ook lezen mensen steeds meer het nieuws op internet.


Krantenbezorger ontvangt zes miljoen euro fooi  (foto: DAG)

De oorsprong van kersttradities

We worden er dezer dagen mee omringd; kerstbomen, kerststallen en natuurlijk het befaamde kerstmaal. Waar komen deze tradities nou eigenlijk vandaan?

Om de eerste mythe meteen 'af te schieten': de weldadige kerstmaaltijden zijn géén christelijke uitvinding. Zo was de maaltijd op midwinter, gemaakt van de laatste oogst van de afgelopen zomer, er al langer. Want hoe overvloediger het eten, hoe meer kans op vruchtbaarheid het komende jaar. Deze heidense rituelen zijn overgenomen door het christendom.

De kerststal dateert uit de dertiende eeuw en is geïntroduceerd door Fransiscus van Assisi. Drie eeuwen later was het Maarten Luther die bedacht dat mensen kerstbomen in huis konden halen om die op te tuigen met fruit. Ook dit was weer een vruchtbaarheidssymbool. Het fruit is later vervangen door kerstballen. De geschenken in de boom waren bestemd voor het kerstkind.

Dan de dag van Eerste Kerstdag, 25 december, zelf. Dominee Van Leeuwen, remonstrants hoogleraar aan de Universiteit van Leiden, meent dat men de geboorte van Christus op zijn sterfdag vierde, net zoals bij een martelaar die eigenlijk in de hemel wordt geboren. Jezus stierf op 25 maart in het jaar 33 na Christus, op Goede Vrijdag. Volgens de dominee bedacht men dat dit het begin van de lente was, van de nieuwe schepping. Dat betekende dat de conceptie van Christus ook op dat moment moest hebben plaatsgevonden. Wie daarbij negen maanden bij optelt komt uit op, jawel, 25 december.

'Chinese asielaanvragen wegens wokarm'

In mei van dit jaar dreigde staatssecretaris Albayrak van Justitie alle illegale Chinezen het land uit te zetten. De Vreemdelingenpolitie in Groningen constateerde daarna dat een deel van de illegale Chinezen via een zogenaamde 'Artikel 64-procedure' uitzetting probeert te voorkomen. Op medische gronden, vanwege een wokarm, zou dit bewerkstelligd moeten worden.

"Sommigen komen net uit de keuken, die hebben de bamislierten nog over de schoenen liggen. Medische gevallen gaan de artikel 64-procedure in, maar dan moet je wel wat mankeren. Sommigen zeggen dat ze een wokarm hebben", aldus een agent van de vreemdelingenpolitie in het personeelsblad. Volgens de IND gaat het niet om een grote groep die de wokarm als medisch probleem aandraagt.

Illegale Chinezen meldden zich eerder dit jaar in groten getale bij aanmeldcentra voor een asielaanvraag. De reden was een vermeende amnestieregeling in 2009, wanneer koningin Beatrix zou aftreden. Toen bleek dat de koningin niet zou aftreden en staatssecretaris Albayrak dreigde alle Chinese asielzoekers uit te zetten, verdwenen de meesten weer uit de aanmeldcentra de illegaliteit in.

FOK!ster SHE gaat naakt voor 3FM

Zoals je wellicht weet is 3FM bezig met de jaarlijkse Serious Request-actie voor het Rode Kruis. Ook FOK! draagt een steentje bij met een aantal veilingen. De topper is een naaktreportage van FOK!ster SHE.

Voor een zo hoog mogelijk bedrag gaat ze uit de kleren en het bedrag wordt door vele FOK!kers samen opgebracht. Ook jij kan je bijdrage nog kenbaar maken. Wat heb jij over voor SHE naakt? Je kunt al vanaf vijf euro meedoen. En dat is goedkoper dan Do in de Playboy! Ga snel naar het forum en doneer jouw bijdrage voor hulp aan vluchtelingen en SHE naakt. Wie overigens meer dan 200 euro doneert krijgt een persoonlijke verrassing van SHE.  Donaties kun je melden in het topic op het forum.  Daar vind je ook de betalingswijze en te melden informatie.

UPDATE:
Inmiddels staat de teller op ruim 3900 euro.  Voor alle FOK!acties opgeteld staat de teller per 17:20 op € 6300,- maar je kunt nog steeds meebieden op zowel de SHE-fotoshoot als een aantal andere zaken.  Zie voor de overige acties ons Feedback forum. 


Meer zien? Doneer!

'Engelse dokters vrezen veel Wii-knees'

Engelse artsen verwachten de komende tijd veel Wii-blessures. Met name ongetrainde mensen die direct langdurig gaan spelen, kunnen last krijgen van blessures aan bijvoorbeeld de knie of pols. In het Leeds Teaching Hospital wordt een typische Wii-aandoening al een 'Wii-knee' genoemd.

Osteopaten (alternatieve genezers die doorgaans vooral spierproblemen aanpakken) en handchirurgen hebben vorig jaar al meer mensen behandeld die veelvuldig met de Wii speelden. De 'gevaarlijkste' periode is het begin, als de spelcomputer net is aangeschaft. Het risico om dan tegen een voorwerp of een ander persoon aan te slaan is erg groot, met alle mogelijk gevolgen van dien. Omdat de spelcomputer bij veel mensen op op het verlanglijstje voor kerst staat, vrezen de artsen dat het aantal mensen met een 'Wii-knee' verder zal toenemen.

Met dank aan kwiwi voor de submit.

VN beŽindigt mandaat coalitietroepen in Irak

De Veiligheidsraad van Verenigde Naties heeft maandag officieel ingestemd met de beëindiging van het mandaat van de internationale troepenmacht onder Amerikaanse commando in Irak. Een resolutie waarin dat staat werd unaniem aangenomen door de vijftien leden van de Veiligheidsraad.

Het huidige mandaat verloopt op 31 december. De resolutie werd begeleid door een brief van de Iraakse premier Nuri al-Maliki. Daarin herinnert hij eraan dat Bagdad had geëist dat de verlenging van het mandaat van de Multinationale Strijdmacht (MNF) in december 2007 "voor de laatste keer" zou zijn.

De MNF bestaat voor 95 procent uit Amerikaanse militairen. Dat zijn er circa 140.000. De Amerikaanse manschappen kunnen op basis van een bilateraal akkoord, dat onlangs werd gesloten door Washington en Bagdad, tot eind 2011 in Irak blijven.

Specsavers wint Loden Leeuw

De meest irritante reclame komt van opticienketen Specsavers. Joop Braakhekke mag zich vanaf gisteren de meest irritante bekende Nederlander in een tv-spotje noemen.

De twee kregen daarvoor gisteravond de Loden Leeuw in het consumentenprogramma Radar. Consumenten konden de afgelopen weken stemmen op tien voor de prijs genomineerde spotjes.

In het spotje van Specsavers wordt een omaatje aangevallen door een opticien. Met 35 procent van de stemmen won Specsavers. Op de tweede plaats eindigde een spotje van AXE (23,4 procent), derde werd een commercial van Tele 2 (23,1).

Specsavers vindt het jammer dat ze de prijs gewonnen hebben, maar heeft beloofd volgend jaar met een andere campagne te komen.

In de categorie irritante Bekende Nederland werd de Loden Leeuw gewonnen door Joop Braakhekke voor zijn Ambipur-commercial. Kijkers vinden het raar dat een topkok geassocieerd wordt met de stoelgang.

Radar reikte de tegenhanger van de Gouden Loeki (voor de beste reclame) gisteren voor de zevende keer uit. Vorig jaar gingen de prijzen naar Henny Huisman in een spot voor de Postcodeloterij en Peijnenburg, waar twee rechtopstaande hondjes elkaar besnuffelen terwijl hun baasjes op straat met elkaar kletsen.

Britse oud-lakei de cel in wegens pedofilie

Een vroegere lakei van het hof van de Britse koningin Elizabeth II is gisteren voor minstens zes jaar het gevang ingedraaid wegens seksueel misbruik van minderjarigen. Dat melden Britse media.

Paul Kidd (55) uit Manchester was van 1979 tot 1984 in dienst van de koningin-moeder, nadat hij twee jaar voor haar dochter had gewerkt. Hij stond er zo goed op dat hij eens op het kerstfeestje van de Queen Mum in Clarence House in Londen werd uitgenodigd. Doodleuk stelde hij een van zijn slachtoffertjes aan de koningin-moeder voor als een 'vriend'. In werkelijkheid had hij het kind sinds zijn veertiende misbruikt.

Volgens rechter Mushtaq Khokhar wist Kidd zijn slachtoffers zo te beïnvloeden, dat ze alles voor hem deden. Kidd werd aangepakt nadat een voormalig slachtoffer een interview met de lakei in de krant las, dat hij had gegeven ter gelegenheid van de tiende sterfdag van Diana, prinses van Wales.

Op zijn computer vond de politie 18.000 foto's van onbekende kinderen en een video waarop Kidd met een tiener te zien is.

Tussenstand actie 3FM bijna 850.000 euro

In bijna vier dagen tijd heeft de actie 3FM Serious Request bijna 8,5 ton opgehaald. Maandagmiddag om 16.30 uur stond de stand op 847.223 euro, zo heeft de radiozender laten weten.

Sinds vrijdagochtend zitten de drie dj's Coen Swijnenberg, Giel Beelen en Paul Rabbering in het Glazen Huis in Breda. Zij blijven er - zonder te eten - tot 24 december 20.00 uur en maken in die tijd onafgebroken radio. Ze willen zo veel mogelijk geld ophalen voor vluchtelingen wereldwijd.

Minister Bert Koenders (Ontwikkelingssamenwerking) sloot hen vrijdagochtend in het Glazen Huis op en beloofde 2,5 miljoen euro voor de actie op voorwaarde dat zij eenzelfde bedrag bijeen weten te brengen.

In Madurodam in Den Haag komt volgend jaar november een miniversie van het Glazen Huis te staan, aldus een woordvoerster van 3FM. Het is de bedoeling dat dit exemplaar elke winter terugkomt in het miniatuurstadje.

Koud hŤ?

Zondag is de winter ingegaan. Dat hoorde ik de Duitser die naast mij lag te zonnebaden op het strand van Hargen tenminste zeggen. En hoewel ik het in eerste instantie nauwelijks kon geloven, had de zongebruinde kuilgraver wel degelijk gelijk. Het was immers 21 december. En op die dag gaat de winter altijd in. Dat hebben we in een ver verleden zo afgesproken. Maar wordt het niet eens tijd om met de tijd mee te gaan? Het begrip winter is toch hopeloos achterhaald? Kunnen we het woord winter niet gewoon afschaffen?

Personele veranderingen bij Ferrari

Het Formule 1-team van Ferrari gaat voor 2009 grondig de bezem door de engineersstaf halen. Eerste zichtbare verandering is dat Andrea Stella de nieuwe engineer van Kimi RšikkŲnen wordt.

Het Italiaanse team won in 2008 de wereldtitel voor de constructeurs, maar vindt wel dat er behoefte is aan verandering. Zo zal Scuderia Toro Rosso-teammanager Massimo Rivola gaan zorgen voor de sportieve activiteiten en de logistiek.

De veranderingen worden door Stefano Domenicali in Gazzetta dello Sport uitgelegd. "De operationele directie verdwijnt en Mario Almondo is verantwoordelijk geworden voor de kwaliteit van Gestione Industriale, de divisie die verantwoordelijk is voor de straatauto's. Massimo Rivola, die voor STR werkzaam was, zal de sportieve en logistieke activiteiten managen en verantwoordelijk worden voor de reglementen en circuits. Aldo Costa zal de productie en kwaliteit op zich gaan nemen."

"Diego Ioverno zal verantwoordelijk worden voor de assemblage, waarbij hij assistentie gaat krijgen van Mick Ainsley-Cowlinshaw. Tenslotte zal Thierry Baritaud verantwoordelijk worden voor de KERS."

Laatste reviews en specials
special
Activiteiten tijdens DreamHack Rotterdam
special
Martin Scorsese over The Irishman: ‘cinema is een gemeenschappelijke ervaring’
special
Globale uitleg van CSGO
preview
The Outer Worlds
special
20 jaar FOK! - wat cijfers op een rijtje
review
LEGO Jurassic World - Switch + prijsvraag
©FOK.nl e.a.