'Chinese asielaanvragen wegens wokarm'

Michel (OA)

In mei van dit jaar dreigde staatssecretaris Albayrak van Justitie alle illegale Chinezen het land uit te zetten. De Vreemdelingenpolitie in Groningen constateerde daarna dat een deel van de illegale Chinezen via een zogenaamde 'Artikel 64-procedure' uitzetting probeert te voorkomen. Op medische gronden, vanwege een wokarm, zou dit bewerkstelligd moeten worden.

"Sommigen komen net uit de keuken, die hebben de bamislierten nog over de schoenen liggen. Medische gevallen gaan de artikel 64-procedure in, maar dan moet je wel wat mankeren. Sommigen zeggen dat ze een wokarm hebben", aldus een agent van de vreemdelingenpolitie in het personeelsblad. Volgens de IND gaat het niet om een grote groep die de wokarm als medisch probleem aandraagt.

Illegale Chinezen meldden zich eerder dit jaar in groten getale bij aanmeldcentra voor een asielaanvraag. De reden was een vermeende amnestieregeling in 2009, wanneer koningin Beatrix zou aftreden. Toen bleek dat de koningin niet zou aftreden en staatssecretaris Albayrak dreigde alle Chinese asielzoekers uit te zetten, verdwenen de meesten weer uit de aanmeldcentra de illegaliteit in.