Baby Jayden terug naar België

De illegaal geadopteerde baby Jayden is vandaag overgedragen aan de Belgische autoriteiten. Het kind zat de afgelopen weken in een Nederlands pleeggezin.

De rechtbank in Zwolle had op 27 november de voorlopige voogdij over de baby gegeven aan Bureau Jeugdzorg Overijssel, na een verzoek van de Raad voor de Kinderbescherming. Het kind was namelijk illegaal geadopteerd. De ouders uit Sibculo hadden de Belgische biologische moeder betaald voor de baby. Commercieel draagmoederschap is in België in principe niet strafbaar. Tegen haar loopt wel een justitieel onderzoek.

Bureau Jeugdzorg Overijssel heeft de baby aan België overgedragen in overleg met het ministerie van Justitie, de Kinderbescherming en met instemming van de Belgische autoriteiten. Alle betrokken instanties vertrouwen erop dat de baby in zijn geboorteland de zorg en de begeleiding krijgt om op een goede manier verder op te groeien.

Na deze zaak ontdekte het televisieprogramma Netwerk dat een andere Belgische vrouw geld aftroggelde van Nederlanders door zich voor te doen als draagmoeder. Het echtpaar dat baby Jayden kocht was eerst bij een later aangehouden vrouw uit Lovendegem geweest en zou door haar zijn opgelicht. Deze vrouw maakte volgens justitie meer slachtoffers.