Rijden op de wind

Redactie
Uit recent onderzoek van tijdschrift Natuurwetenschap en Techniek (NWT) blijkt dat windenergie pas echt z'n vruchten afwerpt wanneer een derde van alle automobilisten in een elektrische auto rijdt.

Het blad baseert dit op Kema-cijfers en eigen berekeningen. NWT beschouwt de elektrische auto als de ideale opslagplek voor stroom uit windenergie. Als het aan de overheid ligt, is er een capaciteit van zes gigawatt aan windmolens in het jaar 2020. Dat ligt driemaal hoger dan nu. Omdat de wind niet altijd even hard waait en energie verloren gaat als er geen goed reservoir is om de stroom tijdelijk in op te slaan, is een elektrische auto ideaal.

In ons land zouden we daarvan 2,3 miljoen exemplaren  kunnen hebben. Kema heeft berekend dat transformatorhuisjes overbelast raken als twintig procent van de Nederlanders een elektrische auto heeft en deze steevast aan het stopcontact legt.

Maar hoe dan ook; het is aftellen totdat we tanken via het stopcontact. Hierdoor worden de brandstofkosten aanzienlijk lager dan het huidige peil. Een elektrische auto rijdt al voor ongeveer 2,5 eurocent per kilometer. Naar verwachting zullen diverse autofabrikanten vanaf 2010 massaal elektrische auto's produceren.


Door: DAG / Joyce Beckker


Rijden op de wind  (foto: DAG)