Rel tussen Nieuw-Zeeland en Fiji

Tussen Nieuw-Zeeland en Fiji is een diplomatieke ruzie uitgebroken. Fiji heeft de Nieuw-Zeelandse hoge commissaris, Caroline McDonald, vandaag te verstaan gegeven dat zij het land binnen een week moet verlaten. Nieuw-Zeeland heeft besloten de Fijische hoge commissaris, Ponsami Chetty, het land uit te zetten. Dit heeft de Nieuw-Zeelandse minister van buitenlandse zaken Murray McCully bekendgemaakt.

Fiji is kwaad op Nieuw-Zeeland omdat het een studievisum heeft geweigerd aan de zoon van een lid van de junta van Fiji. Wellington verstrekt geen visa aan leden van de junta en hun verwanten.

De verhoudingen zijn echter al langer gespannen. Afgelopen zomer haalde Nieuw-Zeeland fel uit naar de militaire machthebber van Fiji, Frank Bainimarama, omdat deze zijn belofte om binnenkort verkiezingen te houden had verbroken.

Bainimarama zei dat de verkiezingen werden uitgesteld, omdat er meer tijd nodig was om electorale hervormingen door te voeren. Bainimarama had vorig jaar beloofd dat er voor april 2009 in zijn land democratische verkiezingen gehouden zouden worden en dat hij de uitslag daarvan zou accepteren.

De Nieuw-Zeelandse premier Helen Clark zei dat Bainimarama de heerschappij die hij met een geweerloop heeft gevestigd blijft voortzetten. Bainimarama pleegde eind 2006 als legerleider een staatsgreep en benoemde zichzelf daarna tot premier.


Rel tussen Nieuw-Zeeland en Fiji  (foto: DAG)