Simonis krijgt fiets van Duitse bisschop

Kardinaal Simonis heeft een fiets cadeau gekregen van de Duitse bisschop Gebhard Fürst. Simonis vertelt vandaag stomverbaasd te zijn over het cadeau van zijn Duitse collega.

De fiets werd eind november bezorgd. "Een mooi cadeau met een prachtige brief erbij", aldus Simonis. De oud-bisschop van Utrecht en Fürst spraken elkaar eind mei tijdens de Katholiekendagen in het Duitse Osnabrück. Aan het ontbijt werd door beide heren gesproken over het geloof, de problemen van deze tijd, maar ook de oorlog.

Simonis vertelde Fürst dat de oorlog diepe wonden in de mensenziel heeft achtergelaten. "Ik vertelde dat ik als 12-jarige jongen de machteloze woede voelde toen de Duitsers de fiets van mijn zusje Do inpikten", aldus Simonis. Volgens de kardinaal maakte het verhaal diepe indruk op de Duitse collega en een half jaar na het gesprek stond de fiets voor de deur. "Het is een symbolisch gebaar", zegt Simonis.

Simonis zal de fiets zelf niet gebruiken. "Ook mijn zus Do heeft een fiets", zegt Simonis. De fiets wordt cadeau gedaan aan iemand die hem goed kan gebruiken.