Incident in psychiatrisch centrum overal mogelijk

Redactie
Het fatale incident met een schizofreniepatiënt bij psychiatrische kliniek SPDC Oost in Amsterdam kan zich ook in andere instellingen voordoen. Dat stelt de belangenvereniging voor familieleden van patiënten met schizofrenie Ypsilon. Die riep haar achterban op incidenten te melden naar aanleiding van het incident bij het SPDC Oost.

Ypsilon stelt dat tijdens de zogeheten meldweek meer dan honderd familieleden, patiënten en hulpverleners gewag maakten van hun ervaringen. De vereniging concludeert dat het nogal eens schort aan aandacht, observatie en aanwezigheid. "Met als uiterste consequentie dat een patiënt iets overkomt, zonder dat de hulpverlening het door heeft", meldt de vereniging. "Alles staat of valt bij het houden van contact; steeds vaker een schaars goed in de zorg. Wie daarin faalt, kan erop wachten dat er ongelukken gebeuren."

Ypsilon geeft een aantal tips om problemen te voorkomen. Zo moet het personeel voldoende zijn geschoold en medicatie goed worden gecontroleerd. Lichtpuntjes ontwaart de vereniging ook. Zo zouden tal van instellingen werken aan alternatieven voor separeren.

SPDC Oost werd in september gesloten na het overlijden van een patiënt in een isoleercel. Twee weken geleden verscheen daar een kritisch rapport over. Arkin, de overkoepelende organisatie waaronder de psychiatrische kliniek SPDC Oost valt, trekt vijf miljoen euro uit om de kwaliteit van zorg te verbeteren. In februari moet duidelijk zijn of de locatie in de Domselaerstraat in Amsterdam-Oost nog opengaat.

Het zogenoemde separeren kan schadelijke gevolgen hebben voor de gezondheid van de patiënten; het kan de psychiatrische aandoening verergeren.

Een rapport van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) wees een kleine twee weken geleden al uit dat twee op de drie instellingen voor geestelijke gezondheidszorg nog onvoldoende doen om actief te voorkomen dat patiënten in een isoleercel belanden. Bij een derde van de instellingen is sprake van een verhoogd risico op gevaar voor de patiënt.


Incident in psychiatrisch centrum overal mogelijk  (foto: DAG)