Dark Knight en Oorlogswinter beste films 2008

De actiefilm The Dark Knight is vandaag door Nederlandse filmjournalisten uitgeroepen tot de beste bioscoopfilm van 2008. De tweede plaats is voor de thriller No Country for Old Men van de broers Joel en Ethan Coen. Op de derde plek staat de animatiefilm Wall-E.

In The Dark Knight neemt miljonair Bruce Wayne, die 's nachts als Batman de misdaad bestrijdt, het op tegen de demonische crimineel The Joker. De film van regisseur Christopher Nolan kreeg veel aandacht toen acteur Heath Ledger, die de schurkenrol speelt, plotseling overleed aan een overdosis medicijnen. De productie bracht wereldwijd meer dan een miljard dollar op.

De critici kozen Oorlogswinter van regisseur Martin Koolhoven als beste Nederlandse film van het jaar. De bioscoopbewerking van het bekende boek van Jan Terlouw verhaalt over de 14-jarige Michiel die samen met zijn familie probeert de hongerwinter van 1944 te overleven. De voormalige voorman van D66 baseerde het verhaal op zijn eigen oorlogservaringen.

Op de tweede plaats eindigt arthousefilm Calimucho van regisseuse Eugenie Jansen. Het verhaal over een klein familiecircus ontving op het Nederlands Filmfestival ook al de prijs van de Nederlandse filmpers. De derde plaats is voor de thriller TBS van regisseur Pieter Kuijpers.

Dark Knight en Oorlogswinter beste films 2008  (foto: ANP)