FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesOorlog in Oekraïne
Oorlog in Oekraïne


Defensie
Defensie


Actieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 20 oktober 2008

Dries enige BN'er op eigen première

Na een mislukt Ahoy'-concert wegens een tegenvallende kaartverkoop en een bioscoopfilm die is geweigerd door alle bioscopen van Nederland is er weer een tegenslag voor de zongebruinde volkszanger. Dries was namelijk de enige BN'er op zijn eigen filmpremière.

Na bijna een jaar op de plank stof te hebben verzameld ging 'I Love Dries' dan toch eindelijk in première. Niet in Tuschinski maar in Van der Valk-restaurant de Witte Bergen aan de A1. Talloze prominenten waren uitgenodigd, zoals Jan Smit en Regilio Tuur. Echter, alleen het afvoerputje van bekend Nederland kwam opdagen, te weten Chiel Montagne, Sugar Lee Hooper en Grad Damen, maar die deden dan ook mee in de comedy-thriller.

I Love Dries gaat over twee fans die Dries ontvoeren omdat ze zijn sperma willen hebben. Deze tokkies willen namelijk een liefdeskindje van de zanger. De film wordt nu vertoond tijdens een diner bij Van der Valk. Kaarten zijn nog beperkt beschikbaar via Ticketmaster.


Stekelenburg langer eruit dan verwacht

Ajax-doelman Maarten Stekelenburg is langer uit de roulatie dan in eerste instantie werd verwacht. Dat meldt VI-hoofdredacteur Johan Derksen maandagavond in het tv-programma Voetbal International.

Stekelenburg zou aanvankelijk vier tot zes duels uitgeschakeld, maar volgens Derksen zijn daar twee weken bijgekomen. Uit een kijkoperatie is dat gebleken. Bij Ajax wordt zijn plaats ingenomen door Kenneth Vermeer. In Oranje zal Bert van Marwijk voor de oefenwedstrijd tegen Zweden (19 november) moeten kiezen tussen Henk Timmer en Michel Vorm.

Voor de afgelopen WK-kwalificatieduels tegen IJsland en Noorwegen werd Edwin van der Sar als vervanger opgeroepen, maar dat was eenmalig.

Abortusboot Women on Waves verlaat Valencia

De abortusboot van de Nederlandse actiegroep Women on Waves heeft maandagavond de haven van Valencia weer verlaten. Daarmee is een einde gekomen aan de actie die voor veel ophef zorgde in de Spaanse havenstad. Donderdag ontstonden er ongeregeldheden toen het schip Menina aankwam in Valencia.

In totaal lieten vier vrouwen buiten de Spaanse territoriale wateren abortus plegen, zei Rebecca Gomperts, oprichtster van Women on Waves. "Maar het aantal vrouwen dat we helpen is niet belangrijk. Het gaat ons om individuele gevallen die we hulp kunnen bieden en natuurlijk om de symbolische waarde van onze actie. We willen dat het debat aangewakkerd wordt."

Gomperst was dan ook niet helemaal ongelukkig met de relletjes die uitbraken, al verbaasde de weerstand haar wel. Zo omschreef de burgemeester van Valencia de actie van Women on Waves als een 'provocatie'. "Wij hebben aandacht van de media nodig om ons standpunt uit te dragen. Enige reuring kunnen we dus wel gebruiken."

In Spanje is abortus alleen toegestaan als de fysieke of psychische gezondheid van de vrouw gevaar loopt, bij zwangerschap als gevolg van verkrachting of als bij de vrucht ernstige afwijkingen zijn vastgesteld.

Gomperts weet nog niet waar de volgende actie van Women on Waves plaats gaat vinden. De organisatie komt op uitnodiging van locale organisaties naar een land toe. Volgens Gomperts ontvangt Women on Waves veel uitnodigingen uit Zuid-Amerika. Concrete plannen om opnieuw uit te varen zijn er echter nog niet.

Punten ronde 17 - in één keer goed

Het invoeren van de punten is weer goed gegaan en het herstelscript is gerund, dus de punten en budget voor ronde 17, de GP van China, zijn uitgedeeld. Er waren drie onderdelen die een straf hadden gekregen, en ook vind je hier de ranglijst weer terug.

De straffen waren 15 minpunten voor de Force India-motor omdat Adrian Sutil een versnellingsbakprobleem had; ook 15 strafpunten voor het McLaren-chassis vanwege het probleem dat Heikki Kovalainen had met de pneumatica; en Nick Heidfeld krijgt 10 strafpunten omdat hij drie plaatsen terug was gezet op de startgrid. De motorwissel van Mark Webber was voor de kwalificatie gebeurd, daar geven we in de F1-manager geen straf voor.

Het klassement voor deze ronde wordt deze keer aangevoerd door iemand die echt boven iedereen uitsteekt. Burnie88 haalde maar liefst 521 punten. De nummer twee is AC4WHEELS.NL, maar zoals bekend vervalt zijn klassering, dus op de tweede plaats staan Sonic_Vince en Superhuuper, met 379 punten. De vierde plek is voor -----Mickey-----, die haalde 370 punten, en de gedeelde vijfde plaats is met 363 punten voor F1-Muppie en Sthinkpad. Dan sluiten op de zevende plaats maar liefst negen users de rij: Almighty, Barbaaf, Close_Up, empee1977, joostvankakerken, klingarthur, pommo, SayWhatAgain en Wimlerr haalden allemaal 356 punten.

In het Algemeen Klassement heeft ocbar weer de leiding overgenomen, hij heeft 4153 punten. SenatorViper bezet nu de tweede plaats, die opklimt van de vijfde naar die tweede stek met 4149 punten. De derde plek is nu voor Tourjour2, die is van de eerste plaats gezakt. En dan is de vierde plaats voor Giem die nu 4093 punten heeft en de rij in dit bericht wordt gesloten door Zorro, die ineens de top vijf binnen komt en op 4090 punten staat.

Bij de subleagues hebben deze ronde ! ! 00 Racing 348 punten gehaald, en de koplopers in het Algemeen klassement Leiden Posse's Racing haalden 333 punten waarmee ze op de tweede plaats staan. Op de derde stek is het dit keer Fc Zutphen met 315 punten, en Optimized scoorde 298 punten, goed voor de vierde plek deze ronde. En dan is Keijzer met 296 punten op de vijfde plaats geëindigd deze ronde.

In het Klassement voor de subleagues staat Leiden Posse's Racing nog altijd bovenaan met 3069 punten, gevolgd op afstand door Optimized (2911 punten) die gewisseld hebben met Fercedes (2848 punten) wat tweede en derde plaats betreft. De Echte Kenners heeft nog altijd de vierde plek bezet met 2812 punten en de vijfde plaats is voor Duckies, die Zoem! uit de top vijf hebben gedrukt, met 2783 punten.

De volgende race is weer twee weken wachten, dat wordt even afkicken. Dat is dan de laatste van dit seizoen, de Grand Prix van Brazilië in Sao Paulo op 1 en 2 november. De FOK!sportcrew wenst je alvast veel plezier voor dan!


Let op! Het wisselen voor de allerlaatste race ook in deze F1-manager kan tot zaterdag 1 november 0:01 uur.

Moment van inspiratie om 22.04

Heb je het idee dat je op je werk niet op je creatiefst bent? Komt die briljante repliek die tegen die onbeschofte vrouw in de rij bij de supermarkt pas 's avonds laat in je op? Zo gek is dat niet. De meeste mensen moeten tot in de late avond wachten op hun golf van inspiratie. Om 22.04 uur precies te zijn, blijkt uit een enquete van het Crowne Plaza hotelketen.

De periode van het totale gebrek aan creativiteit is 4.33 's morgens. 92% van de ondervraagden voelt zich ongeïnspireerd in de namiddag. Ambtenaren hebben dus de kleinste kans om problemen op te lossen na de lunch. Probeer uw nieuwe paspoort dus voor die tijd bij het gemeentehuis op te gaan halen.

Aan de poll werkten 1426 mensen mee. Uit het onderzoek komt naar voren dat een kwart van hen tot laat in de avond wakker blijft op zoek naar die fantastische ingeving.

Een douche nemen is de meest populaire manier om inspiratie op te wekken. 44% laat de douchekop de hersenen kneden. Het onderzoek toont ook aan dat 58% van de mensen hun ideeën meteen vergeten als ze deze niet meteen opschrijven. Overigens blijken vrouwen beter in staat hun eureka-momentjes op te slaan dan mannen.

Eenderde van de ondervraagden ouder dan 35 jaar zegt af en toe op zijn hand een krabbel te maken om iets te onthouden.

'Financiële sector lijkt dieptepunt voorbij'

De financiële sector lijkt door het diepste punt heen te geraken. Maar de gevolgen van de kredietcrisis voor de reële economie zullen de komende jaren nog worden gevoeld. Dit zei oud-minister van Financiën Gerrit Zalm vandaag in het tv-programma Netwerk.

Zalm stelde dat Nederland in 2009 "ongetwijfeld" met een zwakke economie te maken krijgt. Het jaar erop wordt ook geen mooi jaar, aldus de oud-bewindsman.

De VVD-prominent, tegenwoordig financieel directeur bij de bank DSB, noemde de steunmaatregel van zijn opvolger Wouter Bos bij ING "verstandig". "Hij heeft ook goede voorwaarden bedongen", zei hij over de kapitaalinjectie van 10 miljard euro in de bankverzekeraar.

Duitse zesling maakt het goed

De zesling die donderdag in het Charité-ziekenhuis in Berlijn ter wereld is gekomen is er goed aan toe. Ook de moeder maakt het goed. De familie wil echter geen media-aandacht en wordt daarom afgeschermd. Dat heeft het ziekenhuis meegedeeld.

De vier meisjes en twee jongetjes wogen bij de geboorte -ze kwamen in de 27e week van de zwangerschap met een keizersnede ter wereld- tussen de acht- en negenhonderd gram en zijn tussen de 33 en 35 centimeter lang. Ze worden voorlopig nog op de intensive care gehouden. Het was de eerste geboorte van een zesling in Duitsland sinds twintig jaar.

Te vroeg geborenen die minder dan duizend gram wegen hebben een overlevingskans van 85 procent. Omdat de longen door de vroege geboorte nog niet voldoende gegroeid zijn is er een kans van vijftien tot dertig procent dat de baby's op latere leeftijd chronische longklachten krijgen.

Volgens een van de artsen is de geboorte van de zesling een zeldzaamheid. Tussen 1958 en 1998 zou er slechts vijfmaal een geboorte van een zesling zijn geweest. De kans op een dergelijke geboorte is ongeveer 1 op 4,4 miljard.

Tientallen doden door noodweer in Midden-Amerika

Door zware regenval zijn in Midden-Amerika ten minste 27 mensen om het leven gekomen. Dat hebben de autoriteiten vandaag gemeld.

Nicaragua werd het zwaarst getroffen. Daar kwamen zeker zeventien mensen om door het noodweer. In Costa Rica zijn zeven mensen om het leven gekomen en in Honduras drie.

Ongeveer elfduizend huizen raakten beschadigd of zijn ingestort door het aanhoudende noodweer. In de bergen is er sprake van landverschuivingen en modderlawines. Meerdere bruggen zijn ingestort.

Delta Lloyd breekt deel van mast

De Nederlandse deelnemer aan de Volvo Ocean Race, de boot Delta Lloyd, heeft gisteravond problemen gekregen met de mast. Tijdens een zeilwissel brak een zaling af, het onderdeel dat de mast op zijn plaats houdt.

Dankzij het gebrek aan wind was de bemanning in staat het probleem provisorisch op te lossen. Hierdoor hoefde het niet terug te keren naar een haven en ontliep het twaalf uur straftijd. De Nederlandse boot zakte wel door het tijdverlies naar de laatste positie.

Met Bouwe Bekking gaat het een stuk beter. De Nederlandse schipper van de Telefonica Blue is bezig aan een goede inhaalrace. Voor het weekeinde lag de boot nog in laatste positie maar inmiddels is driekwart van de achterstand ongedaan gemaakt en vaart men op een vijfde plaats. "We zijn aardig ingelopen", liet de Nederlander met gevoel voor understatement weten. "Als we op het meetpunt halverwege wat boten achter ons laten, zou dat ons een enorme kick geven."

De Chinees-Ierse combinatie Green Dragon gaat op dit moment aan de leiding, oor Puma, Ericsson 3, Telefonica Blue, Team Russia, Ericsson 4 en Delta Lloyd. Met nog ruim vierduizend zeemijl te gaan kan er deze etappe echter nog van alles gebeuren.

Culina mogelijk terug naar Australië

Jason Culina denkt erover om na dit seizoen naar zijn geboorteland Australië terug te keren. De PSV'er zou in de belangstelling staan van Gold Coast United.

De middenvelder komt in Eindhoven maar nauwelijks aan spelen toe. Een terugkeer naar Australië is dan ook niet ondenkbaar. "Dat is zeker één van de opties", aldus Culina in het Eindhovens Dagblad. "Maar er zijn nog geen gesprekken geweest. Het is pas oktober, het seizoen duurt nog lang."

KNVB gelast duel FC Türkiyemspor af

FC Türkiyemspor mag komend weekend niet tegen aantreden tegen VUC. Dit liet de Nederlandse voetbalbond (KNVB) maandag weten. De bond is tot dit besluit gekomen, omdat de hoofdklasser al een paar maanden geen contributie heeft betaald. Later dit seizoen zal het hoofdklasseduel worden ingehaald.

De KNVB hoopt op deze manier FC Türkiyemspor wakker te schudden. "We hebben meerdere schriftelijke waarschuwingen gestuurd, zonder gevolg", liet een woordvoerder weten. Het is nog niet bekend wat de KNVB gaat doen als de club in gebreke blijft.

Op dit moment staat de Amsterdamse club in de onderste regionen van de Hoofdklasse A van de zondagamateurs. FC Türkiyemspor kwam ongeveer anderhalf jaar geleden in het nieuws, nadat voorzitter Nedim Imac werd geliquideerd. Hij was één van de belangrijkste geldschieters binnen de club.

Exportverbod vee wegens blauwtong

Minister Gerda Verburg (Landbouw) heeft een exportverbod ingesteld voor dieren die vatbaar zijn voor blauwtong. Het exportverbod is uit voorzorg ingesteld nadat er bij drie dieren op verschillende bedrijven blauwtong is aangetroffen.

De ziekte is door het Centraal Veterinair Instituut (CVI) aangetroffen bij bedrijven in het oosten van het land. De aangetroffen vorm is afwijkend van het in Nederland heersende type. De Voedsel en Waren Autoriteit (VWA) neemt monsters van alle runderen op die bedrijven voor verder onderzoek. De getroffen bedrijven zijn na de ontdekking geblokkeerd.

Het exportverbod is alleen geldend voor herkauwers, waaronder runderen schapen en geiten. Daarnaast is het beperkt tot fok- en gebruiksdieren. Slachtdieren vallen buiten de noodmaatregel. Tot er meer duidelijkheid is over het aangetroffen type zal het verbod gelden. Vooralsnog zal dat maximaal twee weken zijn.

Jongen (5) neemt mes mee naar school

In het Engelse Gateshead heeft een 5-jarige jongetje een mes mee naar school gesmokkeld omdat hij nog een appeltje te schillen had met zijn leraar. Het jongetje wilde graag naar een andere klas en om die eis kracht bij te zetten wilde hij de leraar te lijf gaan met het mes.

Het jongetje heeft echter nooit de daad bij het woord kunnen voegen. Door opschepperij bij zijn klasgenootjes over het mes is de jongen door de mand gevallen. Zijn klasgenootjes lichtten namelijk het personeel van de school in over het mes, aldus The Guardian.

Hoewel het incident al in juni van dit jaar plaatsvond, is het nu pas naar buiten gebracht. Wie het jongetje is en om welke school het gaat, wordt geheim gehouden. De ouders van de messentrekker zijn ingelicht over het incident en de jongeman is geschorst en wordt onderzocht door psychologen. Om vergelijkbare incidenten te voorkomen plaatst de school een metaaldetector.

Advocaat: opsluiten museumbezoekers buitensporig

De Koninklijke Marechaussee heeft buitenproportioneel gehandeld na het zedendelict in luchtvaartmuseum Soesterberg. Dat zei advocaat Bernard Tomlow maandag tegen de regionale omroep RTV Utrecht. Het terrein ging zondag op slot nadat een 5-jarige jongen was misbruikt door een pedofiel. De verdachte is nog niet aangehouden.

Ruim tweeduizend bezoekers werden uren vastgehouden en mochten pas weg nadat zij zich hadden geïdentificeerd. De advocaat vindt dat er wel erg lichtzinnig is omgesprongen met de persoonlijkheidsrechten van de bezoekers. "Waarom moet een moeder met drie kinderen haar identiteit prijsgeven als een man verdacht wordt van een strafbaar feit", meldt hij.

HCC in actie tegen te trage computers in FOK!radio

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

We stellen steeds hogere eisen aan de snelheid en prestaties van onze computers. Tegelijkertijd proppen we computers vol met software en bestanden en schonen we hem nauwelijks op. En dat gaat slecht samen, zegt e HCC (Hobby Computer Club). De vereniging organiseert daarom de Nationale Computer Opschoondagen. Dat zorgt niet alleen voor minder ergernis, maar is ook goed voor het klimaat, zeggen ze. Of dat nou wel nodig is en hoe groot het probleem is gaan we in FOK!radio vragen aan HCC-directeur Petra Claessen. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Baal jij van je computer omdat die te traag is? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).

FOK!user bazbo is niet alleen columnist van de FrontPage, maar ook schrijver. Hij heeft namelijk een boek geschreven. De titel is 'Alles kan kapot' en speelt zich af in de wereldstad Apeldoorn. Hij schrijft over over dood, leven, verdriet en fantasie. Meer hoor je vanavond, want we spreken met Bazbo.

Natuurlijk hoor je ook weer al het nieuws over FOK!. ForumAdmin Shmoopy heeft alle nieuwtjes van het forum weer verzameld.

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe studio van FOK!radio. Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Bossche Watertoren nog steeds bezet

De Bossche Watertoren is nog steeds bezet. De tien jongeren die er vrijdag bezit van namen, blijven daar tot er duidelijkheid is verschaft over de toekomst van de Stichting Maatschappelijke Opvang (SMO). Dat meldt de woordvoerder van de jongeren. Vandaag gingen de gemeente en medewerkers van de jongerenorganisatie met de bezetters in gesprek, maar een oplossing bleef uit.

De jongeren zijn boos omdat SMO door bezuinigingen per 1 oktober weg moest uit de toren. Jongeren met problemen konden in de toren terecht voor verslavingszorg, nachtopvang en hulp bij het zoeken naar een baan of huis. De bezetters eisen hun opvangplek terug en hebben de toren vrijdag ingenomen om die eis kracht bij te zetten.

Woensdag gaan de betrokken partijen opnieuw met elkaar praten. De jongeren blijven in de toren tot er duidelijkheid is gegeven over de toekomst van de jeugdhulpverlening. De woordvoerder van de bezetters spreekt van een 'constructief' gesprek. "We zijn erg blij dat het gesprek met wederzijds begrip kon verlopen, en dat we al onze punten op tafel hebben kunnen leggen met het gevoel dat er naar geluisterd werd."

[NHL] Stand per 20-10-2008

Hieronder vind je de stand in de NHL per 20-10-2008

Atlantic DivisionGPWLOTPTSGFGA
New York Rangers8611132216
New Jersey Devils54108109
Pittsburgh Penguins632171615
New York Islanders523041116
Philadelphia Flyers503221422

Northeast DivisionGPWLOTPTSGFGA
Buffalo Sabres54019198
Montreal Canadiens540192010
Boston Bruins421151514
Ottawa Senators522151615
Toronto Maple Leafs51224918

Southeast DivisionGPWLOTPTSGFGA
Washington Capitals531172017
Carolina Hurricanes531171715
Atlanta Thrashers522151414
Florida Panthers422041114
Tampa Bay Lightning50233813

Central DivisionGPWLOTPTSGFGA
St. Louis Blues541082215
Detroit Red Wings531171614
Nashville Predators633062122
Chicago Blackhawks622261718
Columbus Blue Jackets523041621

Northwest DivisionGPWLOTPTSGFGA
Minnesota Wild4 4 0 0 8 15 7
Edmonton Oilers4 4 0 0 8 13 9
Vancouver Canucks6 3 3 0 6 20 21
Colorado Avalanche5 2 3 0 4 20 19
Calgary Flames5 1 3 1 3 14 22

Pacific DivisionGPWLOTPTSGFGA
San Jose Sharks6 510 101812
Los Angeles Kings42 20 4 1110
Phoenix Coyotes5 2 3 0 4 1217
Dallas Stars5 1 3 1 3 1623
Anaheim Ducks6 1 50 21320

Kerknetwerk plat door pornopriester

Een Zweedse priester die stiekem aan het porno surfen was, heeft onbedoeld het hele computersysteem van de kerk platgelegd. Omdat men van de kerk ook onbeschermd op internet moet, heeft het netwerk namelijk een virus opgelopen. Door alle commotie heeft de geestelijke uit Strängnäs zijn functie inmiddels neergelegd.

De kerk heeft toegegeven dat de bewuste priester zich wel vaker heeft schuldig gemaakt aan het surfen naar geile plaatjes. Nimmer kraaide er een haan naar, totdat een bezoekje aan een pornosite een virus op het netwerk van de kerk zette.

Ondanks dat de geestelijke uit zichzelf de bijbel aan de wilgen heeft gehangen, moet de Zweedse kerkleiding nog bekijken of ze de beste man nog formeel ontslag zullen geven. "Priesters zijn ook mensen", vindt Aartsbisschop Anders Wejryd. "Maar ik heb geen verstand van personen die naar porno surfen op computers van de parochie."

Storimans stierf door Russische clusterbom

De Russische ambassade in Den Haag ontkent dat de cameraman Stan Storimans van RTL door Russische clustermunitie om het leven is gekomen. De Russische strijdkrachten hebben sowieso geen clusterbommen gebruikt in Georgië. Dat zegt Alexander Rylov van de ambassaderaad.

Rylov blijft daarmee bij eerdere uitspraken die hij deed kort na het overlijden van Storimans in de Georgische stad Gori. Ook toen al ontkende hij de betrokkenheid van Rusland bij de dood van de cameraman.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat uit onderzoek is gebleken dat Storimans is omgekomen door clustermunitie die is afgevuurd met een raket die alleen door de Russen wordt gebruikt. Een clusterbom is een projectiel waarin meerdere kleinere andere kogels of explosieven zitten.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) neemt de kwestie hoog op en heeft de Russische autoriteiten duidelijk gemaakt dat clustermunitie niet mag worden ingezet zoals dat in Georgië is gebeurd. "Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood", zei hij na publicatie van het onderzoeksrapport.

Storimans kwam in augustus om het leven toen hij in opdracht van RTL Nieuws verslag deed van het gewapende conflict tussen Georgië en Rusland. De naaste familie en de hoofdredactie van RTL Nieuws zijn door Verhagen persoonlijk op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek.

In de OVSE gaat Verhagen erop aandringen dat de lidstaten beloven niet langer clusterwapens in te zetten. Bij de organisatie, die zich bezighoudt met onder meer wapenbeheersing, zijn ook Rusland en Georgië aangesloten. Onder clustermunitie worden bommen, raketten of granaten verstaan die vele andere kleine bommen verspreiden. De kans op burgerslachtoffers bij het gebruik van dit soort munitie is zeer groot.


Storimans stierf door Russische clusterbom  (foto: DAG)

Kredietcrisis treft ook sport

De internationale kredietcrisis laat ook de sportwereld niet ongemoeid. Voornaamste slachtoffers? De Spelen van 2012 en de marathons van Amsterdam en Rotterdam.

De Britse krant The Times wist vandaag te melden dat de aannemer die de Olympische stadions in Londen zou bouwen voor de Spelen van 2012 grote moeite heeft om het benodigde geld bij elkaar te krijgen. Door de financiële crisis zouden de Britten nog een 1.2 miljard euro extra in de bouw moeten steken, bovenop de 700 miljoen die de regering al beschikbaar had gesteld.

Over het doorgaan van de Spelen hoeven we ons in ieder geval geen zorgen te maken. IOC-voorzitter Jaqcues benadrukte eind september nog dat de Winterspelen in Vancouver financieel gewaarborgd zijn. 'En ook de Engelse autoriteiten zullen bijspringen als dat nodig is', aldus Rogge.

Niet alleen de Spelen, ook de grootste marathons van Nederland krijgen te kampen met de gevolgen van de kredietcrisis. Zowel de 42 kilometer in Rotterdam, gesponsord door Fortis, als de loopwedstrijd in Amsterdam, gesponsord door ING, dreigen binnenkort te kampen met financiële problemen. Zo berichtte de Volkskrant vandaag.

Volgens het dagblad loopt het contract van Fortis met Rotterdam dit jaar af en gaf ING eerder al aan te willen stoppen met de sponsoring van de marathon van Amsterdam. Hierdoor komen de Amsterdammers, mits er geen nieuwe sponsor wordt gevonden, volgend jaar een half miljoen euro te kort. Hierdoor zou de marathon volgend jaar niet het geld hebben om sterke Afrikaanse lopers aan te trekken en een toptijd te laten noteren. Zowel de marathon van Rotterdam als die van Amsterdam behoort momenteel tot de snelste vijf marathons van de wereld.

Aan snelheid geen gebrek in de Formule 1. Maar ook hier dreigt de economische crisis zijn sporen na te laten. De koningsklasse van de autosport kent namelijk een aantal banken die verschillende raceteams sponsoren. Twee hiervan, RBS (sponsor van William) en ING (sponsor van Renault) kregen onlangs steun van de overheid. Wat deze overheidssteun voor de sponsoring van de raceteams gaat betekenen is nog niet precies duidelijk.


Kredietcrisis treft sport  (foto: DAG)

Goedele Liekens vecht ontslag aan bij rechter

Goedele Liekens stapt naar de rechter om haar ontslag bij VT4 aan te vechten. De presentatrice daagt de Belgische SBS-groep, zo melden meerdere Vlaamse media vandaag. De Belgische seksuologe en presentatrice werd vorige week de laan uitgestuurd, omdat ze haar exclusiviteitscontract met de commerciële zender zou hebben geschonden.

De 45-jarige Liekens verscheen onlangs in het televisieprogramma De Laatste Show op de publieke zender Eén, waar ze haar nieuwe glossy Goedele aanprees. Van het nieuwe blad ligt momenteel het tweede nummer in de winkel.

Liekens werkte pas anderhalf jaar bij VT4, waar ze de quiz 'Slimmer dan een kind van 10' presenteerde. Later dit jaar zou Liekens haar eigen talkshow krijgen.

Rapport Greet Hofmans openbaar

Het rapport over de omstreden gebedsgenezeres Greet Hofmans wordt openbaar. Het wordt integraal afgedrukt in een boek van historicus Cees Fasseur over de Hofmans-affaire, bevestigt uitgeverij Balans vandaag. De kwestie bracht de monarchie in 1956 ernstig aan het wankelen.

Hofmans was in de jaren vijftig van de vorige eeuw actief als 'adviseur' van koningin Juliana, tot ergernis van haar man prins Bernhard. Hij vond dat Hofmans met haar pacifistische ideeën te veel invloed had op zijn vrouw en bracht de zaak in de publiciteit. Bernhard hoopte dat dit ertoe zou leiden dat Hofmans het paleis zou verlaten.

Het huwelijk van Juliana en Bernhard kwam hierdoor zwaar onder druk te staan. Een commissie onder leiding van oud-premier Louis Beel kreeg opdracht om de zaak te onderzoeken. Na het verschijnen van het rapport verliet Hofmans paleis Soestdijk. Dit onderzoeksrapport is altijd geheim gebleven. Volgens de uitgever van Fasseur, die eerder een biografie schreef over koningin Wilhelmina, heeft koningin Beatrix toestemming gegeven voor de publicatie van het rapport.

Het boek 'Juliana en Bernhard' wordt op 11 november gepresenteerd in Den Haag.

Stofzuigerrukker gesnapt bij wasstraat

Een 29-jarige man is gepakt terwijl hij zichzelf op een vreemde manier bevredigde. De Amerikaan had namelijk de mond van een stofzuiger op zijn piemel, terwijl een passant net voorbij de carwash liep.

De voorbijganger vond het maar een verdacht zaakje, en schakelde de politie in. Een heterdaadje voor de agenten, want toen ze kwamen binnenvallen, was de stofzuigerfetisjist nog niet klaar met zuigen.

De agent die de vieze man in de boeien sloeg, is nog steeds onder de indruk van de arrestatie. "Ik heb een hoop opmerkelijke dingen gezien tijdens mijn diensten, maar dit slaat echt alles", vertelt hij.

Ubisoft brengt EndWar ook naar PSP en Nintendo DS

Ubisoft heeft aangekondigd dat Tom Clancy's EndWar ook uitgebracht gaat worden op de Nintendo DS en de PlayStation Portable. Het spel staat al in de planning om voor kerst uit te komen op de PS3 en de Xbox 360. De handheld-versie zal echter aanzienlijk verschillen van de console-versie. Zo zal je op de handhelds turn-based spelen, terwijl je de thuis achter de buis realtime aan het gamen bent.

Verder zal de handheld-editie drie campagnes bevatten met elk dertig missies. Elke factie (Europa, VS en Rusland) zal over meer dan twintig verschillende units beschikken, zowel ter land, ter zee als in de lucht. De DS-versie zal je met je stylus bedienen. Of de mobiele versie ook voice-controlled wordt is helaas niet bekend. Technisch is het mogelijk aangezien zowel de DS als de nieuwe PSP3000 over een ingebouwde microfoon beschikken, maar Ubisoft heeft ons helaas niet verteld of ze het een goed idee vinden om gamers in de trein hun units toe te laten schreeuwen.

Straks ook onderweg en op vakantie?

Suárez: "Voorlopig neem ik de strafschoppen"

Niet Klaas Jan Huntelaar, maar Luis Suárez is voorlopig de man die de strafschoppen neemt bij Ajax.

Huntelaar faalde in het bekerduel tegen FC Utrecht en dat was niet voor het eerst bij Ajax. Nadien is besloten dat Suárez de penalty's voortaan zal nemen. Dit bevestigde de Uruguayaan tegenover Sportweek. "Ik neem de strafschoppen voortaan omdat Klaas Jan Huntelaar heeft gemist tegen FC Utrecht. Ik heb hier met Klaas Jan over gesproken en hij vindt het geen probleem. Ik ben voorlopig dus de aangewezen man."

Of de vraag of Suárez nu vaker gaat scoren zegt hij cynisch. "We moeten de strafschoppen wel krijgen natuurlijk."

Jamie Oliver moet minder vloeken

Kijkers van het nieuwe kookprogramma van Jamie Oliver zijn niet best te spreken over het programma. Niet dat de gerechten te ranzig voor woorden zijn, maar de bekende tv-kok vloekt te veel.

De commentaren waren dan ook niet van de lucht op de website van de 'Naked Chef'. Wie meetelt tijdens 'Jamie's Ministry of Food' komt tot zes keer het woord 'fucking' in slechts vijf minuten.

Dit vinden de conservatieve Britten toch te ver gaan. Daarbij hebben ze met die andere bekende tv-kok, Gordon Ramsey, al een vloekende kok op de buis.

 

jamie Oliver
"Fuck you, you fucking fuck!" (foto:ANP)

 

Kohl: "Ik heb mezelf met CERA ingespoten"

Bernhard Kohl heeft op de Oostenrijkse tv gezegd dat hij geen hulp heeft gehad bij het gebruiken van doping.

"Ik heb mezelf met CERA ingespoten," aldus Kohl die zei dat de injectie niets voorstelt. "Het is net als een trombose-spuit. Je zet hem in je buikholte en spuit hem leeg." Met de verklaring van de Oostenrijkse wielrenner ontlast hij zijn manager Stefan Matschiner. Matschiner werd ervan beschuldigd dat hij Kohl hielp.

Begin vorige week werd bekend dat Kohl tijdens de Tour de France van dit jaar betrapt was op het gebruik van CERA, de derde generatie epo.

Dennis: "Deal met Force India gaat door"

Ondanks de onzekere toestand van de Formule 1 gaat de deal met Force India F1 gewoon door. Dat benadrukte McLaren-teambaas Ron Dennis. Een overeenkomst zou aanstaande zijn, ondanks dat er nog geen ondertekende stukken zijn.

Eerder deze maand maakte de FIA, de internationale autosportbond, bekend dat er vanaf 2010 mogelijk met standaardmotoren geracet zal worden in de Formule 1. Dat riep veel vraagtekens op bij het voortbestaan van een aantal fabrieksteams. Ondanks de geruchten gaat een mogelijke deal tussen McLaren Mercedes en Force India F1 gewoon door.

"Als iets impact heeft op de wereld waarin je werkzaam bent, dan heeft dat ook effect op hetgeen je doet. Maar in dit geval is de invloed te beperken tot uitstel en niet afstel. Tot op heden hebben we nog geen bindende overeenstemming. Ons doel is duidelijk: het gaat niet om geld winnen of verliezen, maar om een onafhankelijk team te steunen. De privéteams zijn essentieel voor de Formule 1. We gaan een onafhankelijke renstal assisteren, daarom doen we het. Het gaat ook gewoon door, maar het is nog niet afgehandeld," aldus de Brit.

Drie Nederlanders op shortlist FIFPro

Ruud van Nistelrooy, Edwin van der Sar en Wesley Sneijder staan op de shortlist voor een plekje in het Wereldelftal van het Jaar. Naast de drie Nederlanders maken nog 52 spelers kans op een plaats in dit team.

De lijst is samengesteld door de vakbond van professionele voetballers, de FIFPro. In juli en augustus kregen alle 45.000 aangesloten spelers de kans om hun favoriete elftal samen te stellen en in te sturen.

Deze opstelling stond voorafgaand aan de verkiezing al vast, namelijk één doelman, vier verdedigers, drie middenvelders en drie aanvallers. Op 27 oktober wordt de uitslag bekend gemaakt.

Stem hier voor het FOK!wereldelftal van het Jaar.


De genomineerde keepers:

NaamClubLand van herkomst
Artur BorucCelticPolen
Gianluigi BuffonJuventusItalië
Iker CasillasReal MadridSpanje
Petr CechChelseaTsjechië
Edwin van der SarManchester UnitedNederland

De genomineerde verdedigers:

NaamClubLand van herkomst
Daniel AlvesSevillaBrazilië
José BosingwaFC PortoPortugal
Fabio CannavaroReal MadridItalië
Ricardo CarvalhoChelseaPortugal
Gaël ClichyArsenalFrankrijk
Ashley ColeChelseaEngeland
Patrice EvraManchester UnitedFrankrijk
Rio FerdinandManchester UnitedEngeland
Philipp LahmBayern MünchenDuitsland
Ferreira LucioBayern MünchenBrazilië
Paolo MaldiniAC MilanItalië
Alessandro NestaAC MilanItalië
PepeReal MadridPortugal
Carles PuyolFC BarcelonaSpanje
Sergio RamosReal MadridSpanje
John TerryChelseaEngeland
Nemanja VidicManchester UnitedServië
Gianluca ZambrottaFC BarcelonaItalië
Javier ZanettiInternazionaleArgentinië
Yuri ZhirkovCSKA MoskouRusland

De genomineerde middenvelders:

NaamClubLand van herkomst
Anderson DecoFC BarcelonaPortugal
Michael BallackChelseaDuitsland
Mickaël EssienChelseaGhana
Gennaro GattusoAC MilanItalië
Cesc FàbregasArsenalSpanje
Steven GerrardLiverpoolEngeland
Andrés IniestaFC BarcelonaSpanje
KakáAC MilanBrazilië
Frank LampardChelseaEngeland
Javier MascheranoLiverpoolArgentinië
Andrea PirloAC MilanItalië
Franck RibéryBayern MünchenFrankrijk
Marcos SennaVillarrealSpanje
Wesley SneijderReal MadridNederland
XaviFC BarcelonaSpanje

De genomineerde aanvallers:

NaamClubLand van herkomst
Andrei ArshavinZenit St. PetersburgRusland
Dimitar BerbatovTottenham HotspurBulgarije
Didier DrogbaChelseaIvoorkust
Samuel Eto'oFC BarcelonaKameroen
Thierry HenryFC BarcelonaFrankrijk
Zlatan IbrahimovicInternazionaleZweden
Lionel MessiFC BarcelonaArgentinië
Ruud van NistelrooyReal MadridNederland
RonaldinhoFC BarcelonaBrazilië
Cristiano RonaldoManchester UnitedPortugal
Wayne RooneyManchester UnitedEngeland
Carlos TévezManchester UnitedArgentinië
Luca ToniBayern MünchenItalië
Fernando TorresLiverpoolSpanje
David VillaValenciaSpanje

Killing Spree

Bij het fok nieuws bericht  "Zuid Koreaan slaat door: zes doden", plaatste Ops de link naar Spree Killers. Op deze lompe site wordt bijgehouden wie de meeste mensen heeft omgelegd in een killing spree, met als laatste toevoeging die gast uit Finland. Er zijn zelfs spelregels zoals het niet gebruiken van explosieven of dat doden in een oorlogs gebied niet meetellen.
In het resources gedeelte staat zelfs aangegeven waar je je wapens kunt halen.

Win een abonnement op 'De wereld in Oorlog'!

De wereld in oorlog

De wereld in Oorlog...

Wereld in Oorlog is een tweemaandelijks verschijnend blad dat vertelt over de opmerkelijke, aangrijpende en dramatische verhalen achter belangrijke gebeurtenissen, ontwikkelingen en militaire operaties in de recente oorlogsgeschiedenis. Het accent ligt daarbij op de Eerste en Tweede Wereldoorlog.

Alle artikelen worden geschreven door deskundigen en zijn van zeer hoge kwaliteit en boven alles ook prettig leesbaar.

Aan wat voor artikelen moet ik dan denken?

14 oktober verschijnt het achtste nummer van Wereld in Oorlog. In dit nummer ruime aandacht voor de Eerste Wereldoorlog die in november precies 90 jaar geleden beëindigd werd.

wereld in oorlog kaft

In dit nummer treft de lezer o.a. informatie aan over:

Erwin Rommel als frontsoldaat.

Rommel deed als officier in opleiding veel praktijkervaring op tijdens WO1. Hij vocht o.a. in Frankrijk en aan de Oostenrijks-Italiaanse grens. Ook hier toonde hij zich al een groot voorstander van snelle, gewaagde acties en een bewegingsoorlog. In een lang artikel is o.a. te lezen voor welke acties Rommel in WO1 de zeer hoge onderscheiding Pour le Mérite ontving.

Hitlers bibliotheek

Na zijn dood liet Adolf Hitler een enorme bibliotheek – bestaande uit maar liefst 16.000 boeken en verdeeld over drie locaties – na. Waar is die bibliotheek gebleven en is bekend welke boeken de autodidact Hitler las? Door welke boeken liet hij zich beïnvloeden en hoe komt het dat hij zoveel inspiratie vond in de historische figuur van Frederik de Grote? In het artikel Het lievelingsboek van Adolf Hitler vindt de lezer alle antwoorden.

Propaganda

In een lang artikel beschrijft WO1-authoriteit Richard Heijster het verloop van de propagandaoorlog tussen Engeland/Frankrijk en Duitsland tijdens de jaren 1914 - 1914. Hij behandelt o.a. hoe de vileine Britse propaganda rond de Lusitania, captain Fryatt en Edith Clavell zich voor Duitsland zeer ongunstig ontwikkelde. Verloor Duitsland uiteindelijk de oorlog omdat het de propagandaoorlog verloor? Het artikel is geïllustreerd met uniek materiaal uit Heijsters privécollectie.

Nachtheksen

Met veel uniek illustratiemateriaal vertelt deskundige Auke de Vlieger het verhaal van de legendarische Russische nachtheksen. Deze moedige vrouwen vlogen ’s nachts in hun gammele vliegtuigjes - de naaimachines - boven de Duitse linies. Met hun acties gaven ze Duitsers een voortdurend gevoel van dreiging. Hoe deden ze dat?

Artsen aan het front

De abonnees op Wereld in Oorlog ontvangen de DVD Artsen aan het Front gratis. Deze DVD bevat privéopnamen die door Duitse artsen aan het front zijn gemaakt. Zo zijn o.a. opnamen (in kleur!) van mei 1940 uit Holland (Rotterdam) te bekijken. Dit unieke beeldmateriaal werd niet eerder op DVD uitgebracht. Deze exclusieve DVD met een speelduur van 83 minuten is alleen voor abonnees van Wereld in Oorlog en is NIET in de winkel verkrijgbaar.

Klinkt goed!, waar kan ik dat blad krijgen?

Om Wereld in Oorlog op de verschijningsdatum bij u thuis te ontvangen, kunt u gebruik maken van het abonnement. De eenvoudigste manier is via www.aboland.nl of 0900 226 52 63.

Losse nummers kunt u ook gewoon in de winkel kopen en kosten 6,95. In de losse verkoop van Wereld in oorlog is echter geen dvd bijgevoegd. De dvd is exclusief voor onze abonnees. En voor die DVD werkt Wereld in oorlog samen met de BBC, Bavaria en Polar, zeker een waardevolle toevoeging dus.

Maar....

FOK! zou FOK! niet zijn als we je niet iets moois kunnen aanbieden. We mogen namelijk van http://justpublishers.nl/ op FOK! 5 abonnementen op Wereld in oorlog weggeven.

Om kans te maken hoef je alleen maar het goede antwoord te mailen op de volgende vraag:

In welk nummer van "De wereld in Oorlog" lees je over een Nederlandse arts in WO1 die leiding gaat geven aan een militair hospitaal?

Het antwoord kun je vinden op http://justpublishers.nl, klik aan de rechterkant van de pagina de tijdschriften aan en zoek daar het antwoord.

Mail je antwoord voor 27 oktober 20:00 uur aan forumacties@fok.nl en wie weet kun jij straks genieten van dit fantastische blad MET de DVD's.

Succes

"Besluit Duitse zenders heel onrechtvaardig"

De Internationale wielrennersvakbond CPA noemt het besluit van de Duitse publieke zenders ARD en ZDF, om geen aandacht meer te besteden aan de Tour de France volgend jaar, ‘heel onrechtvaardig en ondoordacht.' Na de dopingaffaires rond Stefan Schumacher en Bernard Kohl besloten de twee zenders tot de boycot.

De CPA zegt in een persbericht dat "de slachtoffers van deze individuele en onverantwoordelijke acties nog steeds de zuivere renners zijn. De wielersport heeft de moed om de dopingplaag te trotseren en de atleten die de sportethiek niet respecteren harder en harder te straffen," aldus CPA. De organisatie vindt het ook jammer dat andere sporten niet zo transparant zijn als het wielrennen.

Wendy's afscheid

Pas na een gesprekje met haar beste vriendin was de ware, nare smaak teruggekomen. Ze besloot hem te zeggen dat echte waardering en echte liefde voor haar ook betekenden dat hij dingen moest doen die hij niet leuk vond. Dat ze met hem leuke dingen wilde doen. En dat ze geen zin had om elke keer weer teleurgesteld te moeten zijn, omdat hij haar liet zitten. Ze zat nu te wachten om hem dat te vertellen.

Eerder zedendelict in Luchtvaartmuseum

Het is niet de eerste keer dat er een kind is misbruikt in het Luchtvaartmuseum in Soesterberg. Dat blijkt uit een uitspraak van de rechtbank in Utrecht in april van dit jaar.

Een 46-jarige man uit Zeist is toen veroordeeld tot twee jaar gevangenisstraf, waarvan negen maanden voorwaardelijk. De man maakte in juli 2007 pornografische opnames van zijn vierjarige nichtje toen ze naar de wc ging in het museum.

De Zeistenaar liep later tegen de lamp toen agenten hem wilden laten stoppen, omdat het meisje in zijn auto geen gordel droeg. De verdachte ging er met hoge snelheid vandoor, maar werd na een wilde achtervolging tot stoppen gedwongen. Bij onderzoek van de camera in zijn auto troffen de agenten enkele pornografische opnames aan van het onderlijf van het meisje. Die plaatjes bleken diezelfde dag in het museum gemaakt.

'Iran pakt spionageduiven op'

Veiligheidstroepen in Iran hebben twee spionageduiven gevangen. De dieren bevonden zich vlak bij de omstreden nucleaire fabriek voor het verrijken van uranium in Natanz. Dat hebben Iraanse bronnen vandaag gemeld.

Een van de duiven werd gevangen bij een rozenwaterfabriek in Kashan, vlakbij Natanz. Metalen ringen en onzichtbare draden waren aan de vogel vastgemaakt, aldus een anonieme bron in de krant Etemad Melli. Eerder deze maand werd een zwarte duif gepakt die ook een metalen ring en onzichtbare draden droeg.

De bron zei niets over de huidige status van de duiven of wat er met hen zal gebeuren.


'Spionageduif'  (foto: ANP)

Emmanuelle overleden

Zuster Emmanuelle, een Belgische non die decennialang armen in de sloppen van Caïro hielp, is vandaag op 99-jarige leeftijd in een bejaardentehuis in de Franse stad Callian overleden. Een woordvoerster van haar orde maakte dit in Parijs bekend.

De Franse president Nicolas Sarkozy noemde haar 'een zuster van ons allen'. Zijn minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner, medeoprichter van Artsen Zonder Grenzen, zei dat hij nooit de kracht van haar geloof zou vergeten. "Dat kon bergen verzetten", zei Kouchner. Minister van binnenlandse zaken Michèle Alliot-Marie prees haar onophoudelijke 'strijd voor rechtvaardigheid en menselijke waardigheid'.

Zuster Emmanuelle kreeg in Frankrijk, maar ook in België en Zwitserland, grote bekendheid vanwege haar inzet voor de 'zabaleen', de voddenrapers van Caïro. Zij hielp met het opzetten van een netwerk van klinieken, scholen en speeltuinen voor kinderen uit de sloppenwijken. Daarnaast publiceerde zij uitvoerig over haar ervaringen met armoedebestrijding. Nadat zij in 1993 naar Frankrijk was teruggekeerd verscheen zij geregeld voor de Franse televisie.

Zuster Emmanuelle zag het levenslicht op 16 november 1908 in Brussel als Madeleine Cinquin. Volgens de website van de door haar opgerichte Associaton Soeur Emmanuelle (ASMAE) bracht zij haar kindertijd door in Brussel, Parijs en Londen. Zij was aangesloten bij de orde Notre Dame de Sion.

De begrafenis zal strikt privé zijn, maar volgende maand wordt in Parijs een openbare mis aan haar opgedragen.

Nanny zet UFO op de kiek

Wat de veronderstelde aliens in godsnaam boven Dudley in de West Midlands aan het doen waren, vertelt het verhaal niet. Maar de Engelse tabloid The Sun is enthousiast. Een foto van een vliegende schotel boven het Britse plaatselijke Dudley Castle moet ons ervan overtuigen dat er buitenaards leven is.

De foto is genomen door een 57-jarige nanny tijdens een bezoek aan het kasteel.

De vrouw stuurde de foto naar een Gary Heseltine, rechercheur die UFO waarnemingen verzameld. Volgens hem is het "een erg intrigerende foto die stomtoevallig is gemaakt."

"Als er niet met de foto geknoeid is, dan is het één van de meest overtuigende bewijsstukken van het bestaan van buitenaardse wezens dat het Verenigd Koninkrijk ooit heeft geleverd". De foto wordt nu onderzocht door een Amerikaanse specialist op het gebied van fotoanalyse. De echte verklaring van de foto wordt op 25 oktober op de jaarlijkse conferentie van het UFO Data Magazine in Pontefract onthuld.

 

Gouden iPhone 3G bij de Bijenkorf

Nu de I Am Rich App niet meer in de iTunes Store te koop is, kun je op een andere manier laten zien dat je geld hebt. Geen zilverkleurige, witte of zwarte iPhone, zoals de rest van gewoon Nederland, maar een gouden iPhone 3G. De Bijenkorf biedt deze vanaf morgenavond te koop aan. De gouden iPhone wordt niet officieel door Apple geproduceerd, en werd eerder aangekondigd door het Britse Goldstriker. Je kunt daar kiezen uit een compleet gouden achterkant, alleen een gouden rand, of zelfs twee kleuren goud.

Welke modellen de Bijenkorf gaat aanbieden is nog niet bekend, en ook niet voor hoeveel euro's. De goedkoopste gouden iPhone bij Goldstriker kost zo'n 1200 euro.

Naast de gouden iPhone gaat de Bijenkorf meer speciale luxe telefoons verkopen, naar eigen zeggen 'gepimpte versies van bestaande telefoons' en toestellen van het luxe merk Bellperre. Deze telefoons blinken niet uit in specs, maar worden volgens de Bijenkorf zonder een enkel stukje kunststof gemaakt. Wel met leer (van buffels of krokodillen), staal, hardhout, saffier kristal en goud. En natuurlijk zijn ze voorzien van het luxe besturingssysteem Windows Mobile.

Hockeyster Fatima Moreira de Melo onthult de gouden iPhone op 21 oktober in de Bijenkorf in Amsterdam.


Gouden iPhone 3G bij de Bijenkorf  (foto: DAG)

'Ik mag Knut niet'

Dierenverzorger Thomas Dörflein stond dan wel altijd klaar voor het ijsbeertje Knut, als vader bakte hij er weinig van. Dat zegt zijn 17-jarige zoon David Dörflein.

David zegt dit in een interview met de krant Bild am Sonntag. Zijn onlangs overleden vader Thomas Dörflein werd in Duitsland een grote ster toen hij het verstoten ijsbeertje Knut in 2006 met de fles grootbracht.

Dörflein bleef maandenlang bij Knut slapen. "Ik mag Knut niet", aldus David. "Hij heeft mijn vader afgepakt." Het stak hem als Duitse kranten over zijn vader schreven als "Knuts pappa".

David is het enige kind uit een in 2000 gestrand huwelijk van Thomas Dörflein met de Ecuadoriaanse Johana. "Toen mijn ouders uit elkaar gingen, was ik tien. Toch werd onze relatie werd naar verloop van tijd steeds beter. Mijn vader werd mijn beste maat."

Volgens David eiste Knut steeds meer aandacht op van zijn vader. "In 2006 hebben we zelfs Oud en Nieuw in de dierentuin gevierd. Knut gilde de hele nacht. Ik heb niet eens met mijn vader kunnen praten. En als Knut even rustig was, vielen de ogen van papa dicht van de moeheid. Knut heeft mijn papa een beetje kapotgemaakt."


'Ik mag Knut niet'  (foto: DAG)

Klink verhinderde Tweede Donorshow

Minister Ab Klink van Volksgezondheid heeft er hoogstpersoonlijk voor gezorgd dat BNN geen tweede Donorshow zou uitzenden. De jongerenzender wilde een tweede show nadat bleek dat het kabinet niets wilde veranderen aan het donorregistratiesysteem. Toen Klink (CDA) hier lucht van kreeg, vroeg hij BNN-directeur Patrick Lodiers te stoppen met de voorbereidingen te stoppen. Hij zou namelijk met goed nieuws komen. Sterker nog: hij wilde dit heuglijke nieuws zelf komen vertellen in een uitzending van BNN.

Tot dusver heeft BNN echter niets vernomen van wat voor nieuws dan ook, zegt Lodiers in een interview met intermediair. Minister Klink vond de eerste Donorshow 'een ongepast programma', zelfs na de onthulling dat het hier ging om een hoax. In de show streden drie kandidaten om de nier van een vrouw die niet lang meer te leven had. Toen bleek dat dit nep was, stroomden de orgaandonoren binnen. Maar BNN was het om een blijvende verandering van de wet te doen. Lodiers vindt nu dat Klink hem in de kou laat staan, of in zijn eigen woorden: 'Ik voel me verneukt door de minister.'


Klink verhinderde Tweede Donorshow  (foto: DAG)

Zuid-Koreaan slaat door: zes doden

Een Zuid-Koreaanse man die in grote financiële problemen was geraakt heeft brandstichtend en messentrekkend zes mensen in Seoul gedood en zeven anderen verwond. Dat heeft de politie maandag gezegd.

De 31-jarige verdachte, van wie alleen de familienaam Jeong bekend werd gemaakt, zette eerst zijn goedkope huurkamer in brand en stak daarna, op de vlucht voor de uitslaande brand, andere bewoners van zijn huurcomplex neer met een sashimi-mes. Vijf mensen werden doodgestoken, een zesde kwam dodelijk ten val in een poging voor het vuur uit het raam te springen, zei de politie. Van de zeven gewonden waren vier er ernstig aan toe.

De verdachte werd ter plekke gearresteerd. De politie nam in totaal drie messen en een traangaspistool in beslag. De verdachte zei tegen de politie dat hij niet meer wilde leven 'omdat iedereen op mij neerkijkt'. Volgens de politie werkte Jeong tot april in restaurants en op andere plekken, maar was hij sindsdien werkloos.

Zijn 'levensonderhoud was een probleem en hij stond onder aanzienlijke financiële druk', zei de hoofdrechercheur van het bureau waar Jeong vastzat. Er loopt volgens de rechercheur al een onderzoek naar Jeong omdat hij niet had meegedaan aan de jaarlijkse training van reservisten voor het Zuid-Koreaanse leger.

De verdachte vertelde de politie dat hij in zijn middelbareschooltijd een zelfmoordpoging had gedaan. Volgens persbureau Yonhap was Jeong in het verleden al acht keer veroordeeld.

Chinese politiemoordenaar krijgt doodstraf

Een jonge Chinees die ter dood is veroordeeld voor de moord op zes politiemensen in Shanghai heeft maandag zijn laatste hoger beroep verloren. De man is tijdens zijn proces bijzonder geliefd geworden onder gewone Chinezen.

Tientallen boze mensen demonstreerden buiten het gebouw van het hooggerechtshof in Shanghai toen het vonnis werd uitgesproken. Een vrouw noemde de ter dood veroordeelde een held. "Chinezen mogen niks zeggen", zei een man.

Breed gevoelde afkeer van politiegedrag leidde in China tot sympathie voor de 28-jarige veroordeelde, Yang Jia. Die is er voor veroordeeld in juli een politiebureau te zijn binnengedrongen en daar vervolgens zes politiemensen te hebben neergestoken.

Volgens de politie was het een wraakactie voor een ondervraging waaraan Yang was onderworpen vanwege vermeende fietsendiefstal. Yang spande na dat verhoor een zaak aan omdat hij psychologische schade zou hebben opgelopen, maar die werd niet in behandeling genomen.

De zaak tegen Yang werd in eerste instantie achter gesloten deuren gehoord. De pers mocht er niet over berichten. Maar sommige media en juristen maakten publiekelijk bezwaar tegen Yangs vertegenwoordiging door een advocaat die ook juridisch advies gaf aan het bestuur van het district waar Yang de moorden zou hebben gepleegd. Voor zijn hoger beroep kreeg Yang een andere advocaat toegewezen.

Vorige week werd er tijdens Yangs beroepszaak op kleine schaal gedemonstreerd door mensen die T-shirts droegen met zijn portret erop. Die betoging werd ijlings door de politie uiteengedreven.

Een verzoek om verder psychologisch onderzoek werd vorige week afgewezen. Volgens een staatskrant gaf Yang tijdens de zitting toe geen psychische problemen te hebben en zei hij dat volgens hem 'die politiemensen labiel zijn'. Yang zei geslagen te zijn tijdens de verhoren, waarvan gedurende het proces geen videobeelden werden vertoond.

Maandag waren zowel Chinese als buitenlandse journalisten in de rechtbank getuige van de bevestiging van het doodvonnis. Yang heeft nu geen mogelijkheden meer om de straf aan te vechten, maar het hoogste Chinese gerecht, in Beijing, zal het vonnis nog een keer bekijken, zoals het alle doodvonnissen nog een keer bekijkt, teneinde het aantal executies in China te verlagen.

Volgens zijn nieuwe advocaat was de kalmte waarmee Yang maandag de doodstraf opnieuw tegen zich hoorde uitspreken veelbetekenend. "Die abnormale rust was zo ongelooflijk", zei Zhai Jian. "Daarom geloof ik ook dat hij een psychisch probleem heeft." Een gepensioneerde demonstrant zei maandag buiten de rechtbank over Yang: "Iedereen hier op straat steunt hem. Hij staat symbool voor de macht van het volk. Die hebben we niet."


Chinese politiemoordenaar krijgt doodstraf  (foto: DAG)

LittleBigPlanet niet later dan 7 november in Europa

Eerder deze week berichtten we al dat LittleBigPlanet de dag 24 oktober niet meer zou halen. Dat komt door de achtergrondmuziek die verkeerd in de smaak valt bij de moslims. Of je het er mee eens bent of niet, dat is jouw oordeel.

Voor de Europese gamers komt LittleBigPlanet deze maand niet meer uit. Volgens Sony moeten we de game op zijn laatst in de week van 3 november verwachten, die op vrijdag 7 november dus eindigt (dus die vrijdag in verband met kantoordagen). Het is helaas dus niet in de herfstvakantie voor sommige gamers onder ons.

Jomanda en alternatieve artsen voor rechter

Twee alternatieve artsen en het medium Jomanda moeten volgende week donderdag voor de rechter verschijnen. Het betreft een zogeheten pro-formazaak. De drie worden vervolgd vanwege de manier waarop zij zijn omgegaan met de ziekte van actrice Sylvia Millecam. Zij overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd aan onbehandelde borstkanker.

Jomanda en de twee alternatieve genezers worden ervan verdacht de actrice zwaar lichamelijk letsel te hebben toegebracht. Zij zouden Millecam hebben geadviseerd reguliere medische zorg te mijden en hebben haar een chemotherapie afgeraden. Eerder sprak het gerechtshof in Amsterdam al uit dat de artsen en Jomanda zich niet volledig kunnen beroepen op de verantwoordelijkheid van Millecam zelf. De actrice vertrouwde de artsen en het medium volkomen.

Het hof in Amsterdam bepaalde in april van dit jaar dat de drie vervolgd moesten worden. Het Openbaar Ministerie was daarom verplicht een dagvaarding op te stellen. Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg zette in juni vorig jaar de twee alternatieve artsen uit hun beroep.

Mogelijk Thais-Cambodjaans overleg grensconflict

De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft later deze week in Beijing een gesprek met zijn Thaise ambtgenoot Somchai Wongsawat over de gespannen situatie in het grensgebied van beide landen. Dat heeft een adviseur van Hun Sen maandag gezegd.

Beide bewindslieden zullen elkaar ontmoeten in de wandelgangen van een topconferentie van Aziatische en Europese leiders die vrijdag in de Chinese hoofdstad begint, zei de adviseur. Het Cambodjaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de situatie in het grensgebied het belangrijkste onderwerp van gesprek zal zijn.

Somchai was minder duidelijk over het door Phnom Penh aangekondigde overleg. Hij zei tegen verslaggevers in Bangkok dat hij de top in Beijing zal bijwonen, maar wilde niet bevestigen dat hij dan een ontmoeting met Hun Sen zal hebben.

Het zou de eerste ontmoeting tussen beide leiders zijn sinds op woensdag 15 oktober een dodelijke schietpartij tussen Thaise en Cambodjaanse militairen plaatsvond. Bij de strijd sneuvelden twee Cambodjaanse soldaten. Verder raakten drie Cambodjanen en zeven Thai gewond.

Volgens een Thaise legerwoordvoerder kwamen beide partijen vorige week donderdag overeen gezamenlijk toezicht te houden in het grensgebied, maar een Cambodjaanse generaal sprak dit later tegen.

Het vuurgevecht vormde het dieptepunt van het conflict over een stuk grond bij de elfde-eeuwse tempel van Preah Vihear. Die werd in 1962 door het Internationaal Gerechtshof aan Cambodja toegewezen. In juli van dit jaar plaatste de Unesco de tempel op de Werelderfgoedlijst; daarna laaiden de spanningen tussen de twee landen op.

BioShock's DLC Challenge Rooms krijgt een datum

De exclusieve downloadable content van BioShock voor de PlayStation 3 heeft een datum gekregen. De Challenge Rooms zullen vanaf 20 november beschikbaar zijn voor iedere PlayStation 3-bezitter op de wereld. Het prijskaartje van deze DLC is nog niet bekend, maar dat zal vast en zeker binnenkort bekend gemaakt worden.

Challenge Rooms bevat, zoals de naam al verraadt, wat nieuwe levels met veel missies erin. Denk maar aan timed challenges, puzzels en nog veel meer. Om het nogmaals te vermelden, de DLC komt in elk geval niet uit voor de Xbox 360 en PC.

Spaarders IceSave boos over kapitaalinjectie ING

Spaarders die geld dreigen te verliezen door de problemen bij de IJslandse bank IceSave zijn boos over de kapitaalinjectie die minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) aan ING heeft gegeven. Dat zegt Gerard van Vliet, woordvoerder van een groep gedupeerde spaarders die meer dan een ton bij de IJslandse bank hebben uitstaan. Van Vliet noemt het 'onrechtvaardig' dat spaarders bij de ING nu wel zeker zijn van hun geld, terwijl een groep van 469 spaarders bij IceSave gedupeerd wordt.

De gedupeerde spaarders verwijten Bos dat hij met twee maten meet. "Waarom wordt er bij IceSave maar gecompenseerd tot honderdduizend euro? Dat is volstrekt arbitrair", meent Van Vliet. "Terwijl alle spaarders bij ING nu zeker weten dat Bos met deze betrokkenheid bij deze bank nooit zal toestaan dat er iets met ING gebeurt. Bos is een man van cijfers en niet van mensen", zegt Van Vliet, die naar eigen zeggen voor 420 duizend euro bij de IJslandse bank de boot in is gegaan.

Nederlandse spaarders hebben in totaal 1,69 miljard euro bij Icesave gestald. Daarvan moet IJsland 1,3 miljard euro betalen. Nederland betaalt 303,5 miljoen. Dan blijft veertig miljoen euro over die niet is gedekt omdat het bij een rekening van meer dan een ton hoort. De gedupeerden willen dat Bos ook met een regeling over de brug komt die deze 40 miljoen compenseert.

Microsoft: 360 gaat de PS3 wereldwijd 'keihard' verslaan

En we gaan weer verder met het WK Moddergooien. We zijn inmiddels al aangekomen bij de finale. Ook al duurt de finale zo'n paar jaar, de wedstrijd blijft spannend tussen de bedrijven Microsoft en Sony. Enfin, even serieus weer. Komende kerst wordt het weer spannend voor Microsoft en Sony, vaak is de kerst dé belangrijkste periode voor de twee gigabedrijven.

Aaron Greenberg, product manager van Xbox, heeft laten weten dat hij veel vertrouwen heeft dat 'zijn' Xbox 360 de PlayStation 3 probleemloos zal verslaan, komende kerst. Volgens Greenberg speelt het goedkope prijskaartje van de Xbox 360 een grote rol. Tevens weet Greenberg te vertellen dat de Xbox 360 het best goed doet in Japan. Je ziet hieronder zijn verklaring:

"We feel confident that we'll outsell the PS3 this holiday season in North America and in Europe. We'll do it on a global scale. We expect to continue our price advantage over the PlayStation 3 for a long time. We've seen lifts across all consoles, but the Arcade is doing exceptionally well."

Om het zo simpel mogelijk te houden: we kijken na de kerst wel wie het beste heeft gedaan.

Topatletes twee jaar geschorst

De Russische atletiekfederatie heeft zeven atletes voor twee jaar geschorst. Bij dopingcontroles probeerden ze om hun urinestalen te verwisselen. De schorsing gaat in vanaf april of mei 2007, dat is afhankelijk van wanneer de controle plaatsvond.

Het gaat om de vijf middenlangeafstandloopsters Yelena Soboleva (wereldkampioene indoor in 2008 op de 1500 meter), Tatyana Tomashova (wereldkampioene in 2006 en 2007 op de 1500 meter), Svetlana Cherkasova, Yulia Fomenko en Olga Yegorova. Ook de kogelstootster Daria Pishchalnikova en de hamerslingeraaster Gulfiya Khanafeyeva kregen dezelfde straf opgelegd.

[A1GP] Chengdu maakt zich klaar

Op het Chinese circuit van Chengdu lopen alle voorbereidingen voor het eerste A1GP-bezoek aan provincie Sichuan (ook wel Szechuan genoemd) helemaal op schema. De A1GP heeft goede banden met China, in de afgelopen drie seizoenen zijn er vijf races in China verreden.

Het Chengdu-circuit zal een nieuwe uitdaging vormen voor de A1GP Powered by Ferrari auto’s in de tweede ronde van het kampioenschap op 7, 8 en 9 november 2008. Eerder dit jaar werd Wenchuan in het zuidwesten van de provincie Sichuan getroffen door een zware aardbeving (8,0 op de schaal van Richter).

De herstel- en wederopbouwwerkzaamheden zijn nog steeds in volle gang. Chengdu City is de provinciehoofdstad en het circuit ligt zo’n zestien kilometer ten zuidwesten van de stad. Het heeft een lengte van 3,367 kilometer en bevat veertien bochten. De coureurs rijden met de klok mee.

De medewerkers van het circuit hebben straks de beschikking over geavanceerde tijd- en monitoringsystemen. Ook heeft men perfecte faciliteiten om snel te reageren op incidenten op de baan. Er zijn diverse oefeningen voor de Chinese marshals om de eerstvolgende A1GP-race in goede orde te laten verlopen.

Het opbouwen van de overige faciliteiten op en rond het circuit is ook in volle gang en worden naar verwachting ruim op tijd afgerond. Zo worden er op het circuit nieuwe corporate suites gebouwd en een nieuw Medisch Centrum.

David Clare, CEO Asia Pacific, reageert trots op de Chinese werkzaamheden: "De A1GP is trots om op het Chengdu International Circuit te racen. We zijn hiermee het eerste internationale motorsport evenement in deze provincie. We kijken er naar uit om alle A1GP-teams naar deze stad te brengen." Op 23 oktober zal er ook getest worden op het Engelse circuit bij Silverstone.

Bakkati verwacht snel weer te kunnen trainen

Go Ahead Eagles-verdediger Saïd Bakkati verwacht in de loop van deze week de training weer te kunnen hervatten.

De rechtsback viel vrijdagavond in het duel tegen RBC Roosendaal uit met een blessure aan het rechterbeen. "Ik kreeg na een half uur spelen een schop van een RBC-speler. Net onder de knie raakte hij me. Ik heb wel doorgespeeld, al was het meteen al pijnlijk. De dokter vond het beter om een foto te laten maken. Daaruit bleek dat er gelukkig niks beschadigd was," aldus Bakkati in De Stentor.

Naast Bakkati is de verwachting dat ook Rence van der Wal en Maikel Kieftenbeld de groepstraining de komende dagen weer hervatten.

Hamilton hoopt op steun van Braziliaanse fans

Lewis Hamilton kan over twee weken zijn eerste wereldtitel in de Formule 1 in de wacht slepen. De coureur van McLaren weet echter ook dat zijn directe concurrent Felipe Massa op de steun van de aanwezige Brazilianen kan rekenen.

Toch hoopt Hamilton dat er ook Brazilianen zullen zijn, die voor hem zullen juichen. "Ik had het niet verwacht, maar ik heb in landen als Singapore, Japan en China dezelfde hoeveelheid steun ontvangen als in Europa. Ik ben de afgelopen paar races echt verrast door de vele fans die mij en het team aanmoedigen," liet de Brit weten.

Hij vervolgde met de woorden: "Ook in China waren er weer indrukwekkende hoeveelheden banners en vlaggen op de tribunes te zien. Ik weet dat Felipe over twee weken op Interlagos de publiekslieveling is, maar toch hoop ik dat er ook lokale fans zullen zijn die voor mij zullen juichen. En anders heb ik nog mijn familie bij me dat weekend. Hun steun is erg belangrijk voor me", liet Hamilton weten.

Hamilton denkt overigens dat Massa over twee weken in het voordeel zal zijn, omdat hij in zijn geboorteland rijdt. "Het rijden voor eigen publiek geeft je absoluut een boost. Het is moeilijk om te omschrijven wat dat precies is. Volgens Nigel Mansell is de steun van het thuispubliek wel een seconde per ronde waard. Natuurlijk is het thuisvoordeel niet zó groot, maar er zit wel een kern van waarheid in wat hij zegt. Felipe is erg trots op zijn Braziliaanse nationaliteit en zal absoluut gebrand zijn op het behalen van een goede resultaat. Ik weet nog dat ik eerder dit jaar in Silverstone heel veel steun kreeg van het Engelse publiek en hoeveel dat voor mij betekende. Het rijden voor eigen publiek geeft echter ook meer druk, omdat je weet dat de mensen naar de race komen om iets moois van je te zien en je wilt ze niet teleurgesteld naar huis laten gaan."

Agenten laten verdachte strippen

De Griekse politie doet een onderzoek naar enkele agenten die een verdachte zouden hebben vernederd door hem midden op straat te dwingen zich volledig uit te kleden.

Opdracht voor dit onderzoek kwam nadat een Griekse krant foto's van het incident publiceerde. De man, die er Aziatisch of Arabisch uitziet, moest zijn broek en zijn onderbroek uittrekken op een drukke weg in Athene, aldus de krant Ethnos. De kop boven het verhaal was 'Guantánamo beelden in het centrum van Athene'.


De foto's zijn gemaakt vanuit het kantoor van een linkse organisatie die campagne voert voor immigrantenrechten. De woordvoerder van deze organisatie, Petros Constantinou, omschreef het voorval als een 'duidelijk geval van racisme'.

Onderzoek naar stofuitstoot bij Shell Pernis

Shell Pernis moet onderzoek laten uitvoeren om te voorkomen dat er stoffen vrijkomen als er problemen zijn met machines op het terrein van het bedrijf. Dat meldt de DCMR Milieudienst Rijnmond na overleg met Shell en de gedeputeerde voor milieu van de provincie Zuid-Holland. Aanleiding voor het overleg is een incident bij Shell Pernis waarbij eind september witte stof vrijkwam.

Het bedrijf laat ook onderzoeken hoe de reguliere uitstoot van stof te verminderen valt. Aan de hand van de onderzoeksresultaten worden machines aangepast. Dat moet de overlast voor omwonenden verminderen. Daarnaast moeten de aanpassingen ervoor zorgen dat het milieu minder belast wordt.

Eind september kwam na een storing in de fabriek de witte stof Katalyst vrij. Het goedje daalde neer in Spijkenisse en Bernisse. De stof bleek onschadelijk, maar de politie adviseerde mensen toch om ieder contact ermee te vermijden.

Davydenko naar Masters Cup

Nicolai Davydenko is er in geslaagd om zich voor de Masters Cup in Shanghai te plaatsen. De Russische tennisser dankt zijn uitverkiezing aan de vijfde plaats op de ATP-lijst van dit jaar. De beste acht tennissers ter wereld zullen in de Chinese havenstad ten strijde trekken.

In een eerder stadium wisten Rafael Nadal, Roger Federer, Novak Djokovic en Andy Murray zich al voor het mondiale tennistoernooi te kwalificeren. Er zijn nu nog drie plaatsen over, maar er zijn nog tien tennissers die kans maken op een felbegeerd ticket.

Voorlopig hebben Andy Roddick, David Ferrer en Juan Martin Del Potro de beste papieren. Het toernooi vind van 9 tot en met 16 november in Shanghai plaats.

Ook PSV wil gewoon in Madrid spelen

Straf of niet, de tegenstanders van Atlético Madrid in de Champions League wensen de duels gewoon in Madrid te spelen. De Spaanse club is door de UEFA gestraft naar aanleidingen van de ongeregeldheden tijdens het thuisduel met Olympique Marseille.

De Spaanse club moet twee duels in een stadion spelen dat 300 kilometer buiten Madrid ligt. Fans van Liverpool hadden echter al kaartjes en overnachtingen geboekt, waardoor dat duel gewoon in Vicente Calderon wordt gespeeld.

Ook PSV kampt met dit probleem en wil gewoon in Madrid spelen. De Eindhovenaren hebben dit in een brief aan de UEFA laten weten, die hierover op 31 oktober zullen beslissen.

Amoah: "Ik droom van Engelse competitie"

Matthew Amoah is vooralsnog de relevatie van het voetbalseizoen 2008/2009. De aanvaller van NAC Breda heeft tot nu toe in elke wedstrijd gescoord en is in bloedvorm. Toch moeten de Brabanders nu al rekening gaan houden me teen mogelijk vertrek.

Amoah wist in zes wedstrijden al negen doelpunten te maken. "Een kwestie van hard werken en binnen de groep voelen we elkaar goed aan. Mijn zoontje geeft mij extra power, ik voel me gewoon anders sinds hij er is (geboren op 4 september dit jaar). Het is niet zo dat ik tijdens de wedstrijd continu aan hem denk, maar ik probeer wel alles voor hém te doen", lichtte de aanvaller toe.

"Vorig jaar leunden we meer op de verdediging, vooral als we op voorsprong kwamen," ging Amoah verder. "Nu spelen we veel meer naar voren en dat is voor mij natuurlijk veel lekkerder."

De aanvaller geeft toe dat hij een zwak heeft voor de Engelse competitie, maar zal het seizoen bij NAC Breda gewoon afmaken. Het laatste wat Amoah wil is een vertrek forceren. "Ik heb er altijd van gedroomd om in Engeland te spelen. Als jongetje had ik het altijd over Arsenal. Maar clubs als Everton of Middlesbrough zijn ook prachtig hoor. In de winterstop al weg uit Breda? Als een club een paar miljoen biedt, is NAC daar misschien ook wel blij mee. Maar het liefst maak ik het seizoen gewoon af. Voorlopig staan we bovenaan en daar ga ik nu eerst van genieten."

Warrock speler neemt game iets te serieus

'Ik sla mijn eigen kinderen ook als ze niet luisteren'. Een van de uitspraken van een iets te serieuze Warrock-speler. Een aantal medegamers hadden er schoon genoeg van en besloten een van hun gesprekken met de zogenaamde Et1961 op Youtube te zetten. Het resultaat is een schokkend gesprek met een man die je niet graag op straat tegen zou willen komen. Nu maar wachten tot meneer Stegeman undercover gaat in online games.

Nieuws over ING trekt veel kijkers

Ruim 3,1 miljoen mensen hebben gisteren naar het NOS Journaal van 20:00 uur gekeken. Dat blijkt uit de kijkcijfers van de stichting Kijkonderzoek. Sinds 1 januari 2005 zijn er niet zoveel kijkers geweest voor de grootste nieuwsrubriek van Nederland. Op het hoogtepunt, gisteravond om 20:13 uur, volgden 3,3 miljoen mensen het actuele nieuws op Nederland 1. Het kijktijdaandeel van de uitzending bedroeg ruim 46 procent. Dat wil zeggen dat bijna de helft van de televisiekijkers gisteravond tussen 20:00 - 20:20 uur had afgestemd op het NOS Journaal.

In het NOS Journaal van gisteravond kondigde minister Bos van Financiën de financiële steun aan ING aan. Overigens ging dat niet helemaal vlekkeloos. De ING verzorgde de live-faciliteiten omdat de persconferentie pas laat was aangekondigd. Maar de bank was vergeten dat we in Nederland geen tolk nodig hebben om Wouter Bos te verstaan. Het gevolg was dat er continu een Engelse tolk over het signaal heen zat.

De financiële crisis zorgt de afgelopen weken sowieso voor heel veel extra kijkers. Zo keken er op 5 oktober ruim 2,9 miljoen mensen naar het 20:00 uur bulletin. Op 14 september zagen ruim 2,6 miljoen kijkers het nieuws van de NOS. Gemiddeld kijken er zo'n twee miljoen mensen dagelijks naar het NOS Journaal.

Sony zwicht voor moslims

Sony heeft uit voorzorg de exemplaren van de game LittleBigPlanet  die al in omloop zijn laten terughalen en vervangen. De soundtrack bevat namelijk teksten uit de koran. Dit zouden moslims echter kunnen opvatten als een belediging van hun heilige boek.

De Japanners steken de hand in eigen eigen boezem en bieden hun verontschuldigingen aan voor het geval iemand zich in het kruis voelt getast. Voor de soundtrack werd muziek gemengd met teksten uit de koran. En dat is zeer beledigend voor moslims. Volgende maand zal de vernieuwde versie zonder islamitische teksten in de winkels liggen.

Vorig jaar overkwam de gameproducent iets soortgelijks. Toen kroop Sony door het stof voor de Church of England. De gewelddadige game 'Resistance: Fall of Man' speelde zich namelijk af in een kathedraal te Manchester.


De islam is een vreedzame cultuur

Meer gamesnieuws lees je natuurlijk op FOK!games!

Europese releasedate Yoda/Vader voor SCIV bekend

Afgelopen week werd al bekend gemaakt dat Darth Vader en Yoda als DLC aangeboden gaan worden op de PS3 en de Xbox 360. Vandaag is bekend gemaakt wanneer deze naar Europa komen. Vanaf aanstaande donderdag, 23 oktober, zal de 'Legendary Sith pin-up' in de XBL Marketplace en de PS Store te vinden zijn. Voor 400 MS Points (4.80 Euro) kunnen 360-gebruikers gaan vechten met Darth Vader. Yoda zal over de toonbank vliegen voor 4.99 USD, de exacte Europese prijs hiervan is nog niet bekend.


Banjo Kazooie: Nuts & Bolts demo komt binnenkort

Een forum poster van de Banjo Kazooie Forums heeft op de Xbox Live Marketplace een 'reclamebord' van de Banjo Kazooie: Nuts & Bolts demo gespot. Op het plaatje stond de tekst: "Coming Soon"! Dat kan zeker betekenen dat de demo zelfs eerder dan Halloween op de Xbox Live Marketplace te vinden is.

Tevens heeft Mike Wilson, op het forum gebruikt hij de naam Brother Mike, in dezelfde topic laten weten dat er inderdaad een demo in de maak is. Wel twijfelt hij of de demo überhaupt nog in oktober uitkomt. Zelf vindt hij de demo 'awesome'.

Bungie: "Nieuwe project is niet aan Microsoft gebonden."

De developers van de Halo-serie zijn momenteel bezig met een nieuw project. Terwijl de ontwikkeling van Halo 3: Recon nog bezig is, wordt bij Bungie op de achtergrond druk vergaderd en overlegd over een nieuw, nog te onthullen project.

Bungie laat nu bij monde van Community & PR Director Brian Jarrard weten dat het nieuwe project niet aan Microsoft gebonden is. Bungie heeft alle vrijheid om de juiste omgeving en partners te vinden voor hun project.

Hoewel dit betekent dat een Bungie-game op een Sony- of Nintendo-platform kan verschijnen, zou het logisch zijn als Bungie ook hun volgende game op de Xbox 360 uit zou brengen. Bungie is in het verleden al erg te spreken geweest over Xbox Live en wat dat betekent voor de ervaring die Halo biedt.

De beslissing over welk(e) platform(s) de nieuwe game zal bevolken zal voorlopig nog niet genomen worden, aangezien het project nog niet in het stadium is beland waarbij het platform van belang is.

Legendary komt eerst naar de Xbox 360 (Atari releaselijst)

Vandaag heeft Atari haar releaselijst voor het eind van 2008 en het begin van 2009 getoond. Opvallendste aan de lijst is de releasedatum van de Xbox 360-versie van Legendary. De 360-versie komt namelijk eerder dan de PC- en PS3-versie uit. Op 24 oktober komt de 360-versie uit, en ergens in november komen de twee andere versies in de winkelrekken.

Verder is bekend geworden dat de PS3-versie van Alone in the Dark ook ergens in november uitkomt. Verder komt Race Pro in januari uit en de langverwachte PS3-release van Eternal Sonata komt ergens in februari. Je ziet de releaselijst hieronder.

October 24, 2008
What's Cooking: Jamie Oliver (DS)

October 31, 2008
My Horse and Me 2 (Wii, Xbox 360, PS2, DS)
Legendary (Xbox 360)

November 2008
Tamagotchi: Connection Cornershop 3 (DS)
Legendary (PS3, PC)
Alone in the Dark: Inferno (PS3)
Neverwinter Nights 2: Storm of Zehir (PC)

November 7, 2008
Naruto: Ultimate Ninja Storm (PS3)

November 14, 2008
My Farm Around the World (DS)

December 5, 2008
Dragon Ball Z: Infinite World (PS2)
Dragon Ball Z: Origins (DS)

January 2009
Race Pro (Xbox 360)

February 2009
Eternal Sonata (PS3)

2009 TBC
Heroes Over Europe (Xbox 360, PS3, PC)
Afro Samurai (Xbox 360, PS3)

Smedley: "We geven niet op"

Volgens de engineer van Felipe Massa, Rob Smedley, heeft zijn pupil nog alle kans op het winnen van het kampioenschap. De Braziliaan zal niet opgeven zo lang er nog een kans op de titel is.

"Massa’s kansen zijn absoluut niet verkeken. Het is pas voorbij als het echt voorbij is. Ik ben een jongen uit het noorden van Engeland en ik zal tot het einde door blijven vechten, net als de andere jongens die werken aan de auto van Felipe", aldus Smedley na de Grand Prix van China.

Massa staat, met nog een race te gaan, zeven punten achter op concurrent Lewis Hamilton.

Cholla, het schilderende paard

Na Ed het sprekende paard is er een nieuw hippisch toptalent opgestaan.

Kunstenaar Cholla heeft de passie van Jackson Pollock en was al te zien op tentoonstellingen in New York en Los Angeles. Maar toen hij met een van zijn kunstwerken meedeed in een Italiaanse competitie, keek de jury even raar op. Cholla is namelijk een paard. Met zijn mond schildert hij het ene abstracte werk na het andere. Zijn creatie The Big Red Buck was geselecteerd voor de derde internationale Arte Laguna-expositie in Mogliano Veneto, Italië.

Aangezien er meer dan 3000 schilderijen, sculpturen en foto's waren ingestuurd, is het vrij opmerkelijk dat een paard door de eerste selectie is gekomen. De juryleden reageerden verschillend: de helft kon erom lachen, anderen waren laaiend kwaad en wilden het paard diskwalificeren. Toch is zijn werk uiteindelijk goedgekeurd. Een geldprijs zit er helaas niet in voor Cholla, de jury houdt het bij een eervolle vermelding. Verschillende curatoren hebben Cholla nu gevraagd voor een solotentoonstelling.

Cholla, het schilderende paard  (foto: DAG)

Wees eerder dan je vrienden met New Xbox Experience

De New Xbox Experience komt er binnenkort aan. Nog een maand en dan is het tijd voor een nieuwe ervaring op de Xbox 360. 19 november is de dag dat de New Xbox Experience wordt gelanceerd. Sommigen kunnen niet wachten en dat begrijpt de grote man van Xbox Live, Major Nelson, wel. Tijdens zijn podcast gaf 'The Big Boss' een hint als je al vroeg de NXE wil proberen:

"...I know you as my audience, you guys, you like to pick up and play. You want to get your hands on it and I don't blame you because you'll enjoy it. In fact, if you want to get your hands on it, let me just say this... keep an eye on my blog next week.

If you want to get your hands on it early, that's all I'm going to say," aldus onze Major Nelson.

Houd de blog van Major Nelson komende week dus goed in de gaten, misschien ben je wel eerder dan je vrienden met New Xbox Experience!

Briatore tevreden met vierde plek

Renault F1 is verzekerd van de vierde plaats in het constructeurkampioenschap. Doordat Fernando Alonso als vierde en Nelson Piquet als achtste over de streep kwamen in de Grand Prix van China, is deze positie definitief veiliggesteld. Teambaas Flavio Briatore heeft laten weten tevreden te zijn.

"We hadden een goede race in China. We konden opnieuw laten zien dat we sterker zijn dan BMW en we zaten heel dicht bij Ferrari. Met de vierde en de achtste plaats hebben we de vierde plek in het constructeurkampioenschap veilig gesteld en hebben we nog maar eens onderstreept hoeveel vooruitgang we recentelijk hebben geboekt", aldus Briatore na afloop van de race in China.

Renault heeft nu 72 punten in het kampioenschap, waarmee zij nu een voorsprong van twintig punten hebben op het team van Toyota. Het Duitse team was de voornaamste concurrent van de Franse fabrieksrenstal.

PS3- en 360-versie van Dragon Age: Origins na PC-release

Goed nieuws voor de consolebezitters onder ons. De nieuwe game van Bioware, Dragon Age: Origins, komt ook naar de Xbox 360 en de PlayStation. Eerst was de bedoeling dat de game alleen voor de PC werd uitgebracht, maar hoofdontwerper Brent Knowles liet weten dat Dragon Age ook op de next-gen consoles uitkomt.

Toch is er één minpunt: de PC-versie wordt eerst uitgebracht. Dat gebeurt in het begin van het jaar 2009. De PS3- en 360-versies komen pas rond het derde kwartaal van 2009. Een belangrijke reden in de beslissing om Dragon Age: Origins naar de consoles te brengen is het succes van de RPG Mass Effect.

"We're smart, we think about these things a lot and we know that the console market is an important market as well. And it just makes sense. There's not a lot of RPGs like this available for console players. There's a lot of people that the console is their primary gaming platform, they aren't playing on PC. The reaction to Mass Effect for example, was huge, it was phenomenal. We know there's an audience out there for this Western style RPG and we want to make sure we deliver to them a good, strong fantasy RPG. They're going to have a lot of fun with it. We've kept consoles in mind throughout the development cycle so I think we're going to have a really strong offering to the console players."

Het wordt nog wel even wachten voor de console bezitters. Voor de PC-gamers onder ons blijft het goed nieuws, zij krijgen nog steeds voorrang.

Cunego in 2009 naar Giro d'Italia

Damiano Cunego zal volgend jaar opnieuw aan de Giro d'Italia gaan deelnemen. Afgelopen jaar liet de kersverse winnaar van de Ronde van Lombardije verstek gaan, omdat de rittenkoers niet in zijn voorbereidingen op de Tour de France paste.

Volgend jaar wordt de Ronde van Italië voor de 100e keer verreden. "Dan ben ik er zeker weer bij,," liet Cunego in een reactie weten. "De Giro heeft Italiaanse favorieten nodig."

Het deelnemersveld wordt met de toezegging van Cunego steeds interessanter. Eerder lieten Lance Armstrong en Ivan Basso ook al weten deel te nemen aan de Giro d'Italia. "Er zullen veel concurrenten aanwezig zijn. Met Lance Armstrong is er volgend jaar één extra. Ik zie hem als een geduchtere tegenstander dan Ivan Basso."

Armstrong had in het verleden nogal wat kritiek op Cunego. Het ging destijds om zijn kwaliteiten als ronderenner. "k zal degene die aan mij twijfelen proberen het zwijgen op te leggen", liet de Italiaan weten.

Bridgestone stelt onderzoek in

Bandenleverancier Bridgestone gaat de lekke band van McLaren-coureur Heikki Kovalainen onderzoeken. Er zal worden onderzocht wat de oorzaak van het lek precies was. Dit maakte Bridgestone-directeur Hirohide Hamashima gisteren bekend.

"Kovalainen kreeg een lekke band, waardoor zijn band volledig desintegreerde. We gaan onderzoeken wat hier de oorzaak van was", vertelde Hamashima na de race. "Verder wil ik Hamilton feliciteren. Deze overwinning is een fantastisch resultaat voor hem, vooral als je je bedenkt wat hem hier vorig jaar nog overkwam", besloot Hamashima.

Heikki Kovalainen reed op de vijfde plaats toen hij zijn lekke band kreeg.

Broos bovenaan lijstje Roda JC

Hugo Broos is vooralsnog de belangrijkste kandidaat om Raymond Atteveld, die onlangs werd ontslagen, bij Roda JC op te volgen. Ook de namen van Ernie Brandts en Foppe de Haan zijn gevallen, maar zij lijken weinig kans te maken.

Atteveld begon aan zijn klus als hoofdtrainer van Roda JC zonder relevante ervaring. De Limburgers lijken nu voor een oude rot uit het vak te kiezen, namelijk Broos. De 56-jarige Belg heeft vorige week al laten weten met de club uit Kerkrade te willen praten.

Ook De Haan past in het profiel wat Roda JC heeft opgesteld. De Fries zwaaide in het verleden de scepter over sc Heerenveen en Jong Oranje. Het is echter niet duidelijk of de Fries voor deze klus naar Limburg wil verhuizen en dat maakt zijn komst allerminst zeker.

Tot slot ging ook de naam van Brandts nog even rond. De oud-trainer van NAC Breda is wel vrij, maar past niet in het geschetste profiel van de Limburgse formatie.

Domenicali: "Niets verkeerds aan voorbij laten"

Kimi Räikkönen liet zijn teamgenoot Felipe Massa erg makkelijk voorbij in de Grand Prix van China, zodat de Braziliaan tweede kon worden en de schade ten opzichte van Hamilton kon beperken. Stefano Domenicali, teambaas van Ferrari, ziet niets verkeerds in deze actie.

"Onze coureurs realiseren zich heel goed wat in het beste belang is van het team en daar is dit een goed voorbeeld van. Bovendien hebben we eerder dit seizoen vergelijkbare zaken ook bij andere teams gezien. Dit is de normale gang van zaken in de Formule 1", aldus Domenicali over het voorbij laten van Massa.

"We hebben in China ons best gedaan, maar onze belangrijkste concurrent bleek dit weekend superieur. We hebben veertien punten gescoord en die zijn zeer belangrijk voor het constructeurkampioenschap, waarin we onze leiding nu hebben verstevigd. Felipe heeft wat terrein verloren in het rijderskampioenschap, maar heeft nu niets meer te verliezen. Hij zal over twee weken zijn best doen in zijn thuisrace, waar hij op de steun kan rekenen van zijn fans. We zullen proberen om onze coureurs een nog betere auto te geven voor de race in Brazilië", besloot de Italiaan.

Lewis Hamilton staat nu zeven punten voor op Massa op 94 punten, met nog maar één race te gaan.

Primeur NAC Breda met eerste plaats

NAC Breda heeft in de Eredivsie, na de winst op PSV (2-1) van dit weekend, een primeur bereikt. Pas één keer eerder stond de Brabantse club zo vroeg in een seizoen op de eerste plaats in de nationale competitie.

In het seizoen 1968-1969 stond NAC Breda ook op de eerste plaats, maar toen was er pas één wedstrijd gespeeld. Nu zijn er al zes wedstrijden achter de rug en gaan de Brabanders ook aan de leiding.

Het succes van de formatie uit Breda komt overigens niet uit de lucht vallen. Als men over het kalenderjaar 2008 kijkt, is NAC Breda de meest succesvolle club uit de Eredivisie.

Volledige tracklist Wii Music bekend

Afgelopen week hadden we voor jullie de eerste 5 liedjes voor de nieuwe game van Nintendo, Wii Music. Nu is de volledige lijst bekend gemaakt die je hieronder kunt zien. Er zitten vooral liedjes in die uit de games van Nintendo komen, maar er zitten ook een aantal niet zo voor de hand liggende liedjes bij.

Wii Music zal deze winter verschijnen voor de Wii. In de game kan je dus onderstaande 48 liedjes spelen met 60 verschillende instrumenten. Deze instrumenten moet je uitbeelden met je Wii-mote.


1. “American Patrol” the march by F.W. Meacham
2. “Animal Crossing’s K.K. Blues” by K.K. Slider
3. “Animal Crossing: Wild World” Theme
4. “Bridal Chorus” by Richard Wagner
5. “Chariots of Fire” by Vangelis (from Chariots of Fire)
6. “Daydream Believer” by The Monkees
7. “Do-Re-Mi” by Rodgers and Hammerstein (from The Sound of Music)
8. “Eine Kleine Nachtmusik” by Wolfgang Amadeus Mozart
9. “Every Breath You Take” by The Police
10. “F-Zero Mute City” Theme
11. “Happy Birthday To You” the birthday celebration song
12. “I’ll Be There” by The Jackson 5
13. “I’ve Never Been to Me” by Charlene
14. “Jingle Bell Rock” by Bobby Helms
15. “La Bamba” the Mexican folk song
16. “La Cucaracha” the Spanish folk song
17. “Legend of Zelda Overworld” Theme
18. “Material Girl” by Madonna
19. “Minuet in G major” by Johann Sebastian Bach
20. “My Grandfather’s Clock” the bluegrass song by Henry Clay Work
21. “O Christmas Tree” the Christmas carol
22. “Oh My Darling, Clementine” the American folk ballad
23. “On the bridge of Avignon” the French song about the Pont d’Avignon
24. “Over the Waves” by Juventino Rosas
25. “Overture” from the opera Carmen
26. “Please Mr. Postman” by The Marvelettes
27. “Sakura Sakura” the Japanese cherry blossom folk song
28. “Scarborough Fair” the traditional English ballad
29. “September” by Earth, Wind & Fire
30. “Sukiyaki” by Kyu Sakamoto
31. “Super Mario Bros.” Theme
32. “Swan Lake” the ballet by Pyotr Ilyich Tchaikovsky
33. “Symphony No. 1’s Titan” by Gustav Mahler
34. “Symphony No. 9’s From the New World” by Antonin Dvorak
35. “Symphony No. 9’s Ode to Joy” by Ludwig van Beethoven
36. “The Blue Danube” the waltz by Johann Strauss II
37. “The Entertainer” by Billy Joel
38. “The Flea Waltz” is usually the first piano piece learned
39. “The Four Seasons’ Spring (La Primavera)” by Antonio Vivaldi
40. “The Loco-Motion” by Little Eva
41. “Troika” the Russian folk song
42. “Turkey in the Straw” the American folk song
43. “Twinkle Twinkle Little Star” the English nursery rhyme
44. “Wake Me Up Before You Go-Go” by Wham!
45. “Wii Music” Theme
46. “Wii Sports” Theme
47. “Woman” by John Lennon
48. “Yankee Doodle” the U.S. patriotical song

Krajicek maakt vrije val wereldranglijst

Michaëlla Krajicek heeft een vrije val gemaakt op de wereldranglijst bij de vrouwen. De Nederlandse tennisster is gezakt van plaats 214 naar 324 en is hiermee de vijfde Nederlandse op de vandaag gepubliceerde lijst. Arantxa Rus is de hoogst geplaatste op de 172e plaats.

Krajicek stond een jaar geleden nog 33e, maar dit jaar heeft ze nog maar weinig wedstrijden kunnen winnen. Vorige maand maakte ze haar rentree na een knie-operatie, maar de Almeerse zoekt nog altijd naar vorm. Gisteren verloor ze in het kwalificatietoernooi voor het WTA-toernooi in Luxemburg van de Oekraïense Joeliana Fedak.

CBS: rondhangende jongeren geven meeste overlast

Groepen rondhangende jongeren veroorzaken de meeste overlast in woonwijken. Ongeveer 10 procent van de bevolking zegt hier last van te hebben, 15 procent zegt zich wel eens onveilig te voelen in de omgeving van rondhangende jongeren.

Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal voor de Statistiek over de eerste drie maanden van het jaar.

De problemen lopen uiteen van ergernissen door hinderlijk rondhangen, lawaai van het rondrijden op bromfiesten, vernieling en agressie. Overlast door groepen jongeren komt twee keer zo vaak voor als hinder van dronken mensen en drugsgebruikers, meldt het CBS.

Ook jongeren geven zelf aan dat ze last hebben van het gedrag van hun leeftijdgenoten.

Jongetje (5) slachtoffer zedendelict in museum

Een jongetje van vijf jaar is gisteren het slachtoffer geworden van een zedendelict in het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg. Dat heeft een woordvoerder van de Koninklijke Marechaussee vandaag bekendgemaakt.

Het museum deed de deuren op slot nadat er een ernstig zedenmisdrijf was gepleegd op een van de toiletten van het museum. Tussen de 2000 en 2500 bezoekers van een modelbouwmanifestatie mochten het museum pas uit nadat hun gegevens waren genoteerd. De bezoekers werden enige uren vastgehouden.

Politie en marechaussee willen vandaag in contact treden met de mensen die gisteren in het museum aanwezig waren. Of in de toekomst aan de mensen die hun gegevens hebben achtergelaten bij de politie gevraagd zal worden DNA af te staan is nog onduidelijk.

Zedendelict Militair Luchtvaartmuseum Soesterberg  (foto: ANP)

Groninger 'biebel' na dertig jaar klaar

Na dertig jaar van vertalen is de bijbel nu ook in het Gronings beschikbaar. De 'biebel' wordt zaterdag in de Groningse Martinikerk gepresenteerd. Een team van zestig vrijwilligers is al die jaren bezig geweest de Heilige Schrift in het dialect over te zetten.

De vertaling is een initiatief van de Liudgerstichting, die zich bezighoudt met het levend houden van de Groningse streektaal. In 1973 ontstond het idee om de bijbel in het Gronings te vertalen. De stichting belegt ook kerkdiensten die in het Groninger dialect worden gehouden. Ook het Liedboek voor de Kerken, waaruit door veel protestantse gemeenten wordt gezongen, is door de stichting in het Gronings vertaald. Eerder verscheen de bijbel al in het Twents.

Komende zondag zal er voor het eerst uit de Groninger bijbel worden gelezen en gepreekt in een kerkdienst buiten de provincie. In de Oude Lutherse Kerk in Amsterdam wordt een volledige dienst in het dialect gehouden. Doel van de dienst is om de bijbel ook bij Groningers buiten de provincie onder de aandacht te brengen.

De wedstrijddag van Stofje

FOK!sport biedt users de mogelijkheid om hun beleving over een bepaalde wedstrijd of evenement op te sturen. Zo bezocht user Stofje het duel tussen NAC Breda en PSV. Hieronder vind je zijn ervaringen over deze wedstrijd. Wil jij hier ook aan meewerken, stuur dan een mailtje met je belevenis naar sport@fok.nl o.v.v. Userverslag van een evenement.

Na de werkelijk fantastische wedstrijd tegen Heerenveen (4-2) en de ogenschijnlijk simpele overwinning in Volendam (2-4), heerste er in Breda een nogal opportunistische sfeer. De ingrediënten en de redenen daarvoor waren natuurlijk ook volop aanwezig. NAC zou PSV ontvangen en die zijn niet in opperbeste vorm. De nummer één positie zou gepakt kunnen worden en er zou een bezoekersrecord gehaald worden door de opening van een staantribune op de B-Side. Bovendien zou Ernie Brandts afscheid nemen van het NAC-pubiek, wat zomaar eens een inleiding kunnen worden van een goede voetbalsfeer. Tot slot zou de wedstrijd op de befaamde zaterdagavond gespeeld worden inclusief bier en dan ben je als NAC-supporter al snel geneigd tamelijk optimistisch te zijn.

Normaal gesproken gaan we ’s middags al flink aan het bier in de Bredase binnenstad of bij iemand in huis. Dat was ditmaal ook het geval, maar ik liet zelf verstek gaan om wat bij te slapen na een nogal korte vrijdagnacht. Om half acht op het fietsje richting stadion en om kwart voor acht de tribune oplopen om bij aankomst exact de aftrap te kunnen zien, perfect. Ik stond op de carnavaleske B-Side en stond daar op de trap. Dat belemmerde de doorstroming natuurlijk verschrikkelijk, maar zitten op een stoel bij een voetbalwedstrijd hoort nu eenmaal niet en een stoeltje vóór je of achter je staat gewoon nogal irritant. Vijf meter voor me stond onze vaste bierhaler, die een grote kartonnen frikandellendoos zo’n tien keer per wedstrijd helemaal vol laadt met bier. Het enige dat ie ervoor terug wil, naast muntjes, is een stukje aanmoediging in de vorm van een liedje. Kleine moeite natuurlijk, aangezien het bier uiteraard een zeer belangrijk onderdeel is van het avondje NAC.

De spanning op de tribunes was voelbaar. Er werd niet massaal gezongen en elk incidentje op het veld ging gepaard met gezucht, gesteun, ge-oeh en ge-ah. Wat opviel was dat NAC er heel kort op zat en dat er geknokt werd voor elke meter. Dan komt de rest vanzelf wel, want NAC bestaat niet alleen uit knokkertjes, maar ook over sierlijke, creatieve voetballers die een wedstrijd open kunnen breken. Kromkamp werd volledig gedold door Lurling en werd al snel gewisseld. Tja, dat die knul international is, is onbegrijpelijk. Intussen ging het bier gestaag door en viel de 1-0. Die goal viel aan de andere kant van het veld, de lamlendige invalstadionspeaker riep dat het Rob Penders was (stadionspeaker is een vak en onze vaste stadionspeaker Annie van Hooijdonk en zij verstaat dit vak als de beste, blijkt maar weer als je haar vergelijkt met deze idioot), maar omdat de goal aan de andere kant van het veld viel, zagen we hem eigenlijk nauwelijks. Boeit niet, 1-0. Toen de rust was aangebroken, stroomde de trap leeg om in Café Beatrix even te ouwehoeren onder het genot van een biertje. Op een scherm stond de wedstrijd op en zagen we de goal alsnog.

De tweede helft begon als altijd veel te vroeg en dus misten we zoals altijd de aftrap weer. PSV was nu beduidend sterker dan de eerste helft, maar creëerde niks. NAC was gevaarlijker via de counter en hoe verder de tijd vorderde, hoe spannender het werd. Zowel de B-Side als Vak G lukte het maar niet om de sfeer te maken die eigenlijk paste bij het moment. Het was duidelijk voelbaar dat de ploeg de steun van het publiek nu even hard nodig had, maar het kwam er niet uit. Gelukkig waren er vier tribunes, waarvan de Ere ook tamelijk fanatiek kan zijn. Prachtig om te zien dat een lange zijde ineens massaal opstaat en gruwelijk fanatiek NAC toezingt. Het leek alsof het een startsignaal was van een bijzonder luidruchtige eindfase, die compleet was toen Amoah maar weer eens een goal maakt. Normaal gesproken boeiden de tussenstanden voor geen meter, maar toen bleek dat Ajax voor stond tegen Groningen, werd dit met gejuich ontvangen.

Na de wedstrijd moest de gehele selectie van PSV nog het veld op om te lopen. Het leek een straftraining en dat zorgde voor nogal wat hilariteit. Toch was het tijd om terug te gaan naar Café Beatrix om tot de late uurtjes flink veel biertjes weg te ketsen. Wat een vrolijkheid daar, de meest flauwe spreekkoren deden hun intrede ("met kerst zijn we kampioen"). Alle tv’s stonden op teletekst-pagina 819 en we vonden het fantastisch.

Volgende week naar Utrecht. Kampioen zullen we uiteraard niet worden, maar binnen zes wedstrijden heeft NAC al veel leukere en interessantere wedstrijden op het veld gelegd dan in twee seizoenen onder Ernie Brandts. En dan smaakt het bier toch nét iets beter.

Verkenner zonnestelsel succesvol gelanceerd

NASA heeft gisteren met succes de verkenner Ibex in een baan rond de aarde gebracht. De ruimtesonde moet de grenzen van ons zonnestelsel gaan verkenner, om wetenschappers meer informatie te geven over wat er zich daar buiten bevindt.

De sonde werd gelanceerd vanaf de rug van een Stargazer L-1011 vliegtuig, dat was opgestegen vanaf een atol bij de Marshalleilanden. Ibex, wat staat voor Interstellar Boundary Explorer (pdf) , zal op ruim 320.000 kilometer afstand in een baan rond de aarde draaien. Daar verzamelt de sonde gegevens over de grens van ons zonnestelsel. Die grens is het punt waar zonnewind in botsing komt met de interstellaire ruimte.

Tot nu toe zijn er alleen gegevens die de sondes Voyager-1 en -2 naar de aarde sturen. Deze sondes zijn in 1977 de ruimte ingestuurd om planeten te verkennen. Beide ruimteverkenners zijn altijd door blijven vliegen richting de uithoeken van ons zonnestelsel, maar werken nog steeds. Ibex is speciaal ontwikkeld om informatie te verzamelen over de zonnestelselgrens.

De missie die twee jaar duurt, zal volgens de wetenschappers zeker spectaculaire informatie opleveren. 

Een video van de lancering is hier te zien.

Uitslagen Engeland speelronde 8

Dit weekend werd in de Premier League de achtste speelronde afgewerkt en stond in het teken van de promovendi. Zowel Stoke City als Hull City, die vorig seizoen nog in het Championship uitkwamen, wisten hun duels te winnen. Daarnaast wisten ook de drie grootste clubs van Engeland te winnen.

Hull City derde na winst op West Ham United
Het avontuur van Hull City in de Premier League begint steeds meer op een sprookje te lijken. Afgelopen weekend wist de club namelijk met 1-0 van West Ham United te winnen. Vooraf werden zij echter nog gezien als ploeg, die na dit seizoen weer zou degraderen.

Turner was na afloop van het duel tegen Newcastle United de gevierde man aan de zijde van Hull City. Hij was kort na rust verantwoordelijk voor de enige treffer van het duel. Inmiddels heeft de thuisploeg nog maar twee ploegen voor zich staan, te weten Chelsea en Liverpool. Het verschil bedraagt slechts drie punten.

Stoke City verslaat Tottenham Hotspur
Tottenham Hotspur heeft het lek nog altijd niet boven. Dit weekend moest de ploeg van Juande Ramos wederom een nederlaag slikken. Deze keer was het Stoke City dat met de drie punten aan de haal ging. Door dit nieuwe verlies worden The Spurs steeds steviger op de laatste plaats gedrukt.

Na twintig minuten spelen kwam de thuisploeg op voorsprong. Stoke City kreeg een penalty, die door Higginbotham werd ingeschoten. Toch toonde Tottenham Hotspur veerkracht. Nog geen zes minuten later was de stand weer gelijk door een treffer van Bent. In de tweede helft werd deze voorsprong teniet gedaan door Delap, die de tweede goal voor de thuisclub liet aantekenen. In het vervolg werd er niet meer gescoord, waardoor de problemen voor de bezoekers steeds grotere vormen beginnen aan te nemen.


Uitslagen van speelronde acht:

ThuisUitUitslagen
Middlesbrough Chelsea 0-5
Arsenal Everton 3-1
Aston Villa Portsmouth 0-0
Bolton Wanderers Blackburn Rovers 0-0
Fulham Sunderland 0-0
Liverpool Wigan Athletic 3-2
Manchester United West Bromwich Albion 4-0
Hull City West Ham United 1-0
Stoke City Tottenham Hotspur 2-1

De stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1 Chelsea 8 6 2 0 20 19-3
2 Liverpool 8 6 2 0 20 13-6
3 Hull City 8 5 2 1 17 11-11
4 Arsenal 8 5 1 2 16 16-6
5 Manchester United 7 4 2 1 14 12-4
6 Aston Villa 8 4 2 2 14 12-10
7 Portsmouth 8 4 1 3 13 9-13
8 West Ham United 8 4 0 4 12 14-14
9 Blackburn Rovers 8 3 2 3 11 8-14
10 West Bromwich Albion 8 3 1 4 10 7-11
11 Manchester City 7 3 0 4 9 18-12
12 Sunderland 8 2 3 3 9 7-9
13 Middlesbrough 8 3 0 5 9 7-14
14 Wigan Athletic 8 2 2 4 8 11-9
15 Bolton Wanderers 8 2 2 4 8 8-10
16 Everton 8 2 2 4 8 12-18
17 Fulham 7 2 1 4 7 5-7
18 Stoke City 8 2 1 5 7 10-15
19 Newcastle United 7 1 2 4 5 7-13
20 Tottenham Hotspur 8 0 2 6 2 5-12

Het duel tussen Newcastle United en Manchester City wordt maandagavond gespeeld

Topscorers:

#Speler Club Doelpunten
1Zaki Wigan Athletic 7
2Defoe Portsmouth 6
3F Torres Liverpool 5
4Van Persie Arsenal 4
=Agbonlahor Aston Villa 4
=Carew Aston Villa 4
=Davies Bolton Wanderers 4
=Anelka Chelsea 4

Programma speelronde 9:

Datum Thuis Uit
25/10EvertonManchester United
25/10SunderlandNewcastle United
25/10West Bromwich AlbionHull City
25/10Blackburn RoversMiddlesbrough
26/10ChelseaLiverpool
26/10Manchester CityStoke City
26/10Tottenham HotspurBolton Wanderers
26/10Wigan AthleticAston Villa
26/10PortsmouthFulham
26/10West Ham UnitedArsenal

Bewusteloos door knietje Gomes

In de wedstrijd tussen Tottenham Hotspur en Stoke City is Vedran Corluka door toedoen van ploeggenoot en doelman Gomes bewusteloos geraakt. De knie van de gewezen PSV-doelman kwam vol op de kin van zijn teamgenoot.

Een langdurige medische behandeling bracht Corluka weer bij kennis, waarna hij met een zuurstofmasker per brancard het veld verliet. In het ziekenhuis werden vervolgens direct röntgenfoto's gemaakt van Corluka's hoofd en nek. Daaruit is gebleken dat de blessure meevalt. "Alles lijkt in orde te zijn", aldus een woordvoerder van Tottenham Hotspur.

Rabobank: geen injectie nodig

Rabobank heeft geen kapitaalinjectie nodig van de Nederlandse staat. Dat zei een woordvoerder van de coöperatieve bank vandaag. ING kreeg dit weekend 10 miljard euro steun van de Nederlandse staat als extra buffer in de huidige financiële crisis.

Rabobank is momenteel de enige grootbank die nog geen steun van de overheid heeft ontvangen. Eerder vielen Fortis Nederland en ABN Amro Nederland volledig in handen van de Nederlandse overheid.

Uitslagen Spanje speelronde 7

In de Primera Divsión heeft Real Madrid El Derbi gewonnen, wist Barcelona drie belangrijke punten te behalen en had Valencia geen kind aan Numancia. Sevilla is de nieuwe nummer twee.

Villarreal kon de tijdelijke koppositie van Real Madrid overnemen als het niet zou verliezen van Espanyol, afgelopen zaterdagavond. El Submarino Amarilla kende geen makkelijk duel in Barcelona, en zou zelfs meermaals door het oog van de naald kruipen. Toppunt was een goedkoop verkregen strafschop voor Espanyol, die door aanvoerder Raúl Tamudo op Villarreal-doelman Diego López werd geschoten. Ondanks de kansen, die er ook zeker waren voor de bezoekers, zouden de twee clubs de punten delen.

Valencia kreeg het matig presterende Numancia op bezoek in Mestalla. De promovendus kon geen vuist maken tegen de koploper, waar David Villa voorin de dienst uitmaakt. Daar kwam de club uit Soria al snel achter, want de topscorer had na vier minuten al de eerste bal voorbij Juan Pablo gewerkt. Los Ches waren veel beter, maar het duurde lang voordat de beslisser daadwerkelijk gemaakt werd. Ruim een kwartier voor tijd deed Juan Mata het dan toch, waardoor invaller Vicente en nogmaals Villa de eindstand op 4-0 bepaalden.

FC Barcelona reisde af naar Baskenland voor de ontmoeting met Athletic Club de Bilbao. Barça kende een valse start, maar wist wel viermaal op rij te winnen. Beide clubs kregen sporadisch kansen om de score te openen, maar de ruststand in San Mamés zou 0-0 zijn. Na een uur spelen zouden de bezoekers de leiding nemen. Thierry Henry speelde Samuel Eto'o aan, waarop de Kameroener Aitor Ocio dolde om vervolgens vernietigend uit te halen: 0-1. Athletic kon hierna weinig meer klaar spelen, al wist doelman Gorka Iraizoz erger te voorkomen met enkele knappe saves.

Sevilla nam de tweede plaats van Villarreal over door een knappe uitoverwinning bij Almería te behalen. Adriano maakte de enige treffer. Nadat Roberto Soldado Getafe nog op voorsprong zette bij Málaga gaven de bezoekers het toch uit handen. Baha en Duda bepaalden de eindstand op 2-1. Real Betis heeft de eerste winst van het seizoen behaald. In Sevilla werd het kwakkelende Mallorca simpel aan de kant geschoven. Damià, Mariano Pavone en Achille Emana zorgden voor de 3-0 eindstand.

Uitslagen:

DatumThuisUitUitslag
18/10Club Atlético de MadridReal Madrid CF1-2
18/10RCD EspanyolVillarreal CF0-0
19/10Real Valladolid CFRC Recreativo de Huelva1-1
19/10Valencia CFCD Numancia4-0
19/10Real Racing ClubDeportivo de La Coruña0-0
19/10Real Sporting de GijónCA Osasuna2-1
19/10Real Betis BalompiéRCD Mallorca3-0
19/10Málaga CFGetafe CF2-1
19/10Athletic Club de BilbaoFC Barcelona0-1
19/10UD AlmeríaSevilla FC0-1

Stand:

#ClubGespeeldWinstGelijkVerliesPuntenGoals
1Valencia CF76101917-4
2Sevilla FC75201713-4
3Villarreal CF7520179-3
4FC Barcelona75111619-7
5Real Madrid CF75111620-10
6UD Almería7322119-8
7Málaga CF7313108-9
8Club Atlético de Madrid7304913-12
9Getafe CF723298-8
10RCD Espanyol723296-7
11Deportivo de La Coruña723295-6
12RCD Mallorca722385-10
13Real Valladolid CF721476-8
14Real Racing Club de Santander713364-8
15Real Sporting de Gijón7205610-21
16Real Betis Balompié712457-8
17Athletic Club de Bilbao712454-10
18RC Recreativo de Huelva712453-12
19CA Osasuna704343-6
20CD Numancia711545-13

Topscorers:

#SpelerClubDoelpunten
1David VillaValencia CF8
2Samuel Eto'oFC Barcelona6
3Lionel MessiFC Barcelona5
=Álvaro NegredoUD Almería5
5Mate BilićReal Sporting de Gijón4
=Raúl GonzálezReal Madrid CF4
=Rafael van der VaartReal Madrid CF4
=Ruud van NistelrooijReal Madrid CF4
=Juan MataValencia CF4
=Florent Sinama-PongolleClub Atlético de Madrid4

Programma:

DatumThuisUit
26/10FC BarcelonaUD Almería
26/10Deportivo de La CoruñaReal Sporting de Gijón
26/10Real Madrid CFAthletic Club de Bilbao
26/10Sevilla FCMálaga CF
26/10Getafe CFReal Valladolid CF
26/10RCD MallorcaRCD Espanyol
26/10CA OsasunaReal Betis Balompié
26/10Villarreal CFClub Atlético de Madrid
26/10CD NumanciaReal Racing Club
26/10RC Recreativo de HuelvaValencia CF

Inwoners probleemwijken sneller uit bijstand

Het aantal mensen in probleemwijken dat langdurig afhankelijk is van de bijstand is vorig jaar met zes procent gedaald. Die afname is iets sneller dan het landelijk gemiddelde en komt mede door de goed draaiende economie, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Het totaal aantal mensen dat langdurig bijstand ontvangt nam vorig jaar met 5,5 procent af.

In de veertig door minister voor Wonen, Wijken en Integratie Ella Vogelaar (PvdA) aangewezen aandachtswijken zit bijna zeven procent van de bewoners langdurig in de bijstand. Dat is vier keer zo veel als het landelijk gemiddelde. De helft van alle aandachtswijken ligt in de vier grote steden, die bijna tachtig procent van alle inwoners van aandachtswijken voor hun rekening nemen, aldus het CBS.

Van de vier grote steden heeft Rotterdam het grootste aandeel mensen met een langdurige bijstandsuitkering. In de Maasstad was de afname in 2007 ook het grootst, namelijk ongeveer acht procent. Den Haag is de enige van de vier grote steden waar het aantal mensen met langdurige bijstand in de aandachtswijken minder sterk afneemt dan in de niet-aandachtswijken. Het gaat om respectievelijk ruim vier en vijf procent. In Utrecht was de daling in beide soorten wijken zo'n zes procent, in Amsterdam vijf.

Onderzoek in museum Soesterberg afgerond

Het onderzoek op het terrein van het Militair Luchtvaartmuseum in Soesterberg is afgerond. Politie en de Koninklijke Marechaussee willen vandaag in contact treden met de mensen die gisteren in het museum aanwezig waren.

Het museum deed de deuren op slot nadat er een ernstig zedenmisdrijf was gepleegd op een van de toiletten van het museum. Tussen de 2000 en 2500 bezoekers van een modelbouwmanifestatie mochten het museum pas uit nadat hun gegevens waren genoteerd. De bezoekers werden enige uren vastgehouden.

De marechaussee wil geen enkele informatie geven over wat precies is gebeurd. "Dat zou het onderzoek kunnen frustreren", aldus de zegsvrouw. Of in de toekomst aan de mensen die hun gegevens hebben achtergelaten bij de politie gevraagd zal worden DNA af te staan is nog onduidelijk.

[NHL] Minnesota Wild blijft ongeslagen


De Minnesota Wild hebben ook hun vierde wedstrijd van het seizoen gewonnen. Tegen Tampa Bay Lightning bleef de score steken op 0-0 maar werd er gewonnen in de shoot-out.

Minnesota-center Mikko Koivu, die de NHL leidt met negen punten (waarvan 8 assists), bleef voor het eerst dit seizoen zonder punten in een wedstrijd. Antti Miettinen, die in elk van de afgelopen twee uitwedstrijden drie punten maakte bleef vandaag ook puntloos. Hij maakte wel de enige goal in de shoot-out.

Voor Tampa Bay coach Barry Melrose was dit niet bepaald de start die hij voor ogen had bij zijn terugkeer als NHL-coach. Zijn team heeft nu de eerste vijf wedstrijden verloren met slechts een doelpunt verschil. "Het is gelukkig niet allemaal slecht. Als we zo blijven spelen als vandaag, waar we toch een van de teams in vorm van het scoren af hebben gehouden, moet het uiteindelijk toch weer beter gaan."

Uitslagen NHL

ThuisUitUitslag
Tampa Bay LightningMinnesota Wild0-1 (SO)
Chicago BlackhawksVancouver Canucks4-2
Anaheim DucksCarolina Hurricanes1-3
Dallas StarsColorado Avalanche4-5
Montreal CanadiensPhoenix Coyotes4-1
Ottawa SenatorsBoston Bruins2-4
Pittsburgh PenguinsToronto Maple Leafs4-1
Washington CapitalsNew Jersey Devils3-4 (SO)
Atlanta ThrashersBuffalo Sabres3-2 (SO)
Florida PanthersNew York Islanders2-0
Detroit Red WingsNew York Rangers5-4
Nashville PredatorsColumbus Blue Jackets6-3
St. Louis BluesChicago Blackhawks4-3 (SO)
Edmonton OilersCalgary Flames3-2
San Jose SharksPhiladelphia Flyers5-4

Man gewond na 'moonen' op dak rijdende auto

Een 22-jarige Nieuw-Zeelander is ernstig gewond geraakt toen hij van het dak van een rijdende auto viel. Hij liet vanaf het autodak zijn blote kont aan andere automobilisten zien. Dit zogenaamde 'moonen' is hem duur komen te staan.

Een politiewoordvoerder uit Hanmar Springs zei dat de wagen minstens 80 km/h reed op het moment dat de man van het dak viel. Hij belandde met zijn gezicht op het asfalt en schoof nog zo'n twintig meter door. Een gezichtsoperatie is daardoor noodzakelijk. De auto werd bestuurd door de vriendin van de man.

Met dank aan Lizardtattoo voor de submit.

Mourinho wil terug naar Engeland

Na zijn trainersschap bij Internazionale wil José Mourinho terug naar de Premier League. De Portugees zei dit gisteren na de 0-4 overwinning bij AS Roma.

"Ik ben verliefd op de Engelse competitie, het staat vast dat ik er ooit weer ga werken, Iedereen denkt dat ik droom van Spanje, maar dat is niet waar. Na het aflopen van mijn contract bij Inter wil ik naar Engeland," aldus Mourinho die tussen 2004 en 2007 met Chelsea twee landstitels en een FA Cup won.

Huntelaar: 'Ik heb er geen verklaring voor'

Klaas-Jan Huntelaar heeft dit seizoen pas tweemaal doel getroffen. In zes wedstrijden wel te verstaan. De topscorer van de Eredivisie van vorig seizoen heeft geen verklaring voor het missen van op het oog makkelijke kansen.

"Ik heb er geen verklaring voor waarom het niet wil lukken," aldus de Ajacied. Aan de samenwerking met Luis Suárez ligt het in ieder geval niet. "Over de samenwerking met Suárez ben ik zeer te spreken. Luis is een fantastische voetballer en we raken steeds meer op elkaar ingespeeld. Maar zoals ik al zei, ik heb geen idee waarom ik zo weinig scoor."

Ook gisteren miste Huntelaar een grote kans toen hij alleen op Groningen doelman Luciano afging. "Ik zag de keeper liggen en wilde hem voorbij lopen, maar op dat moment stuiterde de bal op en sprong hij tegen mijn scheenbeschermer."

Aantal moorden grote steden toegenomen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er vorig jaar in ons land 164 mensen zijn vermoord, vijf meer dan een jaar eerder. Het aantal moorden in de grote steden is explosief gestegen. In 2006 was er nog een grote daling te zien, maar die is volgens het CBS bijna teniet gedaan. In steden met minder dan 250.000 inwoners is het aantal moorden echter verder afgenomen.

Ruim 16 procent van de slachtoffers komt niet uit Nederland. Voor zowel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers geldt dat de helft tussen de 20 en 40 jaar oud is. Het aantal mannen dat wordt vermoord is twee keer zo hoog als het aantal vrouwen.

Ongeveer de helft van alle moorden op vrouwen vindt plaats in de relationele sfeer. Een gebruik van een steekwapen en verwurging is in vijftig procent van de gevallen de doodsoorzaak.

Nederland staat Europese gezien iets onder het midden wat betreft het gemiddeld aantal moorden per 100.000 inwoners. In ons land wordt 1 op de 100.000 mensen vermoord, gemiddeld in Europa is dat 1,6. Litouwen scoort het slechts wat dat betreft; ruim 10 personen op 100.000 inwoners worden jaarlijks omgebracht. 

Horeca wil strenger toezicht handhaving rookverbod

De overheid moet duidelijkheid verschaffen over wat ze nu precies wil met het rookverbod. Het verbod moet streng worden gehandhaafd of worden afgeschaft. Dat zegt brancheorganisatie Koninklijk Horeca Nederland (KHN), die cijfers over omzetdaling als gevolg van het rookverbod presenteerde.

"Wij hebben het rookverbod niet gewild; maar nu het er toch is moet het worden gehandhaafd", zegt directeur Lodewijk van der Grinten. "Door de onduidelijkheid die nu is ontstaan dreigen vijftienhonderd ondernemers ermee op te houden. Dus handhaven of afschaffen."

Volgens KHN kende bijna driekwart van de cafés en discotheken in de periode juli en augustus een omzetdaling van 26 tot 31 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De uitbaters denken dat de helft hiervan is toe te schrijven aan het rookverbod, dat op 1 juli van kracht werd. Twintig procent van de horecaondernemers verwacht door het verbod binnenkort personeel op straat te moeten zetten, zo zou blijken uit onderzoek dat is uitgevoerd door het Bedrijfschap Horeca & Catering.

KHN concludeert uit het onderzoek dat de meeste horecaondernemers een strengere handhaving van het rookverbod willen. In steeds meer cafés verschijnt de asbak weer op de toog. In juli en augustus zou dit al voor tien procent van de kroegen hebben gegolden, in oktober voor vijftien procent. Voor de meerderheid is dit een doorn in het oog omdat ze hierdoor klanten zien vertrekken. Als de overheid deze overtreders niet aanpakt, overweegt de helft van de eigenaren van de nu nog rookvrije cafés volgens het onderzoek de asbak terug te zetten.


Horeca wil strenger toezicht handhaving rookverbod  (foto: DAG)

CD: Bloc Party - Intimacy

Vanaf eind oktober ligt hij als fysieke geluidsdrager in winkels, maar de digitale release was al een paar maanden eerder uitgegeven, de nieuwe Bloc Party. Intimacy vertrekt niet zoals de albumtitel doet aangeven.


Als een dolle voetzoeker trapt Bloc Party zijn derde plaat af. Sirenes, schreeuwerig gebral, loeiende samples en chaotische gitaren slaan als een gek om zich heen in 'Ares'. De wet van de wanorde lijkt zijn greep op de band te hebben en even schrikken is het wel. Een weinig coherente track die van de hak op de tak springt en het belang van enige melodie simpelweg afwimpelt.

Spindoctor Verdonk helpt Giel om ring

Wie wint dit jaar de Gouden RadioRing? Als het aan spindoctor Kai van der Linde ligt Giel Beelen. De 3FM jock is genomineerd voor het beste radioprogramma, samen met Rick van Velthuysen en Coen & Sander. De RadioRing is onderdeel van de Televizierring.

De spindoctor die bekend is van Rita Verdonks Trots op Nederland is druk bezig een campagne uit te stippelen. Vanaf donderdag kunnen mensen stemmen via SMS en telefoon en Van der Linde doet er alles aan om Giel te laten winnen. Zo worden callcenters, vrachtwagens met Giel en het SMS nummers op de zijkant en promotieteams ingezet.

Van der Linde, die eerder voor Pim Fortuyn spindoctorde, hoopt met Giel Beelen eindelijk zijn eerste zege binnen te halen. Meer informatie over de Ring lees je op de Televizier site.Wint Giel dankzij Kai?

Van Bronckhorst mist werkers bij Feyenoord

Zes wedstrijden, vier punten. Het is de trieste balans van dit seizoen voor Feyenoord in de competitie. Ook gisteren tegen Willem II ging het weer mis en Feyenoord verloor in Tilburg met 0-1.

Aanvoerder Giovanni van Bronckhorst, die een treffer afgekeurd zag worden, weet wel waar het aan ligt. "Dit zijn wedstrijden waarin het duidelijk niet alleen om voetbal gaat. Maar als je bij ons op het middenveld en voorin kijkt, dan hebben we allemaal spelers die het van de voetbalkwaliteit en techniek moeten hebben."

Mathijsen tekent bij

Joris Mathijsen staat op het punt zijn tot 2010 lopende contract bij HSV open te breken en te verlengen tot 2012.

De oud-speler van AZ en Willem II wacht op het groene licht van zijn zaakwaarnemer. "In principe zijn we eruit. Het moet alleen nog even goed op papier worden gezet." Mathijsen is in Hamburg bezig aan zijn derde seizoen en heeft het er nog steeds prima naar zijn zin. "Ik heb hier alles wat mijn hart begeert. De club, de leefomstandigheden en de Bundesliga zijn geweldig".

Jazz-onderscheiding voor Toots Thielemans

Toots Thielemans heeft in de Verenigde Staten de hoogste onderscheiding in de jazzmuziek gekregen. De National Endowment for the Arts benoemde hem als eerste in Europa geboren musicus tot Jazz Master. De 86-jarige Belgische mondharmonicaspeler bracht vrijdagavond bij de uitreiking als dank een roerende versie ten gehore van 'What a wonderful world', een eerbetoon aan Louis Armstrong, die hij zijn 'muzikale goeroe' noemde.

Thielemans, wiens mondharmonica door generaties kinderen gehoord is als openingsthema van Sesamstraat, raakte naar eigen zeggen aan de jazz verslingerd in de oorlogsjaren, toen hij de eerste opnamen van Armstrong met de Mills Brothers hoorde. Hij herinnert zich nog het warme welkom dat Amerikaanse jazzmusici van Afrikaanse afkomst hem bereidden toen hij in 1952 in de Verenigde Staten kwam wonen -van zangeres Dinah Washington die voor hem 'soul food' kookte tot de pianist Billy Taylor, die hem bij zijn band in een club in New York liet aanschuiven terwijl de Belg nog op zijn vakbondskaart wachtte.

Het was ook Taylor die zondag de prijs aan Thielemans uitreikte. "Ik dacht hij gitaar zou spelen, maar hij haalde zijn mondharmonica tevoorschijn en iedereen die hem toen hoorde viel om van verbazing, want niemand speelde jazzharmonica zoals hij", zei Taylor, die zelf in 1988 tot NEA Jazz Master werd benoemd.

Anderen die vrijdagavond tot Jazz Master werden benoemd waren gitarist George Benson, drummer Jimmy Cobb, saxofonist Lee Konitz en bigband-trompettist Snooky Young. Verder werd ook voor het eerst een opnametechnicus onderscheiden, de in 1924 in New Jersey geboren Rudy Van Gelder, die legendarische opnamen als 'A love supreme' van John Coltrane en 'Saxophone Colossus' van Sonny Rollins vastlegde.

Spits bij Groningen extra druk door kapotte brug

Automobilisten hebben vanochtend grote moeite om de stad Groningen te bereiken. Werkzaamheden aan de Julianabrug aan de zuidrand van de stad zijn fors uitgelopen. Hierdoor staat er een lange file op de A7 vanuit Heerenveen. Dat meldt de VerkeersInformatieDienst (VID).

Rijkswaterstaat is zaterdag en zondag bezig geweest met renovatie van de brug. Vandaag rond 06.00 uur had het verkeer weer volop gebruik moeten maken van de brug, maar de werkzaamheden wilden niet vlotten. Nadat een technisch bedrijf een nieuw brugdeel had 'ingeschoven' sloot de brug niet goed meer.

De VID verwacht dat alle rijbanen op de A7 omstreeks 10.00 uur worden vrijgegeven. Het verkeer wordt met tekstwagens op de hoogte gehouden over de problemen op de weg. Rijkswaterstaat is nog niet klaar met de verouderde brug. Komend weekeinde gaat de weg opnieuw voor een deel dicht om een ander brugdeel te vervangen.

Shorttrackvrouwen zesde in Salt Lake City

De Nederlandse vrouwenploeg is, bij de eerste wereldbekerwedstrijd shorttrack in Salt Lake City, als zesde geëindigd op de 3000 meter aflossing.

Liesbeth Mau-Asam, Annita van Doorn, Sanne van Kerkhof en Maaike Vos behaalden in de B-finale de tweede plaats achter Rusland en noteerden 4.19,481. Die tijd lag ruim boven het Nederlands record van 4.15,992, dat de Nederlandse vrouwen in de halve finale reden.

Brand verwoest loodsen in Scheemda

In het Groningse Scheemda zijn gisteravond twee loodsen in vlammen opgegaan. Het vuur ontstond omstreeks 21.00 uur bij een bedrijf aan de Eexterweg. In de loodsen bevonden zich meubelstoffen en onderdelen van caravans. Volgens de brandweer was de brand om 01.15 uur geblust.

Het dak van een van de loodsen bevatte asbest dat bij de brand is vrijgekomen. De asbestdeeltjes zijn alleen op het terrein rondom de loodsen terecht gekomen. Vandaag ruimt een gespecialiseerd bedrijf het asbest op. De brandweer doet onderzoek naar het ontstaan van de brand. Over de omvang van de schade is nog niets bekend.

CD: Puppetmastaz - The Takeover

Echt bekend is de uit Berlijn afkomstige hiphopformatie Puppetmastaz niet bepaald, en dat terwijl ze toch op zijn zachtst gezegd opvallend voorkomen hebben. Zoals the Gorillaz live louter als hologrammen te bewonderen zijn, staan deze hiphoppers altijd als poppen op het podium. Dierenmarionnetten zoals Mr. Maloke, Panic the Pig, Snuggles the Rabbit, Wizard the Lizard, Turbid the Toad en nog een hele rits andere vrolijke viervoeters. Poppen, die een verdomd staaltje kunnen rappen, zoals ze laten horen op hun alweer zevende plaat, The Takeover.

Uitslagen zondaghoofdklasse

Gisteren werd een inhaalwedstrijd in de zondaghoofdklasse gespeeld. Vanaf dit seizoen wekelijks op maandag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse B

Dijkse Boys - JVC Cuijk 2-2 (2-2)
7' Ethmond Henriquez 0-1
11' Bouarfa Yahiaoui 1-1
25' Dennis Schouten 1-2
45' Bouarfa Yahiaoui 2-2

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. JVC Cuijk61614-4
2. Baronie61311-5
3. EVV6117-6
4. UNA61012-7
5. sv Venray61010-5
6. Gemert61011-7
7. DESK61011-13
8. Dijkse Boys688-8
9. Papendrecht687-7
10. OJC Rosmalen657-11
11. Schijndel / Bol Accountants647-9
12. sv Meerssen644-12
13. sv Deurne632-8
14. LONGA626-15

Verdachte moord op agente Cevat voor de rechter

De Amsterdammer die ervan wordt verdacht in juli van dit jaar hoofdagente Gabrielle Cevat te hebben doodgeschoten moet vandaag voor het eerst voor de rechter verschijnen. Tijdens het proces worden alleen procedurele afspraken gemaakt. De inhoudelijke behandeling gaat in januari volgend jaar van start.

Op 9 juli werd de 28-jarige agente Cevat in Amstelveen doodgeschoten. De 49-jarige man van Arubaanse afkomst wordt verdacht van moord of doodslag. Hij had eerder die avond schoten gelost op een deur van een woning in Amstelveen, vermoedelijk van de ouders van zijn ex-vriendin. Daardoor wordt hij ook van poging tot moord of doodslag verdacht. Daarnaast wordt hem verboden wapenbezit ten laste gelegd.

Minder armoede door schoon drinkwater

De snelste manier om armoede te bestrijden en de gezondheid wereldwijd te verbeteren is ervoor zorgen dat er schoon drinkwater en toiletten in ontwikkelingslanden zijn. Dat heeft onderzoek van de Verenigde Naties, dat gisteren gepubliceerd is, uitgewezen.

Het faciliteren van toiletten en schoon drinkwater verdient zichzelf terug volgens de onderzoekers. Het geld dat anders aan de behandeling van ziektes wordt uitgegeven kan nu worden geïnvesteerd in de toiletten en het schone drinkwater. Daarnaast wordt de productiviteit verhoogd die anders door ziekte verloren zou gaan. Installatie van sanitaire voorzieningen zorgt daarnaast ook voor werkgelegenheid.

Zeker 900 miljoen mensen kunnen geen schoon drinkwater krijgen en 2,5 miljard hebben geen goede sanitaire voorzieningen. Dit draagt eraan bij dat er per jaar ongeveer vier miljoen mensen overlijden ten gevolge van ziektes die veroorzaakt en overgedragen worden door vervuild drinkwater. Het aantal mensen dat in 2015 geen toegang heeft tot veilig drinkwater moet gehalveerd zijn tegenover 1990 volgens de VN-millenniumdoelen.

Makaay wellicht wel tegen Nancy

Roy Makaay is aanstaande donderdag mogelijk inzetbaar. Feyenoord treedt dan in Frankrijk voor de UEFA Cup aan tegen AS Nancy.

Zijn trainer Gertjan Verbeek zag het bij de persconferentie, na afloop van het verloren duel met Willem II (1-0), wat betreft Makaay rooskleurig in: "Gisteren zag het er nog niet naar uit dat hij aan zal kunnen sluiten, maar een dagje rust doet soms wonderen."

De aanvaller worstelt met een liesblessure en werd zichtbaar gemist in Tilburg. Dit kwam mede door het feit dat ook zijn collega-aanvaller Jon Dahl Tomasson vanwege eveneens een blessure niet van de partij was.

Mols woedend op Verbeek

Michael Mols kreeg zondag in de uitwedstrijd met Willem II van Feyenoord-trainer Gertjan Verbeek opnieuw geen basisplaats toebedeeld. Daar Roy Makaay en Jon Dahl Tomasson geblesseerd zijn, had hij deze echter wel verwacht.

"Als Makaay en Tomasson niet fit zijn en je bent een van de weinige spitsen, dan is het niet makkelijk te accepteren dat je niet speelt," zegt een geagiteerde Mols tegenover AD Sportwereld. De redenen waren gebaseerd op de tactiek, zo wist de aanvaller. "Omdat ik een speler ben die naar de bal toe gaat en hij diepgang wilde hebben tegenover de centrale verdedigers van Willem II."

Ondanks het feit dat Verbeek Mols enigszins ondergeschikt maakte aan de andere spelers, blijft de routinier goed relativeren. Tevens denkt hij ook aan het belang van de groep. "Ik heb die uitleg maar te accepteren. Maar je gaat op zo'n moment wel bij jezelf te rade. Als de trainer het niet in me ziet zitten, kan hij dat tegen me zeggen. Nee, ik heb hem daar niet naar gevraagd. Vlak voor een wedstrijd is het niet het moment om over dat soort zaken te beginnen. Dan stel je je boven de groep."

Man bijt vader en agenten

Tijdens een ruzie, waarbij de gemoederen gisteren hoog oplaaiden, heeft een 29-jarige man zijn vader gebeten. Vervolgens zette de agressieveling zijn tanden ook in twee agenten die op de ruzie waren afgekomen. Zij hebben hem aangehouden.

De man uit het Gelderse Voorthuizen raakte een voortand kwijt toen hij de agenten beet. Laatstgenoemden moesten zich door een dokter laten behandelen en de komende tijd zal blijken of de bijtgrage man een ziekte heeft verspreid.

Vaccinatie Q-koorts van start

Zo'n veertigduizend schapen en geiten worden vanaf vandaag gevaccineerd tegen de Q-koorts. Vanwege de beperkte beschikbaarheid van het vaccin kunnen alleen bedrijven binnen een straal van 45 kilometer rond de besmettingshaard in het Brabantse Uden er een beroep op doen, en dan voorlopig alleen nog de grote melkgeiten- en melkschapenbedrijven. Vanaf 3 november is het vaccin ook voor andere bedrijven en houders in het gebied beschikbaar.

Het vaccin wordt gratis ter beschikking gesteld door het ministerie van Landbouw. De veehouder moet wel betalen voor het toedienen van het vaccin door de dierenarts.

Q-koorts is een infectieziekte die bij geiten en schapen griepachtige verschijnselen veroorzaakt. De dieren kunnen het virus overdragen op mensen. Voor mensen is de ziekte meestal ongevaarlijk. De afgelopen tijd hebben zich rond Uden ongebruikelijk veel gevallen van Q-koorts voorgedaan.

CD: Gang Gang Dance - Saint Dymphna

Dat indierock tegenwoordig leeft, moge duidelijk zijn. De bands schieten als paddenstoelen uit de grond en halen, geliefd dan wel ongeliefd, steeds vaker de hitlijsten. Onbekend nog bij het grote publiek, is de uit Brooklyn afkomstige band Gang Gang Dance. Gang Gang Dance maakt experimentele indierock met veel elementen uit electro. Sinds 2004 probeert de groep internationaal naamsbekendheid te krijgen, maar slaagt hier tot op heden nog niet echt in. Wellicht dat het vierde studioalbum hun hierbij kan helpen. Saint Dymphna telt 11 nummers en komt uit bij het roemruchte Warp Records.


Kredietcrisis en vakantiegedrag

De financiële crisis? We zijn allemaal wat voorzichtiger geworden én weten ons voordeel te pakken

De financiële crisis werkt overal in door. Ook in ons vakantie- en boekingsgedrag. Het zal geen verbazing wekken dat we allemaal wat voorzichtiger zijn geworden én dat we ons voordeel pakken. Een paar tendensen.

Om te beginnen gaan we minder naar het buitenland. Het boeken van verre reizen staat op dit moment merkbaar onder druk: bij diverse toeroperators valt het aantal boekingen op het moment lager uit dan vorig jaar rond deze tijd. Dat betekent een voordeel voor de recreatiesector in ons eigen land. Zo meldt Landal GreenParks dat het aantal boekingen van bungalowvakanties met tien procent gestegen is in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De eerste winterboekingen zijn binnen bij de touroperators, maar de reisbranche constateert dat de consument bepaald terughoudend is. Als redenen worden naast de hoge brandstofprijzen en de soms fikse vliegbelasting ook het dalende consumentenvertrouwen genoemd: de economische situatie werkt voorzichtigheid in de hand. Nu al winterse zon- of sneeuwvakanties boeken, daar schrikt een aantal mensen kennelijk toch voor terug. Volgens de ANVR valt er slechts een teleurstellende marktgroei van 1 procent te constateren in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.

De dollar staat op een dieptepunt tegenover de euro, en dat maakt dat Europeanen graag naar de Verenigde Staten afreizen. In Amerika is je euro anderhalve dollar waard, en dat zorgt voor aanzienlijk meer boekingen naar de VS. Hetzelfde voordeel valt te halen voor landen die hun munteenheid aan de dollar hebben gekoppeld.

Kredietcrisis en vakantiegedrag  (foto: DAG)

WWF: Klimaat verandert sneller

Volgens een nieuw rapport van het Wereld Natuur Fonds (WWF) verandert het klimaat sneller dan tot dusver werd aangenomen. Volgens nieuwe berekeningen van de natuurorganisatie is het mogelijk dat de Noordpool tussen 2013 en 2040 in de zomer volledig ijsvrij wordt.

De zeespiegel zou tegen het eind van deze eeuw meer dan 120 centimeter kunnen stijgen. De berekeningen van het WWF zijn daarmee veel pessimistischer dan die van het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties dat vorig jaar nog de Nobelprijs van de Vrede won samen met Al Gore. Het IPCC voorspelt bijvoorbeeld een zeespiegelstijging van 59 centimeter.

De gevolgen van de klimaatverandering zullen in Nederland merkbaar zijn door onder meer een toename van het aantal en de intensiteit van stormen boven de Britse eilanden en de Noordzee. Dit zal leiden tot grotere schade in West- en Centraal-Europa, aldus het WWF.

In Luxemburg komen maandag de ministers van Milieu van de Europese Unie bijeen. Zij bespreken het Europese klimaatplan. In december moet daarover een compromis zijn bereikt tussen de ministers en het Europees Parlement.

Klimaat verandert sneller  (foto: ANP)

4e klas: verboden verlangen

Het viel mij op dat Tessa, op wie ik nog steeds heimelijk een oogje had, er genadeloos lekker uitzag, en dat ook de vriendin van Richard er mocht wezen in badkleding. "Zal ik je insmeren, Tess?" – al snel zat ik met mijn halfzeven veilig tussen haar billen geparkeerd haar rug in te smeren, me afvragend of ze 'm voelde prikken of niet, en of ze dat als compliment of als belediging zou zien. Ze zei niks.

Eisen voor de official Nintendo Seal of Quality

Misschien herkennen jullie de official Nintendo Seal Of Quality wel, een mooi logo dat als het goed is op alle games voor Nintendo-consoles te vinden is. Nu is er op Something Awful het volgende plaatje verschenen, waar gegokt wordt naar wat die eisen nou precies inhielden door de generaties heen. Oplettende mensen zullen misschien zien dat het voornamelijk grappig bedoeld is, alhoewel er voor sommige punten zeker wat te zeggen valt.


Bankrekening Sarkozy gehackt

'Zwendelaars' hebben via internet ingebroken op de persoonlijke bankrekening van de Franse president Nicolas Sarkozy. Er is een onderzoek naar het incident ingesteld. Dat een woordvoerder van het Franse kabinet gezegd.

Het weekblad Journal du Dimanche meldde gisteren dat hackers informatie over Sarkozy's bankrekening hadden weten te verkrijgen en geldbedragen daarvan hadden afgehaald. Sarkozy meldde de diefstal vorige maand. De verantwoordelijken zijn nog niet gevonden.


Bankrekening Sarkozy gehackt  (foto: DAG)

Vader adoptiezoon Madonna verdrietig

De biologische vader van David, de 3-jarige adoptiezoon van Madonna en Guy Ritchie, is diep teleurgesteld dat de zangeres en regisseur gaan scheiden. "Ik ben nog steeds een straatarme boer die niets te bieden heeft, maar misschien is hij beter af bij ons", laat Yohane Banda weten aan The Sun.

David werd twee jaar geleden geadopteerd door Madonna en haar echtgenoot Guy Ritchie. Het jongetje uit Malawi kwam in een weeshuis terecht toen zijn moeder overleed aan complicaties tijdens de bevalling. Vader Yohane kon hem niet alleen verzorgen. Inmiddels is hij hertrouwd en zijn vrouw beviel zeven maanden geleden van zoon Dingiswayo.

Yohane maakt zich grote zorgen om zijn oudste zoon. "Als er al geen liefde is in het gezin, is er dan wel liefde voor mijn zoon?", vraagt hij zich af. "Madonna beloofde mij dat ze goed voor hem zou zorgen en dat ze hem er altijd aan zou herinneren dat hij uit Malawi komt. De gedachte dat hij niet in een stabiel gezin zal opgroeien, vind ik ondraaglijk."

De 50-jarige zangeres en de tien jaar jongere filmregisseur bevestigden woensdag uit elkaar te gaan na een huwelijk van bijna acht jaar. Ze hebben naast David nog een biologische zoon, Rocco (8). Madonna heeft uit een eerdere relatie met haar voormalige personal trainer Carlos Leon een 12-jarige dochter, Lourdes.


Vader adoptiezoon Madonna verdrietig  (foto: DAG)

Gepensioneerde krijgt 142 miljoen schadevergoeding

Een Amerikaanse jury heeft vrijdag beslist dat het chemische concern Ineos Americas LLC uit de stad Mobile een gepensioneerde onderzoeker 192 miljoen dollar (142 miljoen euro) moet betalen, omdat het zijn ideeën zou hebben gestolen.

De bedrijven profiteerden volgens de jury door patent aan te vragen op een uitvinding van Sven Peter Mannsfeld, nadat de laatste met pensioen was gegaan. De 72-jarige Mannsfeld ontwierp in de jaren negentig een proces om gevaarlijk afval om te vormen tot grondstoffen voor het produceren van banden en andere producten. In 2006 sleepte hij het bedrijf voor de rechter toen hij erachter kwam dat het patenten voor zijn ideeën had aangevraagd in de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Ineos Americas LLC is eigendom van het in Duitsland gevestigde Ineos Phenol.

Lloyd Webber schrijft nummer voor songfestival

Andrew Lloyd Webber gaat het nummer schrijven waarmee Groot-Brittannië hoge ogen hoopt te gooien tijdens het Eurovisie Songfestival. De Britse componist gaat daarnaast via een tv-programma op zoek naar de artiest die het nummer in mei ten gehore zal brengen tijdens het liedjesfestijn, dat plaatsvindt in Moskou. Dat meldt BBC News.

De 60-jarige Lloyd Webber kijkt uit naar de nieuwe uitdaging, die te volgen is via de BBC-show Your Country Needs You. "Ik ben in mijn leven nooit weggelopen voor zaken die onmogelijk leken", vertelt de componist, die wereldberoemd werd met musicals als 'The phantom of the opera' en 'Jesus Christ superstar'. "Dit lijkt de grootste 'mission impossible' van allemaal, maar wie weet hoe het afloopt."

Lloyd Webber zegde zijn medewerking toe toen bekend werd dat de manier van stemmen wordt aangepast. Vorige maand liet de organisatie van het songfestival weten dat de punten worden bepaald door stemmen van het publiek en van een jury.

Groot-Brittannië doet het de laatste jaren niet goed tijdens het jaarlijkse liedjesfestijn. Vorig jaar wist Andy Abrahams slechts een gedeelde laatste plaats te bemachtigen. De Rus Dima Bilan won de show.

Voor Nederland reizen dit jaar De Toppers, bestaande uit Gordon, Gerard Joling en René Froger, af naar Moskou. Tot en met 23 november kunnen componisten nummers inzenden voor de nationale finale, die op 1 februari plaatsvindt. Het publiek kiest dan het nummer waarmee het drietal deelneemt aan de internationale voorronde in mei.


Lloyd Webber schrijft nummer voor songfestival  (foto: DAG)

Ex Travis Barker 'voelde' vliegtuigcrash

Shanna Moakler zou haar ex-man Travis Barker vergezellen in het privévliegtuig dat vorige maand neerstortte in South Carolina. "Ik kreeg op het laatste moment een naar voorgevoel en zei hem dat we niet meer samen moesten vliegen", vertelt de 33-jarige blondine aan het Amerikaanse tijdschrift Us Weekly. "Stel dat ons iets zou gebeuren; dan zouden onze kinderen geen ouders meer hebben."

Volgens Moakler, die twee jaar geleden haar huwelijk met de voormalige drummer van Blink-182 op de klippen zag lopen, besloot Barker op het laatste moment met een privévliegtuig te reizen. "Hij e-mailde me foto's van het vliegtuig en schreef dat het een 'klein en eng toestel' was", vertelt ze. "Ik had er een rotgevoel over, maar wilde niet raar klinken, dus ik zei dat hij voorzichtig moest zijn."

Toen de voormalige Miss USA door een ambulancemedewerker werd ingelicht over het ongeluk, dacht ze dat het om een grap ging van de bandmaatjes van Barker. "Ik wilde al bijna de telefoon ophangen", vertelt de actrice, die nog altijd een knipperlichtrelatie heeft met de artiest. "Toen ik doorhad dat het echt waar was, vroeg ik wat ik moest doen en begon ik te huilen."

De 32-jarige Barker en zijn vriend Adam Goldstein, beter bekend als DJ AM, raakten beiden zwaargewond toen het privévliegtuigje vlak na de start crashte. Barkers assistent en zijn bodyguard kwamen om het leven net als de piloot en de co-piloot. Barker, die brandwonden op zijn onderlichaam en handen opliep, werd vrijdag uit het ziekenhuis ontslagen. DJ AM mocht drie weken geleden al het ziekenhuis verlaten om thuis verder te herstellen.


Ex Travis Barker 'voelde' vliegtuigcrash  (foto: DAG)

Nederland: niet weer PvdA-burgemeester

Ruim zestig procent van de Nederlanders vindt het onwenselijk dat in de toekomst burgemeesters van drie grote steden de PvdA vertegenwoordigen. Dat bleek gisteren uit een opiniepeiling van Maurice de Hond. Amsterdam en Utrecht hebben al een PvdA-burgemeester, en met de voordracht van Ahmed Aboutaleb krijgt Rotterdam nu ook een eerste burger van PvdA-huize.

Een krappe meerderheid van de ondervraagden heeft er geen problemen mee dat Aboutaleb twee paspoorten bezit. Daarnaast vindt 51 procent het ook niet bezwaarlijk dat hij maar kort staatssecretaris en wethouder is geweest. 45 procent noemt de keuze voor Aboutaleb dan ook positief, 28 procent van de mensen staat daar negatief tegenover.


Nederland: niet weer PvdA-burgemeester  (foto: DAG)

Rosberg: "Resultaat niet representatief"

In de Grand Prix van China heeft het team van Williams opnieuw niet gescoord. Nico Rosberg werd slechts vijftiende, teamgenoot Kazuki Nakajima twaalfde. Volgens Rosberg is zijn resultaat echter niet representatief.

De jonge Duitser klonk wat teleurgesteld in zijn reactie: "Mijn race was niet goed, maar dat lag niet aan een gebrek aan inzet. We hanteerden een andere strategie dan Kazuki om zo wat voordeel te pakken, maar dat lukte niet omdat er veel verkeer was. Het resultaat is niet echt representatief, omdat onze snelheid wel goed was. Ik kon wat mensen inhalen, maar eenvoudig was dat niet, omdat de hoogste versnelling wat te kort stond afgesteld. We kunnen nu uitkijken naar Brazilië, waar we het beter zouden moeten doen en daarna gaan we hard werken in de winter, zodat we volgend jaar verder naar voren komen."

Nakajima was niet zo ontevreden: "Als je kijkt naar mijn startplek, hoeven we niet ontevreden te zijn. Het was moeilijk om de auto in het juiste spoor te houden met zoveel brandstof aan boord. Ik verloor een plaats bij de start, maar in de eerste stint kon ik een goed tempo rijden. In de slotfase moest ik een aantal auto's achter me houden en ik ben blij dat dat gelukt is."

De beide coureurs hebben voor hun Williams-Toyota-team 26 punten bij elkaar gereden, grotendeels van Rosberg: 17 punten voor de Duitser, 9 punten voor de Japanner Nakajima.

Hofland mist de juiste instelling bij Feyenoord

Feyenoord ging zondag met 1-0 ten onder in Tilburg tegen Willem II. De club begon zwak aan de wedstrijd en speelde pas in de tweede helft met inzet en enthousiasme. Iets wat verdediger Kevin Hofland niet kon waarderen.

Ondanks het verlies heeft Hofland toch nog wel vertrouwen in een goed vervolg van de competitie. "We hebben een spelersgroep bestaand uit allemaal profvoetballers, alleen was dat er vandaag niet vanaf te zien. We kunnen het wel, dat zag je tegen Ajax. Maar het verschil met toen is dat we er toen wel vanaf het begin stonden."

"Ik denk dat we elkaar niets mogen verwijten, maar eerst zelf maar eens in de spiegel moeten kijken. We kunnen het wel, maar dan moeten we wel met de juiste instelling op het veld staan. We moeten met het mes tussen de tanden het veld op en gaan," aldus Hofland tegenover Goal.com. "Vandaag stonden we niet met de goede instelling op het veld en begonnen te laat met voetballen."

Geweld en bloemenvelden in trailers The Last Remnant

Zoals men van Square-Enix verwacht, zijn ze weer hard aan het werk aan een RPG. Hiervan zijn nu drie trailers verschenen. Mooie CGI-trailers maken kunnen ze wel. De gameplay van The Last Remnant zal vergelijkbaar zijn met die van Final Fantasy XII, alleen iets actievoller. Drie mooie, glimmende trailers hieronderThe Last Remnant is de eerste game van Square-Enix die gebruik gaat maken van de Unreal 3.0 engine. In The Last Remnant (het laatste restant) zijn er twee hoofdpersonen: Rush Sykes (een Japans personage) en 'The Conqueror' (een Westers personage). Door het gebruik van deze twee personages moet de game voor zowel het Japanse publiek als het Westerse publiek interessant zijn.

Laatste reviews en specials
review
Payday 3
review
Ballantine's Finest Moxxi's Bar Edition
review
Cobweb: het zijn maar dromen... toch?
review
In het vervolg op The Nun is originaliteit wederom nonexistent
special
VrijMiBabes #174 (not very sfw!)
special
Random Pics van de Dag #1042
©FOK.nl e.a.