Aantal moorden grote steden toegenomen

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) meldt dat er vorig jaar in ons land 164 mensen zijn vermoord, vijf meer dan een jaar eerder. Het aantal moorden in de grote steden is explosief gestegen. In 2006 was er nog een grote daling te zien, maar die is volgens het CBS bijna teniet gedaan. In steden met minder dan 250.000 inwoners is het aantal moorden echter verder afgenomen.

Ruim 16 procent van de slachtoffers komt niet uit Nederland. Voor zowel mannelijke als vrouwelijke slachtoffers geldt dat de helft tussen de 20 en 40 jaar oud is. Het aantal mannen dat wordt vermoord is twee keer zo hoog als het aantal vrouwen.

Ongeveer de helft van alle moorden op vrouwen vindt plaats in de relationele sfeer. Een gebruik van een steekwapen en verwurging is in vijftig procent van de gevallen de doodsoorzaak.

Nederland staat Europese gezien iets onder het midden wat betreft het gemiddeld aantal moorden per 100.000 inwoners. In ons land wordt 1 op de 100.000 mensen vermoord, gemiddeld in Europa is dat 1,6. Litouwen scoort het slechts wat dat betreft; ruim 10 personen op 100.000 inwoners worden jaarlijks omgebracht.