Mogelijk Thais-Cambodjaans overleg grensconflict

Redactie

De Cambodjaanse premier Hun Sen heeft later deze week in Beijing een gesprek met zijn Thaise ambtgenoot Somchai Wongsawat over de gespannen situatie in het grensgebied van beide landen. Dat heeft een adviseur van Hun Sen maandag gezegd.

Beide bewindslieden zullen elkaar ontmoeten in de wandelgangen van een topconferentie van Aziatische en Europese leiders die vrijdag in de Chinese hoofdstad begint, zei de adviseur. Het Cambodjaanse ministerie van buitenlandse zaken liet weten dat de situatie in het grensgebied het belangrijkste onderwerp van gesprek zal zijn.

Somchai was minder duidelijk over het door Phnom Penh aangekondigde overleg. Hij zei tegen verslaggevers in Bangkok dat hij de top in Beijing zal bijwonen, maar wilde niet bevestigen dat hij dan een ontmoeting met Hun Sen zal hebben.

Het zou de eerste ontmoeting tussen beide leiders zijn sinds op woensdag 15 oktober een dodelijke schietpartij tussen Thaise en Cambodjaanse militairen plaatsvond. Bij de strijd sneuvelden twee Cambodjaanse soldaten. Verder raakten drie Cambodjanen en zeven Thai gewond.

Volgens een Thaise legerwoordvoerder kwamen beide partijen vorige week donderdag overeen gezamenlijk toezicht te houden in het grensgebied, maar een Cambodjaanse generaal sprak dit later tegen.

Het vuurgevecht vormde het dieptepunt van het conflict over een stuk grond bij de elfde-eeuwse tempel van Preah Vihear. Die werd in 1962 door het Internationaal Gerechtshof aan Cambodja toegewezen. In juli van dit jaar plaatste de Unesco de tempel op de Werelderfgoedlijst; daarna laaiden de spanningen tussen de twee landen op.