Chinese politiemoordenaar krijgt doodstraf

Redactie

Een jonge Chinees die ter dood is veroordeeld voor de moord op zes politiemensen in Shanghai heeft maandag zijn laatste hoger beroep verloren. De man is tijdens zijn proces bijzonder geliefd geworden onder gewone Chinezen.

Tientallen boze mensen demonstreerden buiten het gebouw van het hooggerechtshof in Shanghai toen het vonnis werd uitgesproken. Een vrouw noemde de ter dood veroordeelde een held. "Chinezen mogen niks zeggen", zei een man.

Breed gevoelde afkeer van politiegedrag leidde in China tot sympathie voor de 28-jarige veroordeelde, Yang Jia. Die is er voor veroordeeld in juli een politiebureau te zijn binnengedrongen en daar vervolgens zes politiemensen te hebben neergestoken.

Volgens de politie was het een wraakactie voor een ondervraging waaraan Yang was onderworpen vanwege vermeende fietsendiefstal. Yang spande na dat verhoor een zaak aan omdat hij psychologische schade zou hebben opgelopen, maar die werd niet in behandeling genomen.

De zaak tegen Yang werd in eerste instantie achter gesloten deuren gehoord. De pers mocht er niet over berichten. Maar sommige media en juristen maakten publiekelijk bezwaar tegen Yangs vertegenwoordiging door een advocaat die ook juridisch advies gaf aan het bestuur van het district waar Yang de moorden zou hebben gepleegd. Voor zijn hoger beroep kreeg Yang een andere advocaat toegewezen.

Vorige week werd er tijdens Yangs beroepszaak op kleine schaal gedemonstreerd door mensen die T-shirts droegen met zijn portret erop. Die betoging werd ijlings door de politie uiteengedreven.

Een verzoek om verder psychologisch onderzoek werd vorige week afgewezen. Volgens een staatskrant gaf Yang tijdens de zitting toe geen psychische problemen te hebben en zei hij dat volgens hem 'die politiemensen labiel zijn'. Yang zei geslagen te zijn tijdens de verhoren, waarvan gedurende het proces geen videobeelden werden vertoond.

Maandag waren zowel Chinese als buitenlandse journalisten in de rechtbank getuige van de bevestiging van het doodvonnis. Yang heeft nu geen mogelijkheden meer om de straf aan te vechten, maar het hoogste Chinese gerecht, in Beijing, zal het vonnis nog een keer bekijken, zoals het alle doodvonnissen nog een keer bekijkt, teneinde het aantal executies in China te verlagen.

Volgens zijn nieuwe advocaat was de kalmte waarmee Yang maandag de doodstraf opnieuw tegen zich hoorde uitspreken veelbetekenend. "Die abnormale rust was zo ongelooflijk", zei Zhai Jian. "Daarom geloof ik ook dat hij een psychisch probleem heeft." Een gepensioneerde demonstrant zei maandag buiten de rechtbank over Yang: "Iedereen hier op straat steunt hem. Hij staat symbool voor de macht van het volk. Die hebben we niet."


Chinese politiemoordenaar krijgt doodstraf  (foto: DAG)