Spaarders IceSave boos over kapitaalinjectie ING

Spaarders die geld dreigen te verliezen door de problemen bij de IJslandse bank IceSave zijn boos over de kapitaalinjectie die minister van Financiën Wouter Bos (PvdA) aan ING heeft gegeven. Dat zegt Gerard van Vliet, woordvoerder van een groep gedupeerde spaarders die meer dan een ton bij de IJslandse bank hebben uitstaan. Van Vliet noemt het 'onrechtvaardig' dat spaarders bij de ING nu wel zeker zijn van hun geld, terwijl een groep van 469 spaarders bij IceSave gedupeerd wordt.

De gedupeerde spaarders verwijten Bos dat hij met twee maten meet. "Waarom wordt er bij IceSave maar gecompenseerd tot honderdduizend euro? Dat is volstrekt arbitrair", meent Van Vliet. "Terwijl alle spaarders bij ING nu zeker weten dat Bos met deze betrokkenheid bij deze bank nooit zal toestaan dat er iets met ING gebeurt. Bos is een man van cijfers en niet van mensen", zegt Van Vliet, die naar eigen zeggen voor 420 duizend euro bij de IJslandse bank de boot in is gegaan.

Nederlandse spaarders hebben in totaal 1,69 miljard euro bij Icesave gestald. Daarvan moet IJsland 1,3 miljard euro betalen. Nederland betaalt 303,5 miljoen. Dan blijft veertig miljoen euro over die niet is gedekt omdat het bij een rekening van meer dan een ton hoort. De gedupeerden willen dat Bos ook met een regeling over de brug komt die deze 40 miljoen compenseert.