Rapport Greet Hofmans openbaar

Het rapport over de omstreden gebedsgenezeres Greet Hofmans wordt openbaar. Het wordt integraal afgedrukt in een boek van historicus Cees Fasseur over de Hofmans-affaire, bevestigt uitgeverij Balans vandaag. De kwestie bracht de monarchie in 1956 ernstig aan het wankelen.

Hofmans was in de jaren vijftig van de vorige eeuw actief als 'adviseur' van koningin Juliana, tot ergernis van haar man prins Bernhard. Hij vond dat Hofmans met haar pacifistische ideeën te veel invloed had op zijn vrouw en bracht de zaak in de publiciteit. Bernhard hoopte dat dit ertoe zou leiden dat Hofmans het paleis zou verlaten.

Het huwelijk van Juliana en Bernhard kwam hierdoor zwaar onder druk te staan. Een commissie onder leiding van oud-premier Louis Beel kreeg opdracht om de zaak te onderzoeken. Na het verschijnen van het rapport verliet Hofmans paleis Soestdijk. Dit onderzoeksrapport is altijd geheim gebleven. Volgens de uitgever van Fasseur, die eerder een biografie schreef over koningin Wilhelmina, heeft koningin Beatrix toestemming gegeven voor de publicatie van het rapport.

Het boek 'Juliana en Bernhard' wordt op 11 november gepresenteerd in Den Haag.