Duitse zesling maakt het goed

Redactie

De zesling die donderdag in het Charité-ziekenhuis in Berlijn ter wereld is gekomen is er goed aan toe. Ook de moeder maakt het goed. De familie wil echter geen media-aandacht en wordt daarom afgeschermd. Dat heeft het ziekenhuis meegedeeld.

De vier meisjes en twee jongetjes wogen bij de geboorte -ze kwamen in de 27e week van de zwangerschap met een keizersnede ter wereld- tussen de acht- en negenhonderd gram en zijn tussen de 33 en 35 centimeter lang. Ze worden voorlopig nog op de intensive care gehouden. Het was de eerste geboorte van een zesling in Duitsland sinds twintig jaar.

Te vroeg geborenen die minder dan duizend gram wegen hebben een overlevingskans van 85 procent. Omdat de longen door de vroege geboorte nog niet voldoende gegroeid zijn is er een kans van vijftien tot dertig procent dat de baby's op latere leeftijd chronische longklachten krijgen.

Volgens een van de artsen is de geboorte van de zesling een zeldzaamheid. Tussen 1958 en 1998 zou er slechts vijfmaal een geboorte van een zesling zijn geweest. De kans op een dergelijke geboorte is ongeveer 1 op 4,4 miljard.