Storimans stierf door Russische clusterbom

De Russische ambassade in Den Haag ontkent dat de cameraman Stan Storimans van RTL door Russische clustermunitie om het leven is gekomen. De Russische strijdkrachten hebben sowieso geen clusterbommen gebruikt in Georgië. Dat zegt Alexander Rylov van de ambassaderaad.

Rylov blijft daarmee bij eerdere uitspraken die hij deed kort na het overlijden van Storimans in de Georgische stad Gori. Ook toen al ontkende hij de betrokkenheid van Rusland bij de dood van de cameraman.

Het ministerie van Buitenlandse Zaken maakte vandaag bekend dat uit onderzoek is gebleken dat Storimans is omgekomen door clustermunitie die is afgevuurd met een raket die alleen door de Russen wordt gebruikt. Een clusterbom is een projectiel waarin meerdere kleinere andere kogels of explosieven zitten.

Minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen (CDA) neemt de kwestie hoog op en heeft de Russische autoriteiten duidelijk gemaakt dat clustermunitie niet mag worden ingezet zoals dat in Georgië is gebeurd. "Er waren geen militaire troepen meer in Gori aanwezig en er zijn onschuldige burgers gedood", zei hij na publicatie van het onderzoeksrapport.

Storimans kwam in augustus om het leven toen hij in opdracht van RTL Nieuws verslag deed van het gewapende conflict tussen Georgië en Rusland. De naaste familie en de hoofdredactie van RTL Nieuws zijn door Verhagen persoonlijk op de hoogte gebracht van de uitkomsten van het onderzoek.

In de OVSE gaat Verhagen erop aandringen dat de lidstaten beloven niet langer clusterwapens in te zetten. Bij de organisatie, die zich bezighoudt met onder meer wapenbeheersing, zijn ook Rusland en Georgië aangesloten. Onder clustermunitie worden bommen, raketten of granaten verstaan die vele andere kleine bommen verspreiden. De kans op burgerslachtoffers bij het gebruik van dit soort munitie is zeer groot.


Storimans stierf door Russische clusterbom  (foto: DAG)