Verkenner zonnestelsel succesvol gelanceerd

NASA heeft gisteren met succes de verkenner Ibex in een baan rond de aarde gebracht. De ruimtesonde moet de grenzen van ons zonnestelsel gaan verkenner, om wetenschappers meer informatie te geven over wat er zich daar buiten bevindt.

De sonde werd gelanceerd vanaf de rug van een Stargazer L-1011 vliegtuig, dat was opgestegen vanaf een atol bij de Marshalleilanden. Ibex, wat staat voor Interstellar Boundary Explorer (pdf) , zal op ruim 320.000 kilometer afstand in een baan rond de aarde draaien. Daar verzamelt de sonde gegevens over de grens van ons zonnestelsel. Die grens is het punt waar zonnewind in botsing komt met de interstellaire ruimte.

Tot nu toe zijn er alleen gegevens die de sondes Voyager-1 en -2 naar de aarde sturen. Deze sondes zijn in 1977 de ruimte ingestuurd om planeten te verkennen. Beide ruimteverkenners zijn altijd door blijven vliegen richting de uithoeken van ons zonnestelsel, maar werken nog steeds. Ibex is speciaal ontwikkeld om informatie te verzamelen over de zonnestelselgrens.

De missie die twee jaar duurt, zal volgens de wetenschappers zeker spectaculaire informatie opleveren. 

Een video van de lancering is hier te zien.