Abortusboot Women on Waves verlaat Valencia

De abortusboot van de Nederlandse actiegroep Women on Waves heeft maandagavond de haven van Valencia weer verlaten. Daarmee is een einde gekomen aan de actie die voor veel ophef zorgde in de Spaanse havenstad. Donderdag ontstonden er ongeregeldheden toen het schip Menina aankwam in Valencia.

In totaal lieten vier vrouwen buiten de Spaanse territoriale wateren abortus plegen, zei Rebecca Gomperts, oprichtster van Women on Waves. "Maar het aantal vrouwen dat we helpen is niet belangrijk. Het gaat ons om individuele gevallen die we hulp kunnen bieden en natuurlijk om de symbolische waarde van onze actie. We willen dat het debat aangewakkerd wordt."

Gomperst was dan ook niet helemaal ongelukkig met de relletjes die uitbraken, al verbaasde de weerstand haar wel. Zo omschreef de burgemeester van Valencia de actie van Women on Waves als een 'provocatie'. "Wij hebben aandacht van de media nodig om ons standpunt uit te dragen. Enige reuring kunnen we dus wel gebruiken."

In Spanje is abortus alleen toegestaan als de fysieke of psychische gezondheid van de vrouw gevaar loopt, bij zwangerschap als gevolg van verkrachting of als bij de vrucht ernstige afwijkingen zijn vastgesteld.

Gomperts weet nog niet waar de volgende actie van Women on Waves plaats gaat vinden. De organisatie komt op uitnodiging van locale organisaties naar een land toe. Volgens Gomperts ontvangt Women on Waves veel uitnodigingen uit Zuid-Amerika. Concrete plannen om opnieuw uit te varen zijn er echter nog niet.