Jomanda en alternatieve artsen voor rechter

Redactie

Twee alternatieve artsen en het medium Jomanda moeten volgende week donderdag voor de rechter verschijnen. Het betreft een zogeheten pro-formazaak. De drie worden vervolgd vanwege de manier waarop zij zijn omgegaan met de ziekte van actrice Sylvia Millecam. Zij overleed in 2001 op 45-jarige leeftijd aan onbehandelde borstkanker.

Jomanda en de twee alternatieve genezers worden ervan verdacht de actrice zwaar lichamelijk letsel te hebben toegebracht. Zij zouden Millecam hebben geadviseerd reguliere medische zorg te mijden en hebben haar een chemotherapie afgeraden. Eerder sprak het gerechtshof in Amsterdam al uit dat de artsen en Jomanda zich niet volledig kunnen beroepen op de verantwoordelijkheid van Millecam zelf. De actrice vertrouwde de artsen en het medium volkomen.

Het hof in Amsterdam bepaalde in april van dit jaar dat de drie vervolgd moesten worden. Het Openbaar Ministerie was daarom verplicht een dagvaarding op te stellen. Het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg zette in juni vorig jaar de twee alternatieve artsen uit hun beroep.