Emmanuelle overleden

Zuster Emmanuelle, een Belgische non die decennialang armen in de sloppen van Caïro hielp, is vandaag op 99-jarige leeftijd in een bejaardentehuis in de Franse stad Callian overleden. Een woordvoerster van haar orde maakte dit in Parijs bekend.

De Franse president Nicolas Sarkozy noemde haar 'een zuster van ons allen'. Zijn minister van buitenlandse zaken Bernard Kouchner, medeoprichter van Artsen Zonder Grenzen, zei dat hij nooit de kracht van haar geloof zou vergeten. "Dat kon bergen verzetten", zei Kouchner. Minister van binnenlandse zaken Michèle Alliot-Marie prees haar onophoudelijke 'strijd voor rechtvaardigheid en menselijke waardigheid'.

Zuster Emmanuelle kreeg in Frankrijk, maar ook in België en Zwitserland, grote bekendheid vanwege haar inzet voor de 'zabaleen', de voddenrapers van Caïro. Zij hielp met het opzetten van een netwerk van klinieken, scholen en speeltuinen voor kinderen uit de sloppenwijken. Daarnaast publiceerde zij uitvoerig over haar ervaringen met armoedebestrijding. Nadat zij in 1993 naar Frankrijk was teruggekeerd verscheen zij geregeld voor de Franse televisie.

Zuster Emmanuelle zag het levenslicht op 16 november 1908 in Brussel als Madeleine Cinquin. Volgens de website van de door haar opgerichte Associaton Soeur Emmanuelle (ASMAE) bracht zij haar kindertijd door in Brussel, Parijs en Londen. Zij was aangesloten bij de orde Notre Dame de Sion.

De begrafenis zal strikt privé zijn, maar volgende maand wordt in Parijs een openbare mis aan haar opgedragen.