CD: Puppetmastaz - The Takeover

Echt bekend is de uit Berlijn afkomstige hiphopformatie Puppetmastaz niet bepaald, en dat terwijl ze toch op zijn zachtst gezegd een opvallend voorkomen hebben. Zoals the Gorillaz live louter als hologrammen te bewonderen zijn, staan deze hiphoppers altijd als poppen op het podium. Dierenmarionnetten zoals Mr. Maloke, Panic the Pig, Snuggles the Rabbit, Wizard the Lizard, Turbid the Toad en nog een hele rits andere vrolijke viervoeters. Poppen, die een verdomd staaltje kunnen rappen, zoals ze laten horen op hun alweer zevende plaat, The Takeover.

Goed, optredens met poppen en uitgebreide poppengemeenschap is natuurlijk een leuke gimmick, maar als je al zeven albums uit hebt is het dus iets meer dan een uit de hand gelopen grap. Deze poppen zijn serieus! Tenminste, daar willen ze ons van overtuigen op The Takeover. Zichzelf serieus nemen doen ze aan de andere kant ook weer niet. Het overkoepelende thema van deze plaat is dat deze poppen op een gegeven moment toch echt de aarde over zullen nemen en dat het er dan een stuk aangenamer aan toe zou gaan. En hoe ze dat van plan zijn te doen zetten ze op deze bomvolle plaat in 23 tracks uiteen.
Nu moet daar wel meteen een nuance in worden aangebracht, want van die 23 tracks zijn er 5 humoristische 'skits' en een intro waarin alle poppen even worden voorgesteld. Blijven er alsnog 17 tracks over, waar echt een paar juweeltjes tussen zitten. De vele rappers belichamen niet alleen opvallende poppen, maar ook de raps, flows en stemmen zijn een klein beetje aangezet. Een aanpak waar Modeselektor op zijn laatste plaat al succesvol gebruik van maakte, en het is ook een beetje Modeselektor’s plastische geluid waarvan de productie van deze plaat wel wat weg heeft. 'Take Me On A Ride', 'Reservoir Foxin', 'Animals' en 'Permission to Freak' zijn stuk voor stuk fris klinkende hoogtepunten met ontzettend lekkere baslijnen waar een goed feestje op te bouwen is. Een paar nummers vallen echt een klein beetje uit de toon, zoals 'We Got on It' en 'Spellbound Room 18' die wat duisterder en langzamer klinken dan de rest en niet echt wat toe te voegen hebben.

Al met al is The Takeover een aardig album met een paar sterkere nummers en goede raps. Toch mooi dat de Puppetmastaz zich ook volstrekt niet serieus nemen, maar wel een hoop aardige nummers op plaat hebben weten te zetten. Waren de rotte appels er echter uitgefilterd dan was het vermoedelijk een wat treffender album geworden, nu is het overvolle The Takeover toch een beetje een lange zit geworden om naar te luisteren.Label: PIAS Releasedatum: 20 Oktober 2008 Waardering: