FOK!
FOK!


Laatste items
Laatste items
Toon berichten uit deze thema's

Toon berichten van deze typesActieve items
Actieve items


Forum
Forum


Archief
Artikelen van maandag 13 oktober 2008

Maatregelen tegen militairen in Uruzgan

Twee leden van het Nederlands peloton dat in september in Uruzgan op non-actief werd gesteld omdat zij opdrachten niet uitvoerden, worden uit hun functie ontheven en teruggestuurd naar Nederland. Zij worden niet meer in staat geacht om hun leidinggevende taken uit te voeren, blijkt uit een onderzoek van de commandant van het Task Force Uruzgan.

Tegen een onbekend aantal andere leden van de pelotonsleiding en een aantal onderofficieren worden disciplinaire maatregelen genomen. Zij blijven wel in Afghanistan. Volgens het onderzoek is in enkele gevallen 'niet adequaat en ongepast gehandeld.'

Het ministerie van Defensie laat weten dat de overige kaderleden en de militairen niets te verwijten valt. Toch worden zij overgeplaatst naar een andere battlegroup, 'omdat de vertrouwensrelatie met de compagnieleiding schade heeft opgelopen'.

Vorige week oordeelde het Openbaar Ministerie dat militairen uit het verkenningspeloton geen strafbare feiten hebben gepleegd, maar dat er alleen sprake was van communicatiestoornissen en misverstanden. Het peloton werd door de commandant van de Task Force Uruzgan op non-actief gesteld omdat het tijdens een voorbereiding op een patrouille unaniem opdrachten zou hebben afgewezen. Zo weigerden de verkenners een minder ervaren eenheid te beschermen bij taken die ze zelf hadden willen uitvoeren.

Geen fans bij uitwedstrijden ItaliŽ

Het nationale elftal van ItaliŽ zal voortaan geen supporters meer meenemen naar uitwedstrijden. Dit naar aanleiding van rellen die ontstonden tijdens de WK-kwalificatiewedstrijd Bulgarije - ItaliŽ (0-0).

Afgelopen zaterdag werden Bulgaarse fans bekogeld met flessen en maakten Italiaanse supporters fascistische gebaren. Tevens werden drie Italianen opgepakt voor het verbranden van de Bulgaarse vlag.

"We zullen geen kaarten voor uitwedstrijden meer aanvragen," aldus Giancarlo Abete, voorzitter van de Italiaanse bond. "We hebben het hier niet over fans, maar over mensen die zich willen misdragen en het imago van het voetbal en ons land schaden. De bond en het ministerie van Binnenlandse Zaken weten precies welke mensen in het bezit waren van toegangskaarten." Aanvoerder Fabio Cannavaro steunt de maatregel: "Als dit de enige manier is om nachten zoals in Sofia te voorkomen, dan is het een goede maatregel."

Gemeenten zetten bijna 60 miljoen uit in IJsland

De Nederlandse gemeenten hebben voor zeker 59,5 miljoen euro weggezet bij noodlijdende IJslandse banken. Voor zover bekend hadden Den Haag, Amstelveen, Goes, Pijnacker-Nootdorp, Zundert, Alphen aan de Rijn, Naarden en Asten geld uitstaan bij het in de problemen geraakte Landsbanki.

Amstelveen spant de kroon met een bedrag van 15 miljoen euro. Bij Goes en Pijnacker gaat het om ongeveer 12 miljoen euro, bij Den Haag om 10 miljoen euro. Alphen aan de Rijn en Veere hadden 3 miljoen euro bij de bank gestald en Zundert 2,5 miljoen euro. Bij Naarden en het Brabantse Asten gaat het om 1 miljoen.

De gemeente Groningen had eerder dit jaar ook een flink bedrag weggezet bij de IJslandse bank, maar haalde dat geld bijtijds terug. Een medewerker van de afdeling financiën twijfelde aan de betrouwbaarheid van de bank. Ook het Limburgse Mook en Middelaar kroop door het oog van de naald. De gemeente had tot voor kort 4,5 miljoen euro uitstaan bij Landsbanksi, maar sluisde dit geld vlak voor de problemen bij de bank weg naar Nederlandse banken.

Volgens de gemeente Pijnacker zouden Nederlandse gemeenten in totaal voor 85 miljoen euro hebben uitstaan bij de IJslandse onderneming. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) kon de hoogte van dat bedrag maandag niet bevestigen. Het merendeel van de grote Nederlandse gemeenten liet maandag weten geen geld op IJslandse rekeningen te hebben ondergebracht.

Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht, Eindhoven, Enschede, Den Bosch, Middelburg en Amersfoort hadden geen spaartegoeden uitstaan in IJsland. De gemeente Dordrecht had wel geld belegd via de Landsbanksi, maar volgens de verantwoordelijke wethouder "staat het geld niet onder druk".

Ook de meeste provincies lieten maandag weten niet te verwachten in de problemen te komen door de kredietcrisis. De meeste meldden dat de gewesten hun spaartegoeden hebben weggezet bij Nederlandse banken. De provincie Zeeland heeft 5 miljoen euro op een rekening staan bij de failliete Lehman Brothers.

Agent knoeide met bewijs onderzoek dood Braziliaan

Een Britse politieagent heeft tegenover een onderzoeksrechter toegegeven bewijsmateriaal te hebben veranderd dat betrekking had op de dood van een Braziliaanse elektricien, Jean Charles de Menezes, die door de politie ten onrechte werd aangezien voor een zelfmoordterrorist.

Agenten in burger schoten de 27-jarige elektriciën zeven kogels door het hoofd nadat ze hem op 22 juli 2005, daags na een reeks mislukte aanslagen op het openbaar vervoer in Londen, de metro in waren gevolgd. Twee weken eerder waren bij aanslagen op drie metrotreinen en een bus 52 reizigers en de vier daders om het leven gekomen.

De agent erkende uit de aantekeningen op zijn computer een passage te hebben gewist waarin stond dat de functionaris die de leiding had over de operatie, Cressida Dick, zei dat de agenten de verdachte gewoon de metro in moesten laten gaan omdat hij niets bij zich had.

Owen zei dat te hebben gedaan omdat hij niet meer precies wist wie er had gesproken en of het daarbij ging om een opdracht of een van de mogelijke manieren van aanpak. "Het enige wat ik kan zeggen is dat een van de opties was om hem ongemoeid te laten omdat hij niets bij zich had en dat er onenigheid over bestaat bij de leiding", zei hij. Wel meende hij nog steeds dat Dick de spreker was geweest.

Dick heeft gezegd dat zij geloofde dat Menezes een gevaarlijke terreurverdachte was. Niemand is aangeklaagd voor de dood van Menezes. Wel werd de politie vorig jaar schuldig bevonden aan het in gevaar brengen van het publiek bij de schietpartij die Menezes het leven kostte.

Awacs-vliegtuig hindert Twentenaren

Een laagvliegend vliegtuig boven Twente heeft vanavond tot veel meldingen van overlast geleid. Volgens een woordvoerder van het Korps Landelijke Politiediensten (KLPD) worden de politie en alarmnummer 112 'gek gebeld' door mensen uit Hengelo en Almelo, die klagen over het toestel. Het gaat om een zogeheten Awacs-vliegtuig dat meteorologische metingen verricht.

De Awacs-vliegtuigen vertrekken van de NAVO-basis in het Duitse Geilenkirchen. Geluidsoverlast door deze radartoestellen is een terugkerend fenomeen. Eerder dit jaar bleek uit geluidsmetingen in het Limburgse gebied rond de NAVO-basis dat het geluid van de toestellen regelmatig boven de maximaal toegestane grens van honderd decibel komt.

Een onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) wees uit dat de geluidshinder kan leiden tot zwakke leerprestaties bij kinderen en tot verhoogde bloeddruk onder Limburgers.

De Navo-basis in Geilenkirchen kwam eerder in het nieuws toen een deel van het Schinveldse bos werd gekapt voor een veilige aanvliegroute voor de Awacs-toestellen. Toenmalig minister van Vrom Sybilla Dekker (VVD) gaf hiervoor toestemming, maar in januari van dit jaar tikte de Raad van State haar op de vingers, omdat Dekker ten onrechte een provinciale milieuverordening had vernietigd om de kap van bomen mogelijk te maken.

Zoektocht naar vermiste vrouw op strand Ter Heijde

Reddingsboten van de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij zijn vandaag aan het eind van de middag op zoek gegaan naar een vrouw die is vermist op het strand van Ter Heijde. Daar waren kledingstukken gevonden, laat het Kustwachtcentrum in Den Helder weten. Morgenochtend wordt verder gezocht. Volgens de politie is nog geen vermissing gerapporteerd.

Na de melding rond 17.30 uur kwamen de boten van de stations Ter Heijde, Scheveningen en Hoek van Holland direct in actie. Een politiehelikopter, later afgelost door een offshore reddingshelikopter zocht mee. Deze laatste beschikt over speciale apparatuur om in het donker te zoeken. Het gebied tussen Hoek van Holland en Scheveningen is tot ongeveer 20.00 uur tevergeefs met alle beschikbare middelen afgezocht.

[GP2] Asia Series 2008/2009 van start

Aankomend weekend is de openingsrace van het tweede seizoen GP2 Asia Series, het twaalf races tellende winterkampioenschap, verdeeld over zes raceweekenden. In dit bericht vind je de kalender en deelnemerlijst.

Giedo van der Garde maakte onlangs bekend in de GP2 Asia Series te stappen. De klasse is de volgende stap in zijn carriŤre na het binnenhalen van de titel in de World Series by Renault. Hij komt uit voor Team GFH iSport.

Voormalig Champ Car-coureur Nelson Philippe zal zijn debuut maken in de GP2 bij ART. Er zijn echter geruchten dat hij al na het tweede raceweekend wordt vervangen door Nico HŁlkenberg, kampioen van de F3 Euroseries. Weer twee weekenden later zou wederom een andere coureur de plek innemen.

De teams Durango en Trident Racing hebben ieder een coureur voor slechts het eerste weekend in Shanghai vastgelegd. Carlos Iaconelli zal de auto van Durango besturen, terwijl de Nieuw-Zeelandse Nederlander Chris van de Drift voor Trident Racing in actie komt. Bij Trident is het tweede stoeltje nog beschikbaar, Narain Karthikeyan en Harald Schlegelmilch maken kans op de plek.

Deelnemerlijst

#CoureurTeam
1Sakon YamamotoART Grand Prix
2Nelson PhilippeART Grand Prix
3Luiz RaziaTrust Team Arden
4Mika MškiTrust Team Arden
5Vitaly PetrovBarwa International Campos Team
6Sergio PerezBarwa International Campos Team
7Jerome d'AmbrosioDAMS
8Kamui KobayashiDAMS
9Giedo van der GardeTeam GFH iSport
10Hamad al FardanTeam GFH iSport
11Javier VillaSuper Nova Racing
12James JakesSuper Nova Racing
14Andreas ZuberFMS International
15Kevin Nai Chia ChenFMS International
16Davide ValsecchiDurango
17Carlos IaconelliDurango
18Alex YoongQi-Meritus Mahana
19Earl BamberQi-Meritus Mahana
20RoldŠn RodrŪguezPiquet/GP
21Diego NunesPiquet/GP
22Michael HerckDPR
23Yuhi SekiguchiDPR
24Luca FilippiBCN Competiciůn
25Hiroki YoshimotoBCN Competiciůn
26Chris van der DriftTrident Racing
27Nog niet bekendTrident Racing

Kalender

DatumCircuitLand
18/19 oktShanghai China
05/06 decDubai Verenigde Arabische Emiraten
23/24 janSakhir Bahrein
27/28 febDubai Verenigde Arabische Emiraten
04/05 aprSepang MaleisiŽ
18/19 aprSakhir Bahrein

[Upd] Kohl betrapt op gebruik CERA

Bernhard Kohl is de laatste naam die aan het lijstje van dopingzondaars kan worden toegevoegd. De renner van Gerolsteiner, die afgelopen zomer de bolletjestrui in de Tour de France in de wacht sleepte, heeft positief getest op het verboden middel CERA, een vorm van epo.

Kohl was niet de enige, die dit jaar in La Grande Boucle van de doping snoepte. Ook Riccardo RiccÚ, Leonardo Piepoli en recentelijk Stefan Schumacher werden betrapt op het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Mocht de contra-expertise ook positief zijn, dan hangt de Oostenrijker een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Volgend seizoen zou Kohl eigenlijk voor Silence-Lotto, de nieuwe ploeg van Thomas Dekker, gaan rijden. Het is nu nog maar de vraag of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. De Belgische wielerformatie heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Update 20:44 uur:

Silence-Lotto heeft op de eigen website inmiddels op het nieuws gereageerd. De ploeg gaat bij diverse officiŽle instanties na of het nieuws klopt. Als dit het geval is, zal de toekomstige samenwerking met Kohl per direct worden gestopt.

Update 21:54 uur:

Ook Marc Sergeant heeft inmiddels op het nieuws gereageerd. "Dit is een flinke dreun," aldus de teammanager van Silence-Lotto. "We hebben veel tijd en energie in deze transfer gestoken. Niks deed vermoeden dat Kohl een risicogeval was. Hij had geen afwijkende bloedwaarden. Maar bedriegers moeten eruit. Bij ons komt hij niet binnen."

Developer Ultima-serie zoekt outer-space op

Richard Garriott, in de Ultima-wereld ook wel bekend als Lord British, is gisteren vertrokken naar de International Space Station. Niet als astronaut, maar als toerist. Hij heeft namelijk 30 miljoen dollar betaald voor dit avontuurtje.

Garriott is bekend geworden als ontwikkelaar van Ultima en Tabula Rasa. Samen met zijn vader en broer richtte hij Origin Systems op, dat later weer overgenomen is door EA. Dit heeft hem blijkbaar geen windeieren gelegd, gezien deze dure 11-daagse all-inclusive vakantie.Lord British

Punten ronde 16 later

De punten voor deze ronde, die van de Grand Prix van Japan, komen helaas niet vanavond. Het probleem van de strafpunten die elf keer worden uitgekeerd, is nog niet opgelost.

Onze excuses voor het ongemak. We hopen vanzelfsprekend dat het herstellen van die verkeerde strafpunten zo snel mogelijk kan gebeuren, en dat de F1-managerdeelnemers een redelijke tijd hebben om te wisselen voor de komende Grand Prix. Die is namelijk al komend weekend, de Grote Prijs van China in Shanghai.

Mocht je al willen wisselen: de teams voor de eerstvolgende race kun je samenstellen tot zaterdag 18 oktober 00:01 uur.

Ex-Beatle Starr pleurt alle fanmail weg

Ben je fan van The Beatles en met name Ringo Starr? Fijn voor jou, want voor hem hoeft het niet meer. Hij pleurt dan ook vanaf 20 oktober alle fanmail ongelezen weg!

Of je nu mailt, smst, schrijft, postduiven stuurt of rooksignalen: je kunt lekker de pleuris krijgen van Starr want hij heeft geen tijd meer voor je vragen, bedelbrieven, slipjes en huwelijksaanzoeken. Ringo Starr doet deze oproep zelf onder de noemer 'belangrijke mededeling'. Dus alle mail dat een stempel na 20 oktober 2008 draagt wordt ongeopend weggegooid. Oja, hij signeert ook niks meer. Peace and love!Opzouten met jullie fanmail

Details nieuwe firmware PSP en PS3 bekendgemaakt

Binnenkort komt Sony met nieuwe versies voor de firmware van de PSP en de PS3. Voor het maken van deze updates is geluisterd naar feedback van de gebruikers, aldus Eric Lempel, Director PlayStation Network Operations.

Zo zal de update v5.00 voor de PSP er onder andere voor zorgen je via een wifi-verbinding games, demos and trailers van de PlayStation Store kan downloaden. Verder zal er een sleep timer optie zijn als je muziek aan het luisteren bent en er is een full screen keyboard toegevoegd om gemakkelijk text in te voeren.

De PS3-update met versienummer 2.50 bevat de volgende nieuwe features:
- Ondersteuning voor de officiŽle PS3 Bluetooth Headset;
- PlayStation Trophies interface verbeteringen;
- Offline Friend status;
- Video Scene Search;
- Knop voor inwisselen van PlayStation Network Cards en promotiecodes in PlayStation Store;
- Energiebesparende instellingen voor (draadloze) controllers;
- Automatisch uitschakelen zodra download gereed is;
- Mogelijkheid tot maken van ingame screenshots.

Wanneer de updates exact beschikbaar zullen zijn is helaas nog niet bekend, Lempel kon ons gelukkig het volgende melden:

"Coming soon"Luc Besson stuit op problemen in Parijse buitenwijken

De filmopnames voor de nieuwe productie van Luc Besson "From Paris with Love" met acteur John Travolta zijn vandaag opgeschort. Officieel gaat het om een uitstel van enkele weken, maar volgens het dagblad "Le Parisien " zijn de opnames op locatie definitief afgelast.

Het productieteam van de film werd al enige tijd met de problematiek in de zogenaamde "banlieues" (Parijse voorsteden) geconfronteerd. De opnames voor de eerste scènes van de nieuwe film hadden daar vandaag moeten aanvangen, maar salarisonderhandelingen met wijkjongeren die als figurant of veiligheidsbeambte waren ingehuurd, hadden reeds voor een eerste hindernis gezorgd.

Aangezien het totale filmbudget 38 miljoen euro telt, eisten de aangenomen jongeren een hoger salaris dan de geboden 120 euro per dag, evenals meer langetermijn-investeringen in de betreffende wijk. Gedreigd werd met serieuze tegenwerking van de filmopnames als niet aan de diverse eisen tegemoet zou worden gekomen. Opmerkelijk, aangezien Luc Besson regelmatig voor de Parijse buitenwijken op de bres springt en ter plaatse reeds een dure en ambitieuze infrastructuur voor de filmindustrie realiseert: "La Cité du Cinéma ".

Vanochtend meldde "Le Parisien" dat er brand was ontstaan in tien auto's van het productieteam, met als gevolg dat de opnames opgeschort werden. Besson is zelf naar de opnamelocatie gekomen om het slechte nieuws aan de inwoners mede te delen.

[Upd] Kohl betrapt op gebruik CERA

Bernhard Kohl is de laatste naam die aan het lijstje van dopingzondaars kan worden toegevoegd. De renner van Gerolsteiner, die afgelopen zomer de bolletjestrui in de Tour de France in de wacht sleepte, heeft positief getest op het verboden middel CERA.

Kohl was niet de enige, die dit jaar in La Grande Boucle van de doping snoepte. Ook Riccardo Riccò, Leonardo Piepoli en recentelijk Stefan Schumacher werden betrapt het het gebruik van prestatiebevorderende middelen. Mocht de contra-expertise ook positief zijn, dan hangt de Oostenrijker een schorsing van twee jaar boven het hoofd.

Volgend seizoen zou Kohl eigenlijk voor Silence-Lotto, de nieuwe ploeg van Thomas Dekker, gaan rijden. Het is nu nog maar de vraag of dit ook daadwerkelijk zal gebeuren. De Belgische wielerformatie heeft nog niet op het nieuws gereageerd.

Update:

Silence-Lotto heeft op de eigen website inmiddels op het nieuws gereageerd. De ploeg gaat bij diverse officiële instanties na of het nieuws klopt. Als dit het geval is, zal de toekomstige samenwerking met Kohl per direct worden gestopt.

 Voor meer sportnieuws kijk je natuurlijk op FOK!sport.

Columns Daphne Deckers gaan internationaal

Daphne Deckers gaat de grens over. De column van de presentatrice in het maandblad Reader's Digest wordt vertaald en overgenomen in de edities van zeven andere landen. Dat vertelde Deckers vandaag in RTL Boulevard.

"Ik heb nu dus schrijfstress", zei ze. "Volgens mij is het de eerste keer dat een Nederlandse column in de buitenlandse edities verschijnt". De belevenissen van Deckers komen onder meer in de Reader's Digest van Finland, Zweden, Canada en Duitsland.

Reader's Digest verschijnt in 21 talen en heeft in totaal vijftig edities. In Nederland heeft het blad een betaalde kernoplage van 145 duizend exemplaren.


Columns Daphne Deckers gaan internationaal  (foto: DAG)

Microsoft klaagt DHL aan voor beschadigde 360's

Op 13 oktober 2007 ontspoort een trein van vervoerder DHL nabij Duke, Texas. Aan boord van deze trein bevindt zich een partij Xbox 360's, onderweg van de fabriek van Microsoft naar Hong Kong. Helaas voor zo'n 21.600 potentiŽle Chinese kopers ontspoort de trein en raken de consoles, die zich in twee containers bevinden, dermate beschadigd dat deze niet meer verkoopbaar zijn.

Nu zul je verwachten dat DHL de schade zonder problemen vergoedt, maar niets is minder waar. De dochter van Deutsche Post weigert de door Microsoft geŽiste schadevergoeding van $2.000.000,- te betalen. Microsoft heeft er nu een officiŽle zaak van gemaakt en heeft een aanklacht ingediend bij de US District Court in Seattle. DHL was niet bereikbaar voor commentaar.Volgende keer toch TNT?

Actie tegen vertrutting en versuffing, in FOK!radio

Voor de mensen die meteen naar FOK!radio willen luisteren: klik hier.

Sommige bestuurders in Amsterdam willen de hoofstad tot een soort dorp maken. Die angst hebben de initiatiefnemers van 4liberty.nl. Zij zien de 'vertrutting en versuffing' in de hoofdstad, maar ook in de rest van het land met lede ogen aan. En dus luiden ze de noodklok en worden jongeren ingezet om het tij te keren. Via onder andere Hyves, Myspace en een feest in de Amsterdamse club Jimmy Woo moet een 'statement tegen de vertrutting' worden afgegeven. Is dat allemaal wel nodig? IS het probleem wel zo groot? Wat willen de initiatiefnemers bereiken? Allemaal vragen die we gaan stellen aan Michèl Tromp. Niet geheel toevallig is hij ook raadslid voor de VVD in Amsterdam. De connectie met de VVD wordt niet geheel duidelijk op de site, maar lijkt er toch wel te zijn. In hoeverre is de actie dus oprecht en is dit niet gewoon een actie van de VVD? Ook dat vragen we aan hem. Luisteren dus, vanavond live vanaf 20:00 uur! Uiteraard kun je ook meepraten via de chat (irc) of op het FOK!forum .

Is Nederland aan het vertrutten en versuffen? Stem hier op de poll (rechts onder in beeld).


Natuurlijk hoor je ook weer al het nieuws over FOK!. ForumAdmin Shmoopy heeft alle nieuwtjes van het forum weer verzameld.

Er wordt hard gewerkt aan een nieuwe studio van FOK!radio. Beeldmateriaal staat op onze Hyve. Meld je dus aan voor http://fokradio.hyves.nl !

Je kunt ook meepraten via Skype. Je kunt ons bellen op actionradiolive. Uiteraard kun je ook zelf de muziek aanvragen.

Meteen luisteren?

FOK!radio is te horen op het internetstation ActionRadio, waar nu al non-stop muziek te horen is. Klik hieronder op het logo van de mediaspeler die je gebruikt om in te schakelen.

Winamp

Winamp / Itunes

Windows Media Player
Windows Media Player
AAC
Winamp / AAC


Tegenwoordig kun je ook luisteren als je een PDA/mobiele telefoon hebt met GPRS verbinding. Ga dan naar de speciale PDA-site.

Veel luisterplezier!

Tweehonderd miljard gegarandeerd aan banken

Nederland staat voor tweehonderd miljard euro garant voor leningen die banken onderling afsluiten. Dat zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) vandaag tijdens een persconferentie in Den Haag. De maatregel moet het vertrouwen in de financiële markten herstellen.

Hij geeft hiermee een concrete uitwerking van het actieplan dat de vijftien eurolanden en Groot-Brittannië zondag opstelden na een spoedberaad in Parijs. De landen spraken af dat ze hun banken een tijdelijke garantie geven op de leningen die de instellingen elkaar verstrekken, om zo te voorkomen dat het geldverkeer opdroogt.

Balkenende sprak vanmiddag van een 'krachtig signaal' en een noodzakelijke maatregel om de economie draaiende te houden. Als de geldstroom tussen banken opdroogt, kan dat ook gevolgen hebben voor de reële economie, zei de premier. Het gaat om leningen die worden betaald uit de algemene middelen.

Ook andere Europese landen stelden vandaag honderden miljarden euro's beschikbaar om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.

Somalische piraten heroverwegen dreigement

De Somalische piraten die een Oekraïens vrachtschip met 33 Russische tanks aan boord gekaapt hebben, zullen hun dreigement het schip met man en muis op te blazen nog niet ten uitvoer brengen. Een woordvoerder van de piraten heeft vandaag laten weten dat de groep overweegt de deadline voor de vernietiging van het schip te verzetten.

Volgens de woordvoerder verzochten de eigenaar van het schip en anderen om de deadline te heroverwegen. De piraten dreigden het vrachtschip, dat zij eind september kaapten, vandaag of morgen op te blazen als geen losgeld betaald zou worden.

De groep zou nu bekijken of de deadline aangepast kan worden en anders, als dat niet mogelijk is, het dreigement 'ten uitvoer te brengen'.

Staat komt Icesave-gemeenten niet tegemoet

De lagere overheden die bankieren bij de in zwaar weer verkerende IJslandse bank Landsbanki krijgen voorlopig geen steun van het rijk. Dat zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) vandaag. "We gaan niet de verantwoordelijkheid van medeoverheden overnemen."

De premier deed zijn uitspraak tijdens een persconferentie waarop hij bekendmaakte dat de staat voor tweehonderd miljard euro garant staat voor leningen die banken onderling afsluiten.

Dit weekeinde werd bekend dat verschillende gemeenten tijdelijk geld parkeerden bij de IJslandse bank Landsbanki of dochterbedrijf Icesave. Het is de vraag of zij hun geld nog terugzien; net als de provincie Zeeland, die vijf miljoen euro belegd heeft bij de failliete Amerikaanse zakenbank Lehman Brothers.

Op staatssteun hoeven de gedupeerde lagere overheden niet te rekenen. Wel zei Balkenende dat wordt uitgezocht wat er precies aan de hand is. Vanmiddag werd bekend dat de meeste provincies hun geld veilig hebben weggezet. De PvdA heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de kwestie.

Franse First Lady bezoekt Italiaanse terroriste

De presidentsvrouw van Frankrijk, Carla Bruni, is persoonlijk betrokken geraakt bij de zaak van een vroeger lid van de Italiaanse Rode Brigades. Op verzoek van haar man, president Nicolas Sarkozy, bezocht zij de 54-jarige Marina Petrella, die zwaar depressief is, in het ziekenhuis. Dat heeft Sarkozy vandaag gezegd.

Bruni bezocht Petrella vorige week om haar te vertellen dat zij niet naar Italië zal worden gestuurd om de levenslange gevangenisstraf uit te zitten die haar is opgelegd wegens medeplichtigheid aan de moord op een Italiaanse politiecommissaris in 1991, berichtte het dagblad Libération.

"We konden deze vrouw niet laten sterven", zei Bruni in een interview met de krant. "De situatie was onaanvaardbaar en gevaarlijk geworden."

De Rode Brigades waren een extreem-linkse terroristische organisatie die in de jaren zeventig vele ontvoeringen en moorden pleegden. De Italiaanse oud-premier Aldo Moro was een van hun dodelijke slachtoffers.

Petrella week na haar veroordeling uit naar Frankrijk, waar zij vorig jaar augustus werd opgepakt. Italië vroeg daarop om haar uitlevering. In juni van dit jaar zette premier François Fillon zijn handtekening onder het uitleveringsbevel. In augustus oordeelde een rechtbank in Versailles dat zij om gezondheidsredenen moest worden vrijgelaten.

Zij ligt momenteel met een zware depressie in een ziekenhuis in Parijs. Haar advocate zei dat zij de wil om te leven heeft verloren en al maanden kampt met eetproblemen, waardoor de artsen gedwongen zijn haar sondevoeding toe te dienen. Zondag zei het bureau van Sarkozy dat de president heeft besloten Petrella met oog op haar slechte toestand niet aan Italië uit te leveren.

Bruni, afkomstig uit een welgestelde familie van industriëlen in Turijn, zei tegen Libération dat ze blij is met het besluit van haar man. Ze vertelde ook dat het haar zus, de actrice Valeria Bruni-Tedeschi, is geweest die de zaak van Petrella de afgelopen twee maanden bij haar man heeft bepleit.

Deelnemers 71 Graden Noord nog in shock

De deelnemers aan het programma 71 Graden Noord kunnen niet bevatten dat Ernst-Paul Hasselbach omgekomen is. "Ik kan het nog steeds niet beseffen", vertelde voormalig proftennisser John van Lottum in RTL Boulevard. "Vanochtend werd ik wakker en toen schoten opnieuw de tranen in mijn ogen."

De tv-presentator kwam zaterdag om het leven na een auto-ongeluk in Noorwegen, waar hij met een productieteam werkte aan de opnamen van 71 Graden Noord. Ook een Belgische productie-assistente kwam om. "We waren bezig met een zware oefening, waarbij we midden in een sneeuwstorm een berg van tweeduizend meter beklommen", zei oud-profvoetballer John de Wolf. "Tweehonderd meter voor de top werd alles stilgelegd en moesten we naar beneden."

De Wolf reageerde emotioneel op het nieuws van de dood van de 42-jarige presentator. "Je klapt op zo'n moment helemaal in elkaar. Hij heeft een vrouw, twee zoons en een dochtertje. Je zult zo'n bericht maar thuis krijgen."

De acht overgebleven deelnemers aan het realityprogramma werden nadat ze het nieuws hadden gehoord, met een busje naar de plaats des onheils overgebracht. "We zijn gestopt en met zijn allen uitgestapt", vertelde de geëmotioneerde De Wolf. "Daar hebben we één minuut stilte gehouden." Gisteravond zijn De Wolf, Van Lottum en de overige Nederlandse kandidaten Fajah Lourens en Joep Sertons vanuit Noorwegen naar Nederland gevlogen. Rebecca Loos keerde terug naar haar woonplaats Londen, meldde RTL maandag.

Het lichaam van Hasselbach is inmiddels vrijgegeven door de Noorse politie. Het is volgens een RTL-woordvoerder nog onduidelijk wanneer hij kan worden overgebracht naar Nederland. "We zijn druk bezig met de repatriëring." Zijn familie heeft aan RTL aangegeven van plan te zijn in 'zeer besloten kring' afscheid van hem te nemen. Waar en wanneer dit afscheid plaatsvindt, is nog niet bekend.


Deelnemers 71 Graden Noord nog in shock  (foto: DAG)

Brinkman: "Geen problemen bij Laren"

De speelsters van Laren staken vorige week de koppen bij elkaar. Er moesten na de 3-0 nederlaag tegen Amsterdam dringend afspraken gemaakt worden, vonden enkele bepalende speelsters. Coach Jacques Brinkman was niet bij dit gesprek, maar was wel op de hoogte van deze bijeenkomst.

Wieke Dijkstra was een van de initiatiefnemers van de bijeenkomst. Dijkstra: "Wij willen met Laren de play-offs halen. Om dat te bereiken moeten we hard werken. De internationals en potentials maken al extra trainingsuren, de overige speelsters doen dat niet. Die moeten dus zelf iets extra's doen, want anders wordt het verschil te groot. Iedereen moet goed naar zichzelf kijken en in zichzelf investeren. Dat kan door bijvoorbeeld een keertje extra naar de sportschool te gaan. Speelsters die drie keer willen trainen en op zondag lekker een balletje willen slaan kunnen niet in de hoofdklasse spelen. In ieder geval niet bij ons. Die tijd is voorbij."

Brinkman vond het prima dat zijn speelsters zonder hem om de tafel gingen zitten. "Ik vind het goed dat er is gepraat", aldus de trainer. "Als er iets speelt, moet je dat niet voort laten kabbelen. Er zijn verder helemaal geen problemen bij Laren."

Dat laatste beaamt ook Dijkstra. "Dit is gewoon een prima groep. Vrijdagavond hebben we nog een gezellige teamavond gehad. Maar het was even nodig dat iedereen elkaar in een open gesprek de waarheid kon vertellen."

Liverpool wil Bentley verlossen bij Spurs

Hij kwam deze zomer als een van de grote aankopen naar Tottenham Hotspur, maar David Bentley heeft zijn draai nog niet gevonden op White Hart Lane.

Volgens The People is de kans zelfs aanwezig dat Bentley Spurs in de winterstop alweer verlaat. Liverpool zou zelfs concrete interesse hebben om de middenvelder over te nemen. Bentley kwam voor zo'n twintig miljoen euro over van Blackburn Rovers deze zomer.

De 24-jarige speler zou echter ongelukkig zijn bij Spurs en presteert bovendien ook zelf niet naar behoren. 'De nieuwe Beckham' heeft Spurs-manager Juande Ramos al verantwoordelijk gehouden voor zijn slechte prestaties en een vertrek lijkt logisch.

Barcelona vraagt tien miljoen voor Tourť

Het Italiaanse Juventus wil zich in de winterstop nog altijd versterken met verdedigende middenvelder Yaya Tourť, aldus Tuttosport.

Bij FC Barcelona, de huidige club van de Ivoriaan, kan de oud-speler van onder meer AS Monaco en Beveren niet rekenen op veel speelminuten.

Mocht Tourť de overstap maken naar de Italiaanse grootmacht, dan zal hij per jaar een bedrag van vier miljoen euro opstrijken. De eerste gesprekken tussen de zaakwaarnemer van de in Bouakť geboren speler en Juventus zijn inmiddels gevoerd.

Uitbreiding stadion Heracles

Heracles Almelo gaat serieus werk maken van de uitbreiding van het huidige stadion. Heracles wil structureel mee gaan doen om plaats tien waarbij een grotere begroting hoort. Mede door een wachtlijst van 500 personen wil de club naar een stadion van 14.000 tot 15.000 plaatsen.

De uitbreiding van het stadion is in deze structuur niet mogelijk. Om uit te breiden zou het stadion een kwartslag gedraaid moeten worden. "Het liefst beginnen we hier zo spoedig mogelijk mee," aldus algemeen directeur Nico-Jan Hoogma.

Directeur van Stichting Stadion Heracles Almelo William Pingen: "Uiteraard zijn er veel vergunningen en aanvragen nodig. We hebben onderzocht welke vergunningen en kwamen toen tot besluit dat we al beter vorig jaar hadden moeten beginnen met de aanvragen. We proberen nu een aantal zaken in elkaar te schuiven en hopen dat de aanvang van de werkzaamheden met ingang van het komende seizoen gerealiseerd worden. Daarbij zullen we uiteraard gefaseerd te werk moeten gaan."

"We willen in de toekomst gaan meespelen om plaats tien. Dan moeten we naar een begroting van ongeveer 12 miljoen euro toe. We zitten nu op 8,5 miljoen. Dat betekent dat we hogere structurele inkomsten moeten genereren. Uitbreidingsmogelijkheden zijn er nu niet. Commercieel gezien zitten we op bijna alle vlakken vol en ook qua toeschouwersaantallen. We hebben een wachtlijst van 500 supporters die graag een plaatsje in het stadion willen hebben, maar die kunnen we eenvoudigweg niet aanbieden", vervolgde Pingen.

Een nieuw stadion voor Heracles is geen optie. "Uit onderzoek bleek echter dat zoiets teveel tijd in beslag neemt. Dan krijg je te maken met onteigeningsprocedures en vergunningensystemen. De club heeft de voorkeur voor een zo spoedig mogelijke uitbreiding. Dan is de huidige oplossing de enige optie."

De uitbreiding van het stadion heeft ook nadelen voor amateurvereniging ON. "Als we het stadion draaien, kunnen we er niet onderuit om op eigendommen van derden te komen. We komen op het terrein van ON. Hun tribune, het clubgebouw en een deel van het hoofdveld zouden we moeten benutten bij een uitbreiding. De gemeente zal erin mee moeten om ook voor hen een passende oplossing te bedenken."

Zuiverloon op lijstje Man. United

Manchester United heeft belangstelling voor Gianni Zuiverloon. De verdediger staat op dit moment onder contract bij West Bromwich Albion, waar hij tot op heden een goede indruk maakt.

"We zijn niet van plan hem te verkopen," aldus West Brom-manager Tony Mowbray in een reactie tegenover het Engelse Express & Star. "Wij hebben hem de kans gegeven om in de Premier League te spelen. Ik hoop dat Zuiverloon zich realiseert dat hij nog jong is."

De jeugdinternational kwam afgelopen zomer voor vier miljoen euro over van sc Heerenveen. In Engeland tekende hij afgelopen zomer een contract voor drie jaar. Eerder droeg de 21-jarige Zuiverloon het shirt van Feyenoord en RKC Waalwijk.

Brothers in Arms: Hell's Highway demo nu op Xbox Live

De demo van Gearbox's langverwachte next-gen vervolg op Brothers in Arms staat nu op Xbox Live. In de 1,32 gigabyte wegende demo van Brothers in Arms: Hell's Highway speel je als Lt. Baker en kun je de tactische gameplay van de game uitproberen.

Wanneer en of een PlayStation 3 en PC-demo aan bod komen is helaas nog onbekend.

Brothers in Arms: Hell's Highway is het derde deel in de Brothers in Arms serie en de eerste voor de next-gen platforms. De game speelt zich af tijdens Operation Market Garden, waarbij je als lid van de 101e luchtlandingsdivisie Nederland moet proberen te bevrijden. Meer informatie over de game valt binnenkort te lezen in onze recensie.

's Werelds eerste anticorruptieacademie in Wenen

De Verenigde Naties en Interpol hebben vandaag in Wenen een verdrag getekend over de oprichting van 's werelds eerste anticorruptieacademie. Volgens schattingen van de VN worden er jaarlijks in de wereld steekpenningen betaald ter waarde van 746 miljard euro.

Op de nieuwe academie in Laxenburg bij Wenen moeten jaarlijks zo'n duizend ambtenaren uit de lidstaten strategieën leren tegen corruptie en fraude. De academie gaat volgend jaar open.

Lucht in Amersfoorts Meander ziekenhuis geklaard

In het Amersfoortse Meander Medisch Centrum kunnen weer operaties met een hoog infectierisico worden uitgevoerd. Nieuwe metingen hebben uitgewezen dat de luchtkwaliteit in het operatiekamercomplex aan de strengste normen voldoet.

"We kunnen weer instaan voor de kwaliteit van de lucht op onze OK's", zegt manager van het operatiekamercomplex Carel Magermans. "Vanaf maandagmiddag wordt weer contact gezocht met patiënten die we eerder moesten melden dat hun operatie werd opgeschort. In overleg met de patiënt zoeken we nu een nieuwe operatiedatum."

Vorige week stelde het ziekenhuis een aantal operaties uit omdat de luchtkwaliteit onder de norm lag, waardoor een onverantwoord hoog infectierisico was ontstaan. De techniek van de luchtverversing blijkt niet de oorzaak te zijn, laat het ziekenhuis vandaag weten.

De oorzaak voor de verminderde luchtkwaliteit ligt volgens het medisch centrum vermoedelijk bij de schoonmaakvoorschriften, maar onbekend is nog waardoor het te hoge infectierisico is gemeten. De luchtkwaliteit wordt voortaan vier keer per jaar gemeten en het schoonmaakprotocol wordt waar nodig aangescherpt en strenger gecontroleerd.

Onlangs kwamen drie andere ziekenhuizen in het nieuws vanwege infectierisico's en besmettingen: het Medisch Centrum Alkmaar, het Havenziekenhuis Rotterdam en de operatiekamers in de IJsselmeerziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord.

Veel veiligheidsmaatregelen Nancy-Feyenoord

Na overleg hebben Feyenoord en AS Nancy besloten dat er strenge veiligheidsmaatregelen worden getroffen op 23 oktober, als de twee clubs tegen elkaar spelen in de Franse stad.

Nederlandse supporters zullen niet worden toegelaten tot het stadion waar het UEFA Cup-duel wordt gespeeld. Voor iedere voetbalsupporter is de binnenstad van Nancy op die dag verboden gebied. Daarnaast zal er een overmacht aan agenten op toezien dat het voor die dag afgekondigde alcoholverbod in de stad door iedereen wordt nageleefd. Bj diverse grensovergangen zijn zowel de dag voor de wedstrijd als op de wedstrijddag extra paspoortcontroles. En ook bij de stadsgrenzen van Nancy zijn er verscherpte identiteitscontroles.

Behalve de twee clubs waren bij het overleg de Franse en Rotterdamse politie en ook een vertegenwoordiger van de UEFA aanwezig. "Met dit pakket aan maatregelen moet het een ieder nu wel duidelijk zijn dat het echt ongewenst en zinloos is om voor deze wedstrijd af te reizen naar Nancy", aldus de algemeen directeur van Feyenoord, Eric Gudde. "We gaan er dan ook van uit dat onze dringende oproep om niet af te reizen door iedereen wordt begrepen en gerespecteerd."

Warhammer Online al 750.000 spelers

Warhammer Online heeft de 750.000 spelers gepasseerd, wat een hele prestatie is als je nagaat dat de game nog geen maand in de winkel ligt.

Mark Jacobs, co-founder en general manager van Mythic Entertainment had er het volgende over te zeggen:

"Thanks to our players, the war between the Realms continues to escalate at an incredible pace. The battlefields are alive with three quarters of a million players fighting for the forces of Order and Destruction in truly epic and unparalleled Realm vs. Realm battles!"

Wie weet is dit eindelijk de "WoW Killer", we wachten af.Binnekort allemaal aan Warhammer?

De Lama's komen met afscheidssingle

Zoals bekend valt eind dit jaar het doek voor De Lama's. Ze zijn echter niet van plan met stille trom te vertrekken, want de twee Rubens, Jeroen en Tijl zijn samen met de heren van Partysquad de studio ingedoken om een afscheidssingle op te nemen. De titel van het plaatje is al bekend, het zal worden gelanceerd onder de naam 'Lekker Gewoon'.

Eigenlijk zou de single al lang in de winkels moeten liggen, maar door het zware ongeluk van Partysquads Jerry waren de opnames uitgesteld. Omdat het nu beter gaat met de rapper, laat de single niet lang meer op zich wachten.

"Normaalgesproken zit tout hip Holland proseccootjes te drinken na een dag hard netwerken, maar vorige week werd de Amsterdamse nachtclub in The Mansion bezet door De Lama’s. Hoezo? Omdat ze er een vette, hippe, hotte videoclip opnamen met The Partysquad. De titel van de single is Lekker Gewoon, wat natuurlijk goed bij het nederige aura van De Lama’s past", aldus BNN.

Cyprioten gelasten militaire oefeningen af

De president van Cyprus, Dimitris Christofias, heeft vandaag besloten een grote jaarlijkse Grieks-Cypriotische militaire oefening uit te stellen. Hij hoopt daarmee de omstandigheden voor vredesonderhandelingen met de leider van de Turks-Cyprioten gunstig te houden.

Christofias riep Mehmet Ali Talat op eenzelfde besluit te nemen voor een geplande Turks-Cypriotische oefening. Een Turks-Cypriotische woordvoerder maakte later op de dag bekend dat op dat verzoek wordt ingegaan.

De twee leiders zitten sinds een maand rond de onderhandelingstafel om een oplossing te vinden voor het in tweeën gespleten eiland. Het zuiden van het eiland is het officiële Cyprus dat cultureel op Griekenland is gericht en lid is van de EU. Het noorden is de Turkse Republiek Noord-Cyprus, die alleen door Ankara wordt erkend. De Turken vielen in 1974 Cyprus binnen. Er zijn zo'n 30.000 Turkse militairen gestationeerd in het noorden van het eiland.

Vredesonderhandelingen Cyprus (foto: ANP)

Vliegtuigje maakt brokken in Zeeland

Een klein vliegtuig heeft vanmiddag zware schade opgelopen bij een mislukte landing op het vliegveld Zeeland Airport bij Arnemuiden. Bij de landing rond 13.30 uur brak het voorwiel af. De piloot, die de enige inzittende was, kon de Cessna 182 ongedeerd verlaten, laat een woordvoerder van het vliegveld weten.

Het vliegtuigje kwam van Rotterdam Airport. De luchtvaartpolitie heeft onderzoek verricht naar het ongeluk, maar de precieze toedracht is nog onduidelijk.

Bandmaatje Doherty opgepakt wegens drugsbezit

Babyshambles-gitarist Mick Whitnall is gisteren in Londen gearresteerd wegens drugsbezit. Het 39-jarige bandmaatje van Pete Doherty werd in een café in de boeien geslagen, zo bevestigde een politiewoordvoerder aan het muziektijdschrift NME. Whitnall zou crack in bezit hebben gehad.

Na de arrestatie doorzochten politieagenten het huis van Whitnall. Daar zou meer drugs zijn gevonden. Whitnall zit nog vast.

Het is niet de eerste keer dat een bandlid van Babyshambles in de cel belandt wegens het bezit van drugs. Frontman Pete Doherty zat meermaals achter de tralies dankzij zijn drugsverslaving.


Bandmaatje Pete Doherty opgepakt wegens drugsbezit (foto: DAG)

Katja Schuurman smult van botte rol

Katja Schuurman geniet ervan om voor de nieuwe Net 5-serie S1ngle in de huid te kruipen van mannenverslindster Stella. "Ik vind het heel leuk dat ze best een beetje bot en chagrijnig is", vertelt de actrice. "Ze zegt de dingen altijd een beetje onhandig en hard. Het is niet echt een 'pleaserig' type."

Toch heeft Stella niet alleen onsympathieke kanten, vindt Schuurman. "Ik vind het prettig dat je er gedurende de serie wel achter komt waarom ze doet zoals ze doet. Dat het niet gewoon een chagrijnig wijf is, maar dat ze soms gewoon moeite heeft om haar emoties op een normale manier te uiten."

Schuurman is vanaf dinsdag naast Bracha van Doesburg en Eva van der Gucht te zien in de serie naar de gelijknamige strip van Hanco Kolk en Peter de Wit. De serie gaat over de drie vrijgezelle vriendinnen Stella (Schuurman), Fatima (Van Doesburg) en Nienke (Van der Gucht), die samen op de verpleegafdeling van een ziekenhuis werken.

Van Doesburg heeft zichzelf helemaal gevonden in haar rol van de dromerige Fatima. "Ik vind haar heel leuk om te spelen omdat ze in haar hoofd de situatie vaak iets anders maakt dan het is. Ze kan soms heel raar over dingen denken." Ook Van der Gucht is blij met haar rol. "Ik vind Nienke ongelooflijk fijn om te spelen omdat ik soms ook heel boos mag zijn en echt door het leven mag stampen. Vooral als ze ongesteld is."

De drie actrices waren meteen enthousiast toen ze gevraagd werden voor de serie. "Het idee sprak ons meteen aan", vertelt Schuurman. "En toen we de scenario's lazen, zagen we meteen dat we er wel mee uit de voeten konden. Tijdens de eerste lezing werkte het ook al meteen tussen ons onderling." Van der Gucht noemt de samenwerking 'echt een cadeautje'. "Want je kunt het niet afdwingen. Het is een soort chemie, dat het meteen gaat leven als je samen speelt."

Yao Jie overweegt afscheid

Yao Jie denkt er hard over haar loopbaan te beŽindigen. De voormalig Europees kampioene kan zich niet meer motiveren na de teleurstelling over het missen van de Olympische Spelen in Peking.

Op elk toernooi wordt de 31-jarige geboren Chinese geconfronteerd met haar mislukte olympische missie. "Jie, zeggen ze dan, waar was je nou in Peking? Op elk toernooi weer. Ze snappen ook niet waarom de kwalificatie-eis in Nederland zo zwaar was. Soms ben ik het zelf bijna vergeten, maar dan beginnen vrienden er weer over. Dat is voor mij erg moeilijk”.

De laatste tijd heeft Yao Jie ook veel rug- en knieklachten gehad. "Ik ben de jongste niet meer. Ik denk dat ik het nog een jaar aankijk. Misschien kan ik die knop weer omzetten, dat kan soms snel gaan bij mij.”

Cech onzeker voor treffen met SloveniŽ

Het is nog niet zeker of de Tsjechische bondscoach Petr Rada woensdag in de wedstrijd tegen SloveniŽ doelman Petr Cech kan opstellen.

Aan de met 2-1 verloren wedstrijd tegen Polen hield de keeper van Chelsea een hamstringblessure over. "Een scan heeft aangetoond dat het niet gaat om ernstig letsel, maar we zullen voorzichtig moeten zijn. De beslissing zal in de komende dagen worden genomen," aldus een woordvoerder op de officiŽle website van de Tsjechische voetbalbond CMFS.

De Tsjechen kunnen tegen SloveniŽ geen steek laten vallen. In de eerste twee WK-kwalificatieduels pakte de ploeg slechts een punt.

Waslading aan Afro Samurai screenshots vrijgegeven

Namco heeft vandaag een hele waslading aan screenshots van Afro Samurai vrijgegeven, vast naar aanleiding van de acte de Prťsence die de game gaf op de Tokyo Game Show.

Leuk feitje aan de screenshots is dat ze afwisselend op 720P als 1080P zijn genomen, wat waarschijnlijk betekent dat de game zonder opschalen in 1080P te spelen is (in ieder geval op de Xbox 360, het platform waarop deze screenshots genomen zijn). Een selectie van de screenshots is hieronder te bezichtigen, de totale set van 50 screenshots is te vinden in de gameinfo.De game wordt in het eerste kwartaal van 2009 verwacht.

Dieven stelen orgelpijpen

Dieven hebben in het Oostenrijkse plaatsje Gröbming in een kerk ingebroken en 122 tinnen pijpen van het orgel meegenomen. Dat heeft de pastoor vandaag bekendgemaakt.

De inbrekers hebben de houten en blikken pijpen laten staan. De schade wordt geraamd op 20.000 euro. De dieven hebben de tinnen pijpen vermoedelijk meegenomen om te verkopen als schroot.

De laatste maanden is er in Europa een sterke toename van diefstal van koper en andere metalen wegens de stijgende prijzen.

Nederlanders voor 1 biljoen euro in het krijt

Nederlanders staan voor om en nabij 1 biljoen euro (1030 miljard) in het krijt bij banken en instellingen die geld uitlenen. Dat blijkt vandaag uit cijfers die het CBS en het Kadaster desgevraagd hebben verstrekt.

De grootste nationale schuld betreft de hypotheken. Daaraan hebben we volgens het Kadaster rond 1 biljoen euro (1004 miljard euro) uitstaan. "Dat cijfer is een indicatie", verduidelijkt een woordvoerster. Zo wordt vaak een hoger bedrag ingeschreven dan wordt opgenomen, in verband met notaris- en verbouwingskosten. Volgens het Kadaster zijn de notarissen "niet helemaal bij" met het verwerken van vervallen hypotheken.

Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) uit Leidschenveen blijkt dat Nederlanders eind augustus voor 17,6 miljard euro hadden uitstaan aan consumptieve kredieten. Leningen voor bijvoorbeeld de aanschaf van een auto. Daar bovenop stonden we met zijn allen 8,8 miljard euro rood. Uit cijfers van het CBS blijkt ook dat de schulden voor ongeveer een kwart worden goedgemaakt door spaartegoeden. Eind augustus hadden Nederlanders 247,5 miljard euro aan spaargeld.

  (foto: ANP)

Europese beurzen houden winsten vast

De zorgen over de kredietcrisis leken vandaag op de Europese effectenmarkten naar de achtergrond verdwenen. Beleggers putten moed uit het reddingsplan voor de financiële sector waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten.

Ook op Wall Street zat de stemming er goed in aan het begin van de handel. De aandelenkoersen herstelden over een breed front, na de zware dreunen van vorige week.

Kort na de opening van Wall Street stond de AEX, die dit jaar bijna de helft minder waard is geworden, 17,67 punten hoger op 275,72 punten. Dat betekent een herstel van 6,8 procent. De MidKap-index ging eenzelfde percentage omhoog tot 406,53 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen 4,8 tot 7,9 procent.

Gisteren kondigden de landen van de eurozone en Groot-Brittannië aan dat zij garant zullen staan voor de leningen die banken aan elkaar en aan grote institutionele beleggers verstrekken. Daarmee zouden de geldstromen weer op gang moeten kunnen komen.

Vorige week gingen de aandelenkoersen wereldwijd hard onderuit door de grote angst voor de gevolgen van de kredietcrisis.

Vandaag zaten in Europa vooral de financiële fondsen in de lift, fondsen die beleggers vorige week en masse lieten vallen. Aegon en ING herstelden in Amsterdam respectievelijk 7,7 en 17,6 procent, waarmee zij bovenaan stonden op de lijst van AEX-fondsen. Bij de MidKappers schoot BinckBank 17,3 procent omhoog. SNS Reaal bezette de tweede plek met een plus van 12,8 procent.

In het aandeel Fortis was nog altijd geen handel. De handel werd vorige week stilgelegd, zodat beleggers de waarde konden uitrekenen na de reddingsoperatie in het voorgaande weekeinde. Fortis zal naar verwachting later op de dag meer duidelijkheid verschaffen.

Ook elders in Europa waren de banken en verzekeraars weer in trek. Op de Londense beurs was dat echter niet het geval. HBOS, Lloyds en RBS waren de grootste dalers in de FTSE-100 met verliezen variërend van 10 tot 22 procent. Volgens een gerucht is de overname van de HBOS door branchegenoot Lloyds TSB stukgelopen. Een woordvoerder van HBOS ontkende het bericht. RBS werd afgestraft nadat het liet weten voor miljarden nieuwe aandelen te willen uitgeven.

Bij de grote fondsen in Amsterdam was Philips de negatieve uitzondering met een 7,6 procent lagere aandelenkoers. Het elektronicaconcern maakte vandaag een winststijging bekend over het derde kwartaal, maar liet ook weten in het vierde kwartaal een forse last te moeten nemen voor een reorganisatie. Ook de resultaten bij het meest winstgevende onderdeel van Philips, Healthcare, vielen tegen.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3655 dollar vergeleken met 1,3645 bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. De olieprijs klom ruim 5 procent tot 81,75 dollar per vat.

Duitsland biedt banken miljardenhulp

De Duitse regering schiet banken te hulp met een reddingsplan ter waarde van 480 miljard euro. Het voorstel is goedgekeurd door bondskanselier Angela Merkel en zal deze week nog worden besproken in het parlement, zo meldde het Duitse ministerie van Financiën vandaag in een verklaring.

Het gaat om een directe kapitaalinjectie van 80 miljard euro en de instelling van een fonds van 400 miljard euro om leningen die banken onderling aan elkaar verstrekken te garanderen. Ook houdt de overheid een reserve van 20 miljard om eventuele verliesgevende investeringen van banken over te nemen. Het voorstel is uitgewerkt in samenspraak met de Duitse centrale bank, de financiële toezichthouders en vertegenwoordigers uit de financiële wereld.

Het doel is "de financiële markt te stabiliseren, de Duitse economie van kapitaal te voorzien en de veiligheid van spaarders en investeerders te waarborgen", aldus de verklaring. "De uitzonderlinge situatie op de markt vraagt om uitzonderlinge maatregelen".

Het plan vloeit voort uit de bijeenkomst van de regeringsleiders van landen van de eurozone afgelopen zondag in Parijs. Daar spraken de leiders af een garantie af te geven op interbancaire leningen.

  (foto: ANP)

Heerlense fabriek ontruimd na val vat chemicaliŽn

Zonnecellenfabriek Solland Solar in Heerlen is vanmiddag ontruimd nadat op het terrein een vat met chemicaliën is omgevallen. Dat liet de brandweer weten.

Ongeveer tweehonderd medewerkers moesten het fabrieksgebouw verlaten. Zij zijn elders op het industrieterrein Avantis tussen Heerlen en Aken opgevangen. Drie medewerkers zijn door de GGD gecontroleerd omdat ze een vreemde smaak in de mond hadden.

Door het omvallen van het vat zijn de chemicaliën salpeterzuur en fluorwaterstofzuur met elkaar in contact gekomen en een chemische reactie aangegaan. De giftige dampen verspreidden zich door de fabriek en via de afzuiging ook daar buiten. Wat de gevolgen van inademen van het gif op de langere termijn is, weet de brandweer nog niet.

De brandweer verricht metingen en wil later in de middag beginnen met het afzuigen van de giftige dampen. Hoe de chemicaliën moeten worden opgeruimd, is nog onduidelijk. Het zal nog uren duren voor dat gebeurd is, aldus de brandweer.

  (foto: ANP)

"Ik wil niet dat McLaren wint"

Fernando Alonso wil niet dat Mclaren het kampioenschap wint. De Renault-coureur gaat daarom kijken of hij Felipe Massa van dienst kan zijn. De Spanjaard reed vorig seizoen nog voor het team uit Woking en ging daar met kritiek op de leiders weg.

Na afloop van de race op het circuit van Fuji vertelde Alonso dat hij de straf van Lewis Hamilton terecht vond. Later beweerde hij tegen het Italiaanse Sky: “Ik wist helemaal niet waar Lewis voor bestraft was. Ik wil dat Ferrari wint. Ik ga Massa helpen als dat kan.”

Over de potentiŽle kampioenen was hij echter ook sceptisch: “Ze hebben al veel punten laten liggen. Na zestien races heeft de leider slechts 84 punten. In 2006 stond ik al na negen Grands Prix op dat aantal”, aldus Alonso in AS.

Slang in brievenbus bijt postbode

Een Amerikaanse postbode werd onlangs op onaangename wijze verrast. Toen hij een envelop in een brievenbus wilde gooien, werd hij gebeten door een ratelslang die zich daar had verschanst.

Pas na een half uurtje ging Efrain Arando met de beet naar het ziekenhuis. Na enkele dagen rusten ging hij gewoon weer aan het werk. De postbezorger liet zich dus niet op de kop zitten door een slangetje.

Toen de 66-jarige man de brief door de gleuf wilde drukken, had hij gelijk een beet te pakken. Hij schudde wild met zijn arm om het beest van zich af te schudden en mepte de giftige slang tegen zijn postauto. Het halve uur na het incident maakte hij eerst zijn ronde af en ging daarna pas naar het ziekenhuis.

Armstrong rijdt Giro

Lance Armstrong heeft bevestigd dat hij in 2009 zal deelnemen aan de Giro d'Italia.

De 37-jarige zevenwoudig winnaar van de Tour de France wil begin volgend jaar zijn rentree in het wielerpeloton in AustraliŽ maken. Armstrong, die in 2005 stopte, heeft nog nooit meegedaan aan de Giro. "Ik ga mijn uiterste best doen, en niet alleen rijden ter voorbereiding op de Tour," aldus de Amerikaan. "Ik heb er spijt van niet eerder de Giro te hebben gereden. Nu kan ik het eindelijk doen."

Afgelopen vrijdag maakte de organisatie al bekend dat Armstrong gewoon welkom was om de Giro te rijden.

45 pizzapunten in 10 minuten

Zijn tegenstanders konden achteraf alleen maar heel veel respect opbrengen voor Joey Chestnut, nadat hij zondag in tien minuten 45 New Yorkse pizzapunten zijn keel had ingeschoven. "Hij is de god onder de eters. Hij zou volgens mij een hele werkbank in zijn mond kunnen schuiven", aldus een tegenstander.

Joey zelf blijft nuchter onder zijn prestatie, die hem 5000 dollar opleverde. "Het kan zijn dat ik vanavond op een vloeibaar dieet zit", zinspeelde hij op zijn te verwachten stoelgang.

Met zijn uitgekiende techniek wist hij twee stukken meer naar binnen te werken dan de nummer 2. Hij rolde de pizzapunten op, schoof ze naar binnen en begon te springen om de boel te laten zakken. Als dat niet soepel ging, dan nam hij een glas water. Chestnut heeft ook al een record hotdogs eten.


45 pizzapunten in 10 minuten  (foto: DAG)

[TGS 2008] Infamous in het daglicht in video

Volgend jaar komt de Playstation 3 game Infamous uit. In Infamous speel je een karakter die tijdens een grote mysterieuze explosie ineens superkrachten heeft gekregen. Beter gezegd, superkracht, want hij beschikt alleen over de kracht om elektriciteit te gebruiken. Als de stad word afgesloten van de buiten wereld, veranderd de stad in ťťn grote chaos waar bendes alles regeren. Aan jou de keuze of je goed of slecht wil zijn in deze vijandige omgeving.

In Infamous krijg je dus de beschikking over elektriciteit waarmee je mag spelen in een grote stad. In onderstaande video is beeld materiaal van de TGS te zien waarin we eindelijk eens het daglicht betreden.

Als onderstaand filmpje het niet goed doet, klik dan hier om naar de bron te gaan.

[Upd] Van der Sar slaat training over

In de aanloop naar de WK-kwalificatiewedstrijd van het Nederlands elftal tegen Noorwegen, zal Edwin van der Sar vandaag niet trainen. De doelman oefent apart in het hotel maar hij is woensdag in Oslo wel gewoon inzetbaar.

Robin van Persie lijkt helemaal hersteld te zijn van een hamstringblessure en sluit weer bij de selectie aan.

Nigel de Jong en John Heitinga hebben zich gisteren met een kwetsuur afgemeld bij bondscoach Bert van Marwijk. Arjen Robben, Maarten Stekelenburg, Jan Vennegoor of Hesselink, Khalid Boulahrouz en Wilfred Bouma zijn allen nog niet hersteld van hun blessures.

Update @15:15 uur

Robin van Persie kan woensdag tegen Noorwegen spelen. Op de training bleek dat hij geen last meer had van zijn hamstringblessure.

Gadget: Pinnacle PCTV Nanostick Ultimate

Met een gewone breedbandverbinding kun je tegenwoordig ontelbare hoeveelheden online bekijken. Uitzendinggemist.nl, Youtube, radiozenders en zelfs een flink aantal tv-zenders zijn via het internet op te vragen. Ideaal als je even geen tv of radio bij de hand hebt en toch even wat afleiding zoekt. Jammer genoeg zenden er op dit moment nog geen Nederlandse tv-zenders live uit op internet, behalve tijdens de Olympische spelen. Gelukkig zijn er innovaties die het mogelijk maken om digitale televisie uit de lucht te plukken en op je computer weer te geven. Zo ook de Pinnacle PCTV Nanostick Ultimate.


Man vindt lichaamsdelen in huurhuis

Een man die in Christchurch (Nieuw Zeeland) een huis wilde huren vond tot zijn grote schrik tijdens een verkennend bezoekje een plastic vat met daarin menselijke lichaamsdelen. Hij belde daarop de politie, die het linker onderbeen (met voet) en de rechtervoet meenamen en onderzochten.

Al snel werd ontdekt dat de lichaamsdelen chirurgisch verwijderd waren en er geen sprake was van een misdrijf. De politie wist te achterhalen aan wie de lichaamsdelen toebehoord hebben en men sluit nu moord uit. Er wordt nog wel onderzocht hoe de resten in het huis terecht zijn gekomen.

Met dank aan lizardtattoo voor de herschreven submit.

Ferry Maat stopt met de Soulshow

Ferry Maat stopt met het legendarische radioprogramma de 'Soulshow'. Dat heeft zijn vrouw tegen Radiofreak.nl gezegd. "Het is gewoon te druk voor hem. Het kost veel tijd om het programma samen te stellen." Maat presenteert het programma nu op zaterdagavond bij Radio Veronica.

De Soulshow bestaat al 36 jaar. Het werd vooral bekend toen het programma vanaf 1974 bij de TROS op Hilversum 3 werd uitgezonden. Uiteindelijk kwam het programma na wat omzwervingen in 2003 terecht bij Radio Veronica. Maat is niet gedwongen om te stoppen met het programma. "Het is zijn eigen initiatief geweest", zegt zijn vrouw. De dj blijft wel zijn programma 'Maat in de Middag' presenteren op Radio Veronica.

13 december is de laatste uitzending van de Soulshow met Ferry Maat. Wat Radio Veronica dan gaat doen op dat tijdstip, is nog onduidelijk.

Osasuna ontslaat trainer Ziganda

Jose Angel Ziganda is vandaag de laan uitgestuurd bij Osasuna. De Spaanse voetbalclub kwam tot dit besluit na de slechte seizoensstart.

In de eerste zes competitiewedstrijden behaalde Osasuna vier punten waarmee ze zestiende staan in de Primera Division.

In de hoogste Spaanse divisie is Ziganda de tweede trainer die dit seizoen aan de kant wordt gezet. Vorige week ontsloeg Recreativo Huelva coach Manolo Zambrano.

Alonso hoopt op meer

Fernando Alonso wil, na zijn ‘back-to-back-overwinning’, ook in de laatste twee races van het seizoen meestrijden om de zege. De Renault-coureur verraste afgelopen zondag opnieuw door in Japan zijn tweede overwinning op rij te behalen.

Op de vraag wat zijn kansen voor de Grand Prix van China en BraziliŽ zijn, antwoordde de Spanjaard: "Ik weet niet goed wat ik hierop moet zeggen. Mijn verstand zegt nee, maar mijn hart zegt ja. Voor mijn gevoel zijn we nu tot alles in staat, aangezien we niet bepaald een goede auto hadden voor het circuit van Fuji en we ook niet bepaald met weinig brandstof aan de race waren begonnen. Ik ben vol vertrouwen voor de laatste twee races. Misschien zal het me niet lukken om die races te winnen, maar podiumplaatsen moeten toch zeker mogelijk zijn."

In het kampioenschap staat Alonso nu zevende met een puntentotaal van 48. Teamgenoot Nelsinho Piquet staat twaalfde met 18 punten. In de stand om het constructeurskampioenschap staat Renault vierde met 66 punten. Hoger kan het Franse team ook niet meer komen, BMW staat met 128 punten te ver voor.

Bogarde in slechtste Barcelona laatste 20 jaar

De lezers van de Catalaanse krant Sport hebben Winston Bogarde gekozen tot linkervleugelverdediger in het ‘slechtste FC Barcelona van de laatste twintig jaar.’ 51.075 lezers deden mee aan de verkiezing.

Tussen 1997 en 2000 stond Bogarde onder contract bij FC Barcelona. In zijn eerste seizoen stond hij in de basis van het team dat beslag legde op de dubbel. Het seizoen daarop kampte hij met een op het WK 1998 opgelopen blessure. In het seizoen 1999/2000 heroverde Bogarde zijn basisplaats om in de zomer naar Chelsea te gaan.

‘Het slechtste FC Barcelona sinds 1988’
RŁstŁ; Bogarde, Dťhu, Christanval, Okunowo; Ciric, Rochemback, Eskurza; Amunike, Maxi Lopez, Geovanni

Man speelt banjo tijdens hersenoperatie

De Amerikaan Eddie Adcock moest onlangs een hersenoperatie ondergaan. De countryster had namelijk last van een trillende hand. Dankzij de operatie zou dat worden verholpen, maar daarvoor mocht de man niet onder zeil tijdens de operatie. Hij moest namelijk op zijn banjo blijven spelen, terwijl zijn hersenen onder handen werden genomen door de chirurg.

Het klinkt als een bizar experiment van dokter Mengele, maar toch gebeurt het vaker dat een patiënt zonder narcose de operatie ondergaat. Het slachtoffer moet dan aangeven of het goed gaat of niet. In dit geval moest de gitarist laten horen of hij nog wel goed kon spelen.

De zeventigjarige Adcock is geen onbekende in de muziekwereld. Hij is een van de bekendste bluegrassmuzikanten, een genre dat wordt geschaard onder de countrymuziek.

Het filmpje van de Banjoman is hier te zien


Alone in the Dark wordt verbeterd

Toen Alone in the Dark een aantal maanden geleden uit kwam, bleek het spel voor velen toch wat tegen te vallen. De controls werkten niet helemaal lekker, de gameplay was soms frustrerend en qua design was het ook soms matig.

Gelukkig heeft Atari goed geluisterd naar al het commentaar op de game. De meeste issues zullen namelijk aangepakt worden in de PS3 versie die nog moet uitkomen (21 november). Ze gaan er zelfs zo veel aan sleutelen dat de game een andere subtitel heeft gekregen: Alone in the Dark: Inferno.

Een aantal veranderingen: het vrij bewegen van de camera, een verbeterd inventarisatie-systeem, een nieuwe vijand wordt geÔntroduceerd en bepaalde frustrerende delen worden aangepast.

Ook Xbox 360 bezitters kunnen van de vernieuwingen genieten; de veranderingen zullen ook middels een patch verkrijgbaar zijn voor de Xbox 360.'Madonna is een vrek'

Ondanks dat Madonna ruim driehonderd miljoen euro bezit, is de zangeres zo gierig als Dagobert Duck. Zo hebben Stella McCartney en Gwyneth Paltrow inmiddels ondervonden.

De ontwerpster en de actrice, die beide goed bevriend zijn met Madonna, hebben geregeld getraind in de fitnessruimte van Madonna's huis in Mayfair. Maar vrienden of niet, ze moeten gewoon betalen voor het gebruik van de apparaten.

Het bedrag dat de Queen of pop voor deze vriendendienst wilde hebben, werd alsmaar hoger. Het bedrag is nu zo hoog geworden, dat McCartney heeft besloten haar eigen fitnesscentrum neer te laten zetten.

 


Madonna is en blijft een 'material girl'

Beckenbauer blij met Jol

Martin Jol kan rekenen op de steun van Franz Beckenbauer. Volgens de Duitse ex-international beging Tottenham Hotspur een enorme fout door de Nederlandse trainer te ontslaan, begin vorig seizoen.

Nadat Jol twee seizoenen op rij de vijfde plaats in de Premier League behaalde, werd hij vervangen door Juande Ramos, die in diezelfde seizoenen tweemaal de UEFA Cup won. De Spanjaard kon echter niet imponeren, en onder zijn leiding is Tottenham nu zelfs bezig met de slechtste seizoensstart sinds 1912. Jols nieuwe werkgever, het Duitse Hamburger SV, doet het inmiddels uitstekend en is koploper in de Bundesliga. Beckenbauer, voorzitter van Bayern MŁnchen, is blij met de komst van Jol naar Duitsland.

"Ik weet niet wat de precieze omstandigheden waren bij Tottenham, maar het is moeilijk voor te stellen dat een team Martin Jol niet als trainer wil", vertelt Beckenbauer aan het Britse News of the World. "Hij doet het geweldig in Hamburg. Jullie verlies is onze winst, kunnen we wel stellen. Het is weer eens een enorme victorie voor Duits voetbal op het Engelse. De eerste keer dat ik hem zag dit seizoen was tegen Bayern in de openingswedstrijd. HSV stond 2-0 achter in MŁnchen, maar wist toch nog een gelijkspel uit het vuur te slepen."

Der Kaiser kon zich ook nog voor de geest halen wat een talentvolle speler Jol was. "Ik kan me zijn talent herinneren toen hij nog een speler bij Bayern was. Dat is lang geleden, maar het blijkt nu wel dat hij als trainer ook zeer getalenteerd is." Beckenbauer vindt dat de conditie van Jols team uitstekend is. "De stijl die Hamburg laat zien is uitstekend; ze hebben een goede kans om de Bundesliga te winnen."

World of Warcraft Raid-Array

Vraag je jezelf wel eens of wanneer je nou eigenlijk een echte gamer bent? Niets vreemd aan hoor, een harde grens is niet aan te geven. Van ťťn World of Warcraft-speler is het in ieder geval wel duidelijk. De meeste spelers van deze online-game raiden met hun vrienden, maar deze gamer niet. Of het aan het gebrek aan vrienden ligt is niet bekend. Feit is wel dat hij wat meer kosten heeft dan de meeste spelers.


"A fella by the name of Prepared has 36 World of WarCraft accounts that he plays on 11 computers simultaneously"

Familie Djokovic koopt ATP-licentie Dutch Open

Novak Djokovic heeft bevestigd dat zijn familie de ATP-licentie van het Dutch Open heeft gekocht. De familie Djokovic wil een toernooi in ServiŽ organiseren.

"Een paar weken geleden hebben we de rechten gekocht. We moeten alleen nog enkele formaliteiten regelen met de ATP." aldus Djokovic. Een van de 'formaliteiten' is bijvoorbeeld nog het bepalen in welk stadion het evenement plaats moet gaan vinden. Vermoedelijk zal het toernooi plaats vinden in het voorjaar in Belgrado.

Het Dutch Open draaide de afgelopen jaren al verlies. Directeur Hans Felius liet vorige week nog weten dat er geen financiŽle dekking is voor het toernooi in 2009. Het Dutch Open zal dan in plaats van in juli in mei gespeeld worden, in de hoop betere spelers aan te trekken.

Alonso 'te traag' voor Juventus

Volgens Claudio Ranieri is Xabi Alonso afgelopen zomer niet naar Juventus gekomen omdat de Italiaan hem te traag vond. De Spaanse EK-winnaar stond ook in de belangstelling van Arsenal, maar bleef uiteindelijk bij Liverpool.

Terwijl The Reds bezig waren met het proberen aan te trekken van Gareth Barry deed de Italiaanse club hetzelfde met Alonso. Nadat de beide clubs onderhandelingen rondom de Spanjaard hadden gehouden hield de interesse van Juventus plots op.

"Hij was een speler die we wilden hebben", vertelt Juve-trainer Ranieri. "Maar hij is naast een uitzonderlijke speler ook een bijzonder trage. Op het middenveld van Rafa BenŪtez' Liverpool bevindt hij zich in een geweldige positie. Op ons middenveld zou hij minder uit de verf komen aangezien Mauro Camoranesi en Pavel Nedved geen spelers zijn die terugzakken zoals de vleugelspelers van Liverpool."

Engeland wil niet in Madrid spelen

Engeland en Spanje zijn in onderhandeling over het spelen van een oefeninterland tegen elkaar in Spanje. Engeland heeft wel een belangrijke voorwaarde: de wedstrijd wordt niet in Madrid gespeeld.

Vier jaar geleden klonken er in het stadion van Real Madrid, tijdens een interland tussen de twee landen, bij balbezit van donkere Engelse internationals, vooral Ashley Cole en Shaun Wright-Phillips, oerwoudgeluiden. "In februari willen we oefenen tegen Spanje," aldus Adrian Bevington, woordvoerder van de FA. "Maar het contract moet nog worden ondertekend, er is nog onduidelijkheid over de speelplaats. Gezien de incidenten uit het verleden willen we niet spelen in Madrid."

Xbox 360-manager: "Het gaat slecht met Blu-ray"

In een interview met Major Nelsen heeft de productmanager van Xbox 360, Aaron Greenberg, verklaard dat Blu-ray stervende is. Zo zegt hij dat Blu-ray niet de nieuwe DVD is, maar eerder de nieuwe UMD. Daarnaast gelooft hij dat digitale distributie het volgende station van films wordt en niet een nieuw fysiek medium.

No one knows what Blu-ray will be. It's pretty clear it is not the next DVD, right? The days of one physical format being the standard are gone. Let's say right now we're not sure if it's the next UMD or the next DVD.

We have no plans to integrate Blu-ray into the Xbox experience, ..We believe that we shouldn't force consumers to pay for things they don't want. We also believe that the future's digital, and that's why we've invested in a massive library of entertainment content.

In hoeverre Greenberg gelijk heeft blijkt wel uit de cijfers. Volgens analisten doet de Blu-ray het momenteel beter dan de DVD bij z'n lancering elf jaar geleden. Blu-ray-verkopen stijgen wekelijks met 145% en de Blu-ray-versie van Iron Man wist zelfs 17% van alle filmverkoop voor zich op te eisen.
Reuters meldde bovendien dat een fabrikant van onderdelen voor optische lezers, Singulus Technologies, schat dat de acceptatie van Blu-ray groter is dan de acceptatie van DVD elf jaar geleden. Dit baseren ze op het feit dat de vraag voor Blu-ray-onderdelen groter is dan die voor DVD-onderdelen elf jaar geleden was.

Walibi stuurt attractie ongebruikt retour

De Belgische vestiging van Walibi gaat een gloednieuwe attractie slopen en deze terugsturen naar de fabriek. De zogeheten Vertigo zou de topattractie moeten worden van het pretpark in Waver, maar bleek een dure flop.

In mei opende de attractie na vele vertragingen haar deuren. Vrijwel direct was zij constant buiten werking wegens storing. Ook de hele zomer kon men geen gebruik maken van het ding. Omdat de Belgen er helemaal flauw van zijn, gaan ze de attractie komende maand afbreken.

De Vertigo is een rollercoaster met het uiterlijk van een skilift. Het was de eerste attractie in zijn soort, gemaakt door de Oostenrijkse skiliftfabriek Doppelmayr. Het is zeer uitzonderlijk dat een nieuwe attractie weer wordt afgebroken.

 


Ziet er tof uit, maar blijkt rommel

Boyd ziet af van interlands

Kris Boyd heeft gezegd dat hij geen interlands meer voor Schotland speelt zolang George Burley bondscoach is.

De spits van Glasgow Rangers kreeg sinds begin dit jaar, toen Burley aan het roer kwam, slechts 28 minuten speeltijd in zes interlands. Afgelopen zaterdag, tegen Noorwegen, zat Boyd, goed voor zeven doelpunten in 15 interlands, opnieuw op de bank. Burley had Boyd gezegd dat die zich maar eerst moest zien te bewijzen bij de Rangers voordat hij in aanmerking komt voor een basisplek. "Ik speel niet meer onder Burley, maar ik hoop ooit nog eens in het shirt van Schotland terug te keren," aldus Boyd.

Nadal naar ABN Amro-toernooi

Rafael Nadal doet in februari wederom mee aan het ABN Amro-tennistoernooi in Rotterdam.

Nadal maakte dit jaar ook zijn opwachting bij het evenement in Ahoy. "Bij onze nieuwe ATP 500-status hoort wat mij betreft een topdeelnemersveld, reden waarom ik mij primair heb gericht op de nummer ťťn van de wereld", aldus toernooi-directeur Richard Krajicek.

Het toernooi wordt in 2009 van 9 tot en met 15 februari gehouden.

Uitslagen Zondaghoofdklasse

Gisteren stond de zesde speelronde in de zondaghoofdklasse op het programma. Vanaf dit seizoen wekelijks op maandag een uitgebreide uitslagenpost, zodat iedereen op de hoogte kan blijven van deze competitie.

Hoofdklasse A

Hollandia - Argon 0-0

75. Thabiso van Zeijl (Argon)

DWV - Westlandia 0-1
73' Raily Ignacio 0-1

FC Hilversum - FC Omniworld 3-2
57' Wouter Kos 1-0
59' Wouter Kos 2-0
78' Jeroen Hessing 2-1
82' Steffan Vliestra 2-2
90' Maurice Renger 3-2

VUC - Elinkwijk 2-1
18' Gerrit Bartels 0-1
70' Dennis Pronk 1-1
90' Fouad El Hamdaoui 2-1

HBS - ADO '20 2-4
18' Tjeerd Westdijk 1-0
41' Stefan Koster 1-1
49' Arjan de Zeeuw 1-2
57' Brett Ramakers 1-3
59' Dion Glumac 1-4
65' Paul Bekker 2-4

VVSB - AFC 2-3
11' Frans van Niel 1-0
28' Tristan Buchinhoren 1-1
52' Tristan Buchinhoren 1-2
83' Laurens Samsom 1-3
85' Frank Zinhagel 2-3

FC TŁrkiyemspor - Haaglandia / Sir Winston
51' Oskan ÷zmen 1-0
62' Kerim Bulut 2-0

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. Westlandia61616-6
2. AFC61215-12
3. Argon61111-4
4. VVSB5109-5
5. FC Omniworld61016-10
6. ADO '205911-7
7. VUC6911-9
8. FC Hilversum699-12
9. Hollandia688-7
10. Elinkwijk678-11
11. FC TŁrkiyemspor668-8
12. Haaglandia / Sir Winston658-11
13. HBS637-21
14. DWV621-15

Hoofdklasse B

Papendrecht - sv Deurne 0-0

LONGA - OJC Rosmalen 2-2
' Bram Somers 1-0
' Jeroen van Moorsel 1-1 strafschop
' Randy Thenu 1-2
' Bram Somers 2-2

Farley Kromodikoro (OJC Rosmalen)

SV Meerssen - Baronie 0-2
' Yassine Asrih 0-1
' Mathijs Hage 0-2

sv Venray - Dijkse Boys 2-0
' Bas Joosten 1-0
' Freek Thoone 2-0

DESK - EVV 3-1
' Rudy Aerts 1-0
' Jorg van der Linden 2-0
' Jelle Hakkert 3-0
' Roy Tulmans 3-1

Bijzonderheden: EVV mist een strafschop.

Schijndel / Bol Accountants - UNA 0-3

JVC Cuijkk - Gemert 1-0
90' Danny van Raay 1-0 strafschop

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. JVC Cuijk51512-2
2. Baronie61311-5
3. EVV6117-6
4. UNA61012-7
5. sv Venray61010-5
6. Gemert61011-7
7. DESK61011-13
8. Papendrecht687-7
9. Dijkse Boys576-6
10. OJC Rosmalen657-11
11. Schijndel / Bol Accountants647-9
12. sv Meerssen644-12
13. sv Deurne632-8
14. LONGA626-15

Hoofdklasse C

Alcides – Babberich 2-1
40' Sander Kuiperij 0-1
42' Joey van de Berg 1-1
45' Stefano Assenberg 2-1

SC Joure - De Treffers 0-2
76' Frank Stšbler 0-1 e.d.
83' Umran Bozbiyik 0-2

Quick '20 - Be Quick 1887 1-1
65' Willem Lanjouw 0-1
75' Kevin Winkelhuis 1-1

Achilles '29 - WSV 2-0
13' Peter van Putten 1-0
37' Ivo Rigter 2-0

De Bataven - Germania 0-0

HSC '21 / Carparc - WKE 1-1
18' Berend Oosting 0-1
60' Robert Wilens 1-1

FC Lienden - Sneek Wit Zwart 4-0
14' Jesse Pastoors 1-0
16' Jeroen van de Kerkhof 2-0
26' Jesse Pastoors 3-0
70' Erik de Kruijk 4-0

De Stand

Pos. Team Wedstrijden PuntenDoelsaldo
1. HSC '21 / Carparc61615-3
2. De Treffers6139-4
3. FC Lienden51113-6
4. Quick '2061113-9
5. Be Quick 1887698-7
6. WKE589-6
7. Achilles '29576-5
8. WSV578-8
9. Alcides676-8
10. Sneek Wit Zwart664-11
11. Germania652-8
12. SC Joure536-10
13. Babberich534-11
14. De Bataven621-8

40 speelbare karakters bekend van DBZ: Infinite World

Het is bekend fenomeen: zo hoor je een tijdlang niets van een game en zo krijg je vlak achter elkaar nieuwsberichten over een game. Zo ook met Dragon Ball Z: Infinite World. Lieten we jullie zaterdag nog gameplaybeelden en screenshots zien, nu kunnen we jullie ook nog eens vertellen met wie je allemaal zult kunnen spelen. De lijst telt tot nog toe niet minder dan 40 karakters, dus je favoriet zal er vast wel tussen zitten. De game zal begin december exclusief op de PlayStation 2 verschijnen.

1. Android #16
2. Android #17
3. Android #18
4. Android #19
5. Android #20 AKA Dr. Gero
6. Broly AKA The Legendary Super Saiyan
7. Buu (Kid, Majin and Super Forms)
8. Captain Ginyu
9. Cell (Imperfect, Semi-Perfect and Perfect Forms)
10. Dodoria
11. Frieza (First, Second, Third, Final and 100% Final Forms)
12. Gogeta (Super Saiyan 1 & 4)
13. Gohan (Normal, Super Saiyan and Ultimate Gohan)
14. Gohan as a teen (Super Saiyan 1 & 2)
15. Gohan as the Great Saiyaman
16. Gohan as the Great Saiyaman 2
17. Goku (Normal, Kaioken, Super Saiyan 1, 2 & 3)
18. Goku as a kid (Normal, Super Saiyan 4)
19. Goten (Normal and Super Saiyan)
20. Gotenks (Super Saiyan)
21. Hercule
22. Janemba
23. Krillin
24. Nappa
25. Pan
26. Piccolo
27. Pikkon
28. Raditz
29. Recoome (rest of the The Ginyu Force to follow)
30. Super 17
31. Tien
32. Trunks (Normal and Super Saiyan)
33. Trunks as a kid (Normal and Super Saiyan)
34. Vegeta (Normal, Super Saiyan and Majin Vegeta)
35. Vegeta as seen in DBZ GT (Normal and Super Saiyan 4)
36. Vegito (Super Saiyan)
37. Videl
38. Yajirobe
39. Yamcha
40. Zarbon

De ontwikkelaar heeft bevestigd dat er meer dan 40 personages speelbaar zullen zijn, dus verwacht nog een uitbreiding op deze lijst.

Proces Oostenrijker Fritzl start later

Het proces tegen de Oostenrijker Josef Fritzl, die zijn dochter Elisabeth 24 jaar als seksslavin in een kelder gevangen hield en zeven kinderen bij haar verwekte, start waarschijnlijk pas volgend jaar. Er is een kleine kans dat de rechtszaak, zoals gepland, in december begint. Maar het ziet ernaar uit dat de onderzoekers die aan de zaak werken pas later klaar zullen zijn met het verzamelen van verklaringen en ander bewijs tegen de 73-jarige Fritzl. Dat heeft de aanklager in de zaak, Gerhard Sedlacek, vandaag bekendgemaakt.

Fritzl liet in april zijn inmiddels 42-jarige dochter en de bij haar verwekte kinderen vrij. Hij zou hebben bekend dat hij zijn dochter op haar 18e heeft opgesloten, haar seksueel heeft misbruikt en dat hij kinderen bij haar heeft verwekt, waaronder een kind dat hij in een oven heeft verbrand nadat het overleden was. Volgens DNA-onderzoek is hij inderdaad de biologische vader van de kinderen.

Fritzl kan een aanklacht wegens moord en daarmee twintig jaar gevangenisstraf tegemoet zien als aangetoond wordt dat het kind dat hij verbrandde met de juiste medische zorg in leven had kunnen blijven.

[NBA] Lakers winnen van aartsrivaal

De Los Angeles Lakers hebben hun eerste overwinning geboekt in de preseasonwedstrijden. De Sacramento Kings werden met 94-89 verslagen.

Phil Jackson, de trainer van de Lakers, wil graag alle nieuwe aanwinsten testen en geeft iedereen veel speeltijd. Hij laat hierbij Kobe Bryant en Pau Gasol veel rusten. Beide spelers waren actief op de Olympische Spelen en hebben daarnaast een vrij intensief trainingsschema gehad tijdens de zomer. Hierdoor is er niet echt een topscorer aanwezig binnen het team van de Lakers. Gasol eindigde met twaalf punten terwijl Bryant er negen liet noteren. Lamar Odom, die van de bank mocht beginnen kwam tot vier punten. Sasha Vujacic, Luke Walton en Sun Yue waren de enige spelers die geen speelminuten kregen tijdens de wedstrijd.

Bij de Kings was Jason Stampson de topscorer met vijftien punten. De rookie kreeg bijna 28 minuten speeltijd om zich te bewijzen. Voorlopig laat de 2 meter en 11 centimeter grote forward zien dat hij veel potentieel heeft. In zijn laatste seizoen op collegeniveau was hij tot Man van het Jaar uitgeroepen in de Metro Atlantic Athletic Conference. De oudgediende van de Kings, Brad Miller, scoorde tien punten en pakte vier rebounds.

Uitslagen in de NBA

ThuisUitUitslag
Los Angeles LakersSacremento Kings94-89
Toronto RaptorsPhilidelpia Sixers79-85
New Jersey NetsMiami Heat94-92
Portland TrailblazersUtah Jazz80-93

Vijftal bekent diefstal tachtig fietsen

Vijf Haarlemmers hebben bekend dat ze in vier weken tijd meer dan tachtig fietsen hebben gestolen. Ze schuimden in de nachtelijke uren schuurtjes af in Haarlem-Noord, Velserbroek, Spaarndam, Heemstede en Bloemendaal. Per nacht namen ze niet alleen drie of vier fietsen mee, maar ook de inhoud van koelkasten en vriezers in de schuren zoals kroketten en saté.

De politie stelde medio vorige maand een onderzoek in nadat diverse fietsen waren ontvreemd uit schuurtjes. Zowel de fietsen als de schuurtjes waren overigens niet op slot. In een portiek van een flat in Haarlem vond de politie enkele van de tweewielers terug. Een bewoner van de flat en twee op bezoek zijnde verdachten bekenden de diefstal en werden opgepakt. Later werden nog twee verdachten aangehouden.

De dieven hebben zo veel op hun kerfstok dat ze niet eens meer weten waar en wanneer ze allemaal hebben toegeslagen, meldt de politie vandaag. Een verdachte zei dat hij regelmatig in een tuin kwam om vervolgens tot de ontdekking te komen dat hij er al was geweest.

Naast inbraken in schuren wordt het vijftal ook verantwoordelijk gehouden voor een woninginbraak in Hoofddorp. De politie stelt 'slechts' dertien aangiften van diefstal en inbraak te hebben gehad. Drie verdachten zijn bij de politie bekend als zeer actieve veelplegers en zitten nog vast.

'Slachtoffers wisten van onveilige seks'

De slachtoffers in de Groningse hiv-zaak wisten van te voren dat er sprake was van onveilige seks en drugsgebruik op de seksfeesten. Dat hebben de drie verdachten vandaag voor de rechtbank verklaard.

Peter M., Wim D. en Hans J. legden via chatsites contact met de slachtoffers. "Op ons profiel stond duidelijk aangegeven dat er sprake was van poepseks, xtc- en GHB-gebruik en onbeschermde seks. We hebben het allemaal genoemd. Daarvoor kwamen ze ook", verklaarde Wim D. tijdens de zitting.

Volgens zijn partner, Peter M., nodigde een aantal slachtoffers zichzelf voor de feesten uit. "Het is niet zo dat ze naar ons huis werden gelokt en binnen opeens werden geconfronteerd met onveilige seks. We waren er buitengewoon open in. Er komt een bepaalde categorie mensen op af, het is een cultuur", aldus M. Volgens de verdachten werd gekozen voor onveilige seks omdat "het spannend is".

Cannavaro: "Ik wil bij Real blijven"

ItaliŽ-aanvoerder Fabio Cannavaro heeft in de Spaanse krant AS aangegeven zijn contract graag te willen verlengen bij Real Madrid. Dit ondanks de vurige wens van Napoli-fans dat de centrumverdediger terugkeert naar ItaliŽ.

"Ik wil mijn contract verlengen," aldus Cannavaro. "Ik wil met de club praten en ik hoop dat we er voor het einde van het jaar uitkomen. De hele wereld weet dat ik hier graag wil blijven, ik wil niet weg uit Spanje. Ik voel me hier goed en mijn familie is gelukkig."

"Ik ben 100% Real. Ik realiseer me dat de fans ook met me weglopen en heb dit seizoen als doel gesteld de Champions League te winnen." Dit nieuws zal hard aankomen bij de fans van Napoli, die er vanuit gingen dat Cannavaro terug zou keren naar 'hun' ploeg, waar hij zijn loopbaan ook begon.

Hamstra op straat gezet door Emmen

Gerry Hamstra is door het bestuur van FC Emmen verantwoordelijk gehouden voor de slechte seizoensstart van de Drentse ploeg. De oefenmeester is vandaag op staande voet ontslagen.

Thiemo Meertens, technisch manager van FC Emmen, zal de taken van Gerry Hamstra voorlopig overnemen. Hamstra werd gedurende het seizoen 2006/2007 aangesteld door Emmen.

Op dit moment staat de ploeg op een teleurstellende zestiende plaats met slechts elf punten uit de eerste elf wedstrijden.

Afgelopen vrijdag werd met liefst 5-0 verloren van FC Den Bosch. Hamstra is na Rob Meppelink (RBC Roosendaal) de tweede trainer die is ontslagen in de Jupiler League dit seizoen.

Henry wil einde aan speculaties

Barcelona-aanvaller Thierry Henry is de speculaties over een mogelijk vertrek naar Manchester City beu. Henry zelf heeft aangegeven dat dit absoluut niet zal gaan gebeuren.

"Eťn ding is zeker, het verhaal over Manchester City moet stoppen," aldus de Fransman tegen France Football. "Ik heb drie duels gespeeld dit seizoen en twee keer gescoord. Het gaat goed met me hier. Dat ik soms op de bank zit, ja dat heb je in een roulatiesysteem."

"Praat dat niet alleen over mij, maar ook als Puyol niet speelt of als Eto'o op de bank zit." Henry speelt sinds de zomer van 2007 voor Barcelona, dat hem overnam van Arsenal. Gisteren nog wilde hij snel duidelijkheid over een mogelijk vertrek van de Franse bondscoach Raymond Domenech.

Aantal daklozen en tentenkampen VS groeit

De kredietcrisis heeft er in de Verenigde Staten al voor gezorgd dat miljoenen mensen uit hun huis zijn gezet. Werkloosheid en stijgende voedselprijzen spelen daarbij ook een rol. Als gevolg van deze omstandigheden zijn er op veel plekken in het land tentenkampen als paddenstoelen uit de grond geschoten. Ook de voedselbanken hebben meer toeloop dan ooit.

Aanvankelijk stonden er alleen tentenkampen rond Los Angeles, maar inmiddels zijn ze in het hele land te vinden. Gemeenten richten kampen in voor mensen die dakloos zijn geworden. Gemeenten kiezen voor deze oplossing, omdat veel mensen keer op keer voor landloperij worden bekeurd.

Ondertussen klagen de mensen die in een tentenkamp wonen steen en been. Het is overbevolkt en er zijn te weinig toiletten aanwezig. "We moeten met honderden mensen zes toiletten delen", aldus een bewoonster. Volgens de gemeenten is dit alles wat zij kunnen doen voor de daklozen.

Verijdel een terroristische aanslag in Secret Service

Activision heeft vandaag een nieuwe first-person tactische shooter aangekondigd, Secret Service. Deze game, die voor een zacht prijsje in de winkel komt te liggen, vertelt ons het spannende verhaal van een geheim agent die gedwongen wordt uit de schaduwen te treden om een aanslag op Washington D.C. te voorkomen. Het is onduidelijk wie je vriend en wie je vijand is en je vliegt van hot naar her om de aanslag te voorkomen, wat ervoor zorgt dat je zal vechten in/op bekende landmarks, waaronder Air Force One en Marine One.

De game zal spelen als een tactische first-person shooter, met de mogelijkheid om zowel dodelijk als niet-dodelijk geweld te gebruiken om je tegenstanders uit te schakelen. Verwacht alleen niet allemaal officiŽle wapens en gadgets, de game is op geen enkele manier verbonden met de echte Amerikaanse geheime dienst.
Secret Service komt begin 2009 uit op de PC, Xbox 360 en PlayStation 2.

Magneti Marelli technisch partner A1GP

Magneti Marelli is de officiŽle technische partner voor het 2008/09 A1GP-seizoen. De A1GP Powered by Ferrari-auto’s gaan gebruikmaken van elektrotechnische systemen van het bedrijf op verschillende sleutelgebieden.

Met het modulair ontworpen controlesysteem voor motor- en versnellingsbak van Magneti Marelli kunnen de A1GP-teams flinke voordelen behalen. Het nieuwe systeem kan meer data verzamelen, onderhoudt een 100% directe telemetriecommunicatie en biedt een betrouwbare integratie met andere controlesystemen in de auto. Het systeem controleert nu al de versnellingsbak, dataverzameling en de verschillende functies op het stuur.

John Wickham, General Manager, Technical & Operations A1GP: "Deze samenwerking is erg belangrijk nu we ook met de nieuwe Powered by Ferrari auto’s rijden. De betrouwbaarheid was erg groot tijdens het testprogramma. We hebben tijdens de 7500 testkilometers door heel Europa geen problemen gehad."

Roberto Dalla, Head of Magneti Marelli Motorsport Department, is zeker content met de samenwerking: "We zijn erg blij onderdeel te zijn van de wereld van de A1GP. Het was een interessante technische uitdaging. Onze technologie moest worden aangepast aan een nieuwe omgeving voor dataverzameling, versnellingsbak- en stuurwielcontrole. Onze oplossingen blijken dus erg flexibel en van een hoog niveau."

Sexy zusters delen anti-filepillen uit

Na de mislukte Filevrije Dag van de ANWB zet Stichting Struisvogel, onderdeel van de Partij voor de Filerijder, de volgende stap om het ochtend- en middagleed op de autoweg tegen te gaan. Overmorgen delen sexy verpleegsters pillen uit aan bezoekende automobilisten van tankstation De Lucht-West op de A2 (Utrecht richting Den Bosch.

De pillen zijn bedoeld om een infarct te voorkomen, iets waar automobilisten dagelijks op het gebied van verkeer mee te maken hebben. Verder hoopt de stichting op deze manier natuurlijk de politiek en overheid zo scherp mogelijk te houden over de filecrisis. De eerste anti-filepil wordt woensdag rond 16:00 uur uitgereikt, de actie eindigt rond 17:00 uur. Of de verpleegsters ook je temperatuur opmeten is niet bekend.


Promovendus verscherpt plaatje embryo

Een Delftse wetenschapper heeft een computermodel ontwikkeld waarmee de beelden op een echoscopie helderder worden. "Iedereen die wel eens een echo van een embryo heeft gezien, weet dat het behoorlijk vage beelden kunnen zijn", licht de TU Delft vandaag toe. Medici gebruiken de techniek, die onder meer wordt toegepast bij zwangere vrouwen, ook voor onderzoek naar hart, lever, milt en nieren.

Het onderzoek van promovendus Koos Huijssen behelsde onder meer het optimaliseren van de beeldvormingmethodiek en het voorspellen van 'het voortplantingsgedrag van ultrageluid'. Hij ontwikkelde een computermodel dat berekeningen kan uitvoeren over een driedimensionaal gebied dat volgens de universiteit veel groter is dan bij bestaande modellen.

Het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam maakt al gebruik van de door Huijssen verbeterde echografie-transducer. Die is volgens de universiteit geschikt voor een doorsnee computer. Huijssen promoveert dinsdag op zijn vondst.

Meer Polen werkzaam in Nederland

Het aantal arbeiders uit Oost-Europese lidstaten van de EU is sinds een jaar met zestig procent gestegen. In juni van dit jaar werkten er in Nederland ruim 94 duizend Oost-Europeanen uit met name Polen. Dat blijkt vandaag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Het merendeel van de werknemers uit Oost-Europa, bijna 85 procent, komt uit Polen. Ongeveer de helft van de arbeiders is jonger dan dertig jaar en werkt via een uitzendbureau. Het CBS schat dat momenteel het totale aantal weer iets lager ligt omdat de behoefte aan seizoensarbeid in de wintermaanden terugloopt.

De onderzoekers van het CBS schrijven de groei toe aan de versoepelde regels voor het krijgen van werkvergunningen per 1 mei 2007. Sinds die datum hebben werknemers vanuit landen die in mei 2004 EU-lid zijn geworden zo'n vergunning niet meer nodig. Polen is een van deze landen. Roemenen en Bulgaren hebben nog wel een vergunning nodig om in Nederland te kunnen werken. Deze landen zijn later toegetreden tot de Europese Unie.

Ruim de helft van de Oost-Europese werknemers in Nederland heeft een woonadres in het buitenland. De overige arbeiders wonen wel officieel op een Nederlands adres. Het kabinet is van plan de grenzen vanaf volgend jaar open te stellen voor werknemers uit Roemenië en Bulgarije, maar een meerderheid van de Tweede Kamer is hier op tegen.

[TGS 2008]Tecmo presenteert: de nieuwe Team Ninja-leiders

Team Ninja is een developersteam binnen Tecmo dat verantwoordelijk is voor gameseries als Ninja Gaiden en Dead or Alive. Dit team stond tot voor kort onder leiding van Tomonobu Itagaki, de gamedesigner met de zonnebril. Itagaki heeft het bedrijf verlaten, dus was het tijd voor een opvolger. Tijdens de Tokyo Game Show heeft Tecmo aan de pers onthuld wie zijn stokje over gaan nemen.

Jin Hasegawa zal het nieuwe hoofd van Team Ninja gaan worden. Hij zal de ontwikkeling van komende games uit de Dead or Alive- en Ninja Gaidenseries gaan overzien. Daarnaast zal Yosuke Hayashi de ontwikkeling van andere Team Ninja-projecten onder zijn hoede gaan nemen. Hayashi heeft eerder in Team Ninja de rol van director op zich genomen voor de PS3-game Ninja Gaiden Sigma en Ninja Gaiden: Dragon Sword voor de DS.Links Itagaki, rechts Hasegawa en Hayashi

IMF blij met reddingsplan Europese banken

IMF-baas Dominique Strauss-Kahn is ondanks de hoge kosten die eraan zijn verbonden blij met het reddingsplan voor de banken in de eurozone, waarover zondag overeenstemming werd bereikt. Volgens hem zullen het plan en andere maatregelen die de afgelopen dagen zijn genomen de markten weer vertrouwen geven. Die markten hebben tot nu toe irrationeel op de financiële crisis gereageerd, zei Strauss-Kahn maandag voor de radiozender Europe-1.

"We moeten de banken herkapitaliseren, anders zal iedereen lijden", zei Strauss-Kahn. "En dat kost geld."

De vijftien landen van de eurozone besloten zondag hun banken tijdelijk een garantie te geven op leningen die zij elkaar verstrekken, ter verlichting van de kredietproblemen. Op dit moment durven de banken elkaar geen geld te lenen, waardoor het financiële systeem verlamd raakt. De garantie geldt tot eind volgend jaar. Elk land moet zelf bepalen hoeveel geld het uittrekt voor de garantstelling.

Strauss-Kahn gaf aan dat het nu de beurt aan de Verenigde Staten is om met een soortgelijke maatregel te komen. "Europa speelt een leidersrol", zei hij.

Red Alert 3 toont aanleiding voor nieuwe oorlog met Hell March

In Command & Conquer: Red Alert ging Albert Einstein terug in de tijd om Hitler te ontvoeren en zo de Tweede Wereldoorlog te voorkomen. Gevolg van deze actie was dat de Russen een militaire grootmacht werden die niet gehinderd werd door Nazi-Duitsland. In Red Alert 3 is het de beurt aan de Russen om terug te gaan in de tijd. Zij ontvoeren Einstein, maar herhalen daarmee slechts de fouten die de geallieerden al eerder maakten.

Eerste minuten uit intro Starcraft 2: Terrans: Wings of Liberty

Blizzard heeft tijdens Blizzcon aangekondigd dat Starcraft 2 als een soort trilogie uit zal komen, waarbij elk ras een eigen deel heeft. Natuurlijk kon deze Blizzcon niet voorbij gaan zonder wat nieuw materiaal van Starcraft 2 te laten zien en dat zag Blizzard ook in. De eerste minuten van het openingsfilmpje zijn nu vrijgegeven en zijn hieronder te bekijken.

Waarschuwing: mocht je blanco aan de game willen beginnen, kijk dit filmpje niet. Druk niet op play, klik niet op de bron, maar beweeg je muiscursor naar de "Back"-button van je browser. FOK!games is niet aansprakelijk voor hoofdletsel, zwangerschap, ongewenste kennis of andere aandoeningen die veroorzaakt zouden kunnen worden na het zien van dit filmpje.

Defensie onderneemt actie na uitzending Stegeman

Defensie heeft extra maatregelen getroffen om de beveiliging van militaire bases in Nederland te verscherpen. Dat gebeurde volgens een woordvoerder van het ministerie al vooruitlopend op de reportage van programmamaker Alberto Stegeman, die gisteravond werd uitgezonden en die vrijdag al tot rumoer leidde in de Tweede Kamer. Defensie wilde pas reageren na het zien van het programma.

Op grond van de beelden heeft Defensie een melding gedaan bij de marechaussee, meldt het ministerie. Ook gaat de beveiligingsautoriteit van Defensie de 'verontrustende beelden' onderzoeken. Aan de hand van de uitkomsten volgen 'passende maatregelen'.

Het onderzoek moet uitwijzen of er ook sprake is geweest van technisch of procedureel falen. In de uitzending van Undercover in Nederland op SBS 6 wordt volgens Defensie alleen menselijk falen blootgelegd. Het ministerie noemt dat zorgelijk. "De mens vormt de kern van onze bewaking en beveiliging. Defensie doet er veel aan het beveiligingsbewustzijn te verhogen."

GroenLinks pleitte in de uitzending voor een parlementair onderzoek naar de beveiliging van militaire bases in Nederland. Volgens de partij heeft Stegeman laten zien dat het 'kinderlijk eenvoudig' is om onbevoegd de bases binnen te brengen. Zo is onder meer te zien dat hij met een militaire truck van de Johannes Postkazerne in het Drenthse Havelte wegrijdt.

Op een vliegbasis in Woensdrecht bracht Stegeman een nachtje door en kon hij zo dicht bij een F-16 komen dat hij die kon aanraken. Dat heeft hij met een verborgen camera vastgelegd. De VVD en SP reageerden in de uitzending eveneens geschrokken. Stegeman zei aan het einde van zijn programma dat hij Defensie vlak voor de uitzending heeft laten weten waar de lekken in de beveiliging zitten. Het ministerie wilde volgens de presentator niet de beelden met hem bekijken.

Taylor te sterk voor Van Barneveld

Raymond van Barneveld heeft gisteren tijdens de finale van de World Grand Prix Darts in Dublin een pijnlijke nederlaag geleden. Phil Taylor, de eeuwige rivaal van Barney, versloeg onze landgenoot met 6-2.

Van Barneveld imponeerde nog in de halve finale door de sterke Mervyn King met 5-0 naar huis te sturen. Tijdens de finale kwam de Nederlander er niet aan te pas. Taylor wist hierdoor voor de achtste keer de World Grand Prix te winnen. Bijzonder aan dit toernooi is dat alle spelers moet beginnen en eindigen met een dubbel.

Het toernooi beschikte over een prijzenpot van meer dan drie ton. Taylor streek 65 duizend euro op, terwijl Barney genoegen moest nemen met de helft. Het was trouwens niet de eerste keer dat een Nederlander de finale bereikte van de World Grand Prix. In 2001 verloor Roland Scholten de finale met 8-2 van Alan Warriner.

Proces Groningse hiv-zaak begint

De rechtbank in Groningen begint vandaag aan de inhoudelijke behandeling van de Groningse hiv-zaak. Het Openbaar Ministerie (OM) klaagt de drie verdachten in de geruchtmakende zaak aan voor zware mishandeling.

De 49-jarige Peter M. uit Scharmer en zijn 48-jarige partner Wim D. worden er sinds mei 2007 van verdacht, samen met de 39-jarige Hans J. uit Groningen, meerdere homoseksuele mannen met drugs te hebben gedrogeerd om ze vervolgens seksueel te misbruiken. Een aantal van de slachtoffers kreeg hiv-besmet bloed toegediend via injectiespuiten. In totaal gaat het om veertien slachtoffers.

De rechtbank heeft de hele week uitgetrokken om de strafzaak te behandelen. Uit de tenlasteleggingen blijkt dat de drie ook worden verdacht van het in bezit hebben van GHB en xtc. Verder verdenkt het OM Peter M. ervan injectiespuiten en medicijnen te hebben gestolen van zijn voormalig werkgever, verpleeghuis 't Blauwbörgje in Groningen.

M. en J. zijn de hoofdverdachten in de zaak. Zij zouden de slachtoffers opzettelijk zwaar lichamelijk letsel hebben toegebracht, door ze met hiv te besmetten. M. gaf zich tegenover zijn slachtoffers uit als arts. Toen bleek dat hij aids had, kreeg hij een fatalistische instelling. Hij liet de slachtoffers brieven schrijven waarin stond dat ze ten dienste waren van M. Als spel tapten de verdachten bij elkaar het besmette bloed af, waarna ze dit ook weer bij elkaar inspoten.

Wim D. zou degene zijn geweest die via chatboy.nl en gaychat.nl mannen naar de seksfeesten probeerde te krijgen. Hij verklaarde eerder zelf niets te weten van het drogeren en injecteren. "Ik heb niemand besmet", zei hij tijdens een pro-formazitting.

Herstel verwacht op Europese beurzen

Beleggers op de Europese beurzen kunnen zich vandaag opmaken voor een positieve start van de aandelenhandel. De beurzen krijgen steun van het reddingsplan voor de financiële sector waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten. Op het Damrak kunnen meevallende kwartaalcijfers van elektronicaconcern Philips voor een opsteker zorgen.

"Ik verwacht maandag een zeer positieve handelsdag. Het moet nog blijken of het reddingsplan werkt, maar het zal in ieder geval het sentiment verbeteren", zei handelaar Rob Koenders van Harmony Vermogensbeheer. Hij denkt dat de AEX-index van de effectenbeurs in Amsterdam 15 tot 20 punten hoger opent.

Ook Rik Zwaneveld, handelaar bij AFS Brokers, voorziet een opening in deze orde van grootte. "Het reddingsplan is wederom een stap in de goede richting", aldus Zwaneveld. Van een positieve beurs is volgens hem echter nog geen sprake. "Ik zou het eerder typeren als een herstel van een zwaar beschadigd gebeuren", aldus Zwaneveld.

Gisteren kondigden de landen van de eurozone aan dat zij garant zullen staan voor de leningen die banken aan elkaar en aan grote institutionele beleggers verstrekken. Daarmee zouden de geldstromen weer op gang moeten kunnen komen. Hoewel Zwaneveld positief is over de plannen blijft hij sceptisch. "Je kunt je afvragen waarom ze elkaar geen geld uitleenden".

Op de beurzen in het Verre Oosten leken de reddingsacties voor de economie vandaag ook al hun vruchten af te werpen. In Hong Kong en Australië klommen de graadmeters respectievelijk 3,2 en 5,1 procent. De financiële markten in Japan blijven vandaag gesloten in verband met een vakantiedag.

Wall Street kon vrijdag een belangrijk deel van de verliezen van eerder op de dag inlopen, vooral in de hoop dat het actieplan van de zeven rijkste landen de G7 de financiële crisis het hoofd zal bieden.

De Dow-Jonesindex van dertig hoofdfondsen sloot de voorbije week af met een verlies van 1,5 procent op 8451,19 punten. Eerder op de dag was de Dow nog bijna 9 procent lager en noteerde daarmee kort onder de 8000 punten, de laagste stand in vijf jaar tijd. De breed samengestelde S&P 500 sloot 1,2 procent lager op 899,22 punten, terwijl de technologiebeurs Nasdaq 0,3 procent steeg tot 1649,51 punten.

Op het Damrak gingen de beursindices vrijdag in duizelingwekkende vaart omlaag. Hoofdindex AEX sloot met een verlies van 23,92 punten (8,5 procent) op 258,05 punten en de Midkap-index daalde 4,8 procent tot 381,35 punten.

Philips maakte voor de opening van de beurs een stijging van de winst bekend over het derde kwartaal, ondanks een afgenomen vraag naar consumentenelektronica. "Onder deze marktomstandigheden lijken de cijfers mee te vallen", aldus handelaar Koenders. Voor de komende tijd zal Philips met het oog op de kredietcrisis de kosten strak in de hand houden.

Op de valutamarkt noteerde de euro vanochtend 1,3500 dollar, vergeleken met 1,3645 bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. De olieprijs is 2,8 procent gestegen tot 79,85 dollar per vat.

CD: Travis - Ode To J. Smith

De gewone man/vrouw wordt in het zonnetje gezet door Travis, tenminste als je de albumtitel mag geloven. Ode To J. Smith zal toch refereren naar John Smith ofwel de alledaagse burger, Kees Gewoon, Piet de Vries, of zoals u wilt Jan Smit in Nederland. Volgens Travis zelf had de band gewoon een "naamloos" karakter nodig om de nummers aan op te hangen en dat werd ťťn van de meest voorkomende namen in de Engelstalige landen. Omdat de track 'J. Smith' ťťn van de pilaren van het album was werd het een ode aan J. Smith.

Menselijke resten aangespoeld bij Herveld

Op een strandje aan de Waal nabij het Gelderse Herveld zijn gistermiddag delen van een lichaam aangespoeld. Een woordvoerder van de politie meldt vandaag dat het gaat om 'een stuk knie met daaraan een been'.

De lichaamsdelen werden gevonden door wandelaars. De technische recherche gaat ze onderzoeken. Ook speurt de politie de rivieroever af om na te gaan of er nog meer menselijke resten zijn aangespoeld.

Top vrouwenbesnijdenis in Afrika

In de strijd tegen vrouwenbesnijdenis begint vandaag in Burkina Faso een conferentie waarbij wordt gesproken over de beste manier om deze praktijk te bestrijden. In circa dertig Afrikaanse landen komen vormen van genitale verminking voor, in weerwil van strenge wetten en voorlichtingscampagnes.

Dat meldde een woordvoerder van de president van Burkina Faso. Dit land is een goed voorbeeld van de omvang van het probleem van vrouwenbesnijdenis. Bijna de helft van alle vrouwen in dit West-Afrikaanse land is besneden.

Tijdens de conferentie, die tot en met woensdag duurt, geven onder anderen vrouwen van regeringsleiders van zeven Afrikaanse landen acte de presence.

'Nieuwe regering Israel bijna rond'

Israel krijgt waarschijnlijk een nieuwe centralistische regering waarin Kadima en de Arbeidspartij samenwerken. Een bron uit de omgeving van Kadima-leider Tzipi Livni zei op basis van anonimiteit tegen Leger Radio dat de onderhandelingen bijna zijn afgerond.

Livni is nu nog minister van Buitenlandse Zaken in het demissionaire kabinet van Ehud Olmert. Olmert trad vorige maand af in verband met beschuldigingen van corruptie.

Als de overeenkomst vandaag inderdaad wordt getekend, dan wordt Livni vrijwel zeker de nieuwe premier van Israel. Ze is dan de tweede vrouwelijke premier van het land, na Golda Meir in de jaren '70 van de vorige eeuw.

Livni is er veel aan gelegen om op korte termijn een regering te vormen. Als het haar niet zou lukken voor begin november, dan volgen vervroegde parlementsverkiezingen.

Livni heeft 61 Kamerzetels nodig om een regering te vormen. Het kabinet van Olmert kon rekenen op steun van 67 van de 120 parlementariërs. Deskundigen verwachten dat Livni als premier een soortgelijke politieke koers zal varen als haar partijgenoot Olmert.

Schip gezonken na aanvaring

Op de Oude Maas bij Heinenoord is vanochtend vroeg een binnenvaartschip gezonken na een aanvaring. Dat liet een woordvoerder van het Korps landelijke politiediensten (KLPD) weten.

Het vaartuig botste rond vier uur op een coaster, een klein zeeschip. De twee opvarenden van het binnenvaartschip konden in veiligheid worden gesteld. Voor zover bekend vervoerde het vaartuig geen gevaarlijke lading. De coaster had geen lading aan boord.

Het scheepvaartverkeer ondervindt geen last van het ongeval.

CD: Alpha Galates - A Stimulus for Reason

Uit Toronto te Canada komt Alpha Galates, een progressieve metalband die naar eigen zeggen flink aan de weg aan het timmeren zijn. Alpha Galates is herrezen uit de resten van The Hollow. Onder deze naam brachten de heren en dames al vier duistere albums met Latijnse titels uit, en onder de nieuwe bandnaam is er nu A Stimulus for Reason. Een nogal rauwe metalplaat die symfonische en klassieke invloeden probeert te combineren met zware bulldozergeluiden, gierende solo's en een boze zanger.

CD: Staind - The Illusion of Progress

Kennen we Staind nog? Ongetwijfeld dat de gitaarriedel van 'It's Been A While' wel een belletje doet rinkelen. En het is ook al weer een tijdje geleden dat we wat van Aaron Lewis en de zijnen gehoord hebben sinds ze met de genoemde hit in 2001 definitief doorbraken bij het grote publiek. Nu ligt er dan al weer een tijdje het vijfde studioalbum van de Amerikaanse newmetal in winkels. The Illusion of Progress, een veel passender had de titel misschien wel niet gekund.


Kappers beschermen personeel onvoldoende

Ruim twee derde van de kapsalons en driekwart van de kappersopleidingen bieden hun personeel en studenten onvoldoende bescherming tegen schadelijke stoffen en lichamelijke overbelasting. Dat blijkt uit controles van de Arbeidsinspectie bij 436 zaken en opleidingen.

Dat liet het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid vandaag weten.

Meer dan een derde van de kappers heeft rsi- of rugklachten. Ongeveer 20 procent van de kappers heeft last van handeczeem veroorzaakt door schadelijke stoffen in producten als permanentvloeistof en blondeermiddelen.

Ruzie met fiscus om jackpot

Een Zeeuw die in 2004 twintig miljoen euro won met zijn oudejaarslot, probeert een forse belastingaanslag ongedaan gemaakt te krijgen. Volgens hem was deze te vroeg opgelegd: de gelukkige winnaar had het geld op het moment van de aanslag nog niet.

De twintig miljoen euro is op de laatste dag van het oude jaar gewonnen, terwijl dit bedrag pas op 5 januari op de rekening van de man stond. De man vindt de aanslag van 240.000 euro over 2004 daarom onterecht.

Bij de rechtbank in Breda eiste de man dat hij pas over 2005 belasting hoeft te betalen over het grote bedrag. Hierdoor zou hij iets goedkoper af zijn. De rechtbank in Breda gaf de Belastingdienst echter gelijk. Het geld was in de laatste minuten van 2004 verdiend en daarom moet er over het geld voor dat jaar belasting betaald worden.

Belastingadviseur Bert Bongers oordeelt dat de man in hoger beroep moet gaan en dat de uitspraak van de rechtbank onterecht is. "Het geld kwam pas later binnen. De winnaar moet in hoger beroep", aldus de belastingadviseur. 

Man tuigt loempiaverkoper af

Een loempiaverkoper in Zwolle is afgelopen zaterdag in elkaar geslagen door een 31-jarige Zwollenaar omdat de eerste hem geen vegetarische loempia verkocht. De 60-jarige snackverkoper meldde aan zijn potentiële klant dat hij deze niet had, waarop de 31-jarige man in woede ontstak.

De Zwollenaar sloeg de verkoper meerdere malen in zijn gezicht en op zijn hoofd. Een beveiliger van winkelcentrum de Obrechtstraat, waar de loempiakraam deel van uitmaakt, wist de vegetariër te stoppen. De politie meldde gisteren dat er proces-verbaal tegen de aanvaller is opgemaakt.

Man doodt beer met stok

De Canadees Jim West ontsnapte op een wonderbaarlijke manier aan de dood. De 45-jarige Canadees was met zijn honden aan het wandelen in de wouden van British Columbia toen hij plotseling gegrom hoorde. Toen hij zich omdraaide schrok hij zich helemaal wild. "Ik zag ineens een grote beer met ogen vol met haat", aldus West.

De grote zwarte beer viel West aan waarop hij met zijn voet stampte en probeerde de beer in zijn gezicht te raken, maar de beer was sneller. Hij beet West in de achterkant van zijn hoofd en in de linkerkant van zijn lichaam. Ondanks zijn verwondingen wist West weer omhoog te komen en de beer met een grote stok in zijn gezicht te raken.

De tegenaanval

"Ik deed een stap naar voor en plofte de stok neer op het hoofd van de beer. Het dier stond daar maar en leek wat van slag. Ik besefte dat ik moest doorzetten, want anders zou ik weer tegen de grond gaan en waarschijnlijk nooit meer opstaan. Ik gebruikte mijn stok als hamer en bleef slaan tot de beer op de grond lag en er bloed uit het dier zijn neus kwam", aldus West. Na de tegenaanval bleek West de schedel van het dier verbrijzeld te hebben waardoor deze dood was.

Een kilometer van de plaats van het incident was een lodge die West strompelend wist te bereiken. Vanuit daar is hij naar het ziekenhuis gebracht. Parkopzichters hebben de dode beer met de verbrijzelde schedel teruggevonden. Zij waren stomverbaasd dat de Canadees dit vreselijke avontuur wist te overleven.

Babybeertjes 

Achteraf bleek dat de beer twee babybeertjes had. Deze zijn afgemaakt omdat ze de strenge winter niet kunnen overleven zonder hun moederbeer. West zegt geen spijt te hebben van zijn handelen. Dit was zijn enige kans op overleven.

Geschiedenis geschreven 

West heeft aan het wonderbaarlijke incident zestig hechtingen overgehouden. Op zijn achterhoofd prijkt een gigantisch litteken dat hem altijd zal herinneren aan het vreselijke avontuur. De Canadees heeft ook geschiedenis geschreven. Hij gaat de boeken in als de eerste man in Canada die een beer wist te doden met slechts een stok.

Een foto van het litteken en West die de tegenaanval nabootst zijn hier te zien.

Zeer grote brand zorginstelling Zwolle

In Zwolle heeft in verzorgingstehuis De Esdoorn aan de Esdoornlaan een zeer grote brand gewoed. De brand brak rond 21.30 uur uit op de bovenste etage van het complex. Deze verdieping stond leeg.

De brandweer schaalde de brand al snel op naar een middelgrote brand en vervolgens naar een grote brand. De brandweer kon voorkomen dat de brand oversloeg naar het bewoonde gedeelte van het verzorgingstehuis.

De bewoners van het complex zijn ondergebracht in de centrale hal. Tien bedlegerige patiënten werden overgebracht naar een nabij gelegen bedrijfspand. Bij de brand was er sprake van veel rookontwikkeling.

Met dank aan JeffS, XAnthype en Aryg voor de submit.

'Leraar wordt anoniem door agressie'

Persoonlijke gegevens van docenten zijn steeds vaker lastig te achterhalen. Voorheen vermelden schoolgidsen vaak van alle leraren naam, adres en telefoonnummer. Vanwege de toenemende agressie in het onderwijs worden deze gegevens vaker geschrapt.

Het niet meer opnemen van de persoonlijke gegevens van leraren komt van twee kanten. Enerzijds willen docenten niet meer dat al hun privégegevens openbaar zijn. Ze willen niet in hun vrije tijd worden opgebeld door leerlingen en/of hun ouders. Anderzijds kiezen scholen er voor om geen contactgegevens meer openbaar te maken vanwege het veiligheidsplan dat met het oog op agressie is opgesteld. In beide gevallen telt de privacy van een docent zwaar; de docent wordt anoniemer.

'Gas wordt 10% duurder per 1-1-09'

GasTerra, de grootste gasleverancier van ons land, denkt dat de gasprijs per 1 januari aanstaande met ongeveer 10 procent zal stijgen. Dat betekent dat elk huishouden tientallen euro's meer kwijt zal zijn aan gas.

Veel gasbedrijven kopen hun gas in bij GasTerra. Een prijsstijging wordt doorgaans direct aan de klanten doorberekend. Toch hoeft dat niet direct een stijging van tien procent te betekenen, want gasbedrijven kopen ook in het buitenland in.

Consumentenplatform Unitedconsumers.nl zegt dat comsumenten per 1 januari een hogere gasrekening gepresenteerd krijgen, terwijl de olieprijs al tijden daalt. De gasprijs is namelijk gekoppeld aan de olieprijs, maar daarbij wordt niet naar de huidige olieprijs gekeken. De olieprijs in de periode mei tot en met oktober is bepalend voor de gasprijs. 

Geen van de gasleveranciers wil ingaan op de verwachting van GasTerra. 

Nog honderd dagen Bush

De ambtstermijn van de Amerikaanse president George Bush is gisteren zijn laatste honderd dagen ingegaan. De nadagen van zijn acht jaar durende presidentschap worden overschaduwd door een van de grootste financiële crises in de moderne geschiedenis.

Veel Amerikanen, inclusief de Democratische presidentskandidaat Barack Obama, houden de Republikeinse president met zijn ultraliberale economische beleid direct verantwoordelijk voor de huidige crisis. De overheid werd door Republikeinen gezien als te bureaucratisch en volkomen ongeschikt voor bemoeienissen met de vrije markt.

Maar nu leidt Bush een regering die op kolossale schaal ingrijpt op de financiële markten. Bush erkende afgelopen week dat hij nog veel werk moet verzetten voor zijn opvolger in januari aantreedt.

Bush' partijgenoot en presidentskandidaat McCain zakt weg in de opiniepeilingen als gevolg van de economische crisis. McCain hoopt het tij te keren met de komende presentatie van een eigen economisch reddingsplan, zei een naaste medewerker zondag. Woensdag heeft McCain zijn laatste televisiedebat voor de presidentsverkiezingen van 4 november met Barack Obama.


Nog 100 dagen Bush  (foto: ANP)

4e klas: automutilatieperikelen

Richard was in de vierde klas mijn beste vriend. Het trof me zwaar toen hij en ik vrijwel tegelijkertijd een meisje probeerden te scoren, en het hem wel lukte en mij niet. Hij had het zusje van de vriend van zijn zus aan de haak geslagen, ik een vriendin van school, waarover ik al eerder columneerde. Zo nu en dan vroeg ik hem hoe het stond met zíjn meisje. “Goed,” was het dan, “dit alles nog nooit meegemaakt, maar het gaat verdomd goed.” Ik probeerde eind mei -rond mijn zestiende verjaardag- nog steeds Tessa te veroveren, die mij slechts 'als vriend' zag. Wij mannen weten allemaal wat dat betekent.
Laatste reviews en specials
review
Bad Boys For Life
review
Star Trek: Picard
special
'Bad Boys For Life is een hommage aan de jaren 90'
special
Hearthstone gaat door met prima periode
review
Blu-ray: Good Boys
review
The Expanse seizoen 4
©FOK.nl e.a.