Tweehonderd miljard gegarandeerd aan banken

Nederland staat voor tweehonderd miljard euro garant voor leningen die banken onderling afsluiten. Dat zei premier Jan Peter Balkenende (CDA) vandaag tijdens een persconferentie in Den Haag. De maatregel moet het vertrouwen in de financiële markten herstellen.

Hij geeft hiermee een concrete uitwerking van het actieplan dat de vijftien eurolanden en Groot-Brittannië zondag opstelden na een spoedberaad in Parijs. De landen spraken af dat ze hun banken een tijdelijke garantie geven op de leningen die de instellingen elkaar verstrekken, om zo te voorkomen dat het geldverkeer opdroogt.

Balkenende sprak vanmiddag van een 'krachtig signaal' en een noodzakelijke maatregel om de economie draaiende te houden. Als de geldstroom tussen banken opdroogt, kan dat ook gevolgen hebben voor de reële economie, zei de premier. Het gaat om leningen die worden betaald uit de algemene middelen.

Ook andere Europese landen stelden vandaag honderden miljarden euro's beschikbaar om het vertrouwen in de financiële sector te herstellen.