Europese beurzen houden winsten vast

De zorgen over de kredietcrisis leken vandaag op de Europese effectenmarkten naar de achtergrond verdwenen. Beleggers putten moed uit het reddingsplan voor de financiële sector waartoe de eurolanden afgelopen weekeinde besloten.

Ook op Wall Street zat de stemming er goed in aan het begin van de handel. De aandelenkoersen herstelden over een breed front, na de zware dreunen van vorige week.

Kort na de opening van Wall Street stond de AEX, die dit jaar bijna de helft minder waard is geworden, 17,67 punten hoger op 275,72 punten. Dat betekent een herstel van 6,8 procent. De MidKap-index ging eenzelfde percentage omhoog tot 406,53 punten. De beurzen in Londen, Parijs en Frankfurt klommen 4,8 tot 7,9 procent.

Gisteren kondigden de landen van de eurozone en Groot-Brittannië aan dat zij garant zullen staan voor de leningen die banken aan elkaar en aan grote institutionele beleggers verstrekken. Daarmee zouden de geldstromen weer op gang moeten kunnen komen.

Vorige week gingen de aandelenkoersen wereldwijd hard onderuit door de grote angst voor de gevolgen van de kredietcrisis.

Vandaag zaten in Europa vooral de financiële fondsen in de lift, fondsen die beleggers vorige week en masse lieten vallen. Aegon en ING herstelden in Amsterdam respectievelijk 7,7 en 17,6 procent, waarmee zij bovenaan stonden op de lijst van AEX-fondsen. Bij de MidKappers schoot BinckBank 17,3 procent omhoog. SNS Reaal bezette de tweede plek met een plus van 12,8 procent.

In het aandeel Fortis was nog altijd geen handel. De handel werd vorige week stilgelegd, zodat beleggers de waarde konden uitrekenen na de reddingsoperatie in het voorgaande weekeinde. Fortis zal naar verwachting later op de dag meer duidelijkheid verschaffen.

Ook elders in Europa waren de banken en verzekeraars weer in trek. Op de Londense beurs was dat echter niet het geval. HBOS, Lloyds en RBS waren de grootste dalers in de FTSE-100 met verliezen variërend van 10 tot 22 procent. Volgens een gerucht is de overname van de HBOS door branchegenoot Lloyds TSB stukgelopen. Een woordvoerder van HBOS ontkende het bericht. RBS werd afgestraft nadat het liet weten voor miljarden nieuwe aandelen te willen uitgeven.

Bij de grote fondsen in Amsterdam was Philips de negatieve uitzondering met een 7,6 procent lagere aandelenkoers. Het elektronicaconcern maakte vandaag een winststijging bekend over het derde kwartaal, maar liet ook weten in het vierde kwartaal een forse last te moeten nemen voor een reorganisatie. Ook de resultaten bij het meest winstgevende onderdeel van Philips, Healthcare, vielen tegen.

Op de valutamarkt noteerde de euro 1,3655 dollar vergeleken met 1,3645 bij het slot van de Europese beurzen afgelopen vrijdag. De olieprijs klom ruim 5 procent tot 81,75 dollar per vat.